Meny

Juledram for enhver anledning

Det stormer mot jul og mye skal på plass før juleroen senker seg. Blant alt det gode som skal serveres, hører gjerne en liten juledram med.

Vi har smakt oss frem til et godt utvalg av akevitt, cognac, whisky og bitter som burde passe for de aller fleste.

Akevitt til jul

På vinmonopolet finnes det masse gode akevitt å velge imellom, men det er ikke alle som passer like godt til julematen. Vi har passet på å få med et lite utvalg av sikre og gode akevitter som vil passe til både mat og for seg selv.

Husk at god akevitt bør drikkes av gode glass. Bruk gjerne noen tulipanformede glass slik at du får frem den gode aromaen. Den brune akevitten skal serveres romtemperert, mens den blanke gjerne kan være kjellerkald.

(Saken fortsetter under)

Her er våre utvalgte akevitter:

Gilde Ekstra Modnet Juleaquavit 2017

Dette er en akevitt som har blitt produsert siden 1988. I blandingen finner man samtlige årganger fra 1988 og frem til i dag.

Lys brun farge, mild duft med karve og vanilje. Kjempemyk med god sødme. Dette er en deilig akevitt som er veldig lett å like. Både til mat og for seg selv.

Gilde Ekstra Modnet Juleaquavit 2017 – Alkohol 40 % - 0,7 l – kr. 499,90

Gammel Reserve

Her er det tre klassiske akevitter som er blandet til en. I tillegg har drikken fått godgjøre seg på brukte sherryfat.

Fargen er lys brun og duften er preget av mild karve, noe anis og fat. Smaken er rund og myk med et tydelig fatpreg, anis og karve. Veldig behagelig ettersmak. Fungerer veldig godt til julematen.

Gammel Reserve – Alkohol 41,5 % - 0,7 l – kr. 409,90

Lysholm Linie Christmas Edition 2017

Denne er godt kjent hos de fleste som setter pris på en akevitt eller to.

Med to passeringer over ekvator skvulpende i eikefat skulle det bli nok av smak og aroma. Fargen er lys brun. Duften er preget av pomerans, fat, mye anis og karve. Smaken har sitrus, vanilje i tillegg til karve og anis.

En klassiker som stadig er like god.

Lysholm Linie Christmas Edition 2017 – Alkohol 41,5 % - 0,7 l – kr. 439,80

Hellstrøms Juleaquavit 2017

Hele Norge vet hvem Hellstrøm er. Når navnet hans står på flasken så selger det nok en del bare på det. Men det er mer enn navnet som gjør dette til en god opplevelse.

Innholdet er absolutt godkjent. Lys brun med lett duft av anis, karve og fat. Mild og litt snill i smaken. Vanilje og hint av karamell, fat, og de tradisjonelle krydderiene.

Fint balansert akevitt.

Hellstrøms Juleaquavit 2017 – Alkohol 40 % - 0,5 l – kr. 449,90

Strand Brænderi Juleaquavit

Med en flaske som ser ut som den hører hjemme på et apotek så skiller denne seg ut. I tillegg har brenneriet tilsatt bjørke- og multeekstrakt. Det gjør dette til en litt annerledes akevitt med en god dose sjarme.

Lys brun i fargen. Mild og rund smaksmessig med vanilje, anis og et hint av skog. Litt kort smak.

Strand Brænderi Juleaquavit – Alkohol 40 % - 0,5 l – kr. 389,90

Hovmesterens utvalgte akevitt

«Grevinnen og Hovmesteren» har skapt julefølelse dagen før dagen hos TV-tittere siden 1980. Selv om det ikke serveres en eneste liten skvett med akevitt i TV-sketsjen så finnes likevel Hovmesterens utvalgte juleakevitt på vinmonopolet.

Denne er nokså lett og lys med mindre karve og mer sitruspreg. En akevitt som passer godt for dem som liker drikken litt nedtonet.

Hovmesterens utvalgte akevitt – Alkohol 38 % - 0,5 l – kr. 299,90

O.P. Andersons Juleaquavit

Dette er en svensk akevitt som er nokså norsk i stilen. Fargen er lysebrun. Duften er preget av masse krydder og en fin pomeransduft. Godt med anis, litt tørket frukt og pepperkaker. Denne har blitt iblandet litt cognac, noe som også merkes på smaken.

