Helseinspirator tester ferdigretter:Stor test av ferdigsupper

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fem ferdigsupper fikk terningkast 6!

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forbrukerne blir stadig mer helsebevisste, også når det gjelder hvilke ferdigretter som havner i handlekurven. Matvareprodusentene har klart å møte denne trenden og tilbyr stadig flere produkter med gode råvarer og ikke alt for mye sukker, salt og tilsetningsstoffer.

Ferdigsupper er en av de nye varegruppene som dukker opp i stadig flere varianter i dagligvarehandelen. Hvordan er kvaliteten på disse? Kan de være et fullverdig måltid? Trine tester…

Om testen:

Helseinspirators vurdering: Testen er utført av ernæringsterapeut Trine Dahlmo, og er gjort på bakgrunn av smakstest og vurdering av informasjonen om innhold på forpakninger kjøpt i vanlige norske butikker.

Trine har gjennom forfatterskap og blogg engasjert seg i helsedebatten for å bidra til at god helse og at den vekten man ønsker seg blir tilgjengelig for flere.

Hun forfekter den brede vei hvor både fett, karbohydrater og ferdigretter kan inngå i et helsefremmende kosthold. Hun mener at mange ernæringsmessige valg blir det overkommelig for flere å skape seg friskere og lettere liv. Trine er også forfatter av boken: Lettere - slank med fornuft

Trine er ABC Nyheters nye matkritiker og vil gi deg en smaks- og helsemessig vurdering av ferdigretter.

Rettene er vurdert ut fra følgende kriterier:

  1. Smak og konsistens: Trine er sammen med sin mann Kjell Petter matglade hobbykokker og de har sammen gitt sin smaksmessige vurdering av rettene.
  2. Råvarer: Vurdering av rettenes innhold av rene råvarer.
  3. Vekteffekt: Hvilken tallerkenmodell i TD-metoden måltidet tilhører. Metoden er en vektreduksjonsmetode, fremkommet som et resultat av Trines mangeårige erfaring som ernæringsterapeut. Ved å følge sine klienters vekt- og helseeffekt av ulike kostholdstiltak har hun erkjent at både fete lavkarbodietter og magre karbohydratrike dietter gir lavere vekt og bedre helse. Med tanken – hvorfor velge enten eller når vi kan nyte det hele? Har hun forent de tilsynelatende ytterlighetene i en helhetlig pedagogisk modell - TD-metoden. Mer om metodens tallerkenmodeller finner du på hennes blogg Helseinspirator.
  4. Pris og mengde

Smakstesten

Trine og Kjell Petter er matglade hobbykokker. Foto: Privat
Trine og Kjell Petter er matglade hobbykokker. Foto: Privat

Suppene holdt jevnt over en svært god kvalitet med et høyt innhold av rene råvarer og lite sukker, salt og tilsetningsstoffer. De fleste suppene var grønnsaksbaserte og vil ikke alene gi en langvarig metthet. På disse suppene har vi foreslått å tilføye en proteinkilde for å gjøre suppen mer mettende. Dårligst ut kom Fjordland sine supper, kjøttsuppe og fiskesuppe. Råvarene var gode, men konsistensen på grønnsakene og fisken var ikke særlig tiltalende. Flere av suppene hadde «ummmm-faktoren» og påkalte fornøyde smil. Våre favoritter ble Creamy Curry Soup og Creamy tomato soup fra Knorr. De var også de rimeligste suppene i testen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Nordmenns spisemønster: Restemandag, fisketirsdag, tacofredag og søndagsmiddag

Her er testen:

Paprika & Zucchini - Knorr - Terningkast 6

Smak, konsistens: Tykk og fyldig suppe. Mild og balanser smak med en liten het

undertone. Små biter av zuccini og paprika gir en god konsistens. Behagelig ettersmak som varer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Råvarer: Økologiske råvarer. Naturlige råvarer som grønnsaker, fløte og fåreost

Tallerkenmodell i TD-metoden: Suppen er med litt tilsatt protein en mager-tallerken. Vi foreslår en god klatt mager kesam midt i suppe.

Pris, mengde: 42,90 kroner for 570 gram, 2 små porsjoner

Spicy søtpotetsuppe - Remas suppeserie - Terningkast 6

Smak, konsistens: Fyldig og smaksrik suppe med en deilig undertone av ingefær

og hete krydder. Likevel mild og velbalansert i smak. Fin syrlighet som balanserer sødmen fra søtpoteten.

Råvarer: Rene råvarer som grønnsaker, fløte, extra virgin olivenolje, krydder- og urter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tallerkenmodell i TD-metoden: Suppen er med litt tilsatt protein en mager-tallerken. Vi foreslår reker, stekt kylling- eller kyllingkjøttdeig, svinefilet eller torsk.

Pris, mengde: 49 kroner for 1 liter. Det står på posen at den rekker til 4 porsjoner, men er mer passelig for 3.

Les også: To av tre sier de spiser sunn frokost

Indisk Kyllingsuppe - Remas suppeserie - Terningkast 6

Smak, konsistens: Smaksopplevelsen begynner allerede når den aromatiske duften av curry og lime når luktesansene. Smaken er rik og gir et skikkelig

smakstrøkk med en deilig balanse mellom det søte, hete og syrlige. Dette er en suppe å varme seg med på kalde vinterdager. Suppen har en deilig fyldig konsistens.

