Stor test av béarnaisesaus: En solid nedtur

Trine og Kjell Petter stekte seg entrecôte og testet hvordan 7 ulike béarnaisesauser bidro til måltidet...
Trine og Kjell Petter stekte seg entrecôte og testet hvordan 7 ulike béarnaisesauser bidro til måltidet... Foto: Trine Dahlmo
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen av sausene fikk terningkast seks.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forbrukerne blir stadig mer helsebevisste, også når det gjelder hvilke ferdigretter som havner i handlekurven. Matvareprodusentene har klart å møte denne trenden og tilbyr stadig flere produkter med gode råvarer og ikke alt for mye sukker, salt og tilsetningsstoffer.

En god saus kan heve smaksopplevelsen i et måltid betydelig og gjøre både fest- og hverdagsmat til en gledesstund. Béarnaisesaus er manges favoritt og forbindes gjerne med biff og poteter. Sausen er en fransk klassiker basert på smør, eggeplommer, og sjalottløk. Den skal også ha et syrlig element, og hvitvin, hvitvinseddik og sitronsaft benyttes gjerne i en kombinasjon. Krydderet som gir sausen den karakteristiske smaken er estragon, som med sin søte lakrislignende

Helseinspirators vurdering

Testen er utført av ernæringsterapeut Trine Dahlmo, og er gjort på bakgrunn av smakstest og vurdering av informasjonen om innhold på forpakninger kjøpt i vanlige norske butikker.

Trine har gjennom forfatterskap og blogg engasjert seg i helsedebatten for å bidra til at god helse og at den vekten man ønsker seg blir tilgjengelig for flere.

Hun forfekter den brede vei hvor både fett, karbohydrater og ferdigretter kan inngå i et helsefremmende kosthold. Hun mener at mange ernæringsmessige valg blir det overkommelig for flere å skape seg friskere og lettere liv. Trine er også forfatter av boken: Lettere - slank med fornuft

Trine er ABC Nyheters nye matanmelder og vil gi deg en smaks- og helsemessig vurdering av ferdigretter.

smak balanserer den fettrike og syrlige sausen.

Béarnaisesaus finnes både som hel- og halvfabrikata. Trine og Kjell Petter stekte seg entrecôte og testet hvordan 7 ulike béarnaisesauser bidro til måltidet...

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rettene er vurdert ut fra følgende kriterier:

  • Smak og konsistens: Trine er sammen med sin mann Kjell Petter matglade hobbykokker og de har sammen gitt sin smaksmessige vurdering av rettene.
  • Råvarer: Vurdering av rettenes innhold av rene råvarer.
  • Vekteffekt: Hvilken tallerkenmodell i TD-metoden måltidet tilhører. Metoden er en vektreguleringsmetode, fremkommet som et resultat av Trines mangeårige erfaring som ernæringsterapeut. Ved å følge sine klienters vekt- og helseeffekt av ulike kostholdstiltak har hun erkjent at både fete lavkarbodietter og magre karbohydratrike dietter gir lavere vekt og bedre helse. Med tanken – hvorfor velge enten eller når vi kan nyte det hele - har hun forent de tilsynelatende ytterlighetene i en helhetlig pedagogisk modell - TD-metoden. Mer om metodens tallerkenmodeller finner du på hennes blogg Helseinspirator
  • Pris og mengde.
Trine er ernæringsterapeut og sammen med sin mann Kjell Petter matglade hobbykokker. Foto: Pål Bikseth
Trine er ernæringsterapeut og sammen med sin mann Kjell Petter matglade hobbykokker. Foto: Pål Bikseth

Med tanke på hvor gledelig overrasket vi ble når vi testet ferdigsuppene for ett par uker siden, ble testen av béarnaisesausene en solid nedtur. Ingen av sausene minnet om hjemmelaget béarnaisesaus. Noen smakte virkelig ikke godt og de beste smakte greit. Ingrediensene som dominerte sausene var alt annet enn de man finner i den klassiske oppskriften. Siden béarnaisesaus er en saus basert på smør, synes vi smør bør være en hovedingrediens. I sausene var smøret helt eller delvis erstattet av planteoljer, som aldri kan erstatte den rike smørsmaken. De fleste sausene inneholdt dessuten i varierende grad ulike fortykningsmidler og sukker, noe vi synes er å jukse til smak og konsistens. Alle sausene inneholdt estragon, noe som var positivt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Knorr sin posesaus og John & Manfreds sauser er de eneste vi kunne tenke oss å kjøpe igjen. Fjordlands béarnaisesaus ville fått like høyt terningkast som disse to, basert på smak, men havnet på terningkast 2 på grunn av bruk av den omdiskuterte smaksforsterkeren MSG.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når forbrukerne så tydelig har meldt ønske om MSG-fri mat, bør matvareprodusentene ta det til etterretning - noe flere matvareprodusenter har gjort. Béarnaise hot fra Lohmanders hadde testens laveste innhold av karbohydrater med kun 1 gram per 100 gram. Béarnaise base fra Toro og Knorr sin ferdigsaus på kartong kom dårligst ut, noe som i hovedsak skyldtes at de rett og slett ikke smakte godt.

Vi klarte ikke med vår beste vilje og gi dem mer enn terningkast 1.

