Dette kan du drikke på Fårikålens dag

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den siste torsdagen i september feires hvert år Fårikålens dag. Her er tips til hva du kan ha i glasset når den populære matretten kommer på bordet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den folkekjære og tradisjonsrike nasjonalretten må selvfølgelig ha sin egen nasjonaldag. Den siste torsdagen i september er øremerket for denne enkle, men smaksrike matretten. Når den merksnodige duften av kokt kål fyller hver krok av huset og lammekjøttet er mørt og godt så kommer naturligvis spørsmålet om hvilke drikke man kan servere til fårikålen.

Vi har tatt den lystbetonte jobben med å smake oss igjennom ulike varianter som burde passe til denne retten. Noen sier sprudlende vin, andre sier at øl er best – mens noen holder en knapp på en tørr cider. Tradisjonen er nok at man skal drikke vann til dette, noe vi selvfølgelig også testet denne gangen.

Sprudlende vin til norsk bondekost

Det er liksom noe som skurrer litt når man setter gryta med god og kraftig bondekost – og akkompagnerer det hele med en musserende italiener. Men det er faktisk ikke så underlig som det høres ut.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den friske og litt syrlige smaken av vinen passer til fårikålen, selv om det føles litt rart med boblende vin i fine glass. Det er liksom ikke helt den følelsen av eleganse man hadde når man spiste fårikål i barndommen.

Vinen vi testet var Gancia Alta Langa 36 mesi Brut 2011 som er laget av druetypene Pinot Noir og Chardonnay. Tre års lagring med bunnfall har gitt vinen et fint preg av moden frukt. Den fine syrligheten og gode friskheten løfter fårikålen og gir bondekosten et skinn av eleganse og eksklusivitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er kanskje ikke drikken som passer til en guttekveld med fårikål, men til det litt mer sofistikerte fårikållaget burde vinen til 188,30 gjøre lykke.

Les også: Fårikål: Så enkelt og så godt

Øl passer til alt – og selvfølgelig til fårikålen

Det er ikke så mye som kan gå galt hvis du velger et lyst øl til norsk tradisjonsmat. Det meste av retter passer til lyst øl, men det er kanskje ikke det mest originale valget.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi testet to lette og lyse sorter som ikke skremmer noen, men som er forfriskende og lette i smaken:

Det lyse lagerølet Budweiser Budvar med sine 5 % er et øl som passer til alt. Frisk og passe smaksrikt stjeler det ikke for mye oppmerksomhet fra fårikålen, men er forfriskende nok til at det løfter retten.

Ragnar Crisp Nordic Ale har en barsk viking på etiketten og er vel sånn cirka så langt unna et vikingøl som det er mulig å komme. At vikingene drakk et lyst og crispi øl med delikate toner av humle er nok usannsynlig. Men ølet passer fint til mat og som en tørsteslukker. Særlig spennende er det riktignok ikke. Med sine 4,7 prosent skremmer det neppe noen vikinger heller.

I forhold til fårikål passer begge greit ettersom de er nokså friske uten at de stjeler oppmerksomheten fra kål, pepper og lammekjøtt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Menn bestiller kjøttretter for å opprettholde maskuliniteten

Frisk og tørr eplecider er greit nok

Med lam fra den norske fjellheimen og cider i fra Sør-Afrika skulle det være internasjonalt nok for de fleste. Dette var ikke helt borte vekk, men det er nok et langt bedre valg med øl eller musserende vin.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Savanna Premium Cider er en god cider med passelig mengde sødme og et fint alkoholinnhold på 5 %, men det blir litt mye eplesmak i forhold til retten. Det er ikke ubehagelig, men det stjeler rett og slett litt av oppmerksomheten fra fårikålen.

Er du riktig glad i eplecider så fungerer nok dette fint, men den vil nok oppleves litt for smaksrik for den gjennomsnittlige fårikålelsker.

Les også: Er pappvin den nye kaffen?

Norsk vann er bombesikkert

Det er ikke til å komme unna at iskaldt og friskt vann fra springen er det mest naturlige tilbehøret til det meste av norsk tradisjonsmat. Friskt og godt er det – og det passer selvfølgelig som hånd i hanske til fårikålen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Har du ikke godt vann i springen finner du et stort utvalg av flaskevann i butikkene, for eksempel Mack Arctic Water uten kullsyre. Det er vått, kaldt og slukker tørsten – og noe særlig mer trenger man strengt tatt ikke til fårikål.

Det er ikke til å komme unna at selv om vi smakte sprudlende vin, øl og cider så var det vann det gikk mest av til fårikålen. Til syvende og sist er det tross alt Norges nasjonalrett – og hva er da mer naturlig enn norsk vann?

Les også: – Kokosolje er «ren gift»