Kinesiske inspektører skal kontrollere norsk laks

Mattilsynet håper at Kinas importforbud av hel sløyd laks med gjeller kan oppheves etter at kinesiske inspektører har besøkt Norge neste måned. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix
Mattilsynet håper at Kinas importforbud av hel sløyd laks med gjeller kan oppheves etter at kinesiske inspektører har besøkt Norge neste måned. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Inspektører fra Kina kommer i mars til Norge for å inspisere norske lakseslakterier. Håpet er at Kinas utestengelse av hel sløyd laks med gjeller kan oppheves.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2015 stoppet kinesiske matmyndigheter importen av slik laks fra Troms, Nordland og Sør-Trøndelag etter at de fant ILA-virus på laks fra disse tre fylkene.

ILA-virus står for infeksiøs lakseanemi og er en svært alvorlig virussykdom som kun angriper laksefisk. Det er ingen behandling for den. Fisk som rammes, dør som regel i løpet av kort tid.

Utestengelsen fra Kina kan først oppheves etter inspeksjoner i Norge. Mattilsynet inviterte derfor i januar kineserne til inspeksjon og har nå fått beskjed om at de kommer.

– Vi er veldig fornøyd med at de kommer. Vi håper inspeksjonene resulterer i at alle anlegg uten ILA og PD kan eksportere fisk til Kina, sier Malin Florvåg, seksjonssjef i Mattilsynet.

I tillegg til inspeksjoner skal de kinesiske inspektørene få innsikt i norsk oppdrett og hvordan Mattilsynet fører tilsyn med næringen.

– Kina er også store på fiskeoppdrett, men deres oppdrett er veldig forskjellig fra vår. Besøket gir oss mulighet til å vise hvordan vi løser det, sier Florvåg.

De kinesiske inspektørene ankommer landet 7. mars og blir her i en drøy uke.