Kun ett mellommåltid fikk terningkast seks: Ekte mat uten jåleri!

Helseinspirator har testet kjappe mellommåltider.
Helseinspirator har testet kjappe mellommåltider. Foto: Trine Dahlmo
Artikkelen fortsetter under annonsen

Helseinspirator tester proteinrik yoghurt, kvarg, pudding og smaksatt cottage cheese.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dagligvarebutikkene flommer over av yoghurter og lignende produkter som skilter med et høyt proteininnhold. Markedsføringen retter seg gjerne mot helsebevisste og fysisk aktive. Holder produktene det de lover var spørsmålet jeg ønsket svar på da jeg saumfarte butikkhyllene for yoghurt og lignende produkter som fremmet et høyt proteininnhold. Fangsten ble hele 25 produkter som Kjell Petter og jeg smakte oss gjennom, og som jeg med kritisk blikk vurderte innholdsdeklarasjonene på.

Helseinspirators vurdering

Testen er utført av ernæringsterapeut Trine Dahlmo, og er gjort på bakgrunn av smakstest og vurdering av informasjonen om innhold på forpakninger kjøpt i vanlige norske butikker. Trine har gjennom forfatterskap og blogg engasjert seg i helsedebatten for å bidra til at god helse og at den vekten man ønsker seg blir tilgjengelig for flere. Hun forfekter den brede vei hvor både fett, karbohydrater og ferdigretter kan inngå i et helsefremmende kosthold. Hun mener at mange ernæringsmessige valg blir det overkommelig for flere å skape seg friskere og lettere liv. Trine er også forfatter av boken: Lettere - slank med fornuft

Trine er ABC Nyheters matanmelder og vil gi deg en smaks- og helsemessig vurdering av ferdigretter.

Produktene er vurdert ut fra følgende kriterier:

  • Smak og konsistens : Trine er ernæringsterapeut og sammen med sin mann Kjell Petter matglade hobbykokker. De har sammen gitt sin smaksmessige vurdering av rettene.
  • Råvarer : I denne testen er proteinmengden vektlagt. Bruk av søtningsstoffer er også fremhevet samt om produktet er glutenfritt eller laktosefritt.
  • Tallerkenmodell: Trine Dahlmo har med nær 20 års klinikkpraksis som NLP Ernæringsterapeut opparbeidet seg en lang klinisk erfaring og vet hvordan ulike kostholdstiltak fungerer på virkelige mennesker i virkelige liv. Hun har blant annet erfart at både fete- og karbohydratrike måltider kan være med i et vektreduserende og helsefremmende kosthold. Med tanken hvorfor velge enten eller når vi kan nyte det hele har hun forent de tilsynelatende ytterlighetene i en helhetlig pedagogisk modell - TD-metoden (Trine Dahlmo metoden ). Mer om metoden- og dens tallerkenmodeller finner du på Trines blogg. Matvarene i testen er merket med hvilken tallerkenmodell de tilhører.

Les også: Stor test av béarnaisesaus: En solid nedtur

Et mettende måltid eller søtsaker?

Trine og Kjell Petter er matglade hobbykokker. Foto: Privat
Trine og Kjell Petter er matglade hobbykokker. Foto: Privat

En høy andel proteiner i et måltid vil bidra til langvarig metthet og et stabilt blodsukker. Det er positivt for energien og helsen. Da jeg sjekket emballasjen på produktene kunne jeg lese at flere reklamerte for et proteininnhold opp mot 20 gram. Siden grammengden ikke sier noe om hvor stor proteinandelen er i forhold til totalmengden, lette jeg meg frem til innholdsdeklarasjonen. Den viste at de fleste produktene inneholdt mellom 7 og 10 prosent proteiner, som er i overkant av det dobbelte av det en ikke proteinberiket yoghurt inneholder. Det syntes jeg var et godt utgangspunkt og sjekket videre hva annet produktene inneholdt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere var søtet med kunstige søtstoffer, og siden fagmiljøet strides om disse er skadelige eller ikke, tenker jeg at moderate mengder sukker er et bedre valg. Det smaker som regel også bedre. Produktene inneholdt for øvrig alt fra naturlige matvarer som korn og bær til lange lister med fyll- og tilsetningsstoffer. Alle produkter hadde et svært lavt innhold av fett.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Stor test av ferdige pastasauser

Overveldende søtt

Smakstesten ble rent overveldende – overveldende søt. Spørsmålet som tidlig meldte seg var om den høyere mengden proteiner kunne veie opp for mengden sukker eller søtningsstoffer produktene ellers inneholdt? Med ett hederlig unntak i denne matvaretesten er mitt svar – nei. De fleste av disse produktene kan ikke regnes som et fullverdig måltid, men passer bedre i kategorien søtsaker. Vi valgte derfor å vurdere produktene ut fra det perspektivet. Dermed tilhører de ikke noen av tallerkenmodellene i TD-metoden – altså med ett unntak som ble testens suverene og enerådende 6-er. Vi har oppgitt mengde karbohydrater, fett og proteiner i produktene. Gitt kategorien vi har valgt å plassere dem i, er vår vurdering i hovedsak basert på smaksopplevelse. Det er gitt trekk for bruk av søtningsstoffer og pluss for bruk av akseptable mengder sukker. Pris og mengde er ikke vurdert i denne testen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et alternativ til godterier

Siden de fleste godterier inneholder den vektøkende kombinasjonen av mye fett og mye karbohydrater er disse produktene et bedre alternativ når søtsuget melder seg, om vektkontroll er målet. Mitt råd er imidlertid å ha et lavt inntak av matvarer med så intens søt smak som de fleste produktene hadde. Mye søt mat skaper trang til mer søt mat. En søt liten godbit i ny og ne kan likevel være et hyggelig tilskudd til kostholdet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

6-er til Arla

Det hederlige unntaket som skapte stor begeistring hos Kjell Petter og meg var Arlas Protein cottage cheese som stakk seg ut som en liten outsider i denne testen. Ekte mat uten jåleri var vår umiddelbare kommentar! All honnør til produsentene som i et hypersøtt marked har våget å satse på et ikke søtt produkt som både metter og bidrar til gode næringsstoffer. Denne ble også testens proteinvinner med langt mer proteiner enn øvrige produkter. Vi krysser fingrene for at vi ser mer av slikt i butikkhyllene. Arlas Protein cottage cheese var også den eneste som tilhørte en av TD-metodens tallerkenmodeller da den med sitt høye proteininnhold og sin moderate karbohydratmengde passer i et blodsukkerstabiliserende kosthold. Testens 1-ere ble Synnøves Pro Fit og Skyr luftig mango mousse. De smakte rett og slett ikke godt, og hadde heller ikke så mye annet å by på.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Arla – Protein, cottage cheese - Terningkast 6

Smak, konsistens: Fyldig og ren smak. Gode biter av tørket frukt og nøtter. Den lille saltsmaken harmonerer perfekt med den tørkede frukten. Et ordentlig måltid som metter.

Råvarer: Glutenfri. Pluss for moderat innhold av karbohydrater fremfor kunstige søtstoffer.

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager -tallerkenen.

Makronæringsstoffer/100 g: Protein 14. Karbohydrater 8,6. Fett 2,8. Testens høyeste på protein!

Pris, mengde: Kr. 27,9. 141 g.

Synnøve– Gresk yoghurt, vanilje - Terningkast 4

Smak, konsistens: Tykk, fin konsistens. Vaniljesmaken er behagelig, ikke for dominerende. Deilig syrlighet som balanserer sødmen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Makronæringsstoffer/100 g: Protein 7. Karbohydrater 9,5. Fett 1,7. Trekk for en av testens laveste på protein. Produktet passer bedre i kategorien «Yoghurt» og ville nok der fått høyere skår.

Pris, mengde: 28,20. 350 g .

Tine – Yt – Proteinpudding, sjokolade - Terningkast 4

Smak, konsistens: Fin fast konsistens, pudding. Mild og behagelig smak av melkesjokolade. Passelig søt og en liten bitter undertone som balanserer sødmen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Råvarer: Laktosefri. Kunstig søtstoff, som ikke dominerer smaksbildet.

Makronæringsstoffer/100 g: Protein 10. Karbohydrater 4,7. Fett 1,5

Pris, mengde: Kr. 21,90. 190 g.

Ehrmann – vanilla pudding - Terningkast 4

Smak, konsistens: Lett og kremet konsistens. Smaker godt og gir oss assosiasjoner til vaniljekrem og mandelkjernepudding. Passelig søt.

Råvarer: Kunstig søtstoff, som ikke dominerer smaksbildet. Glutenfri

Makronæringsstoffer/100 g: Protein 10. Karbohydrater 5,5. Fett 1,5

Pris, mengde: Kr. 23,90. 200 g.

Ehrmann – chocolate pudding - Terningkast 4

Smak, konsistens: Fyldig. Rik kakaosmak. Passelig søt.

Råvarer: Kunstig søtstoff. Glutenfri.

