Alkoholfritt er i vinden:

– Det er lettere enn før å velge alkoholfritt

<p>LETTERE: – Det har gjerne vært slik at man føler seg sosialt utenfor hvis man drikker alkoholfritt, men det har endret seg mye. Det er lettere nå enn før, sier psykologiprofessor.</p>
LETTERE: – Det har gjerne vært slik at man føler seg sosialt utenfor hvis man drikker alkoholfritt, men det har endret seg mye. Det er lettere nå enn før, sier psykologiprofessor.

Stadig flere velger alkoholfritt, kvaliteten er bedre og utvalget stort. Samtidig har det skjedd en holdningsendring og det er nå mindre stigmatiserende å velge bort alkohol, ifølge psykologiprofessor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er sol. Det er varmt. Og det frister med noe godt i glasset. Kanskje en frisk musserende vin eller en iskald øl.

Men det er ikke alltid det passer at man drikker alkohol. Og heller ikke alltid man har lyst på det. Kanskje er det barn til stede eller du skal tidlig på jobb neste dag. Uansett har interessen for alkoholfritt økt.

– Kundene våre er mye mer interessert i alkoholfritt enn de var for noen år siden, sier kategorisjef Ann Kristin Heggeseth Bakkeng i Vinmonopolet. Foto: Vinmonopolet.no
– Kundene våre er mye mer interessert i alkoholfritt enn de var for noen år siden, sier kategorisjef Ann Kristin Heggeseth Bakkeng i Vinmonopolet. Foto: Vinmonopolet.no

– Kundene våre er mye mer interessert i alkoholfritt enn de var for noen år siden. Når de skal planlegge et selskap eller en middag og kommer til oss og ber om råd, spør de ofte om et alkoholfritt alternativ eller rett og slett gode alkoholfrie produkter de kan servere i stedet for alkohol, sier kategorisjef for alkoholfritt i Vinmonopolet Ann Kristin Heggeseth Bakkeng til ABC Nyheter.

Vinmonopolet selger nå omtrent 500.000 liter alkoholfri drikke i året. Det er 100.000 liter mer enn det samlede salget av champagne. I fjor solgte de seks prosent mer alkoholfri vin i 2017 enn i 2016, opplyser Bakkeng.

Og det er en større prosentvis vekst på det alkoholfrie sortimentet enn det alkoholholdige, forklarer hun.

Tall fra Bryggeri- og drikkevareforeningen viser at salget av alkoholfritt øl i Norge har økt med 20 prosent de fem siste årene. Og i første kvartal i år drakk vi tretten prosent mer øl uten alkohol sammenlignet med samme periode i fjor.

Les også: Unge drikker mindre alkohol

Holdningsendring

Ringnes, som blant annet står bak Munkholm, det største alkoholfrie ølmerket i Norge, merker godt den økte interessen og økningen i salget.

Pål Strutz, som er kategoriansvarlig for alkoholfritt øl i Ringnes, mener man er i ferd med å se en holdningsendring.

– AKTIVT VALG: – Tidligere har alkoholfri øl vært et alternativ når man ikke kan drikke alkohol. Nå velger flere det når de vil ha ølsmaken, men ikke alkoholen, ifølge Pål Strutz, kategoriansvarlig for alkoholfritt øl i Ringnes. Foto: Ringnes
– AKTIVT VALG: – Tidligere har alkoholfri øl vært et alternativ når man ikke kan drikke alkohol. Nå velger flere det når de vil ha ølsmaken, men ikke alkoholen, ifølge Pål Strutz, kategoriansvarlig for alkoholfritt øl i Ringnes. Foto: Ringnes

– Tidligere har alkoholfri øl vært et alternativ når man ikke kan drikke alkohol. Nå begynner nok flere og flere se det som et aktivt valg, noe de velger når de vil ha ølsmak, men ikke alkohol. Det begynner å skje en endring her, sier han til ABC Nyheter.

– Det er også økt interesse for alkoholfritt hos de yngre. Den generasjonen som vokser opp nå, har et litt mer bevisst forhold til alkohol og det kan være en av grunnene til økningen i salget, fortsetter han.

Professor Fanny Duckert, ved Psykologisk institutt, Universitetet i Oslo, støtter opp under dette.

