Meny

Stor test av béarnaisesaus: En solid nedtur

<p>Trine og Kjell Petter stekte seg entrecôte og testet hvordan 7 ulike béarnaisesauser bidro til måltidet...</p>
Trine og Kjell Petter stekte seg entrecôte og testet hvordan 7 ulike béarnaisesauser bidro til måltidet... Foto: Trine Dahlmo

Ingen av sausene fikk terningkast seks.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forbrukerne blir stadig mer helsebevisste, også når det gjelder hvilke ferdigretter som havner i handlekurven. Matvareprodusentene har klart å møte denne trenden og tilbyr stadig flere produkter med gode råvarer og ikke alt for mye sukker, salt og tilsetningsstoffer.

En god saus kan heve smaksopplevelsen i et måltid betydelig og gjøre både fest- og hverdagsmat til en gledesstund. Béarnaisesaus er manges favoritt og forbindes gjerne med biff og poteter. Sausen er en fransk klassiker basert på smør, eggeplommer, og sjalottløk. Den skal også ha et syrlig element, og hvitvin, hvitvinseddik og sitronsaft benyttes gjerne i en kombinasjon. Krydderet som gir sausen den karakteristiske smaken er estragon, som med sin søte lakrislignende

Helseinspirators vurdering

Testen er utført av ernæringsterapeut Trine Dahlmo, og er gjort på bakgrunn av smakstest og vurdering av informasjonen om innhold på forpakninger kjøpt i vanlige norske butikker.

Trine har gjennom forfatterskap og blogg engasjert seg i helsedebatten for å bidra til at god helse og at den vekten man ønsker seg blir tilgjengelig for flere.

Hun forfekter den brede vei hvor både fett, karbohydrater og ferdigretter kan inngå i et helsefremmende kosthold. Hun mener at mange ernæringsmessige valg blir det overkommelig for flere å skape seg friskere og lettere liv. Trine er også forfatter av boken: Lettere - slank med fornuft

Trine er ABC Nyheters nye matanmelder og vil gi deg en smaks- og helsemessig vurdering av ferdigretter.

smak balanserer den fettrike og syrlige sausen.

Béarnaisesaus finnes både som hel- og halvfabrikata. Trine og Kjell Petter stekte seg entrecôte og testet hvordan 7 ulike béarnaisesauser bidro til måltidet...

Rettene er vurdert ut fra følgende kriterier:

  • Smak og konsistens: Trine er sammen med sin mann Kjell Petter matglade hobbykokker og de har sammen gitt sin smaksmessige vurdering av rettene.
  • Råvarer: Vurdering av rettenes innhold av rene råvarer.
  • Vekteffekt: Hvilken tallerkenmodell i TD-metoden måltidet tilhører. Metoden er en vektreguleringsmetode, fremkommet som et resultat av Trines mangeårige erfaring som ernæringsterapeut. Ved å følge sine klienters vekt- og helseeffekt av ulike kostholdstiltak har hun erkjent at både fete lavkarbodietter og magre karbohydratrike dietter gir lavere vekt og bedre helse. Med tanken – hvorfor velge enten eller når vi kan nyte det hele - har hun forent de tilsynelatende ytterlighetene i en helhetlig pedagogisk modell - TD-metoden. Mer om metodens tallerkenmodeller finner du på hennes blogg Helseinspirator
  • Pris og mengde.
Trine er ernæringsterapeut og sammen med sin mann Kjell Petter matglade hobbykokker. Foto: Pål Bikseth
Trine er ernæringsterapeut og sammen med sin mann Kjell Petter matglade hobbykokker. Foto: Pål Bikseth

Med tanke på hvor gledelig overrasket vi ble når vi testet ferdigsuppene for ett par uker siden, ble testen av béarnaisesausene en solid nedtur. Ingen av sausene minnet om hjemmelaget béarnaisesaus. Noen smakte virkelig ikke godt og de beste smakte greit. Ingrediensene som dominerte sausene var alt annet enn de man finner i den klassiske oppskriften. Siden béarnaisesaus er en saus basert på smør, synes vi smør bør være en hovedingrediens. I sausene var smøret helt eller delvis erstattet av planteoljer, som aldri kan erstatte den rike smørsmaken. De fleste sausene inneholdt dessuten i varierende grad ulike fortykningsmidler og sukker, noe vi synes er å jukse til smak og konsistens. Alle sausene inneholdt estragon, noe som var positivt.

