Få genmodifiserte produkter i matvarer i Norge

<p>Illustrasjonsfoto: Maten i Norge inneholder svært sjeldent GMO-materialer viser undersøkelser. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix</p>
Illustrasjonsfoto: Maten i Norge inneholder svært sjeldent GMO-materialer viser undersøkelser. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Det er få genmodifiserte varer i Norge. Kun fem prøver av importert mat og fôrvarer viste ulovlige genmodifiserte materialer (GMO) i 2017.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er Mattilsynets årlige overvåkings- og kontrollprogram for genmodifisering som har utført prøvene. Det ble ikke påvist GMO-innhold i de resterende 57 matprøver og 80 fôrprøver.

– Resultatene bekrefter at forekomsten av ulovlig GMO i Norge fortsatt er lav. Tallene avviker ikke vesentlig fra tidligere års undersøkelser, sier Inga Torp Nielsen, programkoordinator i Mattilsynet.

De fem prøvene hvor det ble funnet høyt innhold av EU-godkjent GMO var i soya i tortillalefser fra USA, vegetarburgere fra Malaysia, tørkede soyabønner fra Thailand og smågnagerfôr fra Nederland. Dette ble trukket tilbake fra markedet.

Det er ikke tillatt å omsette eller markedsføre mat eller fôr som er framstilt på grunnlag av genmodifiserte organismer uten godkjenning fra Mattilsynet, i dag finnes det ingen slike godkjente varer i Norge.

Personvernpolicy