Meny

Oppbevare viltkjøtt

Ut på jakt? Slik får du perfekt viltkjøtt

KVALITET: Veldig mange faktorer fra skudd til spising, vil påvirke kvaliteten i viltkjøttet. Foto: Shutterstock.
Hvordan dyret behandles helt fra det er skutt påvirker holdbarheten til kjøttet.

(Vi.no): Jaktsesongen er i gang, og landets jegere vandrer håpefullt rundt i skog og mark.

Uansett om det er småvilt eller storvilt som er målet, er det viktig hvordan kjøttet behandles fra dyret blir skutt, til maten ligger på tallerkenen.

Kvaliteten kan forringes om man ikke passer godt nok på, og i verste fall blir kjøttet uspiselig.

Les også: Slik øker du testosteronnivået i kroppen - uten medisiner.

Dette påvirker viltkjøttets holdbarhet

Mange faktorer, vil være med på å avgjøre kjøttets kvalitet og holdbarhet.

Ifølge Mattilsynet vil for eksempel kjøtt fra et dyr som er skadeskutt og stresset før det dør, ha lavere kvalitet.

Les også: For mye søvn kan øke risiko for demens

Ellers er hygiene under slakting et viktig nøkkelpunkt.

– Vårt inntrykk er at det er generelt god kompetanse på dette. Det er alltid ekstra viktig med god hygiene under slakt, understreker Webjørn Svendsen, viltkonsulent i Norges Jeger- og Fiskeforbund (NJFF)

Ifølge Mattilsynet er kjøttet utsatt for en rekke bakterier, hovedsakelig fra jegerens hender og utstyr, dyrets egen pels eller mageinnhold.

Ellers vil det også ha noe å si hvor lenge kjøtt fra storvilt henger til modning. Hvor lenge avhenger av temperatur.

Les også: For mye søvn kan øke risikoen for demens

Så lenge holder viltkjøttet i fryseren

– Det skal sies at viltkjøtt er generelt magert, og holder seg derfor lenger enn kjøttet fra husdyr, sier Svendsen.

Han sier det viktigste er at kjøttet er i en lufttett pose, eller vakuumert, før det fryses. Ellers kan det bli tørkeskader.

Les også: Du kan testosteronnivået uten medisiner

Webjørn Svendsen er viltkonsulent i Norges Jeger- og Fiskeforbund. Foto: Pressefoto

– Det er umulig å sette en best-før-dato på viltkjøtt. Jeg har hatt elgkjøtt liggende i fryseren i ett år. Man må rett og slett bruke skjønn. Ofte har man jo gode kunnskaper om hvordan kjøttet er håndtert hele veien, forteller Svendsen.

Hvis man ikke skal fryse kjøttet, bør det i det minste oppbevares kaldt.

– De fleste bakterier vokser saktere ved lavere temperaturer. Kjøttet bør derfor oppbevares under fire grader celsius dersom det ikke fryses, forklarer Catherine Signe Svindland, seniorrådgiver i Mattilsynet.

Les også: Forskere: - Norge verdens beste land å bli gammel i.

Slik vet du at viltkjøttet er trygt

Om man ikke har skutt og slaktet dyret selv, har man lite kontroll på hvilken hygienestandard som har preget slaktingen.

– Man kan spørre jaktlaget man kjøper kjøttet fra om hvordan slaktingen har gått, sier Svendsen, og fortsetter:

Catherine Signe Svindland, seniorrådgiver i Mattilsynets seksjon for hygiene og drikkevann. Foto: Mattilsynet

– Ellers er det vanlige regler som gjelder. Lukt på, og se på kjøttet. Ta en vurdering ut ifra dette.

Både Mattilsynet og Svendsen i NJFF advarer mot kjøtt som er rengjort med vann.

Om man vil være helt på den sikre siden, kan man kjøpe kjøtt fra dyr som er slaktet på viltslakteri. De tar for eksempel kun inn dyr som er skutt uten å få hull på vommen, og følger Mattilsynets regler.

Les også: – Statstjenestemann (52) søker dame med «genererende hårvekst»

Saken er først publisert på Vi.no - ny nettavis for godt voksne

Helse og livsstil
Populært