– Det som jeg ser blant mine klienter, er at de opplever det som mindre stigmatiserende å drikke alkoholfritt nå enn før. Det er lettere å tenke alternativer. Det har gjerne vært slik at man føler seg sosialt utenfor hvis man drikker alkoholfritt, men det har endret seg mye. Det er lettere nå enn før, sier hun til ABC Nyheter.

– Det er også en større grad av helsefokus nå enn tidligere. Folk er mer opptatt av å gjøre sunnere ting og ikke skade kroppen sin, fortsetter hun.

Les også: – Vi får stadig flere helt vanlige mennesker med alkoholproblemer

– En god sirkel

Fordi kundene etterspør alkoholfritt, har også leverandørene og pressen blitt mer interessert, forklarer Bakkeng i Vinmonopolet.

– Det har gjerne vært slik at man føler seg sosialt utenfor hvis man drikker alkoholfritt, men det har endret seg mye, sier psykologiprofessor Fanny Duckert ved Universitetet i Oslo. Foto: Uio.no
– Det har gjerne vært slik at man føler seg sosialt utenfor hvis man drikker alkoholfritt, men det har endret seg mye, sier psykologiprofessor Fanny Duckert ved Universitetet i Oslo. Foto: Uio.no

– Når leverandørene ser at kundene er interessert, da er det mer lønnsomt for dem å komme på banen med gode alternativer. Da tenker de nytt og større og det kommer mer spennende produkter. Resultatet er at flere kunder blir oppmerksomme på det alkoholfrie og da har man en god sirkel, sier Bakkeng.

Strutz i Ringnes viser til at det de senere årene har vært en eksplosjon innen utvalget av øl generelt.

– Da er det ikke unaturlig at det kommer økt etterspørsel etter alternativer uten alkohol. Det er flere og flere som oppdager bredden i antall varianter og merker, sier han.

Han forteller at Ringnes for å møte den økte etterspørselen denne våren utvider sin alkoholfrie satsning både med flere merker og flere varianter av alkoholfri drikke.

– Vi ruller også ut egne kjøleskap til alkoholfritt øl. For å gjøre det enklere for forbrukere å få seg en kald øl selv om de ikke vil ha alkohol, forteller Strutz.

– Det har lenge forundret meg at det ikke har vært mulig å kjøpe kald alkoholfri øl i butikken. Den økte oppmerksomheten rundt alkoholfritt har fått flere, inkludert kjøpmennene, til å se behovet for å kunne tilby dette avkjølt, fortsetter han.

Les også: Dette er den beste alkoholfrie drinken

– Det smaker godt

Strutz mener den største barrieren for å velge alkoholfritt øl er at folk tror at det ikke smaker godt.

– GODT OGSÅ UTEN ALKOHOL: – Alkoholfritt øl er brygget som øl. Det er derfor det smaker sånn, forklarer Pål Strutz i Ringnes. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
– GODT OGSÅ UTEN ALKOHOL: – Alkoholfritt øl er brygget som øl. Det er derfor det smaker sånn, forklarer Pål Strutz i Ringnes. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

– De som mener det er de som ikke har drukket alkoholfritt øl eller drikker det ekstremt sjeldent. De som faktisk drikker øl uten alkohol, ser verdien av det og opplever at det leverer på smak.

– Det er godt, det smaker som øl og det er brygget som øl. Det er derfor det smaker sånn, sier Strutz.

Alkoholfri vin, som man tidligere gjerne forbandt med lite utvalg og noe dårlig kvalitet, har blitt veldig mye bedre og har økt i popularitet, forklarer Bakkeng i Vinmonopolet.

– Vi selger veldig mye alkoholfri vin, over 100.000 liter per år, så det er populært.

Omtrent like populært er alkoholfri most, som har tilnærmet samme bruksområde som alkoholfri vin. Det som økte mest i popularitet i fjor var kategorien alkoholfri leskedrikk, forklarer hun.

– Alkoholfri leskedrikk står for halvparten av veksten i 2017. For eksempel har ingefærøl, tonic og limonade hatt en enorm vekst det siste året, sier kategorisjefen.

Også professor Duckert har, via tilbakemeldinger fra sine klienter, merket at det har vært en positivt utvikling i utvalg og kvalitet:

– På mine kurs jobber jeg blant annet med å prøve ut alternativer til alkohol.

