Meny

Stor test av béarnaisesaus: En solid nedtur

Trine og Kjell Petter stekte seg entrecôte og testet hvordan 7 ulike béarnaisesauser bidro til måltidet... Foto: Trine Dahlmo

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingen av sausene fikk terningkast seks.

Forbrukerne blir stadig mer helsebevisste, også når det gjelder hvilke ferdigretter som havner i handlekurven. Matvareprodusentene har klart å møte denne trenden og tilbyr stadig flere produkter med gode råvarer og ikke alt for mye sukker, salt og tilsetningsstoffer.

En god saus kan heve smaksopplevelsen i et måltid betydelig og gjøre både fest- og hverdagsmat til en gledesstund. Béarnaisesaus er manges favoritt og forbindes gjerne med biff og poteter. Sausen er en fransk klassiker basert på smør, eggeplommer, og sjalottløk. Den skal også ha et syrlig element, og hvitvin, hvitvinseddik og sitronsaft benyttes gjerne i en kombinasjon. Krydderet som gir sausen den karakteristiske smaken er estragon, som med sin søte lakrislignende

Helseinspirators vurdering

Testen er utført av ernæringsterapeut Trine Dahlmo, og er gjort på bakgrunn av smakstest og vurdering av informasjonen om innhold på forpakninger kjøpt i vanlige norske butikker.

Trine har gjennom forfatterskap og blogg engasjert seg i helsedebatten for å bidra til at god helse og at den vekten man ønsker seg blir tilgjengelig for flere.

Hun forfekter den brede vei hvor både fett, karbohydrater og ferdigretter kan inngå i et helsefremmende kosthold. Hun mener at mange ernæringsmessige valg blir det overkommelig for flere å skape seg friskere og lettere liv. Trine er også forfatter av boken: Lettere - slank med fornuft

Trine er ABC Nyheters nye matanmelder og vil gi deg en smaks- og helsemessig vurdering av ferdigretter.

smak balanserer den fettrike og syrlige sausen.

Béarnaisesaus finnes både som hel- og halvfabrikata. Trine og Kjell Petter stekte seg entrecôte og testet hvordan 7 ulike béarnaisesauser bidro til måltidet...

Rettene er vurdert ut fra følgende kriterier:

  • Smak og konsistens: Trine er sammen med sin mann Kjell Petter matglade hobbykokker og de har sammen gitt sin smaksmessige vurdering av rettene.
  • Råvarer: Vurdering av rettenes innhold av rene råvarer.
  • Vekteffekt: Hvilken tallerkenmodell i TD-metoden måltidet tilhører. Metoden er en vektreguleringsmetode, fremkommet som et resultat av Trines mangeårige erfaring som ernæringsterapeut. Ved å følge sine klienters vekt- og helseeffekt av ulike kostholdstiltak har hun erkjent at både fete lavkarbodietter og magre karbohydratrike dietter gir lavere vekt og bedre helse. Med tanken – hvorfor velge enten eller når vi kan nyte det hele - har hun forent de tilsynelatende ytterlighetene i en helhetlig pedagogisk modell - TD-metoden. Mer om metodens tallerkenmodeller finner du på hennes blogg Helseinspirator
  • Pris og mengde.
Trine er ernæringsterapeut og sammen med sin mann Kjell Petter matglade hobbykokker. Foto: Pål Bikseth

Med tanke på hvor gledelig overrasket vi ble når vi testet ferdigsuppene for ett par uker siden, ble testen av béarnaisesausene en solid nedtur. Ingen av sausene minnet om hjemmelaget béarnaisesaus. Noen smakte virkelig ikke godt og de beste smakte greit. Ingrediensene som dominerte sausene var alt annet enn de man finner i den klassiske oppskriften. Siden béarnaisesaus er en saus basert på smør, synes vi smør bør være en hovedingrediens. I sausene var smøret helt eller delvis erstattet av planteoljer, som aldri kan erstatte den rike smørsmaken. De fleste sausene inneholdt dessuten i varierende grad ulike fortykningsmidler og sukker, noe vi synes er å jukse til smak og konsistens. Alle sausene inneholdt estragon, noe som var positivt.

Knorr sin posesaus og John & Manfreds sauser er de eneste vi kunne tenke oss å kjøpe igjen. Fjordlands béarnaisesaus ville fått like høyt terningkast som disse to, basert på smak, men havnet på terningkast 2 på grunn av bruk av den omdiskuterte smaksforsterkeren MSG.

Når forbrukerne så tydelig har meldt ønske om MSG-fri mat, bør matvareprodusentene ta det til etterretning - noe flere matvareprodusenter har gjort. Béarnaise hot fra Lohmanders hadde testens laveste innhold av karbohydrater med kun 1 gram per 100 gram. Béarnaise base fra Toro og Knorr sin ferdigsaus på kartong kom dårligst ut, noe som i hovedsak skyldtes at de rett og slett ikke smakte godt.

Vi klarte ikke med vår beste vilje og gi dem mer enn terningkast 1.

Helseinspirator tester ferdigretter

Béarnaisesaus, pose - Knorr, terningkast: 4

Smak, konsistens: Tiltalende duft. Kremet, men litt tynn konsistens. Det ble foreslått å tilsette margarin til pulverbasen, men vi tilsatte smør. Vi skulle gjerne vært foruten melkesmaken, men den var ikke så dominerende som i for eksempel Toro sin saus. Ettersmak av mel og olje trekker ned. God smak av estragon og fin balanse mellom sødme og syre. Vi foreslår at du pisker inn en eggeplomme for å få mer fylde i sausen, og om du ønsker en syrligere saus, kan du skvise i litt sitronsaft.

Råvarer: Ingrediensene er i stor grad slike vi ser i en jevning, blant annet melk, hvetemel og stivelse. Her er det lite av bérnaisesausens klassiske ingredienser.

Tallerkenmodell i TD-metoden: FettKarbo-tallerkenen

Pris, mengde: Kr 10,00 pluss kostnaden for smør. Sum ca. kr 20,00. 3,5 porsjoner. Den holder nok til 4-5 porsjoner.

Béarnaisesaus, John & Manfred - terningkast: 4

Smak, konsistens: Kremet og passelig tykk konsistens. Mild og behagelig smak. Sausen dufter av estragon. Melsmak og fravær av smørsmak trekker ned. Passelig salt. Kunne vært mer syrlig. Sausen leverer ikke på smak like mye som på duft.

Råvarer: Her er melk og kyllingkraft dominerende ingredienser, noe som for så vidt er gode råvarer, men ikke ingredienser i en tradisjonell béarnaisesausoppskrift. Smøret er dessverre erstattet med planteoljer. Pluss for at ingredienser som eggeplommer, hvitvinseddik, hvitvin og estragon er med.

Tallerkenmodell i TD-metoden: Fet-tallerken

Pris, mengde: Kr 27,80 for 220 ml ferdig saus. 3-4 porsjoner.

Original Béarnaisesaus, pose - Toro - terningkast: 3

Smak, konsistens: For tynn og vassen konsistens. Svært mild i smak. Melkesmaken var så dominerende at sausen minnet mer om en bechamelsaus/hvitsaus. Lite smak av estragon og lite syre. OK smak om man ikke forventer smaken av bérnaisesaus.

Råvarer: Pulverbasen inneholder i stor grad fyllstoff som ikke har noe med bérnaisesaus å gjøre. Ingredienser som forventes å være med, slik som estragon, løk og hvitvinseddik er med, men hvor er eggeplommene? Sausen skal tilsettes margarin/smør samt vann og melk. Vi foreslår smør.

Tallerkenmodell i TD-metoden: FettKarbo-tallerken

Pris, mengde: Kr 13,90 pluss prisen for smør og melk. Sum ca. kr 22,00. 6 porsjoner

Béarnaise hot - Lohmanders - terningkast: 3

Smak, konsistens: Denne sausen skiller seg kraftig i smak fra de andre, i og med det hete krydderet. Sausen smaker det den lover – hot bérnaisesaus. Smaken ble litt vell dominerende på entrecôte og vil kanskje komme mer til sin rett til fetere grillmat. Vi syntes sausen smakte bedre kald enn varm. Konsistensen var behagelig tykk og kremet.

Råvarer: Hovedingrediensen er rapsolje. Vi synes den burde være smør. Pluss for lavt innhold av fortykningsmidler. Ingredienser som forventes å være med, slik som estragon, løk, eggeplomme og eddik er med.

Tallerkenmodell i TD-metoden: Fet-tallerken

Pris, mengde: Kr 31,00. 230 ml. Vi mener den holder til 4 porsjoner

Béarnaisesaus - Fjordland - terningkast: 2

Smak, konsistens: Sausen dufter godt av estragon. Konsistensen er fyldig og god. Sausen smaker godt av estragon og smør, men er noe for søt.

Råvarer: Endelig en bérnaisesaus med smør, og til og med mer smør enn planteoljer. Kraftig trekk i terningkast for bruk av den omdiskuterte smaksforsterkeren Mononatriumglutamat (MSG). Ingredienser som forventes å være med, slik som eddik og estragon er med, men hvor er eggeplommene og charlottløken?

Tallerkenmodell i TD-metoden: Fet-tallerken

Pris, mengde: Kr 28,30 250 ml. Vi mener den holder til 4 porsjoner

Béarnaise base - Toro - terningkast: 1

Smak, konsistens: For tynn konsistens. Metallisk og tam smak. Lite smak av estragon, lite syre. Denne sausen smakte rett og slett ikke godt.

Råvarer: Solsikkeolje, stivelse og sukker dominerer ingredienslisten i sausbasen, ingredienser vi ikke synes hører hjemme i en bérnaisesaus. Sausens beste og mest autentiske ingrediens var smøret som skulle piskes inn i basen.

Tallerkenmodell i TD-metoden: FettKarbo-tallerken.

Pris, mengde: Kr 24,70. I tillegg prisen for melk og smør. Sum ca. kr 35,00. 6 porsjoner

Béarnaise sauce, kartong - Knorr - terningkast: 1

Smak, konsistens: Kremet og fin konsistens. Sausen smakte overhode ikke som en bérnaisesaus, men mer som en karrisaus. Selv om vi skulle fjerne forventningene om en bérnaisesaus, smakte sausen ikke godt. Den hadde i tillegg en emmen og ubehagelig ettersmak som gjorde matopplevelsen til en utrivelig affære.

Råvarer: Vegetabilske oljer er hovedingrediensen, som vi ikke synes hører hjemme i en bérnaisesaus. Pluss for at sausen inneholder eggeplommer, men hvor er smøret, charlottløken, hvitvinen og/eller sitronsaften/hvitvinseddiken?

Tallerkenmodell i TD-metoden: Fet-tallerken

Pris, mengde: Kr 28,80. 300 ml. 3 porsjoner, men vi mener den rekker til 4 porsjoner.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:23 18-åring sikret Manchester City revansj mot Tottenham15:18 Ruter advarer mot svindel-sms15:08 Kabul-angrep avsluttet – angriperne drept15:02 Målpoeng for norske Shenzhen-profiler14:55 Nord-Korea kritiserer Boltons rolle i atomforhandlingene14:53 Røde Kors: Faren for tunge snøskavler som utløser skred øker14:43 Sent baklengsmål kan skape trøbbel for Milans mesterligahåp14:32 Forbund vil stoppe undersjøiske tunneler14:30 Politikilde: – Notre-Dame-brannen startet i midten av taket13:57 Fant 3.500 år gammel grav i Luxor – oppsiktsvekkende funn13:50 Svømming: Årets raskeste tatt for doping13:46 Tre City-spillere nominert til årets Premier League-spiller av spillerne selv13:33 Mueller-rapporten i bokform inn på bestselgerliste13:04 Russisk agent innrømmer skyld12:58 Kenyansk OL-mester utestengt i fire år for doping12:49 Det er fisket skrei for en milliard kroner i Lofoten12:09 To alvorlig skadd da buss på vei fra Norge kjørte av veien i Sverige12:03 Betydelig snøskredfare i Nord-Norge11:54 – 27 soldater drept av IS i Syria11:49 Brannvesenet gikk brannvakt på fjellet i Bergen i natt11:45 Nøkkelen til Vipers-suksess mot Györ: – Aldri avskriv et lag med Lunde i mål11:37 Premier League framskynder kamper for å hjelpe Liverpool og Tottenham11:25 Jordskjelv registrert i Finnmark11:02 Flere unge chatter med Kirkens SOS i påsken11:00 Tretten festdeltakere drept av væpnet gjeng i Mexico10:54 Neymar kan gjøre comeback og sikre ligagull10:37 Zlatan scoret igjen for ubeseirede Galaxy: – Jeg er MLS10:26 Assange-bilde hengt opp i Bergen10:15 Nok et topplag slått ut av NHL-sluttspillet10:02 To tenåringer pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:00 Kongeparets reiser: Demonstrasjoner mot hvalfangst, selfangst og laks09:48 Brannvesenet tror gressbranner på Sørlandet er påsatt09:14 Cardiff-sjefen før Liverpool-møtet: – Håper vi ikke får juling08:34 Sp frykter nedlegging av frivillighetssentraler08:10 Egypterne bestemmer seg for om Sisi skal få sitte til 203006:30 Nordmenn ser fram til en hverdag uten stress som pensjonister06:20 Tysklands forsvarssjef: Russland truer freden i Europa05:58 Kosovo henter hjem IS-familier05:50 Dette skjer i dag05:36 Russ til legevakt med dypt kutt i hodet05:30 Dette skjedde i natt05:15 Demonstrasjonene vokser i Sudan04:47 Ettåring angrepet av ville hunder i Australia04:17 Saudi-Arabia angriper presidentpalasset i Jemen03:52 Kvinner mener likelønn er deres største utfordring03:12 Justisdepartementet avviser demokratenes Mueller-stevning03:05 Anders Mol friskmelder seg til Xiamen Open02:06 Sykepleier dømt til livstid for fire drap i Italia01:38 Ansatte i privat sektor drikker mer på jobb00:43 Ung mann kjørte nesten dobbelt så fort som tillatt00:18 Paven talte for de sårbare som «lider på korset»00:07 Isaksen vil ha taxiapper for billigere taxipriser23:11 Annonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje23:01 Over 20 grader i flere fylker22:54 Drama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter22:49 Warren krever Trump stilt for riksrett22:33 Brannvesenet går brannvakt på fjellet i Bergen i natt21:58 Slanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48 Norge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål20:46 Kristne markerte Jesu vei til korset i Jerusalems gamleby20:32 Annonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje19:53 California-par fikk livsvarig for tortur av egne barn19:00 Faren over etter togavsporing i Sverige18:31 20 år siden massakren på Columbine18:23 Røde Kors: Roligste påske på fem år18:19 Trump hyller libysk krigsherre17:53 Fransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41 