Knorr sin posesaus og John & Manfreds sauser er de eneste vi kunne tenke oss å kjøpe igjen. Fjordlands béarnaisesaus ville fått like høyt terningkast som disse to, basert på smak, men havnet på terningkast 2 på grunn av bruk av den omdiskuterte smaksforsterkeren MSG.

Når forbrukerne så tydelig har meldt ønske om MSG-fri mat, bør matvareprodusentene ta det til etterretning - noe flere matvareprodusenter har gjort. Béarnaise hot fra Lohmanders hadde testens laveste innhold av karbohydrater med kun 1 gram per 100 gram. Béarnaise base fra Toro og Knorr sin ferdigsaus på kartong kom dårligst ut, noe som i hovedsak skyldtes at de rett og slett ikke smakte godt.

Vi klarte ikke med vår beste vilje og gi dem mer enn terningkast 1.

Helseinspirator tester ferdigretter

Béarnaisesaus, pose - Knorr, terningkast: 4

Smak, konsistens: Tiltalende duft. Kremet, men litt tynn konsistens. Det ble foreslått å tilsette margarin til pulverbasen, men vi tilsatte smør. Vi skulle gjerne vært foruten melkesmaken, men den var ikke så dominerende som i for eksempel Toro sin saus. Ettersmak av mel og olje trekker ned. God smak av estragon og fin balanse mellom sødme og syre. Vi foreslår at du pisker inn en eggeplomme for å få mer fylde i sausen, og om du ønsker en syrligere saus, kan du skvise i litt sitronsaft.

Råvarer: Ingrediensene er i stor grad slike vi ser i en jevning, blant annet melk, hvetemel og stivelse. Her er det lite av bérnaisesausens klassiske ingredienser.

Tallerkenmodell i TD-metoden: FettKarbo-tallerkenen

Pris, mengde: Kr 10,00 pluss kostnaden for smør. Sum ca. kr 20,00. 3,5 porsjoner. Den holder nok til 4-5 porsjoner.

Béarnaisesaus, John & Manfred - terningkast: 4

Smak, konsistens: Kremet og passelig tykk konsistens. Mild og behagelig smak. Sausen dufter av estragon. Melsmak og fravær av smørsmak trekker ned. Passelig salt. Kunne vært mer syrlig. Sausen leverer ikke på smak like mye som på duft.

Råvarer: Her er melk og kyllingkraft dominerende ingredienser, noe som for så vidt er gode råvarer, men ikke ingredienser i en tradisjonell béarnaisesausoppskrift. Smøret er dessverre erstattet med planteoljer. Pluss for at ingredienser som eggeplommer, hvitvinseddik, hvitvin og estragon er med.

Tallerkenmodell i TD-metoden: Fet-tallerken

Pris, mengde: Kr 27,80 for 220 ml ferdig saus. 3-4 porsjoner.

Original Béarnaisesaus, pose - Toro - terningkast: 3

Smak, konsistens: For tynn og vassen konsistens. Svært mild i smak. Melkesmaken var så dominerende at sausen minnet mer om en bechamelsaus/hvitsaus. Lite smak av estragon og lite syre. OK smak om man ikke forventer smaken av bérnaisesaus.

Råvarer: Pulverbasen inneholder i stor grad fyllstoff som ikke har noe med bérnaisesaus å gjøre. Ingredienser som forventes å være med, slik som estragon, løk og hvitvinseddik er med, men hvor er eggeplommene? Sausen skal tilsettes margarin/smør samt vann og melk. Vi foreslår smør.

Tallerkenmodell i TD-metoden: FettKarbo-tallerken

Pris, mengde: Kr 13,90 pluss prisen for smør og melk. Sum ca. kr 22,00. 6 porsjoner

Béarnaise hot - Lohmanders - terningkast: 3

Smak, konsistens: Denne sausen skiller seg kraftig i smak fra de andre, i og med det hete krydderet. Sausen smaker det den lover – hot bérnaisesaus. Smaken ble litt vell dominerende på entrecôte og vil kanskje komme mer til sin rett til fetere grillmat. Vi syntes sausen smakte bedre kald enn varm. Konsistensen var behagelig tykk og kremet.