Mens tilbakemeldingene tidligere har vært at «Det er ok, men smaker ikke godt», er det helt tydelig at folk nå opplever at både utvalget, kvaliteten og smaken er bedre. Det er lettere å finne alkoholfritt som smaker bra, sier hun.

En internasjonal trend

Norge, som har hatt alkoholfritt øl siden begynnelsen av 1990-tallet, ligger i europeisk standard ganske langt fremme. Men den endringen som skjer nå er ikke spesiell for Norge, forklarer Strutz i Ringnes.

– De største bryggeriene i verden har uttalt at de satser på alkoholfritt øl. ABI, som er verdens største bryggeri, har uttalt at innen 2025 skal 20 prosent av deres volum være alkoholfritt eller alkoholsvakt.

– Vår satsning i Ringnes er drevet av økt etterspørsel fra forbrukerne, men også av store nasjonale og internasjonale trender som viser at her vil det bli vekst, sier han.

Også Bakkeng i Vinmonopolet mener det er tydelig at den økte interessen for alkoholfritt er en internasjonal trend.

– De store internasjonale produsentene av øl melder om at alkoholfritt er i stor vekst hos dem. Vi ser det også internasjonalt når vi er ute og reiser. For eksempel dukker det opp egne barer med bare alkoholfrie cocktails. Så det skjer noe nå, sier hun.

Les også: Tvillingstudie: Alkohol har ikke positiv helseeffekt

Høysesong for alkoholfritt

Våren og sommeren er høysesong for bryllup, konfirmasjoner og avslutninger på jobb og skole. Og det er tid for sommerferie. Da øker gjerne salget av alkohol, men også salget av alkoholfritt, forklarer Bakkeng.

Hun mener man nå har kommet så langt at det er uproblematisk å finne gode alkoholfrie alternativer til alkoholholdig drikke som skal serveres, og at det fint går an å velge bort alkohol helt og holdent, men fremdeles ha et rikt utvalg av gode drikkevarer.

– Vi har et stort og bredt utvalg av alt fra fruktmoster, til musserende alkoholfri vin, leskedrikker og øl. Det er et bredt sortiment så man kan fint erstatte eller komplimentere alt alkoholholdig med det alkoholfrie sortimentet vi har, sier kategorisjefen for alkoholfritt i Vinmonopolet til ABC Nyheter.

