Meny

12 matvarer vi kanskje må lære oss å leve uten

Se video: Disse 12 råvarene kan forsvinne.
På grunn av klimaendringene er det flere av råvarene vi bruker til daglig som står i fare for å forsvinne.

Stigende temperaturer, mer tørke og infeksjoner som rammer avlinger er alle grunner til at vår globale matforsyning kan forandre seg kraftig i løpet av vår levetid. Det skriver magasinet Eat This, Not That!.

I videoen øverst i saken kan du se hvilke 12 råvarer som ifølge magasinet kan dø ut i løpet av vår tid.

Basert på forskning

Magasinet bemerker at de absolutt ikke kan se inn i fremtiden, men at de har funnet forskning som viser at disse råvarene er sterkt truet av den globale oppvarmingen. For flere av råvarene viser magasinet til nye infeksjoner som dreper store avlinger i flere deler av verden. I tillegg tar mange og lange tørkeperioder knekken på flere gode råvarer vi er vant til å bruke mye, også i vår norske husholdning.

Glad i vin? Flere vinområder, spesielt i USA, er på vei til å bli for varme for dyrking av vindruer. Dermed kan 85 prosent av produksjonen forsvinne i løpet av de neste 50 årene. Foto: Frank May / NTB scanpix

Visste du for eksempel at opp til 25 prosent av alle viltvoksende potetarter er forventet å forsvinne innen 2055? Det er den globale oppvarmingen som forårsaker problemer for potetene, ifølge en studie fra Bioversity International og International Rice Research Institute. 18 til 25 prosent av alle peanøttarter kan lide samme skjebne ifølge den samme studien.

Les også: Verdens vinindustri tar skritt for å beskytte seg mot klimaendringer

Avskoging og infeksjoner

For kakaotrærne (og dermed den deilige melkesjokoladen) frykter forskerne at infeksjoner vil bli dødsdommen. Infeksjonene kan bety slutten for sjokolade på grunn av plantens begrensede variasjon i gener.

Når det kommer til kaffekoppen mange sverger til på tidlige morgener viser en rapport fra Climate Institute at innen 2050 vil arealet for dyrking av kaffebønner være halvert. Mye av arealet som brukes til kaffeproduksjon i dag er forventet å bli ødelagt av avskoging og ekstreme værforhold.

Les også: Sjokoladen kan forsvinne

Sist, men ikke minst har du maten som produseres dyr og insekter. Bruken av plantevernmidler i tillegg til klimaendringer har skapt en mystisk og stor nedgang i biebestanden, og dermed minsket tilgangen på honning.

Les også: Laveste vinproduksjon på 50 år

SE VIDEO: Dette skjer om jorda snurrer andre veien:

Helse og livsstil
Populært