Advarer mot grønne poteter i butikkhyllene

Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis poteten du har på gaffelen er grønn og byr på en bitter smak, gjør du klokest i å kvitte deg med den for ikke bli alvorlig syk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dagligvarehandelen har i løpet av de siste tiårene åpnet dørene til et stadig større utvalg av matvarer, visuelt fristende dandert i opplyste butikklokaler. Men for potetene, som vi i tidligere tider oppbevarte i mørke og kjølige potetkjellere, byr det på problemer å ligge fremme på utstilling.

– I butikken blir dessverre poteten utsatt for ganske mye lys. Det er jo fordi forbrukeren ønsker å se på potetene og vurdere kvaliteten, men det er veldig lite heldig , sier Eldrid Lein Molteberg til Matkontrollen.

Moteberg forsker på oppbevaring av frukt og grønt ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO). Hun forteller at det dannes glykoalkaloider i poteter som utsettes for lys, giftstoffer som resulterer i grønn farge og bitter smak.

– Hvis man spiser relativt mye grønne poteter så vil det begynne med at man får vondt i magen, kvalm, diare, oppkast, vondt i hodet. I svært store mengder kan det virke på nervesystemet og gi lammelser, og det har vært rapportert dødsfall internasjonalt, sier Molteberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun understreker samtidig at grønne poteter ikke automatisk betyr at det er et høyt innhold av giftstoffer, men at fargen kan være en indikator.

Da Matkontrollen tok en sjekk i butikkhyllene hos Rema 1000, Kiwi, Meny, Coop Mega og Extra, fant de grønne poteter i hyllene hos samtlige. Norgesgruppen omtaler grønne poteter som et bransjeproblem og henviser videre til Bama som er Norges største distributør av frukt og grønnsaker.

– Vi i Bama må sørge for at butikkene ikke får grønne poteter fra oss, og butikkene må sørge for at forbrukerne ikke får grønne poteter, lyder svaret fra direktør for kommunikasjon i Bama, Pia Gulbrandsen.

Les også: Forskere advarer mot ny sunnhetstrend