Råvarer: Hovedingrediensen er rapsolje. Vi synes den burde være smør. Pluss for lavt innhold av fortykningsmidler. Ingredienser som forventes å være med, slik som estragon, løk, eggeplomme og eddik er med.

Tallerkenmodell i TD-metoden: Fet-tallerken

Pris, mengde: Kr 31,00. 230 ml. Vi mener den holder til 4 porsjoner

Béarnaisesaus - Fjordland - terningkast: 2

Smak, konsistens: Sausen dufter godt av estragon. Konsistensen er fyldig og god. Sausen smaker godt av estragon og smør, men er noe for søt.

Råvarer: Endelig en bérnaisesaus med smør, og til og med mer smør enn planteoljer. Kraftig trekk i terningkast for bruk av den omdiskuterte smaksforsterkeren Mononatriumglutamat (MSG). Ingredienser som forventes å være med, slik som eddik og estragon er med, men hvor er eggeplommene og charlottløken?

Tallerkenmodell i TD-metoden: Fet-tallerken

Pris, mengde: Kr 28,30 250 ml. Vi mener den holder til 4 porsjoner

Béarnaise base - Toro - terningkast: 1

Smak, konsistens: For tynn konsistens. Metallisk og tam smak. Lite smak av estragon, lite syre. Denne sausen smakte rett og slett ikke godt.

Råvarer: Solsikkeolje, stivelse og sukker dominerer ingredienslisten i sausbasen, ingredienser vi ikke synes hører hjemme i en bérnaisesaus. Sausens beste og mest autentiske ingrediens var smøret som skulle piskes inn i basen.

Tallerkenmodell i TD-metoden: FettKarbo-tallerken.

Pris, mengde: Kr 24,70. I tillegg prisen for melk og smør. Sum ca. kr 35,00. 6 porsjoner

Béarnaise sauce, kartong - Knorr - terningkast: 1

Smak, konsistens: Kremet og fin konsistens. Sausen smakte overhode ikke som en bérnaisesaus, men mer som en karrisaus. Selv om vi skulle fjerne forventningene om en bérnaisesaus, smakte sausen ikke godt. Den hadde i tillegg en emmen og ubehagelig ettersmak som gjorde matopplevelsen til en utrivelig affære.

Råvarer: Vegetabilske oljer er hovedingrediensen, som vi ikke synes hører hjemme i en bérnaisesaus. Pluss for at sausen inneholder eggeplommer, men hvor er smøret, charlottløken, hvitvinen og/eller sitronsaften/hvitvinseddiken?

Tallerkenmodell i TD-metoden: Fet-tallerken

Pris, mengde: Kr 28,80. 300 ml. 3 porsjoner, men vi mener den rekker til 4 porsjoner.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:31 Fem personer evakuert etter jordras i Beisfjord i Narvik02:18 USA advarer Hellas mot å bistå iransk tankskip01:58 Brann i enebolig i Tana slukket01:52 Hestenesprisen gitt til kulturjournalist Anders Firing Lunde01:46 Twitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong01:42 Halve befolkningen negativ til kommersielle velferdsaktører00:48 Søker etter eldre kvinne i Skien sentrum og i Hjellevannet00:46 Detonasjon ved politihus i Sverige00:34 Kvinne frikjent for drap på sitt dødfødte barn23:43 Floridas ikoniske palmetrær er under angrep23:35 Fengselsdirektør har fått sparken etter Epsteins dødsfall23:25 Pogba bommet på straffe da Manchester United spilte uavgjort23:12 Nok en remis for Carlsen i USA22:49 Politimann sparket etter at svart mann døde av kvelning22:24 Grønland sier de ikke er til salgs. Men kan Trump få kjøpt øya likevel?21:52 Macron og Putin øyner Ukraina-løsning21:51 Norsk spiss til engelsk fotball21:41 Advarer mot kritisk vannmangel: Her er risikoområdene21:35 Siv Jensen avviser mer forhandling om bompenger21:32 Bodø/Glimt mistet tabelltoppen med uavgjort mot Sarpsborg21:30 Sarri risikerer å miste serieåpningen til Juventus21:26 Twitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong20:52 Saltnes berget poeng for Bodø/Glimt20:41 Slik kan søppeldynge ha tvunget ned passasjerfly20:31 Valg 2019: Debatt om unge velgere, klima og Nord-Norgebanen20:20 Oslo-måling: MDG nær dobbelt så store som ved forrige valg20:06 Håndball: Senstad blir ny landslagstrener for Polen20:06 18 biler har stått fast i svensk P-hus siden juli20:00 Dansk kvinne med topplassering i Ironman tre måneder etter fødsel19:52 Emil Hansson klar for Hannover19:37 – Vedum viser til fulle hva slags holdninger Senterpartiet er laget av19:29 Christian Radich kjørte inn i brygge i Bjørvika18:50 MDG med kjempesmell i ny kommunevalgmåling18:46 Emery før storoppgjør mot Liverpool: – Vi vil aldri møte dem18:16 – Regjeringen misbruker EØS til å presse kommunene18:02 Foodora-syklister går ut i streik17:25 Minneseremoni for isbre: Derfor forsvant den17:15 Fare for jordskred på Vestlandet – gult farevarsel sendt ut16:58 Wikheim får tidligere Start-spiller som ny trener16:39 Bombeeksperter rykket ut til svensk politistasjon16:33 Mann varetektsfengslet etter voldshendelse i Kristiansand16:21 Intervjuobjektene fra Arendalsuka var ledere, toppolitikere og kommunikasjonsrådgivere16:05 Krystallklar garanti fra MDG: – Høyresiden er uaktuelt15:48 Sudans Bashir i retten for korrupsjon15:22 Solbakkens stjernespiss ute av spill lenge15:21 Krekars meddømte må likevel sitte i varetekt15:20 Open Arms får legge til kai på Mallorca14:51 Britisk statsråd vil umiddelbart stanse fri flyt av EU-borgere14:36 – Grunnlaget for torsken har kollapset14:24 Rykter om hemmelig USA-kanal til Maduro-regimet14:17 Bombe mot politifolk i Nord-Irland13:59 Brasils president med nytt angrep på Norge13:59 Inflasjonen synker i eurosonen13:53 Ny teori: Forsker mener mørk materie kan ha blitt til i øyeblikket etter Big Bang13:41 Kutter fastrente på lån med lang binding13:29 Kinesiske fly brukte japanske skip som «blink»13:04 Manshaus godtar psykiatrisk undersøkelse – nekter flere avhør12:55 Fem drept på psykiatrisk sykehus i Romania12:36 Prinsessen på plass på ny skole12:35 Flaggstang falt over en person ved politistasjon12:02 Tog fra Oslo til Stockholm på under tre timer: – Et politisk kinderegg11:55 Ny skolestreik for klimaet 30. august11:54 Tyrkisk militærkolonne angrepet i Syria11:50 Hurtigruten bygger om skip til hybrider11:09 Høyre vil tvinge Frp tilbake til