Isfiske med litt godt i koppen

Isfiske er en tålmodighetsprøve og i tillegg en kald fornøyelse. Et lite glass med noe godt i hjelper både mot kulden og på humøret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er kaldt i Norge og det gir rikelige muligheter for isfiske både i nord og sør. Isfiske er ofte en tålmodighetsprøve med trege fisker og lang ventetid på isen. I tillegg er det selvfølgelig også en kald opplevelse. Litt varmt i kroppen er ikke å forakte under sånne forhold, og en ørliten skarp en i koppen gjør ventetiden betydelig lettere. Vi har testet et lite utvalg drikker på isfiske som absolutt ikke ga oss fiskelykke, men som utvilsomt gjorde turene mer behagelige. Ikke alt vi testet var like egnet for bruk, men noe var rett og slett fabelaktig.

Husk alltid at du ikke må begi deg ut på usikker is, og at sterk kulde og høyt alkoholinntak er en utrolig dårlig kombinasjon!

Bache-Gabrielsen Pure & Rustic Fins Bois

En god Cognac er et naturlig valg for kalde dager.

Denne er ren i stilen med litt fruktighet, noe karamell, fatpreg og en lang fin ettersmak. Går fint ved siden av kaffen, eller for seg selv etter litt sjokolade. Oppleves som varmende og behagelig i kulden, med en fin sødme.

Flasken og korken er ikke særlig egnet for turer så her må det tappes over på en liten lerke.
Bache-Gabrielsen Pure & Rustic Fins Bois – Alkohol 41,5 % 0,5 l – kr. 413,40

Bache-Gabrielsen 3 kors

En litt rimeligere variant fra samme leverandør som over.

Hendig plastflaske med skrukork passer fint for turbruk. Smaken er myk og rund, med et fint fatpreg med noe sitrus, urter, nøtter og vanilje. Ukomplisert og ujålete turdrikke som passer både i og til kaffen.

3 kors er lett å like og lett å bære.

Bache-Gabrielsen 3 kors – Alkohol 40 % - 0,5 l – kr. 290,-

Les også: Fra Svalbard til Barbados

Larsen Very Special Vikings

Denne kommer i en veldig hendig 20 cl plastflaske som er akkurat passelig for to stykker på isfiske.

Smaken er relativt lett, med middels fylde, noe urter og sitrus. En del smak av sprit og litt lite fatpreg. Gjør seg veldig godt til kaffen, men oppleves litt vel ukomplisert på egen hånd. Et greit valg for en liten tur på isen.

Denne går fint inn i innerlomma på jakka.
Larsen Very Special Vikings' – Alkohol 40 % - 0,2 l – kr. 123,90

Fireball

Hvordan denne havnet med oss på tur kan man jo stille spørsmål ved, men en ting er sikkert - den blir aldri mer med på noen av våre turer.

Hvem i all verden har kommet på ideen til denne drikken? Det er rett og slett ikke godt i det hele tatt. Udrikkelig bart og udrikkelig i kaffen. Kanel i whisky? Hvorfor?

Her finnes ikke noe positivt å trekke frem.
Fireball – Alkohol 33 % - 0,5 l – kr. 259,90

Les også: Den beste jakt- og fiskedrammen

Patrón XO Cafe

Er tequila med kaffe noe man kan dra med seg på isen?

I utgangspunktet var vi litt tvilsomme til denne, men den var overraskende god til formålet. Mye sødme, god kaffesmak og en fin blanding av sjokolade og karamell. Bak alt dette er det et fint preg av tequila. Styrken er heller ikke så verst.

Denne passer best ved kaffen, eller for seg selv. Flasken er totalt ubrukelig på tur, men i en lerke så er denne både god og praktisk. Litt stiv pris.
Patrón XO Cafe – Alkohol 35 % - 0,35 l – kr. 295,-

Jack Daniel's Tennessee

Denne kommer i en fin glasslerke på 20 cl. Glass er selvfølgelig tyngre en plast, men med en så liten flaske er det ikke snakk om så stor vekt.

Det er forskjell på Whisky og Whiskey og det merkes også. Denne er nokså ukomplisert og lett i smaken med preg av brente fat og vanilje. En del spritpreg. En grei whiskey, men aldri noen whisky. Passer i kaffen, eller med litt is - noe det er nok av når man fisker på isen.
Jack Daniel's Tennessee – Alkohol 40 % - 0,2 l – kr. 139,90
Les også: Derfor smaker whiskeyen bedre med vann

The Fat Trout

På tross av det flotte navnet og den fine fisken på flaska ble det ingen fiskelykke av denne heller.

Fin plastflaske som passer på fisketur, med skrukork. Smaken er mild og balansert med litt lyng og honning. Litt vanilje er det også i denne. En god og rimelig whisky som passer både i kaffen og for seg selv.

Er nok aller best ved siden av en feit ørret, men i mangel av fiskelykke får man i det minste se den fine ørreten på flaska.
The Fat Trout – Alkohol 40 % - 0,5 l – kr. 244,50

Amarula Cream

Dette er ikke noe som noen av oss normalt setter særlig pris på, men erfaring med tyktflytende og kremaktige likører på tidligere turer tilsier at den burde testes.

Det ble ikke helt feil denne gangen heller. Det er i overkant søtt og mektig, men etter å ha brukt alt for mye krefter på tykk is med et sløvt isbor så smaker det fabelaktig med denne i litt kakao.

Blandingen av bær, fløte og et fint sjokoladepreg er rett og slett som en flytende sjokoladebar. Godt og klissete.
Amarula Cream – Alkohol 17 % - 0,5 l – kr. 159,90
Les også: Fisker fikk sjelden hai i garnet i Oslofjorden

Stroh Jagertee

Dette ble overraskende testens vinner.

Vi hadde ikke helt troen på den når vi smakte den bart. Alt for mye smak og svært søtlig. Rett og slett alt for voldsomt. Men på isen drakk vi den slik den skulle drikkes, blandet i varmt vann. Dette er virkelig noe som varmer – og som smaker. Kalde fingre og tær tinte opp og det høye sukkerinnholdet gav ny energi. En skikkelig tøff jeger-te som smaker som te, med masse sukker og rom.

Flasken er ikke særlig turvennlig, men fylt på en lerke er dette akkurat det du trenger, hvis du bare har varmt vann.
Stroh Jagertee - Alkohol 40 % - 0,5 l – kr. 284,90

Mye godt i glasset, men fisk ble det ikke denne gangen!

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden