Meny

Kosthold for revmatikere: – Mer grønnsaker, frukt, fisk og sunne planteoljer

– Som revmatiker spiser du for leddene, hjertet og kroppsvekten. Går du på effektiv medisiner vil du uansett ha godt av å ha en normal kroppsvekt og av å begrense risikoen for å få følgesykdommer, sier ernæringsbiolog Lise von Krogh. Foto: Colourbox.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kostholdet kan ikke gjøre deg frisk, men det er likevel flere gode grunner til å spise sunt som revmatiker.

– Det finnes ingen «revmakost», det er ingen spesialdiett som man med sikkerhet kan si at du blir bedre av eller frisk av. Det er ingen dietter, kurer eller kosttilskudd som kan kurere deg for revmatisme. Dette er en kronisk sykdom, sier ernæringsbiolog Lise von Krogh i bramat.no til ABC Nyheter.

Det er likevel flere gode grunner til å tenke på hva man får i seg som revmatiker, understreker von Krogh, som selv har den revmatiske diagnosen Bekhterevs sykdom.

– Selv om det i dag finnes gode medisiner mot revmatisk sykdom, betyr ikke det at man skal gi blaffen i kosthold, sier ernæringsbiolog Lise von Krogh.

For det første kan et godt kosthold bidra til å dempe betennelsesnivået i kroppen.

– På sikt kan du kanskje oppleve at du blir litt bedre, færre ømme ledd, mindre stivhet om morgenen, økt gripestyrke og kan redusere bruk av vanlig smertestillende. Enkelte studier viser dette ved kostomlegging til vegetarkost, middelhavskost og økt inntak av omega-3-fettsyrer.

– Ikke alle opplever slik effekt. Men for dem som ikke opplever at å bli så mye bedre, så kan gevinsten være at du ikke blir veldig mye dårligere.

En annen grunn til å velge et sunt kosthold er at revmatikere har økt risiko for hjerte- og karsykdom, forklarer ernæringsbiologen.

– Hvis man ikke blir bedre i leddene kan det være en god trøst at sunt kosthold virker forebyggende på hjerte- og karsykdom.

Det er heller ikke noe hokus pokus å spise riktig for en revmatiker, ifølge von Krogh.

– Det kan i stor grad lønne seg å følge de offisielle kostrådene. Det å øke inntaket av frukt og grønt, spise mer fisk og bruke planteoljer som raps- og olivenolje i matlaging, er tre viktige elementer når det gjelder å dempe betennelsesnivået i kroppen.

– Et veldig godt råd for revmatikere

Frukt og grønt bidrar med antioksidanter, som balanserer oksidativt stress i kroppen.

– Oksidativt stress er en del av immunforsvaret. Når det jobber aktivt for å uskadeliggjøre noe fremmed så dannes «etsende kjemikalier» som er oksygenbasert, såkalte frie radikaler. Ved revmatisme dannes det mer av slike frie radikaler, vi har altså et høyere nivå av dem enn folk som ikke har revmatisme. Med frukt og grønt er det lettere for kroppen å uskadeliggjøre overskuddet av slike frie radikaler, forklarer von Krogh.

Litt frie radikaler skal du ha for at immunforsvaret skal kunne bekjempe infeksjoner og fremmede inntrengere. Ved revmatisme, som er autoimmune sykdommer, er det imidlertid ikke noe fremmed som bekjempes; kroppen går til angrep på seg selv.

– Nok frukt og grønt kan bidra til å tone ned denne prosessen. Minst fem porsjoner, cirka 500 gram grønnsaker, bær og frukt om dagen, er et veldig godt råd for revmatikere, sier ernæringsbiologen som anbefaler mat fremfor dyre kosttilskudd.

Men dersom man er småspist eller har et ensidig kosthold, så kan det lønne seg å ta et standard multivitamin- og mineraltilskudd som man får kjøpt både på apotek og i dagligvare.

– Det beste er likevel å få næringsstoffene fra maten, understreker von Krogh.

Les også: Studie: – Eldre rammes ofte av kronisk smerte

– Omega-3 kan dempe betennelse

Hun forklarer at revmatisk betennelse også er signalstoffregulert, og disse signalstoffene kan lages av både omega-3- eller omega-6-fettsyrer.