forhandlingsbordet10:58 Bergenser dømt til 16 års fengsel i nettovergrepssak10:57 Coutinho klar for Bayern10:30 Iran advarer USA mot å ta arrest i oljetanker10:29 Casper Ruud fortsatt nummer 54 i verden10:05 Markert fall i antall lønnstakere til sjøs10:05 Dinamo Zagreb slipper lettere unna enn RBK09:56 Trump om Grønland-kjøp: – En stor eiendomshandel09:55 Bjørn påkjørt av tog i Trøndelag09:41 «Dyne-Larsen» er død09:23 Mennene i flertall ved høstens valg09:17 Pochettino: – Stor tabbe å lukke overgangsvinduet tidlig09:17 Tyrkia avsetter kurdiske ordførere08:15 Elyounoussi blir ikke skremt av Celtic08:14 Prins Andrew avviser overgrepsanklager08:08 Flyselskapet Norwegian selger alle sine aksjer i Bank Norwegian07:26 Kjetil Borch: – Har ingenting å forsvare i ro-VM07:17 Skogbrann på Gran Canaria ute av kontroll – 8.000 evakuerte07:15 Tallet på forhåndsstemmer doblet siden forrige valg07:01 Tuchel: – Vi må få en erstatter for Neymar06:50 Religionsprofessor etterlyser moskékunnskap i Norge06:30 Trump advarer Kina mot voldsbruk i Hongkong06:30 Krever billigere og flere nattog06:25 Diskusjonen bom stille rundt Frps skisse06:24 Dette skjer i dag05:30 Vil endre reglene for å ta førerkort05:29 Dette skjedde i natt05:26 Privat 46-årsfeiring for kronprinsesse Mette-Marit05:08 Hoppet fra 2. etasje etter brann i skotørker i Langhus04:30 Samboerdrapssak starter i tingretten i Haugesund04:11 30 migranter pågrepet i Slovakia04:01 Norges idrettshøgskole vil forebygge drukning med trening ute03:45 Antall flyktninger i verden det høyeste siden annen verdenskrig03:43 Medvedev vant over Goffin i Cincinnati Masters03:35 Valgomater kan avgjøre valget for mange03:05 Iransk oljetanker har forlatt Gibraltar
Siste nytt
02:31NorgeFem personer evakuert etter jordras i Beisfjord i Narvik02:18VerdenUSA advarer Hellas mot å bistå iransk tankskip01:58NorgeBrann i enebolig i Tana slukket01:52NorgeHestenesprisen gitt til kulturjournalist Anders Firing Lunde01:46VerdenTwitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong01:42NorgeHalve befolkningen negativ til kommersielle velferdsaktører00:48NorgeSøker etter eldre kvinne i Skien sentrum og i Hjellevannet00:46VerdenDetonasjon ved politihus i Sverige00:34VerdenKvinne frikjent for drap på sitt dødfødte barn23:43VerdenFloridas ikoniske palmetrær er under angrep23:35VerdenFengselsdirektør har fått sparken etter Epsteins dødsfall23:25SportPogba bommet på straffe da Manchester United spilte uavgjort23:12SportNok en remis for Carlsen i USA22:49VerdenPolitimann sparket etter at svart mann døde av kvelning22:24StemmerGrønland sier de ikke er til salgs. Men kan Trump få kjøpt øya likevel?21:52PolitikkMacron og Putin øyner Ukraina-løsning21:51SportNorsk spiss til engelsk fotball21:41VerdenAdvarer mot kritisk vannmangel: Her er risikoområdene21:35PolitikkSiv Jensen avviser mer forhandling om bompenger21:32SportBodø/Glimt mistet tabelltoppen med uavgjort mot Sarpsborg21:30SportSarri risikerer å miste serieåpningen til Juventus21:26Helse og livsstilTwitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong20:52SportSaltnes berget poeng for Bodø/Glimt20:41VerdenSlik kan søppeldynge ha tvunget ned passasjerfly20:31PolitikkValg 2019: Debatt om unge velgere, klima og Nord-Norgebanen20:20PolitikkOslo-måling: MDG nær dobbelt så store som ved forrige valg20:06SportHåndball: Senstad blir ny landslagstrener for Polen20:06Motor18 biler har stått fast i svensk P-hus siden juli20:00SportDansk kvinne med topplassering i Ironman tre måneder etter fødsel19:52SportEmil Hansson klar for Hannover19:37Penger– Vedum viser til fulle hva slags holdninger Senterpartiet er laget av19:29NorgeChristian Radich kjørte inn i brygge i Bjørvika18:50NorgeMDG med kjempesmell i ny kommunevalgmåling18:46SportEmery