Les også: Norge sjette billigste land på alkohol, sigaretter og narkotika

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:13 Norge tapte etter vanvittig thriller19:39 Kraftig jordskjelv i Tyrkia19:13 Pentagon: 34 soldater fikk hjerneskade i iransk angrep19:11 Røe Isaksen med syke-garanti første dag på jobb18:50 Kineserne som var innom Norge på vei til Finland, har ikke coronaviruset18:34 Oslomann tiltalt for å ha mishandlet sin ufødte sønn18:12 «Dytte og rette»-Raja nesten helt lik Trump18:09 Eckhoffs trøst på mørk norsk dag: Slo Wierer17:58 – Nå starter veien tilbake til livet17:42 Flyplass må holde stengt lørdag på grunn av sykdom17:24 Nytt tilfelle av Kina-virus bekreftet i USA17:15 Nav-ansatte: Mener Erna Solberg burde ventet med å skifte ut Anniken Hauglie17:12 Listhaug til etterfølgeren: Frp kommer til å følge nøye med17:00 Virus-mistenkte kinesere kom til Finland via Oslo og Kirkenes16:46 Uvær fører til kolonnekjøring ved flere fjelloverganger16:29 Hareide varsler tydelig retning for samferdselspolitikken: Klima er viktigst16:22 Russland inviterer Nato til kappestrid16:14 Rotevatn forsvarer valg av statssekretær16:07 Norsk vitneforklaring i tysk nazirettssak15:56 Imponerende seier til Herrmann i Pokljuka15:56 Spansk politi befridde hundrevis av hunder15:55 Siv Jensen: – Å gjøre regjeringen litt rødere ser jeg ikke på som en forbedring15:28 Støre overrasket over Hareide15:06 London-politiet vil bruke ansiktsgjenkjenning14:40 Tårevåt nøkkeloverrekkelse i Kulturdepartementet14:35 Svein Ludvigsen trekker anken – innrømmer ikke skyld14:20 Mann skjøt og drepte seks familiemedlemmer i tysk småby14:07 Hauglie: – Du får ansvaret for et departement som griper inn i folks liv13:34 Motorsyklist døde etter ulykke i Dakar-rallyet13:34 OL-kvalifiseringen i håndball til Discovery13:18 Stor demonstrasjon mot USA i Irak13:17 Japansk postmann unnlot å levere tusenvis av sendinger12:53 Jansruds første super-G-seier i Kitzbühel12:42 Tallet på døde etter uvær i Spania stiger12:36 Åtte pågrepet i Økokrim-aksjon i Bergen12:27 Store forventninger til Raja som kulturminister12:08 Sterk utforseier for Shiffrin i Bulgaria12:07 Ytterligere en mann siktet for Prinsdal-drapet11:59 Bondevik storfornøyd med Hareides comeback11:58 Fransk pensjonsreform legges fram – protester i Paris11:52 Her er Erna Solbergs nye regjering11:47 Solskjær: – Jeg endrer ikke kurs11:46 Erdogan advarer mot kaos i Libya11:11 Reiserestriksjoner i Kina påvirker minst 41 millioner mennesker11:09 Oslopakke 3 utsettes10:47 Nav-ofre mener Hauglie tar den feige veien ut10:32 20-åring dømt for vold mot 16-åring som senere døde10:22 Professor: Svært liten sannsynlighet for mange alvorlig syke i Norge10:02 Norskeid skip reddet over 90 mennesker i Middelhavet09:52 Ericsson økte omsetningen i 201909:51 Godtebutikk på nett legger ned09:50 Lars Petter Bartnes går av som leder i Norges Bondelag09:12 Nå får forskere enklere tilgang til nordmenns helsedata09:12 800 migranter pågrepet av mexicanske sikkerhetsstyrker09:11 EU-topper signerte skilsmissepapirene – brexit i rute08:38 Mild vinter kan gi mer flått08:34 Den nye Solberg-regjeringen er klar08:06 Kinesere i Finland som reiste via Norge kan ha coronaviruset07:48 Støre krever svar fra Solberg om regjeringsgrunnlaget07:26 – Solskjær må ha forsterkninger07:09 Norsk forsker med 40 EU-lovendringer: – Uvanlig konkrete forslag07:00 SV vil ha omkamp om Johan Castberg06:51 Nybø vil håndplukke utenlandske studenter til Norge06:45 Norsk folkehjelp: 99 banker tjener på okkupasjon av Palestina06:24 Kina bekrefter flere virusdødsfall06:15 UDI innvilget mer enn 13.000 norske statsborgerskap i fjor05:59 Dette skjer i dag05:32 Dette skjedde i natt05:32 Bøhler mener straffene for æresmotivert vold må skjerpes05:30 Ikke beviser for at e-sigaretter gjør røykekutt enklere05:29 Valgforsker: Distriktsminister kan komme til å styre et nytt tulledepartement05:23 