Åpen for alle - alltid

Alkohol-tips i sommervarmenOverlegens råd i sola: – Hold deg til «lykkepromillen»

Alt med måte. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Alt med måte. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mot slutten av mai har det vært varmerekorder flere steder i landet, og det kan være fristende å trekke ut i hagen eller parken med en pils eller to. Men er det noe farligere å drikke når det er hett?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Alkoholens effekt er den samme (per promille), men alkoholkonsentrasjonen (promillen) man oppnår i blodet kan bli noe høyere enn ellers, sier overlege ved Oslo universitetssykehus, Merete Vevelstad, til ABC Nyheter.

Hun er spesialist i rettstoksikologi.

Fordi varmen gjør at man mister væske får alkoholen et noe mindre væskevolum å fordele seg på i kroppen.

– Summen av mindre væskevolum og at vannlatingen øker når man er alkoholpåvirket gjør at man kan bli mer påvirket i varmen enn ellers, forklarer Vevelstad.

Overlegen foreslår følgende forholdsregler:

  • Begrens deg til «lykkepromillen» (ca. 1 promille), det vil si begrens inntaket så man ikke tipper over i «ulykkepromille.»
  • Drikk nok alkoholfri væske ved siden av, siden alkohol hemmer hjernens utskillelse av det væskebevarende hormonet ADH som gjør at vannlatningen øker, samt at alkohol gjør at vi svetter lettere fordi den utvider blodkarene i huden. Unngå drikking på tom mage, det gir høyere promille enn ved kombinasjon med mat.
  • Unngå bading mens du er alkoholpåvirket. Een betydelig andel av drukningsulykkene skjer med promille.
  • Unngå bilkjøring mens alkoholpåvirket (farlig for alle parter, og straffbart ).
  • Unngå å kombinere alkohol med psykoaktive legemidler (beroligende midler, sovemedisin, muskelavslappende etc.)
  • Unngå eller begrens alkoholbruk hvis barn er til stede.
  • Unngå alkohol hvis graviditet ikke kan utelukkes.

Les også : Eldre drikker mer og oftere

Undersøkelse: svensker drakk mer og oftere

– Det er viktig å være enda mer bevisst på effekten av alkohol i varmen. Alkohol nedsetter dømmekraften og virker vanndrivende. Alkohol påvirker også kroppens egen temperaturregulering i negativ forstand. Et generelt råd er at annenhver drikke bør være alkoholfri, sier allmennlege Johan Edvard Tellum ved det private sykehuset Aleris.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo universitetssykehus fører ikke statistikk om hete og alkoholbruk spesifikt. Oslo legevakt hadde ikke anledning til å prioritere ABC Nyheters henvendelse, fordi de er «de er såpass travle om dagen (blant annet pga varme) at de ikke har tid til å hente frem statistikk eller prate med mediene akkurat nå.»

Men i et land vi liker å sammenligne oss med, Sverige, ble det gjort en undersøkelse i fjor sommer som bekrefter en ikke helt overraskende tendens: det drikkes mer om sommeren, skrev Aftonbladet tirsdag. Det svenske IQ-initiativet gjennomført en undersøkelse i forkant av ferien sommeren 2017. Omtrent halvparten av de spurte oppga at de drikker både mer og oftere i sommerferien sammenlignet med andre deler av året.

Les også:

Slik påvirker alkoholen kroppen

Hvem i Europa drikker mest?