Så lenge holder en åpnet vinflaske

Foto: Frank May / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvor lenge kan egentlig vinen stå åpnet før den blir «dårlig»?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Anne Enggrav, varefaglig rådgiver i Vinmonopolet, forteller til KK.no at en vinflaske fint kan holde seg en uke etter åpning.

- Spesielt om man oppbevarer vinen i kjøleskap. De fleste prosesser går langsommere ved lavere temperatur. Det gjelder all vin, uansett emballasje, forteller hun.

Også Ken C. Engebretsen, vinekspert og daglig leder ved Norsk Sommelier Utdannelse, sier til KK at det er viktig at vin holdes kjølig etter åpning.

- Jo mer du har drukket av en flaske, jo mer luft er det i flasken. Luft er det som oksiderer vinen og gjør den «brun», forteller han.

- Bobler i vin forsvinner raskt etter åpning så de bør helst drikkes samme dag. Rosévin har ikke gode lagringstoffer i seg og bør nytes raskt. Hvite viner av Riesling-druen tåler godt å stå åpen, spesielt fra kjølige klima som Tyskland og Østerrike, mens hvite viner fra varmere klima bør oftest drikkes raskere, forklarer Engebretsen til KK.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Dette drikker vestkantfolk

Enggrav mener at det grovt sett ikke er noen særlig forskjell på holdbarheten om vinen er rød, hvit eller rosé. Men noen nyanser er det.

- I rødvin er det mer antioksidanter i form av tannin. Det beskytter vinen mot nettopp oksygen, og det skal i teorien gjøre en rødvin mer holdbar etter åpning, forklarer Enggrav.

Les også: Dette kan du selge uten at gevinsten blir skattlagt

Videre forteller han til KK at pappvin (BiB) holder seg litt lenger etter den er åpnet, da lukkemekanismen sørger for at det er mindre lufttilgang til vinen. En åpnet BiB holder seg fint i 3-4 uker.

Dersom vinen har stått litt lenge så er det likevel ikke total krise. Selv om smaken ikke er helt ideell er det ikke farlig å drikke den. Spørsmålet er hvor din aksept for «ødelagt» går, sier Enggrav.

Les også : Påskekos i pappboks

Saken er først publisert på Hegnar.no