Fin og aromatisk akevitt som har god julestemning. Veldig fin ettersmak.

O.P. Andersons Juleaquavit – Alkohol 40 % - 0,7 l – kr. 419,90

Aalborg Jule Akevitt

Dette er den eneste blanke akevitt vi tok med. Ikke helt det vi anbefaler til juleribba, men til koldtbordet eller et sildefat er dette en god løsning. Juleakevitten fra Aalborg er typisk dansk i stilen med mye krydderpreg og en nokså skarp smak.

Veldig høy alkoholprosent gjør den litt brennende i smaken. Gode mengder sitrus, karve og litt dill. Lang smak.

Aalborg Jule Akevitt – Alkohol 47 % - 07, l – kr. 499,90

Les også:   Mange knekker gamle jeksler på julemat

Cognac og Whisky

De edle dråpene fra Cognac-distriktet har vært favoritter i Norge i lang tid, men nå er det stadig flere som får øynene opp for god whisky. Uansett hva du foretrekker så finner du nok noe som passer i utvalget vi har gjort denne gangen.
(Saken fortsetter under)

Delamain Pale & Dry X.O.

Dette er en fin Cognac som passer godt som en avec. Lagret minst 20 år på eikefat fra Limousin. Prismessig er den heller ikke så aller verst, du får en del ekstra for de kronene denne koster i forhold til de billigere variantene.

Dufter av sitrus, frukt og blomster. Noe fatpreg er det også i duften. Smaken er fint balansert og ikke for sødmefylt eller for mye fatpreg.

Delamain Pale & Dry X.O. – Alkohol 40 % - 0,7 l – kr. 715,-

Larsen 90th Anniversary

Denne ble produsert i forbindelse med 90års jubileet til Larsen Cognac og er en hyllest til grunnleggeren Jens Reidar Larsen. Her har de søkt å finne en elegant, fruktig og ren stil – slik grunnleggeren skapte det.

Duften er frisk med toner av vanilje og litt frukt. Smaken er balansert og hverken for sødmefylt eller for tung. Vanilje, frukt og noe krydder er også med. Et fint, men ikke overdrevent fatpreg i avslutningen.

En god Cognac som finnes i et begrenset opplag.

Larsen 90th Anniversary – Alkohol 40 % - 0,7 l – kr. 599,90

Braastad Three Stars

Hvis du ikke har tenkt å sprenge julebudsjettet så får du god Cognac til en fornuftig pris. Braastad Three Stars er ikke den mest fyldige eller komplekse du finner på Vinmonopolet, men i forhold til prisen er dette et godt kjøp.

Middels fylde, frukt og hint av sitrus i smaken. Duften er i samme gata, med et innslag av eik. Smaksmessig er den godt balansert og prisen er virkelig trivelig.

Braastad Three Stars – Alkohol 40 % - 0,7 l - Kr. 374,90

Hovmesterens Cognac

Det skulle vel egentlig bare mangle at også «Grevinnen og Hovmesteren» kom med en egen julecognac. Denne er produsert av Leyrat og selges vel neppe andre steder enn i Norge siden det neppe er noen andre land som har det samme forholdet til «Grevinnen og Hovmesteren».

Duften er preget av vanilje, tørket frukt, sitrus og litt krydder. Smaken er frisk og tydelig med fin fylde. Denne skaper nok julestemning. Prismessig er den også veldig hyggelig.

Hovmesterens Cognac – Alkohol 40 % - 0,7 l – Kr. 449,90

Glory by Cognac Leyrat Extra Single Estate

Her begynner nok de de aller fleste av oss å himle med øynene av prisen. Denne koster skjorta og vel så det, men dette er en god Cognac.

Hvis du ønsker noe som smaker virkelig godt og som gir den ekstra følelsen av eksklusivitet så er dette noe å vurdere. Smaken er rett og slett fabelaktig god med aprikos, frukt, krydder og nydelige toner av fat. Silkemyk og utrolig velbalansert på smak. Det skjer tydeligvis en hel del med Cognac når det har blitt lagret i over 60 år på fat.

Denne ble kåret til verdens beste Cognac i 2017.

Glory by Cognac Leyrat Extra Single Estate – Alkohol 45 % - 0,7 l – kr. 3.499,90

Tamnavulin Double Cask Speyside Singel Malt Scotch Whisky

Dette brenneriet har ikke hatt det så enkelt de siste årtiene. Med skiftende eiere og nedleggelse – og gjenåpning har det vært få produkter tilgjengelig på markedet. Nå er de tilbake for fullt og dette er en artig Whisky som faktisk har et fint julepreg.

Med honning, eple, litt karamell og julekake i duft og smak så blir det riktig så god stemning. Fint og tydelig fatpreg. Myk og fin whisky til en trivelig pris.

Tamnavulin Double Cask – Alkohol 40 % - 0,7 l – kr. 428,80

Bunnahabhain Toiteach Islay Single Malt

Ikke så enkelt å uttale dette navnet, men etter en liten smak eller to så burde det gå sånn passelig brukbart.

Dette er prismessig den hyggeligste varianten fra Bunnahabhain på Vinmonopolet. Smaksmessig er det en skikkelig røykbombe med masse røyk og tjære. Du finner også noe honning og lakris. Veldig lang smak.

Liker du røykpreg så er dette et meget godt alternativ til en fornuftig pris.

Bunnahabhain Toiteach – Alkohol 46 % - 0,7 l – kr. 579,90

Les også:  Fra Svalbard til Barbados

Urtesnaps og bitter

En god urtesnaps kan være akkurat det kroppen trenger etter å ha fråtset i feit og kraftig mat. Det sies i allefall at en god bitter har god innvirkning på fordøyelsen. Hvorvidt det stemmer er vel litt usikkert, men at det smaker godt er i det minste sikkert. Her er noen utvalgte varianter.

(Saken fortsetter under)

Fernet Branca

Denne urtedrikken består av i alt 27 urter og ble oppfunnet i Italia i 1845. Den ble opprinnelig benyttet som medisin.

Her er det masse krydderduft med både sitrus, mint og lakris. Smaken er fyldig og har friskt preg av mynte og lakris. Er litt på grensen mot Fishermans Freind. Ønsker du enda mer mint så finnes det en enda friskere variant i Bernet Branca Menta.

Finnes i flere størrelser.

Fernet Branca – Alkohol 39 % - 0,5 l – kr. 289,90

Underberg

Dette er også en klassiker som kan dateres tilbake til 1800-tallet. Den ble lansert i Reihnberg i Tyskland i 1846. De små flaskene i grått papir gir en følelse av at dette er medisin, noe det opprinnelig også skulle være.

Underberg benytter urter fra 43 land i blandingen. Denne er noe lettere i smaken enn Fernet Branca. Mye krydder og lakris. Har en lang og frisk ettersmak. Selges bare i småflasker så litersprisen blir rimelig høy, men hvem drikker en liter med Underberg?

Underberg – Alkohol 44 % - 12 X 2 cl – kr. 289,90

Koskenkorva Valhalla

Dette er en relativt ny urtelikør på markedet. Den er basert på Koskenkorva vodka og nordiske urter. Smaksmessig er denne nokså snill med en god del sødme.

Duften er velbalansert med lakris, urter og sitrus. Det samme går igjen i smaken. Den noe lavere alkoholprosenten gjør den litt mindre brennende og gir litt mer sødmefølelse. Minner litt om det klassiske dropset «Kongen av Danmark».

Fungerer godt som kald shots. Hyggelig pris.

Koskenkorva Valhalla – Alkohol 35 % - 0,5 l – kr. 244,90

1 Enkelt

Dette er den letteste smaksmessig. Også denne er litt i stilen til «Kongen av Danmark» – noe som for øvrig ikke er så rart siden den er dansk.

Lett og fin duft av krydder, blomster, sitrus og honning. Lett og mild i smaken. Ukomplisert og lett å like. Passer nok aller best kald som shot. Hyggelig pris.

1 Enkelt – Alkohol 35 % - 0,7 l – kr. 339,90

Les også:   NSB: – Plass til alle som vil hjem til jul

Helse og livsstil
Populært