To personer lettere skadd i saksangrep i Oslo16:42 Kim og Putin møtes i Vladivostok16:23 Barn satt fast i handlevogn16:01 Demokratene krever usladdet Mueller-rapport15:57 To av tre nordmenn mener barn av IS-krigere bør hentes hjem15:52 Djokovic med sjokktap i Monte Carlo14:49 Mange vil ha bedre kontroll med snøscootere14:44 To mistenkte spioner fra Emiratene er pågrepet i Tyrkia14:27 TV 4: IS-kriger Michael Skråmos barn kan hentes til Irak14:24 Demonstrasjoner ved Heathrow roligere enn fryktet14:04 180.000 bier i Notre-Dame er funnet i live14:02 SVT: Lundqvist står i mål for Sverige i VM13:38 Klopp føler med City13:30 Økning for Turistforeningen i Sylan og Trollheimen13:06 EU fordømmer drap på journalist i Nord-Irland12:57 Avis: Hazard blir Real-klar om få dager12:51 De superrikes katedral-donasjoner høster kraftig kritikk12:43 Indisk mann kappet av seg fingeren etter å ha stemt på feil parti12:35 Egyptere stemmer over grunnlovsendring som lar Sisi sitte til 203012:34 Tønnesen klar til dyst i Europa12:07 Russland mener Mueller-rapporten ikke beviser innblanding12:05 Norge møter Sør-Afrika i VM-generalprøve11:57 Kvinnelig journalist drept i opptøyer i Nord-Irland11:50 Equinor og partnerne investerer milliarder i Aserbajdsjan11:49 Solskjær med tøffe krav til spillerne: – Noen trenger en virkelighetssjekk11:28 Fransk politi ber om hastemøte etter flere selvmord blant politifolk11:16 Protestbevegelsen i Sudan skal kunngjøre sivilt styre11:08 Hest berget opp av isen med helikopter på Finnskogen11:00 Fernando flyktet fra Venezuela: – Absolutt alt der er korrupt10:53 MLS skal utvides til 30 lag10:44 Taliban-samtaler utsatt på ubestemt tid10:17 Capitals' nøkkelspiller Oshie skadd10:13 Macron møter UNESCO om Notre-Dame
Siste nytt
15:23Sport18-åring sikret Manchester City revansj mot Tottenham15:18NorgeRuter advarer mot svindel-sms15:08VerdenKabul-angrep avsluttet – angriperne drept15:02SportMålpoeng for norske Shenzhen-profiler14:55VerdenNord-Korea kritiserer Boltons rolle i atomforhandlingene14:53NorgeRøde Kors: Faren for tunge snøskavler som utløser skred øker14:43SportSent baklengsmål kan skape trøbbel for Milans mesterligahåp14:32NorgeForbund vil stoppe undersjøiske tunneler14:30VerdenPolitikilde: – Notre-Dame-brannen startet i midten av taket13:57VerdenFant 3.500 år gammel grav i Luxor – oppsiktsvekkende funn13:50SportSvømming: Årets raskeste tatt for doping13:46SportTre City-spillere nominert til årets Premier League-spiller av spillerne selv13:33VerdenMueller-rapporten i bokform inn på bestselgerliste13:04VerdenRussisk agent innrømmer skyld12:58SportKenyansk OL-mester utestengt i fire år for doping12:49NorgeDet er fisket skrei for en milliard kroner i Lofoten12:09VerdenTo alvorlig skadd da buss på vei fra Norge kjørte av veien i Sverige12:03NorgeBetydelig snøskredfare i Nord-Norge11:54Verden– 27 soldater drept av IS i Syria11:49NorgeBrannvesenet gikk brannvakt på fjellet i Bergen i natt11:45SportNøkkelen til Vipers-suksess mot Györ: – Aldri avskriv et lag med Lunde i mål11:37SportPremier League framskynder kamper for å hjelpe Liverpool og Tottenham11:25NorgeJordskjelv registrert i Finnmark11:02NorgeFlere unge chatter med Kirkens SOS i påsken11:00VerdenTretten festdeltakere drept av væpnet gjeng i Mexico10:54SportNeymar kan gjøre comeback og sikre ligagull10:37SportZlatan scoret igjen for ubeseirede Galaxy: – Jeg er MLS10:26NorgeAssange-bilde hengt opp i Bergen10:15SportNok et topplag slått ut av NHL-sluttspillet10:02VerdenTo tenåringer pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:00NorgeKongeparets reiser: Demonstrasjoner mot hvalfangst, selfangst og laks09:48NorgeBrannvesenet tror gressbranner på Sørlandet er påsatt09:14SportCardiff-sjefen før Liverpool-møtet: – Håper vi ikke får juling08:34NorgeSp