Sjokoladen kan forsvinne

Fortsetter klimaendringene som nå, kan produksjonen av sjokolade bli hardt rammet. Et varmere og tørrere klima vil gi dårligere forhold for dyrking av kakaobønner som brukes i sjokolade, mener forskerne.
Kakaotrær trives nemlig best i de regnskoglignende skogene ved ekvator, men den skjøre veksten er truet av sykdommer og temperaturstigninger som vil suge fuktigheten ut av jorden, skriver avisen The Sun.
Innen 2050 kan det vise seg umulig å dyrke kakaobønner flere steder, frykter forskerne.
Les også: Her er forklaringen på at du blir mer lykkelig av sjokolade enn agurk
Ifølge en av forskerne ligger noe av utfordringen i at det i stor grad er fattige familier som står for kakaoproduksjonen i verden. Disse har ofte ikke råd til gjødsel og pesticider.
På verdensbasis blir det årlig produsert rundt 3,5 millioner tonn kakao (2010-tall). Det er Elfenbenskysten og Ghana som er de største produsentene.
– Alt tyder på at vi kommer til å ha et underskudd på 100.000 tonn per år de nærmeste årene, sier Doug Hawkins til The Sun.
Les også: Sjokolade: Fra sunn til usunn til sunn i moderate mengder
Moderne jordbruksteknikker kan forbedre avkastningen, men det er bare en del av løsningen, mener forskerne.
Forskning finansiert av sjokoladeprodusenten Mars kartla for noen år siden arvematerialet til kakaotreet. Det jobbes nå med å skape en genetisk modifisert hybrid med bedre kvalitet og med resistens mot sykdom, varmere og tørrere klima. Håpet er at dette skal kunne berge sjokoladeindustrien fra en kollaps.
Les også: Sjokolade kan redusere demensrisiko