Meny

Alkoholfritt er i vinden:

– Det er lettere enn før å velge alkoholfritt

<p>LETTERE: – Det har gjerne vært slik at man føler seg sosialt utenfor hvis man drikker alkoholfritt, men det har endret seg mye. Det er lettere nå enn før, sier psykologiprofessor.</p>
LETTERE: – Det har gjerne vært slik at man føler seg sosialt utenfor hvis man drikker alkoholfritt, men det har endret seg mye. Det er lettere nå enn før, sier psykologiprofessor.

Stadig flere velger alkoholfritt, kvaliteten er bedre og utvalget stort. Samtidig har det skjedd en holdningsendring og det er nå mindre stigmatiserende å velge bort alkohol, ifølge psykologiprofessor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er sol. Det er varmt. Og det frister med noe godt i glasset. Kanskje en frisk musserende vin eller en iskald øl.

Men det er ikke alltid det passer at man drikker alkohol. Og heller ikke alltid man har lyst på det. Kanskje er det barn til stede eller du skal tidlig på jobb neste dag. Uansett har interessen for alkoholfritt økt.

– Kundene våre er mye mer interessert i alkoholfritt enn de var for noen år siden, sier kategorisjef Ann Kristin Heggeseth Bakkeng i Vinmonopolet. Foto: Vinmonopolet.no
– Kundene våre er mye mer interessert i alkoholfritt enn de var for noen år siden, sier kategorisjef Ann Kristin Heggeseth Bakkeng i Vinmonopolet. Foto: Vinmonopolet.no

– Kundene våre er mye mer interessert i alkoholfritt enn de var for noen år siden. Når de skal planlegge et selskap eller en middag og kommer til oss og ber om råd, spør de ofte om et alkoholfritt alternativ eller rett og slett gode alkoholfrie produkter de kan servere i stedet for alkohol, sier kategorisjef for alkoholfritt i Vinmonopolet Ann Kristin Heggeseth Bakkeng til ABC Nyheter.

Vinmonopolet selger nå omtrent 500.000 liter alkoholfri drikke i året. Det er 100.000 liter mer enn det samlede salget av champagne. I fjor solgte de seks prosent mer alkoholfri vin i 2017 enn i 2016, opplyser Bakkeng.

Og det er en større prosentvis vekst på det alkoholfrie sortimentet enn det alkoholholdige, forklarer hun.

Tall fra Bryggeri- og drikkevareforeningen viser at salget av alkoholfritt øl i Norge har økt med 20 prosent de fem siste årene. Og i første kvartal i år drakk vi tretten prosent mer øl uten alkohol sammenlignet med samme periode i fjor.

Les også: Unge drikker mindre alkohol

Holdningsendring

Ringnes, som blant annet står bak Munkholm, det største alkoholfrie ølmerket i Norge, merker godt den økte interessen og økningen i salget.

Pål Strutz, som er kategoriansvarlig for alkoholfritt øl i Ringnes, mener man er i ferd med å se en holdningsendring.

– AKTIVT VALG: – Tidligere har alkoholfri øl vært et alternativ når man ikke kan drikke alkohol. Nå velger flere det når de vil ha ølsmaken, men ikke alkoholen, ifølge Pål Strutz, kategoriansvarlig for alkoholfritt øl i Ringnes. Foto: Ringnes
– AKTIVT VALG: – Tidligere har alkoholfri øl vært et alternativ når man ikke kan drikke alkohol. Nå velger flere det når de vil ha ølsmaken, men ikke alkoholen, ifølge Pål Strutz, kategoriansvarlig for alkoholfritt øl i Ringnes. Foto: Ringnes

– Tidligere har alkoholfri øl vært et alternativ når man ikke kan drikke alkohol. Nå begynner nok flere og flere se det som et aktivt valg, noe de velger når de vil ha ølsmak, men ikke alkohol. Det begynner å skje en endring her, sier han til ABC Nyheter.

– Det er også økt interesse for alkoholfritt hos de yngre. Den generasjonen som vokser opp nå, har et litt mer bevisst forhold til alkohol og det kan være en av grunnene til økningen i salget, fortsetter han.

Professor Fanny Duckert, ved Psykologisk institutt, Universitetet i Oslo, støtter opp under dette.

– Det som jeg ser blant mine klienter, er at de opplever det som mindre stigmatiserende å drikke alkoholfritt nå enn før. Det er lettere å tenke alternativer. Det har gjerne vært slik at man føler seg sosialt utenfor hvis man drikker alkoholfritt, men det har endret seg mye. Det er lettere nå enn før, sier hun til ABC Nyheter.

