Helseinspirator tester ferdigretter:

Stor test av fiskegrateng:  – Vi gleder oss til å spise vinneren igjen

Ferdigkjøpt fiskegrateng kan definitivt inngå i kostholdet til den økende mengden kvalitetsbevisste forbrukere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne testen ble en svært hyggelig opplevelse, med gode smaker og trivelig lesning av innholdsfortegnelsene. I denne matkategorien har matvareprodusentene i sannhet lyktes med å trylle frem mange gode produkter med god kvalitet og deilig smak. Selv om testen fikk kun én 6-er, kom de mange 5-erne og 4-erne trillende hakk i hæl.

Ved vurdering av terningkast la vi denne gangen særlig vekt på mengde fisk, innhold av tilsetningsstoffer, smak og pris. Siden proteininnholdet i hovedsak kommer fra fisken, har vi brukt proteinmengden som indikator på mengde fisk i gratengen.

Rettene er vurdert ut fra følgende kriterier:

 1. Helseinspirators vurdering

  Testen er utført av ernæringsterapeut Trine Dahlmo, og er gjort på bakgrunn av smakstest og vurdering av informasjonen om innhold på forpakninger kjøpt i vanlige norske butikker.

  Trine har gjennom forfatterskap og blogg engasjert seg i helsedebatten for å bidra til at god helse og at den vekten man ønsker seg blir tilgjengelig for flere. Hun forfekter den brede vei hvor både fett, karbohydrater og ferdigretter kan inngå i et helsefremmende kosthold. Hun mener at med mange ernæringsmessige valg blir det overkommelig for flere å skape seg friskere og lettere liv. Trine er også forfatter av boken: Lettere - slank med fornuft

  Trine er ABC Nyheters matanmelder og vil gi deg en smaks- og helsemessig vurdering av ferdigretter.

  Smak og konsistens: Trine er ernæringsterapeut og sammen med sin mann Kjell Petter matglade hobbykokker og de har sammen gitt sin smaksmessige vurdering av rettene.
 2. Råvarer: Vurdering av rettenes innhold av råvarer.
 3. Tallerkenmodell: Trine Dahlmo har med nær 20 års klinikkpraksis som NLP Ernæringsterapeut opparbeidet seg en imponerende klinisk erfaring og vet hvordan ulike kostholdstiltak fungerer på virkelige mennesker i virkelige liv. Hun har blant annet erfart at både fete- og karbohydratrike måltider kan være med i et vektreduserende og helsefremmende kosthold. Med tanken hvorfor velge enten eller når vi kan nyte det hele har hun forent de tilsynelatende ytterlighetene i en helhetlig pedagogisk modell - TD-metoden (Trine Dahlmo metoden). Mer om metoden- og dens tallerkenmodeller finner du på hennes blogg Helseinspirator . Matvarene i testen er merket med hvilken tallerkenmodell de tilhører.
 4. Pris og mengde.

Bra proteininnhold

Trine og Kjell Petter er matglade hobbykokker. Foto: Privat
Trine og Kjell Petter er matglade hobbykokker. Foto: Privat

Findus' Fransk fiskegrateng kom best ut med hele 14 gram protein, etterfulgt av Findus' hjemmelaget fiskegrateng og Findus' Fiskegrateng med torsk og fullkornsmakaroni.

Testens laveste innhold av fisk ble det Kystens fiskegrateng fra Findus som sto for med kun 6,8 gram.

Jevnt over god smak

Smaksmessig skilte Findus' Fransk fiskegrateng, Findus' Kystens fiskegrateng og Lofotens Hjemmelaget fiskegrateng seg svært positivt ut. 6-eren glippet for Findus' Kystens fiskegrateng på grunn av det lave innholdet av fisk og for Lofotens Hjemmelaget fiskegrateng på grunn av høy pris.

Testens smaksmessige taper ble Findus' Matlyst fiskegrateng med grønnsaker og byggryn. Den smakte som en kombinasjon av fiskegrateng og byggrynsgrøt – en underlig og vassen opplevelse.

Store prisforskjeller

Prisene varierte fra kr 3,46/100 g til kr 21,-/100 g. Fiskegrateng fra Xtra ble testens prisvinner ved at den i tillegg til den lave prisen på kr 3,46 fremsto som et kvalitetsmessig godt produkt med OK mengde fisk.

