Mattilsynet: 6 av 20 populære kjøttpålegg inneholdt mer salt enn deklarert

Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB scanpix

Ny analyse av 20 bestselgere innen kjøttpålegg viser at nesten en tredjedel inneholder minst 20 prosent mer salt enn produsenten har oppgitt på pakken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mattilsynet har fått analysert 20 bestselgere innen kjøttpålegg fra produsentene Nordfjord, First Price, Gilde, Grilstad, Tulip, Mills, Stabburet og Prior for næringsstoffer og miljøgifter.

Resultatene i rapporten viser at nesten en tredjedel av produktene inneholdt mer salt enn det som var oppgitt på næringsdeklarasjonen.

Ingen av produktene inneholdt miljøgifter over grenseverdiene.

Les også: Se opp for det skjulte saltet

Skal ikke ha mer enn 20 prosent avvik

Seniorrådgiver Ellen Kielland i Mattilsynet forklarer at de har vurdert resultatene ut fra en forutsetning om at næringsdeklarasjonen ikke skal ha større avvik enn 20 prosent mellom analysert innhold og oppgitt saltverdi.

– Det vil være naturlig variasjon av næringsstoffer i produktene, og det er vanskelig å oppgi en eksakt saltverdi i et produkt. Men i 6 av 20 produkter var det over 20 prosent mer salt enn det som var oppgitt i næringsdeklarasjonen ifølge våre analyser, sier Kielland i en pressemelding.

De senere årene har det blitt satset på å redusere mengden salt hver enkelt får i seg gjennom kosten. Blant annet lanserte Helsedirektoratet i 2014 en tiltaksplan om å kutte saltinnholdet i mat. Samme år fjernet flere dagligvarekjeder salt og vann fra kjøttdeig.

Les også: Helsedirektoratet og matindustrien sammen om mindre salt i mat

Viktig med riktig merking

I helsemyndighetenes strategi for å redusere saltinntaket, er arbeid med reduksjon av saltinnholdet i industribearbeidede matvarer og merking av salt sentralt.

– Det er derfor viktig for myndighetene at merkingen av salt er korrekt slik at forbrukere ikke blir villedet.

Mattilsynet opplyser i meldingen at de vil følge opp saltavvikene i merkingen med produsentene.

Se resultatene fra analysen i bildet under eller les hele rapporten her: «Analyser av næringstoffer og tungmetaller i kjøttpålegg».

Les også: For lite salt i maten øker risiko for sykdom

6 av 20 populære kjøttpålegg inneholdt mer enn 20 prosent mer salt enn produsenten hadde deklarert. Foto: Skjermdump fra rapporten «Analyser av næringstoffer og tungmetaller i kjøttpålegg».
6 av 20 populære kjøttpålegg inneholdt mer enn 20 prosent mer salt enn produsenten hadde deklarert. Foto: Skjermdump fra rapporten «Analyser av næringstoffer og tungmetaller i kjøttpålegg».

Personvernpolicy