frykter nedlegging av frivillighetssentraler08:10VerdenEgypterne bestemmer seg for om Sisi skal få sitte til 203006:30NorgeNordmenn ser fram til en hverdag uten stress som pensjonister06:20VerdenTysklands forsvarssjef: Russland truer freden i Europa05:58VerdenKosovo henter hjem IS-familier05:50NorgeDette skjer i dag05:36NorgeRuss til legevakt med dypt kutt i hodet05:30NorgeDette skjedde i natt05:15VerdenDemonstrasjonene vokser i Sudan04:47VerdenEttåring angrepet av ville hunder i Australia04:17VerdenSaudi-Arabia angriper presidentpalasset i Jemen03:52NorgeKvinner mener likelønn er deres største utfordring03:12VerdenJustisdepartementet avviser demokratenes Mueller-stevning03:05SportAnders Mol friskmelder seg til Xiamen Open02:06VerdenSykepleier dømt til livstid for fire drap i Italia01:38NorgeAnsatte i privat sektor drikker mer på jobb00:43NorgeUng mann kjørte nesten dobbelt så fort som tillatt00:18VerdenPaven talte for de sårbare som «lider på korset»00:07NorgeIsaksen vil ha taxiapper for billigere taxipriser23:11NorgeAnnonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje23:01NorgeOver 20 grader i flere fylker22:54SportDrama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter22:49VerdenWarren krever Trump stilt for riksrett22:33NorgeBrannvesenet går brannvakt på fjellet i Bergen i natt21:58VerdenSlanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48SportNorge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål20:46VerdenKristne markerte Jesu vei til korset i Jerusalems gamleby20:32NorgeAnnonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje19:53VerdenCalifornia-par fikk livsvarig for tortur av egne barn19:00VerdenFaren over etter togavsporing i Sverige18:31Verden20 år siden massakren på Columbine18:23NorgeRøde Kors: Roligste påske på fem år18:19VerdenTrump hyller libysk krigsherre17:53VerdenFransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41NorgeTo personer lettere skadd i saksangrep i Oslo16:42VerdenKim og Putin møtes i Vladivostok16:23NorgeBarn satt fast i handlevogn16:01VerdenDemokratene krever usladdet Mueller-rapport15:57NorgeTo av tre nordmenn mener barn av IS-krigere bør hentes hjem15:52SportDjokovic med sjokktap i Monte Carlo14:49NorgeMange vil ha bedre kontroll med snøscootere14:44VerdenTo mistenkte spioner fra Emiratene er pågrepet i Tyrkia14:27VerdenTV 4: IS-kriger Michael Skråmos barn kan hentes til Irak14:24VerdenDemonstrasjoner ved Heathrow roligere enn fryktet14:04Verden180.000 bier i Notre-Dame er funnet i live14:02SportSVT: Lundqvist står i mål for Sverige i VM13:38SportKlopp føler med City13:30NorgeØkning for Turistforeningen i Sylan og Trollheimen13:06VerdenEU fordømmer drap på journalist i Nord-Irland12:57SportAvis: Hazard blir Real-klar om få dager12:51VerdenDe superrikes katedral-donasjoner høster kraftig kritikk12:43VerdenIndisk mann kappet av seg fingeren etter å ha stemt på feil parti12:35VerdenEgyptere stemmer over grunnlovsendring som lar Sisi sitte til 203012:34SportTønnesen klar til dyst i Europa12:07VerdenRussland mener Mueller-rapporten ikke beviser innblanding12:05SportNorge møter Sør-Afrika i VM-generalprøve11:57VerdenKvinnelig journalist drept i opptøyer i Nord-Irland11:50NorgeEquinor og partnerne investerer milliarder i Aserbajdsjan11:49SportSolskjær med tøffe krav til spillerne: – Noen trenger en virkelighetssjekk11:28VerdenFransk politi ber om hastemøte etter flere selvmord blant politifolk11:16VerdenProtestbevegelsen i Sudan skal kunngjøre sivilt styre11:08NorgeHest berget opp av isen med helikopter på Finnskogen11:00VerdenFernando flyktet fra Venezuela: – Absolutt alt der er korrupt10:53SportMLS skal utvides til 30 lag10:44VerdenTaliban-samtaler utsatt på ubestemt tid10:17SportCapitals' nøkkelspiller Oshie skadd10:13VerdenMacron møter UNESCO om Notre-Dame
Populært