Aass stanser ølproduksjonen – kan bli ølmangel over hele landet

På grunn av CO2-mangel har Aass bryggeri stanset produksjonen av blant annet øl, noe som kan føre til ølmangel de neste ukene. Illustrasjonsfoto: Tor Erik Schrøder / NTB SCANPIX.
På grunn av CO2-mangel har Aass bryggeri stanset produksjonen av blant annet øl, noe som kan føre til ølmangel de neste ukene. Illustrasjonsfoto: Tor Erik Schrøder / NTB SCANPIX. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

CO2-mangel i Europa fører til at Aass bryggeri må stanse ølproduksjonen. Det kan bli ølmangel i hele landet i løpet av de neste ukene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dersom bryggeriene ikke får leveranser i løpet av helga, vil alle bryggerier gå tomme for CO₂. Det vil merkes på alle utesteder og butikker i løpet av ei uke eller to, sier Petter Nome, direktør for Bryggeri- og drikkevareforeningen, til NRK.

Aas bryggeri stanser ikke bare ølproduksjonen, men produksjonen av alle kullsyreholdige drikker.

Daglig leder Christian Aass sier at dette aldri har skjedd før.

Les også: Nå er det forbudt å vanne hagene i Oslo

– Det har aldri skjedd før

– Det er utrolig kjedelig, det har aldri skjedd før. Heldigvis har vi varer på lager, sier han til Nettavisen.

CO2-mangelen har også ført til at Oslo kommune har innført forbud mot vanning med hageslange eller spreder. CO2 brukes i renseanlegget til vannforsyningen, og kapasiteten her er nedsatt på grunn av mangelen. Dersom vannbehandlingsanlegget går tomt for CO2 vil innbyggerne i Oslo bli nødt til å koke vannet før det drikkes.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Beklager

På grunn av svært begrenset tilgang på flytende CO2 i Nord-Europa har Praxair Norge, som produserer flytende CO2 i Porsgrunn, valgt å prioritere leveranser til kunder som ivaretar liv, helse, dyrevelferd og sikkerhet.

– Vi har vært i en vanskelig leveransesituasjon av flytende CO2 over hele Nord-Europa, og vi beklager sterkt de ulempene det medfører, sier administrerende direktør Sigurd Haukeli i Praxair Norge.

Usikkert

Aass Bryggeri i Drammen. Foto: NTB scanpix
Aass Bryggeri i Drammen. Foto: NTB scanpix

Det er håp om at CO2-produksjonen kan starte opp 12. juli, men ifølge Haukeli er dette usikkert.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selskapet produserer flytende CO2 ved sin fabrikk i Porsgrunn, basert på CO2 i rågassform. Dette er et biprodukt fra ammoniakkproduksjonen ved Yaras ammoniakkfabrikk i samme by.

På grunn av vedlikeholdsbehov stenger hvert år flere av ammoniakkfabrikkene i Europa i april til juni, noe som kan gjøre forsommeren til en utfordrende periode for CO2-tilgangen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Mer salg av alkoholfritt øl

– Mangel på CO2 over hele Europa

I år har situasjonen tilspisset seg blant annet på grunn av tekniske problemer hos flere forsyningskilder i Europa, i tillegg til at Yara 17. juni meldte at de på grunn av tekniske problemer måtte stoppe ammoniakkanlegget for reparasjon.

– I mellomtiden jobber Praxair med å sikre leveranser av flytende CO2 fra andre kilder, men må prioritere den tilgjengelige CO2-en til kundene med førsteprioritet da det er mangel på CO2 over hele Europa, sier Haukeli.