Så lenge holder en åpnet vinflaske

Foto: Frank May / NTB scanpix

Hvor lenge kan egentlig vinen stå åpnet før den blir «dårlig»?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anne Enggrav, varefaglig rådgiver i Vinmonopolet, forteller til KK.no at en vinflaske fint kan holde seg en uke etter åpning.

- Spesielt om man oppbevarer vinen i kjøleskap. De fleste prosesser går langsommere ved lavere temperatur. Det gjelder all vin, uansett emballasje, forteller hun.

Også Ken C. Engebretsen, vinekspert og daglig leder ved Norsk Sommelier Utdannelse, sier til KK at det er viktig at vin holdes kjølig etter åpning.

- Jo mer du har drukket av en flaske, jo mer luft er det i flasken. Luft er det som oksiderer vinen og gjør den «brun», forteller han.

- Bobler i vin forsvinner raskt etter åpning så de bør helst drikkes samme dag. Rosévin har ikke gode lagringstoffer i seg og bør nytes raskt. Hvite viner av Riesling-druen tåler godt å stå åpen, spesielt fra kjølige klima som Tyskland og Østerrike, mens hvite viner fra varmere klima bør oftest drikkes raskere, forklarer Engebretsen til KK.

Les også: Dette drikker vestkantfolk