Meny

Ultrapasteurisering gjør at den laktosefrie melka holder seg så lenge

– Pasteurisering ved ultrahøy temperatur innebærer at alle mikroorganismer dør og bakterielle sporer ødelegges, derfor har melka lang holdbarhet og kan stå i romtemperatur inntil den åpnes, forklarer ernæringsrådgiver Terese Glemminge Arnesen ved Opplysningskontoret for meieriprodukter (Melk.no) Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Laktoseredusert melk og som regel laktosefri melk, er ultrapasteurisert (UHT). Derfor kan den oppbevares utenfor kjøleskap før åpning og har ekstra lang holdbarhet. Hvordan påvirker dette næringsinnholdet?

Laktosefri og laktoseredusert:

I Norge skal det være mindre enn ett gram laktose per 100 gram matvare for å kunne kalle produktet laktoseredusert.

De laktosefrie produktene skal inneholde mindre enn 0,01 gram laktose per 100 gram.

Noen mennesker blir dårlige av å drikke melk. Ofte kan dette skyldes laktoseintoleranse, som betyr at man har problemer med å fordøye melkesukkeret, laktosen.

Typiske symptomer er oppblåsthet, luftplager, kvalme og diaré, ifølge Helsenorge.no.

De senere årene har salget av laktosefri eller laktoseredusert melk økt kraftig. I 2017 utgjorde disse produktene til sammen 3,3 prosent av den samlede omsetningen av hvit melk, som tilsvarte over 12 millioner liter i fjor.

Om du bruker slik melk har du sikkert lagt merke til at den har ekstra lang holdbarhet.

Dette skyldes at laktoseredusert melk og som regel laktosefri melk er ultrapasteurisert (UHT).

– Det vil si at den er varmebehandlet i 135-145 °C i 30 sekunder. Denne varmebehandlingen er litt lenger og i litt høyere temperatur enn vanlig melk som pasteuriseres ved 72 °C i 15 sekunder, det som kalles lavpasteurisering, forklarer ernæringsrådgiver Terese Glemminge Arnesen ved Opplysningskontoret for meieriprodukter (Melk.no).

Opplysningskontoret er eid av TINE, Q-Meieriene og Synnøve Finden.

– Pasteurisering ved ultrahøy temperatur innebærer at alle mikroorganismer dør og bakterielle sporer ødelegges, derfor har den lang holdbarhet og kan stå i romtemperatur inntil den åpnes. Dette kan være praktisk i mange situasjoner, sier hun til ABC Nyheter.

Les også: Svensk forskning: – Mye melk kan gi kortere liv

En uke etter åpning

Etter åpning er den ultrapasteuriserte melken holdbar i cirka en uke, like lenge som vanlig melk.

– Det skal sies at melken som regel er holdbar lenger, dersom den holdes jevnt kaldt. Som med all annen melk kan den være helt fin å bruke en stund etter åpning dersom den lukter og/eller smaker normalt, sier ernæringsrådgiveren.

Nylig har det kommet en variant av laktosefri melk på markedet som er lavpasteurisert og som har lik holdbarhet som vanlig melk, opplyser hun.

– Slik kan forbrukeren velge den laktosefrie varianten som passer best, avhengig av hvor lenge man ønsker å oppbevare melken.

Les også: Tine-produkter får ny datomerking: «Best før, men ikke dårlig etter»

Litt mindre B-vitaminer

– Har ultrapasteurisering noen innvirkning på næringsinnholdet?

– Melk som er ultrapasteurisert kan ha noe mindre innhold av B-vitaminer og noen av proteinene kan forandres litt (denatureres).

– Utover dette er melken en god kilde til mineralene jod, kalsium og fosfor, svarer Arnesen.

– Britisk forskning har avdekket at UHT-melk har lavere innhold av jod enn lavpasteruisert melk. Gjelder det også norsk melk som er ultrapasteurisert?

– Jodinnholdet i melk er avhengig av fôr og vil kunne variere noe. Funn fra Storbritannia kan ikke automatisk overføres til norske forhold, og vi må forholde oss til deklarasjonen på melkekartongen. Det er små variasjoner i jodinnholdet i norsk melk, og all melk er en god kilde til jod, svarer ernæringsrådgiveren.

Hun legger til at Matvaretabellen denne våren blir oppdatert med nye tall på jodinnhold i melk.

– Snart har vi nye tall å referere til.

– Små forskjeller mellom laktosefri og laktoseredusert

– Er det noen forskjell mellom melk som er laktosefri og melk som er laktoseredusert når det kommer til holdbarhet eller næringsinnhold?

– En av de laktosefrie variantene har litt mindre karbohydratinnhold siden noe av melkesukkeret (laktosen) er fjernet, ellers er det små forskjeller, svarer Arnesen.

– Den laktosefrie melken som er lavpasteurisert har ikke like lang holdbarhet som de ultrapasteuriserte, og må oppbevares kaldt, fortsetter hun.

Les også: Vanlige misforståelser om laktoseintoleranse

Helse og livsstil
Populært