før storoppgjør mot Liverpool: – Vi vil aldri møte dem18:16Politikk– Regjeringen misbruker EØS til å presse kommunene18:02PengerFoodora-syklister går ut i streik17:25VerdenMinneseremoni for isbre: Derfor forsvant den17:15NorgeFare for jordskred på Vestlandet – gult farevarsel sendt ut16:58SportWikheim får tidligere Start-spiller som ny trener16:39VerdenBombeeksperter rykket ut til svensk politistasjon16:33NorgeMann varetektsfengslet etter voldshendelse i Kristiansand16:21PolitikkIntervjuobjektene fra Arendalsuka var ledere, toppolitikere og kommunikasjonsrådgivere16:05PolitikkKrystallklar garanti fra MDG: – Høyresiden er uaktuelt15:48VerdenSudans Bashir i retten for korrupsjon15:22SportSolbakkens stjernespiss ute av spill lenge15:21NorgeKrekars meddømte må likevel sitte i varetekt15:20VerdenOpen Arms får legge til kai på Mallorca14:51PolitikkBritisk statsråd vil umiddelbart stanse fri flyt av EU-borgere14:36Helse og livsstil– Grunnlaget for torsken har kollapset14:24VerdenRykter om hemmelig USA-kanal til Maduro-regimet14:17VerdenBombe mot politifolk i Nord-Irland13:59VerdenBrasils president med nytt angrep på Norge13:59PengerInflasjonen synker i eurosonen13:53VerdenNy teori: Forsker mener mørk materie kan ha blitt til i øyeblikket etter Big Bang13:41PengerKutter fastrente på lån med lang binding13:29VerdenKinesiske fly brukte japanske skip som «blink»13:04NorgeManshaus godtar psykiatrisk undersøkelse – nekter flere avhør12:55VerdenFem drept på psykiatrisk sykehus i Romania12:36KulturPrinsessen på plass på ny skole12:35NorgeFlaggstang falt over en person ved politistasjon12:02ReiseTog fra Oslo til Stockholm på under tre timer: – Et politisk kinderegg11:55NorgeNy skolestreik for klimaet 30. august11:54VerdenTyrkisk militærkolonne angrepet i Syria11:50ReiseHurtigruten bygger om skip til hybrider11:09PolitikkHøyre vil tvinge Frp tilbake til forhandlingsbordet10:58NorgeBergenser dømt til 16 års fengsel i nettovergrepssak10:57SportCoutinho klar for Bayern10:30VerdenIran advarer USA mot å ta arrest i oljetanker10:29SportCasper Ruud fortsatt nummer 54 i verden10:05PengerMarkert fall i antall lønnstakere til sjøs10:05SportDinamo Zagreb slipper lettere unna enn RBK09:56VerdenTrump om Grønland-kjøp: – En stor eiendomshandel09:55NorgeBjørn påkjørt av tog i Trøndelag09:41Penger«Dyne-Larsen» er død09:23PolitikkMennene i flertall ved høstens valg09:17SportPochettino: – Stor tabbe å lukke overgangsvinduet tidlig09:17VerdenTyrkia avsetter kurdiske ordførere08:15SportElyounoussi blir ikke skremt av Celtic08:14VerdenPrins Andrew avviser overgrepsanklager08:08PengerFlyselskapet Norwegian selger alle sine aksjer i Bank Norwegian07:26SportKjetil Borch: – Har ingenting å forsvare i ro-VM07:17VerdenSkogbrann på Gran Canaria ute av kontroll – 8.000 evakuerte07:15NorgeTallet på forhåndsstemmer doblet siden forrige valg07:01SportTuchel: – Vi må få en erstatter for Neymar06:50NorgeReligionsprofessor etterlyser moskékunnskap i Norge06:30PengerTrump advarer Kina mot voldsbruk i Hongkong06:30PolitikkKrever billigere og flere nattog06:25PolitikkDiskusjonen bom stille rundt Frps skisse06:24NorgeDette skjer i dag05:30MotorVil endre reglene for å ta førerkort05:29NorgeDette skjedde i natt05:26KulturPrivat 46-årsfeiring for kronprinsesse Mette-Marit05:08NorgeHoppet fra 2. etasje etter brann i skotørker i Langhus04:30NorgeSamboerdrapssak starter i tingretten i Haugesund04:11Verden30 migranter pågrepet i Slovakia04:01NorgeNorges idrettshøgskole vil forebygge drukning med trening ute03:45VerdenAntall flyktninger i verden det høyeste siden annen verdenskrig03:43SportMedvedev vant over Goffin i Cincinnati Masters03:35PolitikkValgomater kan avgjøre valget for mange03:05VerdenIransk oljetanker har forlatt Gibraltar
Populært