Kosthold for revmatikere: – Mer grønnsaker, frukt, fisk og sunne planteoljer

<p>– Som revmatiker spiser du for leddene, hjertet og kroppsvekten. Går du på effektiv medisiner vil du uansett ha godt av å ha en normal kroppsvekt og av å begrense risikoen for å få følgesykdommer, sier ernæringsbiolog Lise von Krogh. </p>
– Som revmatiker spiser du for leddene, hjertet og kroppsvekten. Går du på effektiv medisiner vil du uansett ha godt av å ha en normal kroppsvekt og av å begrense risikoen for å få følgesykdommer, sier ernæringsbiolog Lise von Krogh. Foto: Colourbox.com

Kostholdet kan ikke gjøre deg frisk, men det er likevel flere gode grunner til å spise sunt som revmatiker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det finnes ingen «revmakost», det er ingen spesialdiett som man med sikkerhet kan si at du blir bedre av eller frisk av. Det er ingen dietter, kurer eller kosttilskudd som kan kurere deg for revmatisme. Dette er en kronisk sykdom, sier ernæringsbiolog Lise von Krogh i bramat.no til ABC Nyheter.

Det er likevel flere gode grunner til å tenke på hva man får i seg som revmatiker, understreker von Krogh, som selv har den revmatiske diagnosen Bekhterevs sykdom.

– Selv om det i dag finnes gode medisiner mot revmatisk sykdom, betyr ikke det at man skal gi blaffen i kosthold, sier ernæringsbiolog Lise von Krogh.
– Selv om det i dag finnes gode medisiner mot revmatisk sykdom, betyr ikke det at man skal gi blaffen i kosthold, sier ernæringsbiolog Lise von Krogh.

For det første kan et godt kosthold bidra til å dempe betennelsesnivået i kroppen.

– På sikt kan du kanskje oppleve at du blir litt bedre, færre ømme ledd, mindre stivhet om morgenen, økt gripestyrke og kan redusere bruk av vanlig smertestillende. Enkelte studier viser dette ved kostomlegging til vegetarkost, middelhavskost og økt inntak av omega-3-fettsyrer.

– Ikke alle opplever slik effekt. Men for dem som ikke opplever at å bli så mye bedre, så kan gevinsten være at du ikke blir veldig mye dårligere.

En annen grunn til å velge et sunt kosthold er at revmatikere har økt risiko for hjerte- og karsykdom, forklarer ernæringsbiologen.

– Hvis man ikke blir bedre i leddene kan det være en god trøst at sunt kosthold virker forebyggende på hjerte- og karsykdom.

Det er heller ikke noe hokus pokus å spise riktig for en revmatiker, ifølge von Krogh.

– Det kan i stor grad lønne seg å følge de offisielle kostrådene. Det å øke inntaket av frukt og grønt, spise mer fisk og bruke planteoljer som raps- og olivenolje i matlaging, er tre viktige elementer når det gjelder å dempe betennelsesnivået i kroppen.

– Et veldig godt råd for revmatikere

Frukt og grønt bidrar med antioksidanter, som balanserer oksidativt stress i kroppen.

– Oksidativt stress er en del av immunforsvaret. Når det jobber aktivt for å uskadeliggjøre noe fremmed så dannes «etsende kjemikalier» som er oksygenbasert, såkalte frie radikaler. Ved revmatisme dannes det mer av slike frie radikaler, vi har altså et høyere nivå av dem enn folk som ikke har revmatisme. Med frukt og grønt er det lettere for kroppen å uskadeliggjøre overskuddet av slike frie radikaler, forklarer von Krogh.

Litt frie radikaler skal du ha for at immunforsvaret skal kunne bekjempe infeksjoner og fremmede inntrengere. Ved revmatisme, som er autoimmune sykdommer, er det imidlertid ikke noe fremmed som bekjempes; kroppen går til angrep på seg selv.

– Nok frukt og grønt kan bidra til å tone ned denne prosessen. Minst fem porsjoner, cirka 500 gram grønnsaker, bær og frukt om dagen, er et veldig godt råd for revmatikere, sier ernæringsbiologen som anbefaler mat fremfor dyre kosttilskudd.

Men dersom man er småspist eller har et ensidig kosthold, så kan det lønne seg å ta et standard multivitamin- og mineraltilskudd som man får kjøpt både på apotek og i dagligvare.

– Det beste er likevel å få næringsstoffene fra maten, understreker von Krogh.

Les også: Studie: – Eldre rammes ofte av kronisk smerte

– Omega-3 kan dempe betennelse

Hun forklarer at revmatisk betennelse også er signalstoffregulert, og disse signalstoffene kan lages av både omega-3- eller omega-6-fettsyrer.

– Mens omega-6 kan fremme betennelse, kan omega-3 dempe betennelse til en viss grad. Derfor anbefales det å spise fisk som er en god kilde til virksomme omega-3 fettsyrer. Både mager og fet fisk inneholder omega-3-fettsyre, selv om fet fisk som laks, ørret, makrell og sild har det høyeste innholdet.

Selv om omega-3 finnes også i for eksempel linfrø, valnøtter og planteoljer, er det den marine som har best effekt, fordi den vegetabilske varianten må omdannes i kroppen før den kan brukes som signalstoff. Denne omdannelsen er svært dårlig hos mennesker.

Det er anbefalt for revmatikere (og folk flest) å bytte ut en del kjøtt med fisk. Kjøtt inneholder nemlig også omega-6-fettsyrer. På dager da man ikke spiser fet fisk, kan man godt supplere med tilskudd av omega-3, gjerne fra kapsler, ifølge von Krogh.

– For å få i seg nok av de lange omega-3-fettsyrene EPA og DHA som revmatiker, 3-4 gram daglig, kan det lønne seg å ta kapsler i stedet for tran, råder hun og legger til at innholdet av EPA og DHA står på boksen.

Hvis man tar mer tran enn anbefalt dagsdose kan man få overskudd av A- og D-vitamin, forklarer ernæringsbiologen.

Generelt og for revmatikere anbefales det at man får i seg passelig med energi i forhold til hvor mye man forbruker i løpet av en dag.

– En del leddgiktpasienter er for tynne, da er man mindre robust ved infeksjoner og i perioder da sykdommen er veldig aktiv. Og hvis man er overvektig blir den ekstra kroppsvekten en større belastning på vonde ledd enn nødvendig.

Les også: Kronisk syke Margareth (48) trente seg tilbake i jobb

– Kosthold mindre viktig på grunn av gode medisiner

Professor Bjørg-Tilde Fevang som er overlege ved revmatologisk avdeling på Haukeland universitetssykehus, forklarer at kostholdet har relativt liten betydning for revmatikere i nyere tid.

Nye behandlingsregimer har bedret prognosen vesentlig for pasientene og det å komme raskt i gang med slik behandling er mye viktigere enn eventuelle kostendringer, ifølge overlegen.

– Tidligere var behandlingstilbudet for for eksempel leddgikt begrenset og da kunne en liten bedring knyttet til omleggingen av kostholdet være verdifull. Nå har man svært effektive medikamenter som stopper sykdomsprosessen og nytten av kostholdsendringer blir da uansett svært begrenset i forhold til nytten av medikamentell behandling, sier hun til ABC Nyheter.

Et unntak er pasienter med urinsyregikt, der det er godt dokumentert at et kosthold som er fattig på purin har god effekt, forklarer overlegen.

I tillegg påpeker hun at kostholdet kan være viktig med tanke på risiko for hjerte- og karsykdom.

– For flere av sykdommene, for eksempel revmatoid artritt (leddgikt) og systemisk lupus erythematosus, er det økt risiko for hjerte- og karsykdom og da vil kosthold kunne ha betydning for å unngå overvekt, på samme måte som for andre tilstander med økt hjerte-kar-risiko, sier Fevang.

– Betyr ikke at man skal gi blaffen i kostholdet

Som revmatiker som går på nye, biologiske legemidler selv, kan Lise von Krogh skrive under på at de har god effekt.

– Det har kommet veldig gode medisiner som virker fantastisk godt. Disse medisinene vil virke mye bedre på betennelsen enn en kostholdsomlegging. Men det betyr ikke at du skal gi blaffen i å spise sunt om du går på slike medisiner. I det lange løp vil sunn kost forebygge hjerte- og karsykdom, diabetes, kreft og vektoppgang.

– Det vil alltid være en gevinst for revmatikere å forebygge andre sykdommer. Når man først har en kronisk sykdom vil det være en større belastning å få flere sykdommer. Og selv på biologiske medisiner er det perioder hvor man ikke er helt i topp form, sier ernæringsbiologen.

Det er heller ikke alle revmatikere som går på denne typen legemidler. For dem som ikke gjør det, vil det være særdeles viktig å spise sunt, mener von Krogh.

En tredjedel frukt og grønt til hvert måltid

Ernæringsbiologen råder folk til å dele innholdet på tallerkenen i tre:

  • En tredel av måltidet bør være grønnsaker, frukt eller bær - kokt, stekt eller rå.
  • En tredjedel bør være grove kornvarer, fullkornspasta/ris eller kokte poteter (men ikke friterte).
  • Den siste tredjedelen bør være proteinbasert: fisk, egg, melkeprodukter, vegetarbasert protein eller magert kjøtt.

– Blant kjøtt er fjærkre, magert og lyst kjøtt å foretrekke, fordi det inneholder mindre av omega 6-fettsyrer. Man trenger ikke kutte ut kjøttet helt, det handler om ikke å spise for mye kjøtt, sier von Krogh. Hvis du har lyst å kutte ut kjøttet helt, så vil det være smart å øke inntaket av mager og fet fisk og vegetariske proteinkilder, som bønner, linser, erter og korn.

– Hvis vi skal koke dette ned til én ting du skal gjøre i hverdagen, så er det å sørge for at du alltid har nok «grønt» på tallerkenen. Det virker positivt på både ledd og hjertet, i tillegg til at det virker energibalanserende og bidrar med viktige næringsstoffer som kroppen trenger, fortsetter hun.

Riktig trening er også viktig for revmatikere: – Jeg fikk to valg: medisinere meg ned eller trene meg opp

– Middelhavskost eller vegetarkost er bra for revmatikere

Når det kommer til forskning på ulike dietter, er det ingen som er supereffektive ved revmatisme, forklarer von Krogh.

– Den som kommer best ut er middelhavskosten. Den har nettopp de elementene som er viktige: mye grønnsaker, frukt og bær, nøtter, frø og sunne planteoljer, grove kornvare, mye fisk og sjømat og lite kjøtt. Det er en fin sammensetning med tanke på betennelsesnivå og det er ikke så vanskelig å legge om til slik kost.

Hun understreker at dersom man legger om til en spesiell diett, bør det være noe som er overkommelig å leve med, både sosialt, økonomisk og kunnskapsmessig - det skal være greit å lage maten.

– Middelhavskosten er lett tilgjengelig for de aller fleste, sier von Krogh.

Hun forklarer at vegetarkost også har vist seg å ha god effekt for revmatikere.

– En omlegging krever litt mer av den enkelte, man må ha mer kunnskap for å få et riktig sammensatt kosthold. Det krever også litt mer i sosial sammenheng. Men hvis man har lyst til å legge om til vegetarkost har den også vist god effekt i forskning. Spis da en vegetarkost som inkluderer egg og melk, slik at du får dekket behovet for sentrale næringsstoffer, råder ernæringsbiolog Lise von Krogh.

Les også: Forsker: – Trening, sunt kosthold og sosialt samvær kan sinke aldringsprosessen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:46 SIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29 Morgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22 Superstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07 Mann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59 Julian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59 Stanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53 Bjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50 Oppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19 Viken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04 Toppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03 Syriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57 Tsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48 NFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51 Tiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50 Tenåring slått og ranet i Oslo – annen tenåring pågrepet11:56 Nye Ålesund er årets nynorskkommune11:55 16 personer pågrepet etter voldshelg i Oslo11:54 Frykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54 Mange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42 Premier League-spiss tatt for promillekjøring11:07 Sterkeste pundkurs på fem måneder10:57 Endelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52 Full storm i Midt-Norge tirsdag10:35 Frynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35 NRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17 Høyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16 Iran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02 Konkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52 Svensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52 Ruud falt på verdensrankingen09:51 Enighet om reformer i Libanon09:51 Far siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34 Tysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33 FNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21 Barndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19 Mot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16 Woodward: – Ingen planer om United-salg08:18 Gustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18 Solberg på «ukjent» besøk i Irak08:11 Klopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09 Trump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37 Politiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30 Kina anklager japansk professor for spionasje07:26 Turister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14 Rundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12 Galaxy videre i MLS-sluttspillet06:24 Japans eksport faller for tiende måned på rad06:10 Her herjer tornadoen i Texas05:53 Jordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50 Dette skjer i dag05:43 Norge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30 Dette skjedde i natt05:15 Kanonvalg for De grønne i Sveits05:05 Sensurert forside på flere australske aviser03:17 Myndighetene utvider portforbudet i Chile02:49 Morales tar første stikk i valget i Bolivia02:17 Minst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15 Wild tok seier uten Zuccarello02:09 Murray tok sin første seier på over to år01:45 Nyvalg i april i Nord-Makedonia00:58 Fem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19 Politiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58 TV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56 Tyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10 Ti drept i artilleriangrep i Kashmir22:49 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49 Milan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01 Sarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47 Molde tok nytt steg mot seriegull21:32 «Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40 Huawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15 Saueflokk på tur gjennom Madrid19:53 Aalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51 Startet med varme og fascinasjon, endte med fullskala mistillit: – De to ble aldri forsonet19:42 Over 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24 Liverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45 Politikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28 Jehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16 Solfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00 Oslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54 Brexit – dette kan skje nå17:41 Dette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16 Christine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04 Breivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01 Kurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56 LSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43 Aftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14 TV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11 Ødegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42 Person fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17 Over 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22 Minst én skadd i møteulykke på Senja13:50 Minst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48 Jordras ved tursti i Bærum13:20 Ordfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02 De Gea og Martial i United-troppen12:47 Flyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01 Raab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41 Store demonstrasjoner i Hongkong
Siste nytt
15:46NorgeSIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29NorgeMorgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22NorgeSuperstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07NorgeMann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59VerdenJulian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59VerdenStanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53SportBjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50PengerOppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19PolitikkViken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04SportToppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03VerdenSyriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57VerdenTsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48SportNFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51NorgeTiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50NorgeTenåring slått og ranet i Oslo – annen tenåring pågrepet11:56KulturNye Ålesund er årets nynorskkommune11:55Norge16 personer pågrepet etter voldshelg i Oslo11:54PengerFrykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54Helse og livsstilMange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42SportPremier League-spiss tatt for promillekjøring11:07PengerSterkeste pundkurs på fem måneder10:57VerdenEndelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52NorgeFull storm i Midt-Norge tirsdag10:35VerdenFrynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35KulturNRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17PolitikkHøyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16VerdenIran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02PengerKonkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52SportSvensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52SportRuud falt på verdensrankingen09:51VerdenEnighet om reformer i Libanon09:51NorgeFar siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34PolitikkTysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33PolitikkFNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21NorgeBarndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19PolitikkMot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16SportWoodward: – Ingen planer om United-salg08:18PengerGustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18PolitikkSolberg på «ukjent» besøk i Irak08:11SportKlopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09VerdenTrump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37NorgePolitiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30VerdenKina anklager japansk professor for spionasje07:26NorgeTurister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14PengerRundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12SportGalaxy videre i MLS-sluttspillet06:24PengerJapans eksport faller for tiende måned på rad06:10VerdenHer herjer tornadoen i Texas05:53VerdenJordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50NorgeDette skjer i dag05:43PengerNorge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30NorgeDette skjedde i natt05:15PolitikkKanonvalg for De grønne i Sveits05:05KulturSensurert forside på flere australske aviser03:17VerdenMyndighetene utvider portforbudet i Chile02:49PolitikkMorales tar første stikk i valget i Bolivia02:17VerdenMinst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15SportWild tok seier uten Zuccarello02:09SportMurray tok sin første seier på over to år01:45PolitikkNyvalg i april i Nord-Makedonia00:58VerdenFem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19NorgePolitiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58NorgeTV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56VerdenTyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10VerdenTi drept i artilleriangrep i Kashmir22:49SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49SportMilan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01SportSarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47SportMolde tok nytt steg mot seriegull21:32Politikk«Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40PengerHuawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15VerdenSaueflokk på tur gjennom Madrid19:53SportAalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51PolitikkStartet med varme og fascinasjon, endte med fullskala mistillit: – De to ble aldri forsonet19:42NorgeOver 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24SportLiverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45PengerPolitikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28NorgeJehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16Helse og livsstilSolfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00NorgeOslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54PengerBrexit – dette kan skje nå17:41NorgeDette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16Helse og livsstilChristine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04PolitikkBreivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01VerdenKurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56SportLSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43PolitikkAftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14PengerTV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11SportØdegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42NorgePerson fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17VerdenOver 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22NorgeMinst én skadd i møteulykke på Senja13:50VerdenMinst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48NorgeJordras ved tursti i Bærum13:20NorgeOrdfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02SportDe Gea og Martial i United-troppen12:47Helse og livsstilFlyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01VerdenRaab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41VerdenStore demonstrasjoner i Hongkong
Populært