– Det er også en større grad av helsefokus nå enn tidligere. Folk er mer opptatt av å gjøre sunnere ting og ikke skade kroppen sin, fortsetter hun.

Les også: – Vi får stadig flere helt vanlige mennesker med alkoholproblemer

– En god sirkel

Fordi kundene etterspør alkoholfritt, har også leverandørene og pressen blitt mer interessert, forklarer Bakkeng i Vinmonopolet.

– Det har gjerne vært slik at man føler seg sosialt utenfor hvis man drikker alkoholfritt, men det har endret seg mye, sier psykologiprofessor Fanny Duckert ved Universitetet i Oslo. Foto: Uio.no
– Det har gjerne vært slik at man føler seg sosialt utenfor hvis man drikker alkoholfritt, men det har endret seg mye, sier psykologiprofessor Fanny Duckert ved Universitetet i Oslo. Foto: Uio.no

– Når leverandørene ser at kundene er interessert, da er det mer lønnsomt for dem å komme på banen med gode alternativer. Da tenker de nytt og større og det kommer mer spennende produkter. Resultatet er at flere kunder blir oppmerksomme på det alkoholfrie og da har man en god sirkel, sier Bakkeng.

Strutz i Ringnes viser til at det de senere årene har vært en eksplosjon innen utvalget av øl generelt.

– Da er det ikke unaturlig at det kommer økt etterspørsel etter alternativer uten alkohol. Det er flere og flere som oppdager bredden i antall varianter og merker, sier han.

Han forteller at Ringnes for å møte den økte etterspørselen denne våren utvider sin alkoholfrie satsning både med flere merker og flere varianter av alkoholfri drikke.

– Vi ruller også ut egne kjøleskap til alkoholfritt øl. For å gjøre det enklere for forbrukere å få seg en kald øl selv om de ikke vil ha alkohol, forteller Strutz.

– Det har lenge forundret meg at det ikke har vært mulig å kjøpe kald alkoholfri øl i butikken. Den økte oppmerksomheten rundt alkoholfritt har fått flere, inkludert kjøpmennene, til å se behovet for å kunne tilby dette avkjølt, fortsetter han.

Les også: Dette er den beste alkoholfrie drinken

– Det smaker godt

Strutz mener den største barrieren for å velge alkoholfritt øl er at folk tror at det ikke smaker godt.

– GODT OGSÅ UTEN ALKOHOL: – Alkoholfritt øl er brygget som øl. Det er derfor det smaker sånn, forklarer Pål Strutz i Ringnes. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
– GODT OGSÅ UTEN ALKOHOL: – Alkoholfritt øl er brygget som øl. Det er derfor det smaker sånn, forklarer Pål Strutz i Ringnes. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

– De som mener det er de som ikke har drukket alkoholfritt øl eller drikker det ekstremt sjeldent. De som faktisk drikker øl uten alkohol, ser verdien av det og opplever at det leverer på smak.

– Det er godt, det smaker som øl og det er brygget som øl. Det er derfor det smaker sånn, sier Strutz.

Alkoholfri vin, som man tidligere gjerne forbandt med lite utvalg og noe dårlig kvalitet, har blitt veldig mye bedre og har økt i popularitet, forklarer Bakkeng i Vinmonopolet.

– Vi selger veldig mye alkoholfri vin, over 100.000 liter per år, så det er populært.

Omtrent like populært er alkoholfri most, som har tilnærmet samme bruksområde som alkoholfri vin. Det som økte mest i popularitet i fjor var kategorien alkoholfri leskedrikk, forklarer hun.

– Alkoholfri leskedrikk står for halvparten av veksten i 2017. For eksempel har ingefærøl, tonic og limonade hatt en enorm vekst det siste året, sier kategorisjefen.

Også professor Duckert har, via tilbakemeldinger fra sine klienter, merket at det har vært en positivt utvikling i utvalg og kvalitet:

– På mine kurs jobber jeg blant annet med å prøve ut alternativer til alkohol.

Mens tilbakemeldingene tidligere har vært at «Det er ok, men smaker ikke godt», er det helt tydelig at folk nå opplever at både utvalget, kvaliteten og smaken er bedre. Det er lettere å finne alkoholfritt som smaker bra, sier hun.