Sjef i legemiddelfirma dømt for opioid-krise i USA04:51 Storbritannia irettesetter USA for utleveringsnekt04:51 India på innvandrertoppen04:32 Flere i Frp ville ikke trekke partiet ut av regjering04:05 Departement avviser grunnlag for søksmål fra nordiske folkekirker03:38 Frp garanterer ikke støtte til E18-prosjektet03:36 Australia etterforsker flyulykke der tre brannmenn døde02:33 Oslo kommune brukte 39 millioner på å bli kvitt gamle vedovner – avvikler ordningen02:31 Dommedagsklokka viser 100 sekunder på midnatt02:10 Kallmyr mener offentligheten vil tjene på å få vite tilstanden til antatt syk femåring02:02 – Ingen president har misbrukt makten sin som Trump har01:08 Eksperter frykter sterke reaksjoner fra Russland på amerikanske militærfly på Jan Mayen01:02 Trump vil presentere fredsplan før møte med israelske ledere00:24 Byrådet i Bergen går av00:05 Styremedlemmer ved Politihøgskolen går av i protest mot studentkutt00:01 Tidligere hvitvaskingssjef i DNB mener et ikke er noe vits i å ringe Økokrim23:56 Russere siktet for forsøk på å forgifte eier av våpenfabrikk23:34 Medier: Ingelin Noresjø (KrF) blir statssekretær for Hareide23:29 VG: Tidligere politisk kommentator blir statssekretær22:55 Wolves sprakk Liverpool-nullen, men Firmino sikret 2-1-seier22:11 Putin besøkte Abbas i Betlehem21:56 Ny jubelmåling for Frp etter regjerings-exiten21:40 – Ingen president har misbrukt makten sin som Trump har21:18 DNB advarer mot svindel på Finn.no21:04 Byrådet i Bergen går av20:34 Trump inviterer Netanyahu og Gantz til Det hvite hus19:49 WHO: Kina-viruset utgjør ingen global krise19:05 Skuespiller fortalte gråtende om Weinstein-voldtekt18:59 Statsrådslekkasjer: Både Raja og Rotevatn inn i regjering
Siste nytt
20:13SportNorge tapte etter vanvittig thriller19:39NorgeKraftig jordskjelv i Tyrkia19:13VerdenPentagon: 34 soldater fikk hjerneskade i iransk angrep19:11PolitikkRøe Isaksen med syke-garanti første dag på jobb18:50NorgeKineserne som var innom Norge på vei til Finland, har ikke coronaviruset18:34NorgeOslomann tiltalt for å ha mishandlet sin ufødte sønn18:12Norge«Dytte og rette»-Raja nesten helt lik Trump18:09SportEckhoffs trøst på mørk norsk dag: Slo Wierer17:58Norge– Nå starter veien tilbake til livet17:42NorgeFlyplass må holde stengt lørdag på grunn av sykdom17:24VerdenNytt tilfelle av Kina-virus bekreftet i USA17:15PengerNav-ansatte: Mener Erna Solberg burde ventet med å skifte ut Anniken Hauglie17:12PolitikkListhaug til etterfølgeren: Frp kommer til å følge nøye med17:00NorgeVirus-mistenkte kinesere kom til Finland via Oslo og Kirkenes16:46NorgeUvær fører til kolonnekjøring ved flere fjelloverganger16:29PolitikkHareide varsler tydelig retning for samferdselspolitikken: Klima er viktigst16:22VerdenRussland inviterer Nato til kappestrid16:14PolitikkRotevatn forsvarer valg av statssekretær16:07NorgeNorsk vitneforklaring i tysk nazirettssak15:56SportImponerende seier til Herrmann i Pokljuka15:56VerdenSpansk politi befridde hundrevis av hunder15:55PolitikkSiv Jensen: – Å gjøre regjeringen litt rødere ser jeg ikke på som en forbedring15:28PolitikkStøre overrasket over Hareide15:06VerdenLondon-politiet vil bruke ansiktsgjenkjenning14:40PolitikkTårevåt nøkkeloverrekkelse i Kulturdepartementet14:35NorgeSvein Ludvigsen trekker anken – innrømmer ikke skyld14:20VerdenMann skjøt og drepte seks familiemedlemmer i tysk småby14:07PolitikkHauglie: – Du får ansvaret for et departement som griper inn i folks liv13:34SportMotorsyklist døde etter ulykke i Dakar-rallyet13:34SportOL-kvalifiseringen i håndball til Discovery13:18VerdenStor demonstrasjon mot USA i Irak13:17VerdenJapansk postmann unnlot å levere tusenvis av sendinger12:53SportJansruds første super-G-seier i Kitzbühel12:42VerdenTallet på døde etter uvær i Spania stiger12:36NorgeÅtte pågrepet i Økokrim-aksjon i Bergen12:27PolitikkStore forventninger til Raja som kulturminister12:08SportSterk