Råvarer: Rene råvarer som grønnsaker, fløte, kokosmelk, krydder- og urter. Suppen er glutenfri.

Tallerkenmodell i TD-metoden: Nøytral-tallerken. Tilsett gjerne en proteinkilde. Vi foreslår reker, stekt kylling- eller kyllingkjøttdeig, kamskjell, torsk eller bacon (med sistnevnte = fet-tallerken)

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pris, mengde: 49 kroner for 1 liter. Det står på posen at den rekker til 4 porsjoner, men er mer passelig for 3.

Les også: Slakter lettbrus-myte

Creamy Curry Soup - Knorr - Terningkast 6

Smak, konsistens: Suppen dufter deilig av kokos og aromatiske krydder. Den har en silkemyk konsistens og deilige hete smaker som varer lenge. Smaken av kokos er fremtredende og gir en eksotisk smaksopplevelse og gode minner fra det Thailandske kjøkken.

Råvarer: Rene råvarer som grønnsaker, melk, eggeplomme, smør

Tallerkenmodell i TD-metoden: Nøytral-tallerken. Vi foreslår stekt kylling, kyllingkjøttdeig eller bacon (med sistnevnte = fet-tallerken). Finhakket vårløk vil også smake godt.

Pris, mengde: 39,90 kroner for 1 liter. Det står på kartongen at den rekker til 4 porsjoner, men er mer passelig for 3. Testens billigste suppe per dl.

Creamy Tomato Soup - Knorr - Terningkast 6

Smak, konsistens: Suppen har en silkemyk og fyldig konsistens og tomatsmaken gir gode assossiasjoner til ferske solmodne tomater. Den er ikke for søt slik noen

Artikkelen fortsetter under annonsen

tomatsupper kan være. En perfekt balanse mellom sødme og syre gir suppen en behagelig harmoni. Suppen har en behagelig undertone av hete krydder som gir suppen karakter.

Råvarer: Suppen inneholder hele 61 % tomater. De soltørkede tomatene gir suppen en deilig fyldig tomatsmak. Andre gode ingredienser er mascarponeost

Tallerkenmodell i TD-metoden: Litt tilsatt protein vil gjøre suppen mer mettende. Vi foreslår kokt egg. Da blir suppen en Fet-tallerken (skalatenking).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pris, mengde: 41,10 kroner for 1 liter. Det står på kartongen at den rekker til 4 porsjoner, men er mer passelig for 3.

Italian Minestrone Soup - Knorr - Terningkast: 5

Smak, konsistens: Fyldig konsistens med mange gode biter grønnsaker, pasta og

erter som har god tyggemotstand. Kraftig smak av tomat og buljong med litt hete. Tomatsmaken minner litt for mye om tomatpuré, noe som gjør tomatsmaken litt skarp. Suppen har god syrlighet. Den oppleves noe salt selv om saltinnholdet er i den lave enden i denne smakstesten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Råvarer: Ekte råvarer som grønnsaker, hvorav 79 prosent fra bærekraftig landbruk, krydderurter, pasta. Lavt innhold av sukker og salt.

Siden dette er en grønnsakssuppe, dominerer karbohydratene. Den fyldige konsistensen og de mange bitene i suppen gjør at suppen oppleves som mettende

Tallerkenmodell i TD-metoden: Nøytral-tallerken. Tilsett gjerne en proteinkilde. Vi foreslår en god klatt mager kesam midt i suppe, eller litt tilsatt stekt kyllingkjøttdeig eller kyllingfilet. Rømme eller bacon vil også smake godt (med de to sistnevnte = fet-tallerken)

Pris, mengde: 48,00 for 570 gram, 2 små porsjoner.

Les også: Hamburgeren ser ikke ut som på bildet

Kjøttsuppe - Fjordland- Terningkast 4

Smak, konsistens: Mild og fyldig suppe med god sødme fra grønnsakene. Ikke

for salt. Kjøttbollene er milde og myke. Grønnsakene var nesten sundkokte og det var vanskelig å smake forskjellen på de ulike grønnsakene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Råvarer: Råvarer fra grønnsaker og kjøtt, Kjøttbollene kunne gjerne vært mindre spedd. Pluss for at det også er rent kjøtt i suppen. Det kunne gjerne vært mer kjøttboller og kjøtt i suppen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tallerkenmodell i TD-metoden: Nøytral-tallerken

Pris, mengde: 39,50 for 350 gram 1 porsjon

Fiskesuppe - Fjordland - Terningkast 3

Smak, konsistens: Suppen har en fyldig og kremet konsistens og en behagelig

sødme. Ikke for salt. Melsmak trekker ned smaksopplevelsen. Det var til sammen 4 litt større fiskebiter i suppen. De var svært tørre og reduserte smaksopplevelsen betydelig. Grønnsakene var nesten sundkokte og var er vanskelig å smake forskjellen på de ulike grønnsakene.

Råvarer: Råvarer som helmelk, fisk, crème fraîche og grønnsaker.

Tallerkenmodell i TD-metoden: Nøytral-tallerken

Pris, mengde: 41,40 for 350 gram 1 porsjon. Testens dyreste per 100 g