Meny

Verdens eldste bryggeri funnet i Israel

Funn tyder på at det kan ha blitt servert øllignende drikker i denne hulen for rundt 13.000 år siden. Foto: AFP
Arkeologer tror det kan ha blitt servert øllignende drikke i seremonier for omkring 13.000 år siden.

Til nå har den gjengse oppfatning vært at den alkoholholdige drikken vi kjenner som øl trolig ble brygget første gang for mer enn seks tusen år siden. Nå har arkeologer gjort funn i Raqefet-hulen sør for Haifa i dagens nordlige Israel som gjør at vi sannsynligvis kan mer enn doble bryggerihistorien bakover i tid.

Ifølge Dani Nadel, arkeologisk professor ved universitetet i Haifa, kan det være snakk om verdens eldste åsted for alkoholproduksjon. Funn tyder på at det kan ha blitt servert øllignende drikker i seremonier for rundt 13.000 år siden.

– Hvis vi har rett, er dette det tidligste testamenterte bevis i verden på produksjon av alkohol uansett slag, sier Nadel til AFP.

Les også: Gruvens hemmeligheter

(Saken fortsetter under)

Arkeologer har funnet det de mener er verdens eldtse ølbryggeri i Raqefet-hulen sør for Haifa i dagens nordlige Israel. Foto: AFP

For tretten tusen år siden var Raqefet-hulen gravested for den natufiske kulturen, en forhistorisk steinalderkultur som eksisterte i det østlige Middelhavsområdet for 15.000 til 11.500 år siden. Så begynte de å slå seg ned i stedet for å flytte fra sted til sted.

– Den natufiske kulturen gravla noen av sine døde på en plattform av blomster og planter. Tilsynelatende produserte de også en suppeaktig væske, en alkoholholdig drikk. Væsken var annerledes enn dagens øl - sannsynligvis mye svakere, men gjæret, fortsetter han.

Funnet består av tre små groper eller mørtel som er blitt skåret inn i overflaten til Raqefet-hulen. To av de små steinmørtlene, som alle er rundt 40-60 centimeter dype, tjente som oppbevaringssted for korn. Deretter ble knusing og brygging foretatt i den tredje før det var tid for gjæringsprosess.

– Selve plasseringen av mørtlene inne i gravhulene tyder på at drikken tilsynelatende var tilknyttet seremonier eller en slags sosial begivenhet, forklarer Nadel.

Helse og livsstil
Populært