Fant sprøytemidler i importert mat: – Bør eliminere unødig risiko

Glyfosat er virkestoffet i Roundup, som det brukes enorme mengder av over hele verden.
Glyfosat er virkestoffet i Roundup, som det brukes enorme mengder av over hele verden. Foto: Jeff Roberson / AP / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Svenske medier testet 15 matvarer og fant rester av plantevernmiddelet i syv av dem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var SVT Nyheter og konsumentorganisasjonen Testfakta som bestemte seg for å undersøke 15 vanlige importerte produkter og se om de inneholder spor av glyfosat, virkestoffet i Roundup.

Politisk krangel på toppnivå

Glyfosat er verdens mest brukte plantevernmiddel, men er gjenstand for en vitenskapelig og politisk krangel på toppnivå i EU og USA, der tidligere etablert enighet om at bruken er trygg har blitt utfordret.

Les også: Krever exit-plan for verdens mest brukte sprøytemiddel

Varene som ble testet er diverse frokostblandinger og annet tørrfôr, som også er vanlig i Norge. Produktene kommer fra Tyskland, Canada og Argentina. Både visse typer linser, knekkebrød, kikkerter og frokostblandinger inneholdt spor av glyfosat. En enkel PDF om testen kan du laste ned her.

– Sjenerøs bruk

Nivåene lå under de tillatte grenseverdiene i EU. Imidlertid påpeker forsker Peter Bergkvist ved det svenske Kemikalieinspektionen at det bør ikke være noe mål å komme tettest opp til grenseverdiene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er av forsiktighetshensyn som ligger bak de grenseverdiene i utgangspunktet. Den allmenne oppfatningen er jo at man skal begrense risikoen så langt det er mulig. Og unødige risiko bør man eliminere, sier Bergkvist til SVT Nyheter.

Sverige har i likhet med Norge sluttet å bruke glyfosat i vekstsesongen til plantene. Denne tilnærmingen deles for det meste ikke av resten av verden. Glyfosatrestene i importert mat kommer på grunn av den sjenerøse bruken før innhøsten, mener Bergkvist.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vanskelig å unngå glyfosat

Undersøkelsen er ikke overraskende for forskerne. Glyfosatbruken er så utstrakt at rester av det er i Europa påvist i 21 prosent av landbruksjorda , i tillegg til i brød , øl og urin , noen ganger langt over de lovpålagte grenseverdiene. Til det sistnevnte svarer ekspertene at selv om grenseverdiene er overskredet, er glyfosat så trygt at det likevel ikke foreligger helserisiko.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Sjokkmelding om sprøytemiddelet glyfosat i tysk øl

Selv de høyeste glyfosatverdiene funnet i tysk øl, 30 mikrogram per liter (30 ganger EUs grenseverdi for vann, journ.anm), er så lave at en person på 60 kilo må drikke minst 1000 liter øl hver dag for å utsette seg for en akutt helserisiko, mener for eksempel det tyske byrået for risikohåndtering, BfR.

I november ble glyfosat godkjent i EU og Norge for fem år, selv om EUs landbruksunion, kornprodusentenes interesseorganisasjoner og kjemikaliebransjen ville ha 15 års fornyelse av godkjenningen.