Testens pris-taper ble Hjemmelaget fiskegrateng fra Lofoten med 21,-/100 g. Selv om den var testens eneste ferske fiskegrateng, konkurrerer den tross alt med frosne som fremstår med like god kvalitet. Fersk gir ikke noe ekstra som kan forsvare den store prisforskjellen.

Lite tilsetningsstoffer

Det var gledelig å se at de fleste fiskegratengene var uten tilsetningsstoffer. Det er notert i beskrivelsen av gratengen. Noen få hadde fra litt til mange tilsetningsstoffer. Selv om de er godkjent av helsemyndighetene som ufarlige, er de kanskje ikke nødvendige? Når noen får til å lage en fiskegrateng uten, bør det være mulig for alle.

Øverst tronet den Franske

Alt i alt endte Findus' Fransk fiskegrateng som testens vinner. Den hadde testens høyeste innhold av fisk, var en av smaksvinnerne, inneholdt ingen tilsetningsstoffer og hadde en akseptabel pris. Denne gleder vi oss til å spise igjen.

Tipps til tilbehør:

Om målet er stabilt blodsukker med alle de helsefordelene det gir, foreslår vi at du velger fiskegratengene med høyt proteininnhold. Som velsmakende tilbehør foreslår vi god potet, smørkokte gulrøtter og eventuelt også eggesmør.

Om vektreduksjon er målet, foreslår vi at du til nøytral- og fet-tallerkenen (Fransk fiskegrateng) velger smørkokte gulrøtter og aspargesbønner. Til de øvrige fiskegratengene, som alle er mager-tallerkener, foreslår vi kokt potet og råkost med gulrot i en sitron/sukker-lake. Ovnsbak eventuelt gode grønnsaker, med en god skvis sitron og godt krydder.


Findus: Fransk fiskegrateng

Terningkast: 6

Smak, konsistens: En annerledes type grateng som består av et godt fiskestykke toppet med deilig krydret crust. Smørsmaken er deilig fremtredende. Kvaliteten på fisken er særdeles god. Vi drister oss til å si at dette er gourmetmat i fastfoodversjon!
Råvarer: Protein 14 g og dermed testens høyeste proteininnhold. Salt 0,84 g. Naturlige råvarer som Alaska pollock, kavring, smør, løk, krydder. Ingen tilsetningsstoffer.

Tallerkenmodell i TD-metoden: Nøytral -tallerkenen

Pris: Kr 62,90. Mengde: 400 g (Kr 15,70/100 g).

Lofoten: Hjemmelaget fiskegrateng

Terningkast: 5

Smak, konsistens: Mild smak med deilig fiskesmak. Sprø smakfull skorpe. Fin konsistens. God muskatsmak, godt krydret.
Råvarer: Naturlige råvarer som torsk, melk, smør, mel, egg. Ingen tilsetningsstoffer. Protein 12,2 g, som indikerer høyt proteininnhold. Salt 0,7 g. Gratengen selges fersk og krever kun 15 minutter steketid.

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager -tallerkenen

Pris: Kr 84,30. Mengde: 400 g (Kr 21,-/100 g). Svært høy pris, som trekker ned

Lofoten: Fiskegrateng med torsk og fullkornsmakaroni

Terningkast: 5

Smak, konsistens: Fremtredende og god smak av fisk, fullkornsmakaronien hadde en beskjeden plass som ga godt bitt. Sprø og god skorpe. Balansert krydret.
Råvarer: Protein 13 g, som indikerer en høy mengde fisk. Salt 1,0 g. Naturlige råvarer som torsk, fullkornsmakaroni, melk. Ett E-stoff (emulgator).

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager -tallerkenen

Pris: Kr 44,90. Mengde: 450 g (10,-/100 g). Lav pris sett i forhold til kvaliteten.

Findus: God gammeldags fiskegrateng med smårettbacon

Terningkast: 5

Smak, konsistens: Deilig kremet konsistens med gode biter av bacon. Passelig salt. Litt for lite smak av muskat. OK skorpe.
Råvarer: Protein 9,5 g, som indikerer litt lavt innhold av fisk og bacon. Salt 0,9 g. Naturlige råvarer som Alaska Pollock, egg, makaroni, melk, bacon, jarlsbergost, grønnsaker. Ingen tilsetningsstoffer.