En internasjonal trend

Norge, som har hatt alkoholfritt øl siden begynnelsen av 1990-tallet, ligger i europeisk standard ganske langt fremme. Men den endringen som skjer nå er ikke spesiell for Norge, forklarer Strutz i Ringnes.

– De største bryggeriene i verden har uttalt at de satser på alkoholfritt øl. ABI, som er verdens største bryggeri, har uttalt at innen 2025 skal 20 prosent av deres volum være alkoholfritt eller alkoholsvakt.

– Vår satsning i Ringnes er drevet av økt etterspørsel fra forbrukerne, men også av store nasjonale og internasjonale trender som viser at her vil det bli vekst, sier han.

Også Bakkeng i Vinmonopolet mener det er tydelig at den økte interessen for alkoholfritt er en internasjonal trend.

– De store internasjonale produsentene av øl melder om at alkoholfritt er i stor vekst hos dem. Vi ser det også internasjonalt når vi er ute og reiser. For eksempel dukker det opp egne barer med bare alkoholfrie cocktails. Så det skjer noe nå, sier hun.

Les også: Tvillingstudie: Alkohol har ikke positiv helseeffekt

Høysesong for alkoholfritt

Våren og sommeren er høysesong for bryllup, konfirmasjoner og avslutninger på jobb og skole. Og det er tid for sommerferie. Da øker gjerne salget av alkohol, men også salget av alkoholfritt, forklarer Bakkeng.

Hun mener man nå har kommet så langt at det er uproblematisk å finne gode alkoholfrie alternativer til alkoholholdig drikke som skal serveres, og at det fint går an å velge bort alkohol helt og holdent, men fremdeles ha et rikt utvalg av gode drikkevarer.

– Vi har et stort og bredt utvalg av alt fra fruktmoster, til musserende alkoholfri vin, leskedrikker og øl. Det er et bredt sortiment så man kan fint erstatte eller komplimentere alt alkoholholdig med det alkoholfrie sortimentet vi har, sier kategorisjefen for alkoholfritt i Vinmonopolet til ABC Nyheter.