Makronæringsstoffer/100 g: Protein 10. Karbohydrater 5,5. Fett 1,5

Pris, mengde: Kr. 24,00. 200 g.

Njie – Propud, chokladboll - Terningkast 4

Smak, konsistens: Fyldig. Rik sjokoladesmak med fremtredende smak av kokos. Smakskombinasjonen gir assosiasjoner til sjokoladen Bounty. Passelig søt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Råvarer: Laktosefri. Kunstig søtstoff

Makronæringsstoffer/100 g: Protein 10. Karbohydrater 4,6. Fett 1,5

Pris, mengde: Kr. 29,00. 200 g.

Tine – Proteinpudding, banan og vanilje - Terningkast 4

Smak, konsistens: Fin fast konsistens, pudding. Mild. Fremtredende smak av banan.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Råvarer: Laktosefri. Kunstig søtstoff, som ikke dominerer smaksbildet

Makronæringsstoffer/100 g: Protein 10. Karbohydrater 4,6. Fett 1,3

Pris, mengde: Kr. 20,60. 190 g.

Tine – Cottage cheese og yoghurt - Terningkast 4

Smak, konsistens: Vannaktig konsistens. Fyldige biter med cottage cheese. Passelig sødme.

Makronæringsstoffer/100 g: Protein 8,9. Karbohydrater 7,4. Fett 1,9. Pluss for akseptabelt sukkerinnhold, uten bruk av søtningsstoffer.

Pris, mengde: Kr. 19,60. Mengde ikke oppgitt.

Tine – Gresk yoghurt, fersken - Terningkast 4

Smak, konsistens: Kremet, gode fruktbiter, frisk smak av fersken, litt for tørr

Makronæringsstoffer/100 g: Protein 8,6. Karbohydrater 9,0. Fett 1,8

Pris, mengde: Kr. 26,40. 380 g.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Synnøve – Kvarg skogsbær - Terningkast 4

Smak, konsistens: Deilig kremet konsistens, fyldig. God smak av skogsbær. Litt for søt smak.

Makronæringsstoffer/100 g: Protein 9,1. Karbohydrater 10,2. Fett 1,6

Pris, mengde: Kr. 19,00. 150 g.

Youplait – Gresk yoghurt, kokos - Terningkast 3

Smak, konsistens: Tykk konsistens, i nærheten av det som forventes av en gresk yoghurt. Frisk smak av kokos med gode kokosbiter. Søtningsmiddelet gir en noe kunstig smak.

Råvarer: Kunstig søtstoff

Makronæringsstoffer/100 g: Protein 7,2. Karbohydrater 3,5. Fett 0,3. Trekk for en av testens laveste på protein. Produktet passer bedre i kategorien «Yoghurt»

Pris, mengde: Kr. 25,70. 400 g.

Ehrmann – liquorice pudding - Terningkast 3

Smak, konsistens: God lakrissmak og klissete konsistens, som vi gjerne assosierer med lakris. Passelig søt, likevel i overkant mektig.

Råvarer: Kunstig søtstoff. Glutenfri

Artikkelen fortsetter under annonsen

Makronæringsstoffer/100 g: Protein 10. Karbohydrater 5,5. Fett 1,5

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pris, mengde: Kr. 23,90. 200 g.

Ehrmann – Caramel pudding - Terningkast 3

Smak, konsistens: Seig konsistens, som harmonerer med karamell-temaet. Den smaker likt karamellen smørbukk. Litt for søt.

Råvarer: Kunstig søtstoff. Glutenfri

Makronæringsstoffer/100 g: Protein 10. Karbohydrater 5,5. Fett 1,5

Pris, mengde: Kr. 23,90. 200 g.

Synnøve – Kvarg plomme - Terningkast 3

Smak, konsistens: Kremet konsistens, gode biter av sprø müsli. Passelig søt. Vi kan ikke merke smaken av plommer, kun en generell søt smak. Brukbar syrlighet.

Makronæringsstoffer/100 g: Protein 9,3. Karbohydrater 15. Fett 2,7. Sammen med Synnøves kvarg med risp, testens høyest på karbohydrater.

Pris, mengde: Kr.21,90. 155 g.

Synnøve – Kvarg, rips - Terningkast 3

Smak, konsistens: Kremet konsistens, gode biter av sprø müsli. Vi savnet den syrlige smaken i ripssytetøyet, dette ble for søtt. Dette er mer som syltetøy med kvarg og ikke kvarg med syltetøy.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Makronæringsstoffer/100 g: Protein 9,3. Karbohydrater 14,9. Fett 2,7. Sammen med Synnøves kvarg med plomme, testens høyest på karbohydrater.
Pris, mengde:
Kr. 23,60. 155 g.

Skyr – Skogsbær - Terningkast 3

Smak, konsistens: Kremet konsistens og gode sprø müsli. Veldig søt med en tørr ettersmak som ikke er så god.

Råvarer: Laktoseredusert

Makronæringsstoffer/100 g: Protein 10. Karbohydrater 13. Fett 0,5

Pris, mengde: Kr. 24,50. 170 g.

Skyr – appelsin og mango - Terningkast 3

Smak, konsistens: Kremet, litt for tørr. OK sødme og fruktsmak

Råvarer: Kunstig søtstoff. Laktoseredusert

Artikkelen fortsetter under annonsen

Makronæringsstoffer/100 g: Protein 10. Karbohydrater 5. Fett 0,2

Pris, mengde: Kr.10,00. 160 g.

Eldorado – Kvarg med bringebær - Terningkast 3

Smak, konsistens: Deilig konsistens, smakte som bringebærdrops, for søt smak.

Makronæringsstoffer/100 g: Protein 9,4. Karbohydrater 8,2. Fett 1,6

Pluss for akseptabelt bruk av sukker fremfor kunstig søtstoff.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pris, mengde: Kr. 10,00. 150 g.

Tine – Gresk yoghurt med pasjonsfrukt - Terningkast 3

Smak, konsistens: Tynn konsistens. God smak av frisk pasjonsfrukt. For søt.

Makronæringsstoffer/100 g: Protein 8,6. Karbohydrater 9,1. Fett 1,7

Pris, mengde: Kr. 25,70. 380 g

Skyr – Sitron - Terningkast 3

Smak, konsistens: Tykk fin konsistens. Den smaker kunstig og alt for søtt til tross for at den faktisk ikke inneholder svært mye sukker eller kunstige søtstoffer. Innholdet er greit, men her er smaken et problem.

Råvarer: Laktoseredusert

Makronæringsstoffer/100 g: Protein 10,0. Karbohydrater 9,0. Fett 0,2.

Pris, mengde: Kr. 21,90. 175 g.

Din skyr – Jordbær og rabarbra - Terningkast 2

Smak, konsistens: Tykk fin konsistens. Smaker bare søtt, og ingenting annet.

Råvarer: Kunstig søtstoff. Laktoseredusert

Makronæringsstoffer/100 g: Protein 10. Karbohydrater 4,0. Fett 0,2

Pris, mengde: Kr.17,50. 160 g.

Skyr – Fersken og bringebær - Terningkast 2

Smak, konsistens: Kremt konsistens, kunstig smak av fersken. For tørr, for søt

Artikkelen fortsetter under annonsen

Råvarer: Kunstig søtstoff. Laktoseredusert

Makronæringsstoffer/100 g: Protein 10. Karbohydrater 4,0. Fett 0,2

Pris, mengde: Kr. 10,00. 160 g.

Eldorado – Kvarg uten - Terningkast 2

Smak, konsistens: Kremet konsistens, for tørr, kunstig søtsmak, overveldende tung fruktsmak.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Råvarer: Kunstig søtstoff

Makronæringsstoffer/100 g: Protein 9,4. Karbohydrater 4,4. Fett 0,2

Pris, mengde: Kr.10,00. 150 g.

Synnøve - Pro fit - T erningkast 1

Smak, konsistens: Underlig kornete konsistens. Kunstig, pappaktig tørr smak. Denne smakte rett og slett ikke godt. Det er dessuten lite som kan trekke opp helhetsinntrykket da den er kunstig søtet, og heller ikke bidrar med så mye ekstra i forhold til næringsrike ingredienser eller proteinmengde.

Råvarer: Kunstig søtstoff.

Makronæringsstoffer/100 g: Protein 10. Karbohydrater 4,5. Fett 0,9

Pris, mengde: Kr 28,10. 200

Skyr – Luftig mango mousse - Terningkast 1

Smak, konsistens: Luftig konsistens. Veldig søt med en ubehagelig kunstig ettersmak, for tørr. Som Synnøves Pro fit er det lite som kan trekke opp. Også denne er kunstig søtet, har ikke noe ekstra å by på i forhold til næringsrike ingredienser eller proteinmengde.

Råvarer: Kunstig søtstoff. Laktoseredusert

Makronæringsstoffer/100 g: Protein 9. Karbohydrater 4,0. Fett 0,2

Pris, mengde: Kr.15,90. 130 g.