Varsler prisøkning på norsk mel

Norske møller forventer en prisøkning på mel etter en varm og tør sommer. Illustrasjonsfoto: Marianne Løvland / NTB scanpix
Norske møller forventer en prisøkning på mel etter en varm og tør sommer. Illustrasjonsfoto: Marianne Løvland / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En dårlig kornhøst i Norge og mange andre europeiske land skaper stor etterspørsel og påfølgende prisøkning på mel, varsler norske møller.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kombinasjonen av varme og lite nedbør har ført til avlingssvikt for mange norske kornbønder i år. Innhøstingen er bare så vidt i gang, men mye tyder på at norske kornavlinger vi bli mer enn halvert, særlig i Sør-Norge. Det skriver bakeri.net.

– Vi begynner å få en viss oversikt nå, og det ser ut som vi får inn et sted mellom 35 og 40 prosent av det vi hadde kontrakt på, sier daglig leder i Holli Mølle, Trygve Nesje til nettstedet.

Han forteller at kvaliteten er god, men at problemet er hektolitervekten.

– Kornplanten har tørket inn før den siste fasen da kornet skal fylle seg opp. Derfor er størrelsen og vekten på kornet blitt mindre enn normalen, sier Nesje.

Han har allerede varslet sine kunder om en sannsynlig prisoppgang i 2019, men påpeker at økningen ikke blir stor.

Det samme gjelder Økologisk Spesialkorn, som produserer mel laget av urkornsorter, hovedsakelig dyrket i Norge.

– En del emmer og spelt ser faktisk ut til å ha klart seg litt bedre enn mye annet korn, men også hos oss blir det reduserte avlinger, og bakerne må nok forvente seg en prisoppgang på vårt mel ganske kjapt, sier daglig leder Anders Næss.