Les også: Norge sjette billigste land på alkohol, sigaretter og narkotika

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:40 Israelsk drone skal ha eksplodert over Beirut06:35 Fotgjenger behandles på sykehus etter påkjørsel i Rørvik06:34 Sky News: Storbritannia vil kun betale deler av brexitregningen06:12 Dette skjer i dag05:55 29 pågrepet etter gatekamper i Hongkong05:50 Dette skjedde i natt05:43 Mann utskrevet fra sykehuset etter hendelse i bolig i Sandefjord05:36 En person kritisk skadd etter båtulykke i Arendal05:10 Måling: Kun 16 prosent av velgerne mener Skei Grande gjør en god jobb04:52 Tunisisk presidentkandidat får stille til valg tross anklager om hvitvasking03:54 Kim Jong-un skal ha ledet rakettoppskytning03:49 To tenåringer til sykehus etter MC-ulykke i Fjell03:40 Politiet undersøker Facebook-gruppe i forbindelse med Hagen-forsvinningen03:29 Journalist funnet drept i Mexico03:08 Viktor Hovland fortsetter storspillet i Idaho02:52 Boris Johnson ber Trump senke handelsbarrierer01:33 Ingen mistenkte etter voldtekt i Frognerparken01:23 68 pågrepet for protester mot G7-toppmøtet i Frankrike01:21 Kritisk for to personer etter at bil kjørte i vannet ved fergeleie00:56 Scarlett Johansson best betalte kvinnelige skuespiller00:27 Avis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit23:58 Israel skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:11 400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50 Ingen Messi i Barcelona-troppen22:20 Remis-rushet fortsetter for Carlsen22:12 G7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10 Zidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18 Nordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02 Ingebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42 Bil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37 Laksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26 Salah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18 RBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09 Warholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47 Kajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29 Siv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24 500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00 Maars Johnsen klar for Rosenborg18:01 Mareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53 Mann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35 Motorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15 Helten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53 Transportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36 Trump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09 Oslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07 Politimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37 Frykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29 Dro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57 Tybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45 Fylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19 Politiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27 Turgåer berget ned fra fjell på Senja11:54 Jensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38 Du vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28 Solskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28 Demonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13 Trump gjenåpner konsulat på Grønland10:12 Sophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11 Basketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53 – Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49 Russisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36 Politiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53 Forskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17 Tysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28 Sergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00 Trump truer med toll på fransk vin06:50 Trump roser Danmarks statsminister06:15 Nord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11 Kina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09 To menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50 Dette skjer i dag05:49 Ernas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30 Dette skjedde i natt05:03 Migranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56 EFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52 Tre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17 Bolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04 Politiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02 Tutta to slag under par i Canada02:39 Politiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39 Hovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05 Uruguays president har fått lungekreft02:03 Raja: – En stor seier for Venstre01:16 Brasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02 To personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44 Mann døde av skadene etter båtvelt i Oppdal00:36 Trump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34 Trump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21 Carlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20 Solberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08 Wall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05 Venstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33 Støre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14 SV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27 USAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23 Jensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15 Verdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03 Macron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52 Zarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36 Magnus Carlsen imponerte med kastarmen
Siste nytt
06:40VerdenIsraelsk drone skal ha eksplodert over Beirut06:35NorgeFotgjenger behandles på sykehus etter påkjørsel i Rørvik06:34VerdenSky News: Storbritannia vil kun betale deler av brexitregningen06:12NorgeDette skjer i dag05:55Verden29 pågrepet etter gatekamper i Hongkong05:50NorgeDette skjedde i natt05:43NorgeMann utskrevet fra sykehuset etter hendelse i bolig i Sandefjord05:36NorgeEn person kritisk skadd etter båtulykke i Arendal05:10NorgeMåling: Kun 16 prosent av velgerne mener Skei Grande gjør en god jobb04:52VerdenTunisisk presidentkandidat får stille til valg tross anklager om hvitvasking03:54VerdenKim Jong-un skal ha ledet rakettoppskytning03:49NorgeTo tenåringer til sykehus etter MC-ulykke i Fjell03:40NorgePolitiet undersøker Facebook-gruppe i forbindelse med Hagen-forsvinningen03:29VerdenJournalist funnet drept i Mexico03:08SportViktor Hovland fortsetter storspillet i Idaho02:52VerdenBoris Johnson ber Trump senke handelsbarrierer01:33NorgeIngen mistenkte etter voldtekt i Frognerparken01:23Verden68 pågrepet for protester mot G7-toppmøtet i Frankrike01:21NorgeKritisk for to personer etter at bil kjørte i vannet ved fergeleie00:56VerdenScarlett Johansson best betalte kvinnelige skuespiller00:27VerdenAvis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit23:58VerdenIsrael skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:11Verden400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50SportIngen Messi i Barcelona-troppen22:20SportRemis-rushet fortsetter for Carlsen22:12VerdenG7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10SportZidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18VerdenNordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02SportIngebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42NorgeBil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37VerdenLaksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26SportSalah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18SportRBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09SportWarholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47NorgeKajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29PolitikkSiv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24Verden500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00SportMaars Johnsen klar for Rosenborg18:01SportMareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53NorgeMann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35NorgeMotorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15VerdenHelten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53PolitikkTransportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36VerdenTrump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09MotorOslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07NorgePolitimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37PengerFrykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29PengerDro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57PolitikkTybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45NorgeFylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19NorgePolitiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27NyheterTurgåer berget ned fra fjell på Senja11:54PengerJensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38MotorDu vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28SportSolskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28VerdenDemonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13VerdenTrump gjenåpner konsulat på Grønland10:12NorgeSophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11SportBasketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53Politikk– Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49VerdenRussisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36NorgePolitiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53VerdenForskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17VerdenTysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28NorgeSergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00VerdenTrump truer med toll på fransk vin06:50VerdenTrump roser Danmarks statsminister06:15VerdenNord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11VerdenKina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09NorgeTo menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50NorgeDette skjer i dag05:49NorgeErnas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30NorgeDette skjedde i natt05:03VerdenMigranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56PengerEFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52NorgeTre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17VerdenBolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04NorgePolitiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02SportTutta to slag under par i Canada02:39NorgePolitiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39SportHovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05VerdenUruguays president har fått lungekreft02:03NorgeRaja: – En stor seier for Venstre01:16VerdenBrasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02NorgeTo personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44NorgeMann døde av skadene etter båtvelt i Oppdal00:36VerdenTrump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34VerdenTrump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21SportCarlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20NorgeSolberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08VerdenWall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05PolitikkVenstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33PolitikkStøre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14PolitikkSV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27VerdenUSAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23PolitikkJensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15VerdenVerdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03VerdenMacron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52VerdenZarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36SportMagnus Carlsen imponerte med kastarmen
Populært