Meny

Ekspert advarer mot kalorifellene i lett-is

Etterspørselen etter lett-is har skutt i været med den stekende sommervarmen. Men tilsetter du mye godteri og sjokolade på toppen, blir youghurtis det samme som vanlig fløteis. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix

I takt med den stigende varmen i store deler av landet, har salget av lett-is tatt av. Nå advarer ernæringsfysiolog mot kaloriene som følger med bestillingen.

Når sola står som høyest på himmelen og varmen knapt er til å holde ut, smaker det fortreffelig med is som kjøler ned ganen og magen. Og i en tid med økt fokus på sunt kosthold, klinger det ekstra godt for samvittigheten når vi kan lese beskrivelser som «fettfattig», «uten tilsatt sukker» og «50% frukt» på innpakningspapiret.

Klinisk ernæringsfysiolog og personlig trener Dijana Stupar sier til NRK at 7-elevens Frozen Yogurt, protein-is, lett-is fra Diplom-Is og Skyr-isen er sunnere alternativer til vanlig is. Men, som med det meste annet handler det til syvende og sist om mengde.

Yoghurtis kan du få med forskjellige toppinger. Noen er sunne og noen er usunne. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix

– Ofte spiser vi mer av lettproduktene slik at summen av fett, sukker og kalorier kan bli lik eller større, sier Stupar, som ber oss være forsiktige med topping og kjeks fremfor beger.

– Du kan spare inn ved å velge frukt, bær og eventuelt litt nøtter istedenfor godteritoppingen, sier hun til NRK.

Ernæringsfysiologen beroliger is-elskere med at en iskrem om dagen ikke vil føre til kreft, overvekt eller at du rammes av hjerte- og karsykdom. Likevel finnes det sunnere, og vel så gode, is-alternativer: Saftis, sorbet, youghurtis, lett-is eller selvlaget.

– Frys banan uten skall og ha den i blenderen sammen med annen frukt, kakao eller kokos. Saftis lager du lett selv, og bruker du sukkerfri saft blir den nesten uten kalorier, lyder tipset fra Stupar.

Les også: Slik lager du god pinneis

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært