Over 300 kroner kiloen for reker
Rekeprisene går rett til himmels. Noen steder må du bla opp hele 350 kroner for en kilo av den populære delikatessen.
– Det må være den høyeste rekeprisen i min tid, men kundene klager ikke, sier fisker Olav Holgersen til Roganytt/Dagsavisen.
Etter 61 år i bransjen har han sett store prisutslag, men i år er det spesielt. I helgen var kiloprisen 235 kroner i Stavanger. I Oslo må du bla opp ytterligere en 100-lapp.
Det er reduserte rekekvoter kombinert med uvanlig høye sommertemperaturer som har sendt prisene til værs.
– Det er mangel på reker, ja. Hvorfor er vanskelig å si. Alt fiske går opp og ned, forklarer Holgersen.
Les også: Solberg vil ha norsk sjømat inn i mexicanernes taco
– Utrolig sjarmerende
Før helgen solgte rekefisker Geir Solhaug på M/S Luna reker for 235 kroner kiloen på kaia i Oslo. Men kundene lar seg ikke skremme.
– Smertegrensen ligger langt over denne prisen. Det er utrolig sjarmerende å kunne handle rett fra fiskeren, forteller Marianne og Per Düring fra Sverige, til Dagbladet.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenHos Pipervika fiskeutsalg og restaurant på Rådhuskaia var prisen 298 kroner kiloen for ferske reker i helgen. Samme pris hadde O. Fjellberg Fisk & Vilt på Bygdøy, ifølge avisen.
Les også: Mer sex og raskere gravid med sjømat på menyen
– Det er noe med nordmenn og reker
Aftenposten har også sjekket prisene. Dyrest var det hos Georg A. Nilsen i Bogstadveien. Her måtte kundene betale hele 348 kroner kiloen.
– Dette er høyt, men vi selger ut alt vi får inn, sier innehaver Tor Skancke, som ikke kan huske at rekeprisen noensinne har vært høyere.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenMen det ser likevel ikke ut til å legge noen demper på kjøpelysten.
– Det er noe med nordmenn og reker, konstaterer fiskeansvarlig Isa Marie Adamsen ved Helgø Meny Stokka i Stavanger, ifølge Dagsavisen.
Les også: Rekordår for norsk sjømat
– Fredag er den store rekedagen
Ifølge undersøkelsen Middagsdagboken 2017, som kartlegger et representativt utvalg av befolkningens middagsvaner, inngår reker som en fast del av nordmenns spisemønster.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Fredag er den store rekedagen. Reker er faktisk vår tredje største rett da, etter pizza og taco, sier seniorrådgiver John Spilling i Ipsos, ifølge NTB.
Norge eksporterte sjømat for 7,7 milliarder kroner i januar i år. Det er en økning på 143 millioner kroner, eller to prosent, sammenlignet med samme måned i fjor.
I årets første måned ble det eksportert 198.000 tonn sjømat, ifølge Norges sjømatråd. Det var en økning i eksporten av ørret, sild, klippfisk, reker og fersk og fryst torsk.
Les også: Slik griller du sjømat