Stor test av kjøttboller og «kjøttboller»
Sjekk gjerne hvor mye eller lite kjøtt de inneholder!
Næringsinnholdet i kjøttboller avhenger selvsagt av andelen kjøtt. Mye kjøtt gir et høyere proteininnhold. I denne testen varierte andelen kjøtt fra 54 % til 89 %. Jo mindre kjøtt jo, desto mer utspedd er produktet med vann, stivelse og eventuelt andre tilsetningsstoffer.
Kjøtt og..?
Rent kjøtt inneholder ikke karbohydrater, så det som utgjør mengden karbohydrater i kjøttbollene er stivelse fra for eksempel potetmel, tapioka, mais og lignende, som fungerer mest som bindemiddel.
Noen kjøttboller er også spedd med melk, og da vil karbohydratene fra melkesukkeret/laktosen vises på innhold av sukkerarter.
Kjøttbollene i testen er enten laget av rødt kjøtt fra storfe og svin, eller hvitt kjøtt fra kylling- og kalkunkjøtt. Kjøttbollene laget av kylling og kalkun er generelt magrere enn kjøttbollene laget av storfe og svin, hvor fettinnholdet varierer avhengig av kjøttkvaliteten.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenJern kun i rødt kjøtt
Har du lave jernverdier, kan det være greit å vite at rødt kjøtt er rikt på jern i motsetning til hvitt kjøtt hvor det er lite jern. Jo lavere andel kjøtt det er i kjøttbollene, desto mindre blir det av både protein og jern.
Kjøttbollene laget av kylling og/eller kalkun kom godt ut i denne testen. Årsaken er at dette kjøttet er magert, produktene hadde høy kjøttandel og dermed bra mengde protein.
Generelt mye salt
Kjøttboller faller lett i smak hos barn. Vær bare klar over at barn skal ha enda mindre salt enn voksne.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenFor voksne er anbefalingen 5 gram salt per dag, så da skal det ikke mange kjøttbollene til for å dekke dagsgrensen for et barn.
Se derfor på emballasjen og styr unna de verste saltbombene. Tilbehøret du velger i form av for eksempel saus, potet, pasta tilfører også salt, så tenk på totalen og sørg alltid for godt med grønnsaker i en eller annen form som følge til måltidet.
Artikkelen fortsetter under annonsenGlutenfri mat
Ingen av kjøttbollene inneholder glutenholdig mel og er da i grunnen glutenfrie, men ikke alle er merket som glutenfrie, så sjekk for å være på den sikre siden når det gjelder eventuell allergi.
Testvinner:
Prior Kjøttboller av kylling
Veil. pris: 63.9
Karakter: 6/6
God kjøttandel og mye proteiner:
Folkets Italienske kjøttboller
Veil. pris: 32.6
Karakter: 5/6
Dette er de mest proteinrike kjøttbollene:
Coop Kyllingboller
Veil. pris: 34.5
Karakter: 5/6
Mye kjøtt, men også mye fett:
Coop Spanske kjøttboller
Veil. pris: 32.3
Karakter: 4/6
Mye kjøtt, middels proteininnhold:
Coop Italienske kjøttboller
Veil. pris: 29.4
Karakter: 4/6
Litt mye salt:
Prior Kjøttboller av kalkun og kylling
Veil. pris: 66.9
Karakter: 4/6
Mest kjøtt av alle:
Artikkelen fortsetter under annonsenFinsbråten Spanske Kjøttboller
Veil. pris: 49.9
Karakter: 4/6
Fulle av bacon! Dermed mye fett:
Folkets amerikanske kjøttboller
Veil. pris: 49.9
Karakter: 4/6
Artikkelen fortsetter under annonsenMiddels kjøttandel:
Nordfjord Svenske kjøttboller
Veil. pris: 29.0
Karakter: 4/6
Minst salt, men også middels kjøttmengde:
Finsbråten For alle kjøttkaker
Veil. pris: 55.8
Karakter: 4/6
Mye salt, men bra med proteiner:
Gilde Skikkelige Kjøttboller
Veil. pris: 76.4
Karakter: 4/6
Middels verdier stort sett, men mest salt av alle:
First Price Spanske kjøttboller
Veil. pris: 49.0
Karakter: 3/6
Minst kjøtt av alle:
Xtra Kjøttboller
Veil. pris: 52.5
Karakter: 3/6
Middels kjøttmengde, lite proteiner:
Coop Svenske kjøttboller
Veil. pris: 27.6
Karakter: 3/6
Artikkelen fortsetter under annonsenMye salt og karbohydrater, lite kjøtt:
Gilde Svenske Kjøttboller
Veil. pris: 74.9
Karakter: 3/6
Lite kjøtt og proteiner, spedd med vann:
Folkets svenske kjøttboller
Veil. pris: 39.90
Karakter: 2/6
Noen av produktene Klikk.no tester kan ha to priser, Veil. pris og Beste pris. Beste pris er prisvarsling levert av Prisguide.no, en kommersiell partner av Klikk.no
Les også:
Vi har funnet det beste speltbrødet
Testen er opprinnelig publisert på Klikk.no