Helseinspirator tester ferdigretter

Béarnaisesaus, pose - Knorr, terningkast: 4

Smak, konsistens: Tiltalende duft. Kremet, men litt tynn konsistens. Det ble foreslått å tilsette margarin til pulverbasen, men vi tilsatte smør. Vi skulle gjerne vært foruten melkesmaken, men den var ikke så dominerende som i for eksempel Toro sin saus. Ettersmak av mel og olje trekker ned. God smak av estragon og fin balanse mellom sødme og syre. Vi foreslår at du pisker inn en eggeplomme for å få mer fylde i sausen, og om du ønsker en syrligere saus, kan du skvise i litt sitronsaft.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Råvarer: Ingrediensene er i stor grad slike vi ser i en jevning, blant annet melk, hvetemel og stivelse. Her er det lite av bérnaisesausens klassiske ingredienser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tallerkenmodell i TD-metoden: FettKarbo-tallerkenen

Pris, mengde: Kr 10,00 pluss kostnaden for smør. Sum ca. kr 20,00. 3,5 porsjoner. Den holder nok til 4-5 porsjoner.

Béarnaisesaus, John & Manfred - terningkast: 4

Smak, konsistens: Kremet og passelig tykk konsistens. Mild og behagelig smak. Sausen dufter av estragon. Melsmak og fravær av smørsmak trekker ned. Passelig salt. Kunne vært mer syrlig. Sausen leverer ikke på smak like mye som på duft.

Råvarer: Her er melk og kyllingkraft dominerende ingredienser, noe som for så vidt er gode råvarer, men ikke ingredienser i en tradisjonell béarnaisesausoppskrift. Smøret er dessverre erstattet med planteoljer. Pluss for at ingredienser som eggeplommer, hvitvinseddik, hvitvin og estragon er med.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tallerkenmodell i TD-metoden: Fet-tallerken

Pris, mengde: Kr 27,80 for 220 ml ferdig saus. 3-4 porsjoner.

Original Béarnaisesaus, pose - Toro - terningkast: 3

Smak, konsistens: For tynn og vassen konsistens. Svært mild i smak. Melkesmaken var så dominerende at sausen minnet mer om en bechamelsaus/hvitsaus. Lite smak av estragon og lite syre. OK smak om man ikke forventer smaken av bérnaisesaus.

Råvarer: Pulverbasen inneholder i stor grad fyllstoff som ikke har noe med bérnaisesaus å gjøre. Ingredienser som forventes å være med, slik som estragon, løk og hvitvinseddik er med, men hvor er eggeplommene? Sausen skal tilsettes margarin/smør samt vann og melk. Vi foreslår smør.

Tallerkenmodell i TD-metoden: FettKarbo-tallerken

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pris, mengde: Kr 13,90 pluss prisen for smør og melk. Sum ca. kr 22,00. 6 porsjoner

Béarnaise hot - Lohmanders - terningkast: 3

Smak, konsistens: Denne sausen skiller seg kraftig i smak fra de andre, i og med det hete krydderet. Sausen smaker det den lover – hot bérnaisesaus. Smaken ble litt vell dominerende på entrecôte og vil kanskje komme mer til sin rett til fetere grillmat. Vi syntes sausen smakte bedre kald enn varm. Konsistensen var behagelig tykk og kremet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Råvarer: Hovedingrediensen er rapsolje. Vi synes den burde være smør. Pluss for lavt innhold av fortykningsmidler. Ingredienser som forventes å være med, slik som estragon, løk, eggeplomme og eddik er med.

Tallerkenmodell i TD-metoden: Fet-tallerken

Pris, mengde: Kr 31,00. 230 ml. Vi mener den holder til 4 porsjoner

Béarnaisesaus - Fjordland - terningkast: 2

Smak, konsistens: Sausen dufter godt av estragon. Konsistensen er fyldig og god. Sausen smaker godt av estragon og smør, men er noe for søt.

Råvarer: Endelig en bérnaisesaus med smør, og til og med mer smør enn planteoljer. Kraftig trekk i terningkast for bruk av den omdiskuterte smaksforsterkeren Mononatriumglutamat (MSG). Ingredienser som forventes å være med, slik som eddik og estragon er med, men hvor er eggeplommene og charlottløken?

Tallerkenmodell i TD-metoden: Fet-tallerken

Pris, mengde: Kr 28,30 250 ml. Vi mener den holder til 4 porsjoner

Artikkelen fortsetter under annonsen

Béarnaise base - Toro - terningkast: 1

Smak, konsistens: For tynn konsistens. Metallisk og tam smak. Lite smak av estragon, lite syre. Denne sausen smakte rett og slett ikke godt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Råvarer: Solsikkeolje, stivelse og sukker dominerer ingredienslisten i sausbasen, ingredienser vi ikke synes hører hjemme i en bérnaisesaus. Sausens beste og mest autentiske ingrediens var smøret som skulle piskes inn i basen.

Tallerkenmodell i TD-metoden: FettKarbo-tallerken.

Pris, mengde: Kr 24,70. I tillegg prisen for melk og smør. Sum ca. kr 35,00. 6 porsjoner

Béarnaise sauce, kartong - Knorr - terningkast: 1

Smak, konsistens: Kremet og fin konsistens. Sausen smakte overhode ikke som en bérnaisesaus, men mer som en karrisaus. Selv om vi skulle fjerne forventningene om en bérnaisesaus, smakte sausen ikke godt. Den hadde i tillegg en emmen og ubehagelig ettersmak som gjorde matopplevelsen til en utrivelig affære.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Råvarer: Vegetabilske oljer er hovedingrediensen, som vi ikke synes hører hjemme i en bérnaisesaus. Pluss for at sausen inneholder eggeplommer, men hvor er smøret, charlottløken, hvitvinen og/eller sitronsaften/hvitvinseddiken?

Tallerkenmodell i TD-metoden: Fet-tallerken

Pris, mengde: Kr 28,80. 300 ml. 3 porsjoner, men vi mener den rekker til 4 porsjoner.