utforseier for Shiffrin i Bulgaria12:07NorgeYtterligere en mann siktet for Prinsdal-drapet11:59PolitikkBondevik storfornøyd med Hareides comeback11:58VerdenFransk pensjonsreform legges fram – protester i Paris11:52PolitikkHer er Erna Solbergs nye regjering11:47SportSolskjær: – Jeg endrer ikke kurs11:46VerdenErdogan advarer mot kaos i Libya11:11ReiseReiserestriksjoner i Kina påvirker minst 41 millioner mennesker11:09MotorOslopakke 3 utsettes10:47NorgeNav-ofre mener Hauglie tar den feige veien ut10:32Norge20-åring dømt for vold mot 16-åring som senere døde10:22Helse og livsstilProfessor: Svært liten sannsynlighet for mange alvorlig syke i Norge10:02VerdenNorskeid skip reddet over 90 mennesker i Middelhavet09:52PengerEricsson økte omsetningen i 201909:51PengerGodtebutikk på nett legger ned09:50NorgeLars Petter Bartnes går av som leder i Norges Bondelag09:12Helse og livsstilNå får forskere enklere tilgang til nordmenns helsedata09:12Verden800 migranter pågrepet av mexicanske sikkerhetsstyrker09:11PolitikkEU-topper signerte skilsmissepapirene – brexit i rute08:38Helse og livsstilMild vinter kan gi mer flått08:34PolitikkDen nye Solberg-regjeringen er klar08:06NorgeKinesere i Finland som reiste via Norge kan ha coronaviruset07:48PolitikkStøre krever svar fra Solberg om regjeringsgrunnlaget07:26Sport– Solskjær må ha forsterkninger07:09VerdenNorsk forsker med 40 EU-lovendringer: – Uvanlig konkrete forslag07:00NorgeSV vil ha omkamp om Johan Castberg06:51NorgeNybø vil håndplukke utenlandske studenter til Norge06:45PengerNorsk folkehjelp: 99 banker tjener på okkupasjon av Palestina06:24Helse og livsstilKina bekrefter flere virusdødsfall06:15NorgeUDI innvilget mer enn 13.000 norske statsborgerskap i fjor05:59NorgeDette skjer i dag05:32NorgeDette skjedde i natt05:32NorgeBøhler mener straffene for æresmotivert vold må skjerpes05:30Helse og livsstilIkke beviser for at e-sigaretter gjør røykekutt enklere05:29NorgeValgforsker: Distriktsminister kan komme til å styre et nytt tulledepartement05:23VerdenSjef i legemiddelfirma dømt for opioid-krise i USA04:51VerdenStorbritannia irettesetter USA for utleveringsnekt04:51NorgeIndia på innvandrertoppen04:32PolitikkFlere i Frp ville ikke trekke partiet ut av regjering04:05NorgeDepartement avviser grunnlag for søksmål fra nordiske folkekirker03:38PolitikkFrp garanterer ikke støtte til E18-prosjektet03:36VerdenAustralia etterforsker flyulykke der tre brannmenn døde02:33NorgeOslo kommune brukte 39 millioner på å bli kvitt gamle vedovner – avvikler ordningen02:31VerdenDommedagsklokka viser 100 sekunder på midnatt02:10PolitikkKallmyr mener offentligheten vil tjene på å få vite tilstanden til antatt syk femåring02:02Verden– Ingen president har misbrukt makten sin som Trump har01:08NorgeEksperter frykter sterke reaksjoner fra Russland på amerikanske militærfly på Jan Mayen01:02VerdenTrump vil presentere fredsplan før møte med israelske ledere00:24NorgeByrådet i Bergen går av00:05NorgeStyremedlemmer ved Politihøgskolen går av i protest mot studentkutt00:01PengerTidligere hvitvaskingssjef i DNB mener et ikke er noe vits i å ringe Økokrim23:56VerdenRussere siktet for forsøk på å forgifte eier av våpenfabrikk23:34NorgeMedier: Ingelin Noresjø (KrF) blir statssekretær for Hareide23:29NorgeVG: Tidligere politisk kommentator blir statssekretær22:55SportWolves sprakk Liverpool-nullen, men Firmino sikret 2-1-seier22:11PolitikkPutin besøkte Abbas i Betlehem21:56PolitikkNy jubelmåling for Frp etter regjerings-exiten21:40Verden– Ingen president har misbrukt makten sin som Trump har21:18PengerDNB advarer mot svindel på Finn.no21:04PolitikkByrådet i Bergen går av20:34PolitikkTrump inviterer Netanyahu og Gantz til Det hvite hus19:49VerdenWHO: Kina-viruset utgjør ingen global krise19:05KulturSkuespiller fortalte gråtende om Weinstein-voldtekt18:59PolitikkStatsrådslekkasjer: Både Raja og Rotevatn inn i regjering
Populært