Meny

Kampen om pinnekjøtt-tronen

Er du med i Team Pinnekjøtt? Nedenfor får du svar på hvilket pinnekjøtt du bør handle inn til jul. (Illustrasjonsbilde: Gilde)
Julematen er svært viktig, og omtrent hver tredje nordmann kommer til å spise nettopp pinnekjøtt på juleaften i år. Sammenlignet med tidligere år gjør mange pinnekjøtt det dårlig i testene, og derfor kan det være lurt å oppdatere seg på årets julemat.

Det er verdt å nevne at testene i år, skiller seg markant ut fra testene i fjor. En del pinnekjøtt som gjorde det svært godt i 2016-testen , har gjort det middels eller til og med dårlig i årets test, og julens egen farge er klar og synlig i så godt som halve resultatlista.

VG og Dagbladet er ute med årets første tester av pinnekjøtt. Begge har testet urøkt og ufryst pinnekjøtt som man får kjøpt i de store dagligvarekjedene. Begge testpanelene har gjennomført en blindtest, og panelene består av eksperter med ulik og bred bakgrunn fra kokke- og matbransjen.

Slik fungerer Test.no

Vi oppsummerer alle tester innen et tema og regner ut en samlescore mellom 0 og 100 for hvert produkt. Les mer

Dynamisk resultatliste

Vi oppdaterer listen etter hvert som det kommer nye tester og produkter i kategorien.

Tips oss gjerne om du kjenner til tester som ikke er tatt med.

I all hovedsak ble flere i VGs ekspertpanel svært skuffet over flere av pinnekjøttene de mener er uspiselige, men en del utmerket seg også positivt. Hos VG har hele fire poser fått terningkast 1.

De fleste produsentene som fikk slakt i VGs test stiller seg uforstående til kritikken, og flere hevder de ikke har gjort endringer i produksjonen som skulle gi en slik smaksendring.

Generelt har Dagbladet vært noe mer rundhåndet med terningkastene, og ingen av pinnekjøttene har fått dårligere enn terningkast 2.

Dagbladet påpeker at de fleste av pinnekjøttene i testen ser ut til å være tilsatt en del nitritt. Natriumnitritt er et salt som brukes i kjøttproduksjon for å redusere fremvekst av uønskede bakterier som E-coli og Clostridium botulinum. Nitritt kan også hjelpe å bevare en frisk rødfarge på kjøttet. Det er ikke forbudt i Norge, men omdiskutert, da store mengder er påvist helseskadelig. På forpakningen vil nitritt ofte være oppgitt som E-250.

Mye som skal lages til jul: Ikke kast bort tiden på dårlig råvarer.

Brus til pinnekjøttet? Se hvilken julebrus som er testvinner.

Best i test 2017

Helt i toppen finner vi Lofotlam og Gilde Gourmet lam. Ingen av disse blir foreløpig testvinner, ettersom scoren kun baserer seg på én test for hver.

På en delt førsteplass finner vi Gilde Økologisk pinnekjøtt sammen med Vossakjøt Urøykt Pinnakjøt. Testpanlene enes om at Gilde Økologisk pinnekjøtt har bra smak og konsistens, og Vossakjøt Urøykt Pinnakjøt har bra fettbalanse og fine stykker. Ellers er det litt delte meninger om pinnekjøttet på pallen.

Andreplassen går til Spekeloftet. Her er det store forskjeller på hva testpanelene har konkludert med, og dette kan oppleves som svært forvirrende.

Solide jumboplasseringer

Nesten nederst – med tilsammen 10 poeng fra to uavhengige tester – ligger Smedstuen Pinnekjøtt. Tidligere har dette kjøttet gjort det godt i testene, så man kan bare lure på hva som kan ha skjedd. I tillegg er dette et svært dyrt kjøtt, så mye tyder på at her bør man styre unna i år.

Laveste mulige poengsum 0 får Finsbråten Gourmet, men her skal det understrekes at det kun er VG som har testet.

Slik har kildene vurdert

Testpanelene har som seg hør og bør nok vært mest opptatt av smak når de har vurdert pinnekjøttet. De har også evaluert konsistens (mørhet og saftighet), og om det har rett utseende, lukt og saltinnhold, samt riktig fett- og kjøttbalanse.

Hvordan skal pinnekjøttet tilberedes?

Om man leter litt på nett finner man svært mange oppskrifter og ulike måter å tilbrede pinnekjøtt på. Mange opplever nok at de må prøve seg litt frem før de finner en fremgangsmåte som gir det resultatet de er på jakt etter. Er du nybegynner eller trenger ny inspirasjon, får du mange gode tips fra f.eks. Opplysningskontoret for egg og kjøtt på MatPrat.no.

Vær oppmerksom på at Opplysningskontoret for egg og kjøtt er et markedsføringsorgan fra Nortura, og ikke et offentlig informasjonsorgan.

Helse og livsstil
Populært