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager -tallerkenen

Pris: Kr 59,10. Mengde: 530 g (Kr 11,15/100 g)

Findus: Kystens fiskegrateng

Terningkast: 4

Smak, konsistens: Mild, kremet. Testens mest luftige. God balanse mellom smakene. Første munnfull ga umiddelbart mersmak. Passelig salt. Sprø og velsmakende skorpe. Delikat!
Råvarer: Proteininnhold på 6,8 som indikerer lavt innhold av fisk – testens laveste, noe som trekker kraftig ned. Samtidig har den en av testens høyeste innhold av karbohydrater med 14 g. Dette er mer en makaronigrateng med litt fisk. Salt 0,8 g. Naturlige råvarer som Alaska Pollock, eggehvite, makaroni, melk, kavring. Ingen tilsetningsstoffer.

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager -tallerkenen

Pris: Kr 15,50. Mengde: 390 g. (3,9/100 g)

Findus: Familiens fiskegrateng

Terningkast: 4

Smak, konsistens: Kremet, mild, litt tynn konsistens. Litt for fremtredende makaronismak. Passelig mengde muskat.. OK skorpe, som ikke smakte så mye
Råvarer: Protein 9 g, som indikerer litt lavt innhold av fisk. En av testens høyeste innhold av karbohydrater, 15 g. Salt 0,8 g. Naturlige råvarer som Alaska pollock, melk, makaroni, og egg. Ingen tilsetningsstoffer.

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager -tallerkenen

Pris: Kr 69,90. Mengde: 1 kg (Kr 7,-/100 g)

Findus: God gammeldags fiskegrateng, originalen

Terningkast: 4

Smak, konsistens: Mild, enhetlig, litt kjedelig smak. Smaker mest hvitsaus og makaroni. Vi kjenner ikke muskatsmaken, som emballasjen lover. Skorpen ble ikke så sprø som flere av de andre.
Råvarer: 9 g protein, som indikerer litt lav mengde fisk. Salt 0,7 g. Naturlige råvarer som torsk, melk, egg, makaroni. Ingen tilsetningsstoffer.

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager -tallerkenen

Pris: Kr 50,40. Mengde: 540 g (Kr 9,3/100 g)

Xtra: Fiskegrateng

Terningkast: 4

Smak, konsistens: Bruk av sei gir en god hjemmelaget og krydret smak. Sprø og smaksrik skorpe. Ensidig krydret. OK konsistens.
Råvarer: Protein 10 g, som indikerer en OK mengde fisk. Testens høyeste karbohydratinnhold med 16 g. Salt 0,75 g. Inneholder bl.a. sei, makaroni, margarin, melk.

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager -tallerkenen

Pris: Kr 15,60. Mengde: 450 g. (Kr 3,46/100 g). Mye fisk for pengene!

First price: Fiskegrateng

Terningkast: 3

Smak, konsistens: Kremet konsistens. Litt for mye muskat og melsmaken er for fremtredende.
Råvarer: Protein 7,0 g, som indikerer lavt innhold av fisk. Salt 0,8 g. Inneholder bl.a sei, makaroni, margarin og kavring.

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager -tallerkenen

Pris: Kr 15,60. Mengde: 450 g (Kr 3,46/100 g)

Findus: Matlyst fiskegrateng med grønnsaker og byggryn

Terningkast: 2

Smak, konsistens: Det er definitivt et modig valg å tilsette byggryn i en fiskegrateng. Resultatet ble ikke særlig tiltalende. Smaken ble som en blanding av fiskegrateng og grøt og konsistensen ble temmelig vassen. Krydringen smakte heller ikke bra. Kraftig trekk i terningkast pga smak, men liker man smaken så er dette en helt grei fiskegrateng.

Råvarer: Protein 8,2 g, som indikerer et lavt innhold av fisk. Salt 0,8 g. Naturlige råvarer som Alaska pollock, melk, bygg, grønnsaker, potet, kavring. Ingen tilsetningsstoffer.

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager -tallerkenen

Pris: Kr 54,90. Mengde: 540 g (Kr 10,16/100 g)

Personvernpolicy