– Mens omega-6 kan fremme betennelse, kan omega-3 dempe betennelse til en viss grad. Derfor anbefales det å spise fisk som er en god kilde til virksomme omega-3 fettsyrer. Både mager og fet fisk inneholder omega-3-fettsyre, selv om fet fisk som laks, ørret, makrell og sild har det høyeste innholdet.

Selv om omega-3 finnes også i for eksempel linfrø, valnøtter og planteoljer, er det den marine som har best effekt, fordi den vegetabilske varianten må omdannes i kroppen før den kan brukes som signalstoff. Denne omdannelsen er svært dårlig hos mennesker.

Det er anbefalt for revmatikere (og folk flest) å bytte ut en del kjøtt med fisk. Kjøtt inneholder nemlig også omega-6-fettsyrer. På dager da man ikke spiser fet fisk, kan man godt supplere med tilskudd av omega-3, gjerne fra kapsler, ifølge von Krogh.

– For å få i seg nok av de lange omega-3-fettsyrene EPA og DHA som revmatiker, 3-4 gram daglig, kan det lønne seg å ta kapsler i stedet for tran, råder hun og legger til at innholdet av EPA og DHA står på boksen.

Hvis man tar mer tran enn anbefalt dagsdose kan man få overskudd av A- og D-vitamin, forklarer ernæringsbiologen.

Generelt og for revmatikere anbefales det at man får i seg passelig med energi i forhold til hvor mye man forbruker i løpet av en dag.

– En del leddgiktpasienter er for tynne, da er man mindre robust ved infeksjoner og i perioder da sykdommen er veldig aktiv. Og hvis man er overvektig blir den ekstra kroppsvekten en større belastning på vonde ledd enn nødvendig.

Les også: Kronisk syke Margareth (48) trente seg tilbake i jobb

– Kosthold mindre viktig på grunn av gode medisiner

Professor Bjørg-Tilde Fevang som er overlege ved revmatologisk avdeling på Haukeland universitetssykehus, forklarer at kostholdet har relativt liten betydning for revmatikere i nyere tid.

Nye behandlingsregimer har bedret prognosen vesentlig for pasientene og det å komme raskt i gang med slik behandling er mye viktigere enn eventuelle kostendringer, ifølge overlegen.

– Tidligere var behandlingstilbudet for for eksempel leddgikt begrenset og da kunne en liten bedring knyttet til omleggingen av kostholdet være verdifull. Nå har man svært effektive medikamenter som stopper sykdomsprosessen og nytten av kostholdsendringer blir da uansett svært begrenset i forhold til nytten av medikamentell behandling, sier hun til ABC Nyheter.

Et unntak er pasienter med urinsyregikt, der det er godt dokumentert at et kosthold som er fattig på purin har god effekt, forklarer overlegen.

I tillegg påpeker hun at kostholdet kan være viktig med tanke på risiko for hjerte- og karsykdom.

– For flere av sykdommene, for eksempel revmatoid artritt (leddgikt) og systemisk lupus erythematosus, er det økt risiko for hjerte- og karsykdom og da vil kosthold kunne ha betydning for å unngå overvekt, på samme måte som for andre tilstander med økt hjerte-kar-risiko, sier Fevang.

– Betyr ikke at man skal gi blaffen i kostholdet

Som revmatiker som går på nye, biologiske legemidler selv, kan Lise von Krogh skrive under på at de har god effekt.

– Det har kommet veldig gode medisiner som virker fantastisk godt. Disse medisinene vil virke mye bedre på betennelsen enn en kostholdsomlegging. Men det betyr ikke at du skal gi blaffen i å spise sunt om du går på slike medisiner. I det lange løp vil sunn kost forebygge hjerte- og karsykdom, diabetes, kreft og vektoppgang.

– Det vil alltid være en gevinst for revmatikere å forebygge andre sykdommer. Når man først har en kronisk sykdom vil det være en større belastning å få flere sykdommer. Og selv på biologiske medisiner er det perioder hvor man ikke er helt i topp form, sier ernæringsbiologen.

Det er heller ikke alle revmatikere som går på denne typen legemidler. For dem som ikke gjør det, vil det være særdeles viktig å spise sunt, mener von Krogh.

En tredjedel frukt og grønt til hvert måltid

Ernæringsbiologen råder folk til å dele innholdet på tallerkenen i tre:

  • En tredel av måltidet bør være grønnsaker, frukt eller bær - kokt, stekt eller rå.
  • En tredjedel bør være grove kornvarer, fullkornspasta/ris eller kokte poteter (men ikke friterte).
  • Den siste tredjedelen bør være proteinbasert: fisk, egg, melkeprodukter, vegetarbasert protein eller magert kjøtt.

– Blant kjøtt er fjærkre, magert og lyst kjøtt å foretrekke, fordi det inneholder mindre av omega 6-fettsyrer. Man trenger ikke kutte ut kjøttet helt, det handler om ikke å spise for mye kjøtt, sier von Krogh. Hvis du har lyst å kutte ut kjøttet helt, så vil det være smart å øke inntaket av mager og fet fisk og vegetariske proteinkilder, som bønner, linser, erter og korn.

– Hvis vi skal koke dette ned til én ting du skal gjøre i hverdagen, så er det å sørge for at du alltid har nok «grønt» på tallerkenen. Det virker positivt på både ledd og hjertet, i tillegg til at det virker energibalanserende og bidrar med viktige næringsstoffer som kroppen trenger, fortsetter hun.

Riktig trening er også viktig for revmatikere: – Jeg fikk to valg: medisinere meg ned eller trene meg opp

– Middelhavskost eller vegetarkost er bra for revmatikere

Når det kommer til forskning på ulike dietter, er det ingen som er supereffektive ved revmatisme, forklarer von Krogh.

– Den som kommer best ut er middelhavskosten. Den har nettopp de elementene som er viktige: mye grønnsaker, frukt og bær, nøtter, frø og sunne planteoljer, grove kornvare, mye fisk og sjømat og lite kjøtt. Det er en fin sammensetning med tanke på betennelsesnivå og det er ikke så vanskelig å legge om til slik kost.

Hun understreker at dersom man legger om til en spesiell diett, bør det være noe som er overkommelig å leve med, både sosialt, økonomisk og kunnskapsmessig - det skal være greit å lage maten.

– Middelhavskosten er lett tilgjengelig for de aller fleste, sier von Krogh.

Hun forklarer at vegetarkost også har vist seg å ha god effekt for revmatikere.

– En omlegging krever litt mer av den enkelte, man må ha mer kunnskap for å få et riktig sammensatt kosthold. Det krever også litt mer i sosial sammenheng. Men hvis man har lyst til å legge om til vegetarkost har den også vist god effekt i forskning. Spis da en vegetarkost som inkluderer egg og melk, slik at du får dekket behovet for sentrale næringsstoffer, råder ernæringsbiolog Lise von Krogh.

Les også: Forsker: – Trening, sunt kosthold og sosialt samvær kan sinke aldringsprosessen

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:53 Elleve personer drept i barskyting i Brasil00:25 Steinkasting mot hus i Oslo00:01 Røe Isaksen vil ha ny gjennomgang av ytringsfriheten23:54 USA legger fram Midtøsten-plan neste måned23:34 Trump med kraftig trussel mot Iran22:46 Kvinnelig barnevernsansatt tiltalt for misbruk av stilling og seksuell omgang med tenåring22:30 Mattilsynets tilstandsrapport om minkfarm var full av feil21:58 Håndball: Elverum ble sluttspillmester21:53 Acosta-show i Bodø da Brann tok sin tredje strake seier21:09 Far og datter savnet etter eksplosjon i Tyskland20:53 Norske observatører deporteres fra Vest-Sahara20:46 Renset «det onde» ut av en tilfeldig valgt kvinne: – Jeg begynte å gråte veldig20:10 Kristiansund forlenget rekken uten tap20:09 Sarpsborg-nedturen fortsetter, tapte hjemme mot Ranheim20:03 Strømsgodset snudde mot Tromsø19:55 Odd herjet med LSK – troner alene på tabelltopp19:54 Etterlengtet opptur for Rosenborg, slo Mjøndalen i dramatisk kamp19:12 Mol og Sørum vant storturnering i Brasil18:51 To personer er funnet døde i skredområde på Svalbard18:01 Motorsykkel kolliderte med bil i Larvik18:00 Ny lakseavtale mellom Norge og Kina17:49 Komponist Alfred Janson er død17:33 Flere måtte evakueres fra berg-og-dal-bane i Sverige16:32 Trafikkulykke i Aust-Agder: Bil kjørte i fjellvegg – én person omkom16:09 Tidligere fylkesmann Signe Marie Stray Ryssdal er død15:55 Bombe mot turistbuss ved pyramidene i Egypt14:54 Norsk Madonna-danser sier hun ble avhørt etter Eurovision-opptreden14:41 Syklist kolliderte med bil på Voss14:31 Samferdselsministeren i bompengekrangel med byrådslederen i Bergen14:04 Dykkere fant død person i Stavanger13:28 Vil du ha en jobb med mye makt? Bli politiker13:24 Nyvalg i Østerrike i september13:23 Saudi-Arabia klar til å forsvare seg mot Iran12:56 Ni migranter stanset av fransk kystvakt på vei til Storbritannia12:55 Prinsessen og Verrett gjester i rojalt bryllup12:24 Tysk utsending i samtale med Taliban-leder12:21 Brasils miljøminister: – Norges milliardbidrag i Amazonas-fondet er bortkastet12:20 Syklist kolliderte med bil på Voss11:48 100 år etter: Bildene som endret vårt syn på universet11:23 Dekkene på tankbilen tok fyr – sjåføren hylles som helt10:47 Juncker freser mot dumme journalister10:22 Syklist kjørt til sykehus etter sykkelritt-ulykke ved Hønefoss09:31 War of Will vant Preakness Stakes09:22 Regjeringen vil styrke fagskolene09:17 Wondolowski satte MLS-rekord med stil09:02 Norge på plass i Polen før U20-VM: – Vi tar kamp for kamp08:50 Arnold Schwarzenegger ble sparket bakfra under hoppetau-arrangement08:46 Selvmord blant unge øker i USA – jenter tar igjen gutter08:29 – Å innføre røykeloven er noe av det tøffeste jeg har gjort07:56 Tidligere tingrettsdommer møter i retten tiltalt for overgrep mot barn06:47 Trump maner til republikansk samhold i abortsaken06:13 Dette skjer i dag05:57 Sveits stemmer over våpenlover på linje med EU05:35 Dette skjedde i natt05:04 Brann i rekkehus i Tromsø slukket04:42 Fem omkom i flyulykke i Honduras04:18 Saudi-Arabia avviser trussel mot aktivist i Norge04:18 Tyrkia samarbeider med Russland om nytt rakettforsvarsanlegg03:33 Femteplass i Eurovision: – Keiino er kommet for å bli03:26 Boeing erkjenner feil ved 737 MAX-simulator02:48 Mann omkom i trafikkulykke i Oppland01:34 Nye luftangrep fra Israel mot mål i Syria01:05 Dette sier Jean-Claude Juncker01:00 Juncker freser mot dumme journalister00:49 Reklametavle på Times Square i New York i full fyr00:37 Saudi-Arabia kaller inn til krisemøter00:37 Norge ga flest poeng til Tsjekkia00:31 Mol og Sørum til finale i Brasil00:16 Monaco nesten berget i Ligue 100:08 Madonna med munkekor i Eurovision-pausen00:03 Tre Kronor vant VM-finalereprisen23:39 