Meny

Studie: Vinglass har vokst seg kjempestore på 300 år

Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB scanpix Foto: Frank May / NTB scanpix
Britiske forskere har påvist at vinglass har økt i størrelse siden 1700-tallet - i dag rommer et gjennomsnittlig glass syv ganger så mye vin som for 300 år siden.

Noen ganger er det størrelsen det kommer an på, og tidligere studier har påvist at jo større tallerken vi har, jo større porsjoner setter vi til livs. Men gjelder det samme for vinglass? Theresa Marteau og hennes kolleger ved University of Cambridge bestemte seg for å se nærmere på hvorvidt størrelsen på vinglass har noe å si for britenes alkoholkonsum.

Dermed bladde de seg fremover i historien fra 1700-tallet og frem til i dag takket være museer, kongelige samlinger, historiske innkjøpskataloger og moderne butikker. Forskerne gjennomgikk totalt 411 vinglass og fant ut at volumet har gjennomgått en enorm utvikling gjennom århundrene.

Les også:   Forskning: – Øl gjør folk lykkeligere og mer sosiale

(Saken fortsetter under)

Store forskjeller i løpet av 300 år. Illustrasjon: BMJ Publishing group Ltd.

I sin forskningsrapport «A Measure of Our Time», som du kan lese på BMJ.com, skriver Marteau at et typisk antikt stettglass fra 1700-tallet rommet i snitt 0,66 desiliter, hvilket ville bli møtt generell hoderisting i dag. Til sammenlikning har dagens vinglass vokst seg syv ganger så store og rommer opp mot 4,5 desiliter.

Forskerne kunne samtidig påvise at mens størrelsen økte jevnt og trutt siden 1700-tallet, før det skjedde noe på 1980-tallet. Herfra tar vinglassene lange steg opp i størrelse, i løpet av noen tiår har det doblet seg i størrelse og volum.

Theresa Marteau og hennes kolleger kunne imidlertid ikke påvise at økt størrelse har noe å si for mengden vi drikker i dag sammenliknet med tidligere.

Les også: 

– Nordmenn endrer vanene sine på utenlandsferie

– Syntetisk alkohol kan sette punktum for bakrus

Helse og livsstil
Populært