Hegerberg: – Savner å spille for landet mitt22:28 Keiino møtt av massiv klapping – stiger på oddslistene22:06 Mann omkom i trafikkulykke i Oppland21:26 Denne papyrus-biten forteller en historie fra begynnelsen til den kristne kirken21:13 Kurz vil ha nyvalg i Østerrike etter korrupsjonsskandale20:21 Vanvittig drama og ekstraomganger da Vipers tok første stikk20:16 Den røde eller den blå fare?20:11 Manchester City lekte seg til nytt trofé med 6-0-seier i FA-cupfinalen20:06 Hegerberg med hattrick da Lyon vant mesterligaen med 4-1 over Barcelona19:32 Uvedkommende kom seg inn på lukket Eurovision-område – medier frykter for sikkerheten19:06 Mann i 20-årene dømt til fengsel for en rekke grove trusler19:06 Norske artister spiller på protestkonsert mot Eurovision i Betlehem18:35 Norge sikret plassen i elite-VM med festhockey mot Italia og 7-1-seier18:27 Kunstneren Peter Dahl er død17:41 USA utsteder advarsel til flyselskaper om Persiabukta17:22 John Arne Riise har kontaktet Strømsgodset om ledig trenerjobb16:53 Fant 370.000 tannbørster på øde øy16:35 Tusener krever at Østerrikes regjering må gå16:33 Bombedømt russisk 19-åring sendt ut av Norge15:04 Keiino strålte under siste prøve før Eurovision-finalen14:45 Boris Johnson ligger best an til å etterfølge Theresa May14:36 Mann måtte amputere armen etter saluttulykke i Mysen14:23 Syklist mistet livet i Nordland14:05 Skiløper omkom etter fallulykke i Jotunheimen13:47 Jevnere enn ventet i Australia13:42 Mann omkom i ulykke på Hvaler13:39 MC-fører skadd i ulykke på Siljan13:39 Strache går av som visestatsminister i Østerrike12:40 Norsk sjaman om «Shaman Durek»: – Henger ikke helt med
Siste nytt
00:53VerdenElleve personer drept i barskyting i Brasil00:25NorgeSteinkasting mot hus i Oslo00:01NorgeRøe Isaksen vil ha ny gjennomgang av ytringsfriheten23:54VerdenUSA legger fram Midtøsten-plan neste måned23:34PolitikkTrump med kraftig trussel mot Iran22:46NorgeKvinnelig barnevernsansatt tiltalt for misbruk av stilling og seksuell omgang med tenåring22:30NorgeMattilsynets tilstandsrapport om minkfarm var full av feil21:58SportHåndball: Elverum ble sluttspillmester21:53SportAcosta-show i Bodø da Brann tok sin tredje strake seier21:09VerdenFar og datter savnet etter eksplosjon i Tyskland20:53VerdenNorske observatører deporteres fra Vest-Sahara20:46NorgeRenset «det onde» ut av en tilfeldig valgt kvinne: – Jeg begynte å gråte veldig20:10SportKristiansund forlenget rekken uten tap20:09SportSarpsborg-nedturen fortsetter, tapte hjemme mot Ranheim20:03SportStrømsgodset snudde mot Tromsø19:55SportOdd herjet med LSK – troner alene på tabelltopp19:54SportEtterlengtet opptur for Rosenborg, slo Mjøndalen i dramatisk kamp19:12SportMol og Sørum vant storturnering i Brasil18:51NorgeTo personer er funnet døde i skredområde på Svalbard18:01NorgeMotorsykkel kolliderte med bil i Larvik18:00PengerNy lakseavtale mellom Norge og Kina17:49NorgeKomponist Alfred Janson er død17:33VerdenFlere måtte evakueres fra berg-og-dal-bane i Sverige16:32NorgeTrafikkulykke i Aust-Agder: Bil kjørte i fjellvegg – én person omkom16:09NorgeTidligere fylkesmann Signe Marie Stray Ryssdal er død15:55VerdenBombe mot turistbuss ved pyramidene i Egypt14:54VerdenNorsk Madonna-danser sier hun ble avhørt etter Eurovision-opptreden14:41NorgeSyklist kolliderte med bil på Voss14:31NorgeSamferdselsministeren i bompengekrangel med byrådslederen i Bergen14:04NorgeDykkere fant død person i Stavanger13:28PengerVil du ha en jobb med mye makt? Bli politiker13:24PolitikkNyvalg i Østerrike i september13:23VerdenSaudi-Arabia klar til å forsvare seg mot Iran12:56VerdenNi migranter stanset av fransk kystvakt på vei til Storbritannia12:55NorgePrinsessen og Verrett gjester i rojalt bryllup12:24VerdenTysk utsending i samtale med Taliban-leder12:21NorgeBrasils miljøminister: – Norges milliardbidrag i Amazonas-fondet er bortkastet12:20NorgeSyklist kolliderte med bil på Voss11:48Verden100 år etter: Bildene som endret vårt syn på universet11:23NorgeDekkene på tankbilen tok fyr – sjåføren hylles som helt10:47PolitikkJuncker freser mot dumme journalister10:22NorgeSyklist kjørt til sykehus etter sykkelritt-ulykke ved Hønefoss09:31SportWar of Will vant Preakness Stakes09:22NorgeRegjeringen vil styrke fagskolene09:17SportWondolowski satte MLS-rekord med stil09:02SportNorge på plass i Polen før U20-VM: – Vi tar kamp for kamp08:50VerdenArnold Schwarzenegger ble sparket bakfra under hoppetau-arrangement08:46VerdenSelvmord blant unge øker i USA – jenter tar igjen gutter08:29Helse og livsstil– Å innføre røykeloven er noe av det tøffeste jeg har gjort07:56NorgeTidligere tingrettsdommer møter i retten tiltalt for overgrep mot barn06:47VerdenTrump maner til republikansk samhold i abortsaken06:13NorgeDette skjer i dag05:57VerdenSveits stemmer over våpenlover på linje med EU05:35NorgeDette skjedde i natt05:04NorgeBrann i rekkehus i Tromsø slukket04:42VerdenFem omkom i flyulykke i Honduras04:18NorgeSaudi-Arabia avviser trussel mot aktivist i Norge04:18VerdenTyrkia samarbeider med Russland om nytt rakettforsvarsanlegg03:33VerdenFemteplass i Eurovision: – Keiino er kommet for å bli03:26VerdenBoeing erkjenner feil ved 737 MAX-simulator02:48NorgeMann omkom i trafikkulykke i Oppland01:34VerdenNye luftangrep fra Israel mot mål i Syria01:05VerdenDette sier Jean-Claude Juncker01:00VerdenJuncker freser mot dumme journalister00:49VerdenReklametavle på Times Square i New York i full fyr00:37VerdenSaudi-Arabia kaller inn til krisemøter00:37VerdenNorge ga flest poeng til Tsjekkia00:31SportMol og Sørum til finale i Brasil00:16SportMonaco nesten berget i Ligue 100:08VerdenMadonna med munkekor i Eurovision-pausen00:03SportTre Kronor vant VM-finalereprisen23:39SportHegerberg: – Savner å spille for landet mitt22:28KulturKeiino møtt av massiv klapping – stiger på oddslistene22:06NorgeMann omkom i trafikkulykke i Oppland21:26VerdenDenne papyrus-biten forteller en historie fra begynnelsen til den kristne kirken21:13PolitikkKurz vil ha nyvalg i Østerrike etter korrupsjonsskandale20:21SportVanvittig drama og ekstraomganger da Vipers tok første stikk20:16PolitikkDen røde eller den blå fare?20:11SportManchester City lekte seg til nytt trofé med 6-0-seier i FA-cupfinalen20:06SportHegerberg med hattrick da Lyon vant mesterligaen med 4-1 over Barcelona19:32KulturUvedkommende kom seg inn på lukket Eurovision-område – medier frykter for sikkerheten19:06NorgeMann i 20-årene dømt til fengsel for en rekke grove trusler19:06NorgeNorske artister spiller på protestkonsert mot Eurovision i Betlehem18:35SportNorge sikret plassen i elite-VM med festhockey mot Italia og 7-1-seier18:27NorgeKunstneren Peter Dahl er død17:41VerdenUSA utsteder advarsel til flyselskaper om Persiabukta17:22SportJohn Arne Riise har kontaktet Strømsgodset om ledig trenerjobb16:53VerdenFant 370.000 tannbørster på øde øy16:35PolitikkTusener krever at Østerrikes regjering må gå16:33NorgeBombedømt russisk 19-åring sendt ut av Norge15:04NorgeKeiino strålte under siste prøve før Eurovision-finalen14:45VerdenBoris Johnson ligger best an til å etterfølge Theresa May14:36NorgeMann måtte amputere armen etter saluttulykke i Mysen14:23NorgeSyklist mistet livet i Nordland14:05NorgeSkiløper omkom etter fallulykke i Jotunheimen13:47VerdenJevnere enn ventet i Australia13:42NorgeMann omkom i ulykke på Hvaler13:39NorgeMC-fører skadd i ulykke på Siljan13:39VerdenStrache går av som visestatsminister i Østerrike12:40Helse og livsstilNorsk sjaman om «Shaman Durek»: – Henger ikke helt med
Populært