Årets beste juleøl – del 2

Liker du julepudding og lussekatter? Da finner du noe som passer for deg her!

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi fortsetter ferden gjennom årets beste juleøl med nye utvalgte øl. Gikk du glipp av den første delen finner du den her: Det beste juleølet 2017 – del 1

Amundsen Bryggeri Christmas Pudding

Dette fascinerende og smaksrike ølet minner mest om en krysning mellom sjokoladepudding og karamellpudding i flytende form. Fargen er mørk rødbrun og skummet er tykt og mørkt. Duft av karamell, sjokolade og iskaffe. Smaken er søtlig med masse karamell og sjokolade. Noe bær og sirup er det også i dette ølet. Fin fylde og en lett krydret bitterhet i avslutningen. Dette er et godt dessertøl med masse sjarm. Et øl man gjerne drikker flere av.
Amundsen Bryggeri Christmas Pudding - Alkohol 4,7 % - 0,33 l – butikkøl

Berentsens Julefnugg

Bryggerhuset Berentsens har også fått flere varianter som har blitt klassiskere i juleøltester. Julefnugg er et av ølene som treffer smaksløkene til mange. Årets versjon er i samme lesten som tidligere med duft av sjokolade, vanilje og røde bær. Smaken er fyldig og bærer preg av en god maltbunn. Godt med kullsyre og lav bitterhet. Ettersmaken har mye maltsødme i seg. Et sikkert valg hvis du ønsker et godt juleøl med mye smak og hyggelig pris.
Berentsens Julefnugg - Alkohol 6,5 - 0,33 l – kr. 49,80

Bryggerhuset Lusekatt trippel

Her må det innrømmes at dette ikke er et ordinært juleøl, men det er kanskje et av årets mest spesielle. Hvis du er ute etter et klassisk juleøl med alt det man forbinder med det så vil du kanskje bli litt skuffet. Dette smaker rett og slett noe helt for seg selv. Bryggerhuset leverte i fjor kokosmakronstout, som også finnes på markedet i år. Årets Lussekatt Trippel er rett og slett en belgisk trippel krydret med det man benytter i lussekattbakst - kardemomme, safran og rosin. Smaken er spesiell, men det er artig og herlig innovativt. Ikke server dette til julemiddagen, men prøv det for seg selv. Det er mye god julestemning for de som tenker litt utenfor boksen her. Mye kryddersmak og endel alkoholpreg. Hva kommer neste år? Marsipangrisøl eller pepperkakeøl? Vi venter i spenning.
Bryggerhuset Lusekatt trippel - Alkohol 9,0 % - 0,33 l – kr. 59,90

Hubertus Julebukk

Det lille bryggeriet Hubertus holder til på Dovre og er dermed nabo til selveste dovregubben. Så mer tradisjonsrikt og norsk kan det vel neppe bli. Ølet de brygger til jul er i butikkstyrke og har mørk rødfarge, fint skum med godt hold. Duften er relativt lett med karamell, gress, sjokolade og krydder. Smaken er rik med god sødme. Her finner man hint av appelsin, krydder og en god dose karamell. Litt kort munnfølelse, men fin mykhet. Et øl som takler mat og akevitt uten å ta all oppmerksomheten.
Hubertus Julebukk - Alkohol 4,7 % - 0,33 l - Butikkøl

Les også: Kan bli priskrig på øl

Kinn Julefred

Dette er ølet som skal gi deg den gode julefreden. Kinn Julefred er passelig sterkt og akkurat smaksrikt nok til at den tåler en stor flaske. Fargen er dyp rødbrun og skummet er flott med en anelse brunt i seg. Duften er preget av kaffe, sjokolade, korn, rosin og litt blomster. Middels fylde og god balanse. Smaksmessig er det nokså mye sjokolade, litt kaffe, karamell og plommer. Ølet har lang ettersmak med krydderpreg.Et godt koseøl som også takler julematen.

Kinn Julefred - alkohol 7,0 % - 0,75 l – kr. 109,90

Les også: Dansk festival-urin ga dejlig brygg

Mack Juleøl Sterk

Verdens nordligste bryggeri, hvis man ser bort fra bryggeriet på Svalbard, har i år levert sitt beste juleøl på flere år. Fargen er dypt rødbrun og ølet har et fyldig skum med lett brunfarge. Duften er klassisk med karamell, knekk, krydder og litt mandarin. Smaksmessig er det god fylde og fin fruktighet her. Veldig stilrent og klassisk i stilen med karamell, litt sjokolade og hint av kaffe. Fin ettersmak med noe krydret avslutning. Et godt og klassisk juleøl som passer til julematen og tåler en akevitt ved siden av.
Mack Juleøl - Alkohol 6,5 % - 0,33 l – kr. 43,00

Les også: Du serverer vel ikke ølet for kaldt?

Nøgne Ø God Jul

Dette er en moderne klassiker blant norske juleøl. Nøgne Ø har forlengst etablert seg som et av de største blant norske mikrobryggerier. Nå er produksjonen så stor at det vel knapt kan kalles et mikrobryggeri lenger, men ølet har fremdeles det samme kompromissløse preget som før. Fargen på ølet er nesten svart og skummet har et brunt skjær og godt hold. I duften er det mye tørket frukt, plommer, melasse, honning og kaffe. Her er det mye smak, og det er ikke spart på maltet. Kraftige toner av kaffe, tørket frukt, sirup og lakris. Dette er et av de beste kose-øl du kan få denne julen. Det eneste vi ikke liker er størrelsen på flasken. Det var mye mer julestemning i de store flaskene de hadde før!

Nøgne Ø God Jul - Alkohol 8,5 % - 0,33 l – kr. 60,10

Nøgne Ø Tradisjon 2017

Dette er et tradisjonelt gårdsøl som er gitt det ekstra lille (eller store) piffet som Nøgne Ø gjør når de brygger øl. Med ingredienser som hvete, havre, honning, einer, pors og kveik kan det nesten defineres som naturmedisin. Fargen er lys rødbrun og skummet er fint med godt hold. Dufter av blomster, honning, pors og frisk skog. Smaken er syrlig og søt med god honning, noe bær - og en uforklarlig smak som bringer tankene mot granskog og sommereng. Et uvanlig, men veldig godt juleøl som passer inn i den aller mørkeste årstiden når man så smått begynner å lengte etter sommeren. Sært, men veldig godt.

Nøgne Ø Tradisjon 2017 - Alkohol 7,0 % - 0,33 l – kr. 64,30

Ringnes Julebokk

Dette ølet er rett og slett godt hvert eneste år - også i år. Det blir liksom ikke skikkelig jul før man har fått smake på årets julebokk fra Ringnes. Årets største juleølsjokk så langt er faktisk at Ringnes har endret flaskefasongen. Den gode gamle og lubne flasken er byttet ut med en høyreist og slank moderne variant. Det føles faktisk litt feil. Fargen er dyp rødbrun og skummer er lett brunlig med godt hold. Duften er preget av karamell, rosiner masse malt. Smaken er like god som før med mye karamell, sødme og en deilig krydret ettersmak. Rett og slett et godt øl til en fin pris.
Ringnes Julebokk - Alkohol 9 % - 0,33 l – kr. 44,90

St Halvards Bak Jul

En melkestout er ikke å forakte når man skal feire jul. Denne fra bryggeriet St Hallvard er nærmest svart i fargen og har et lavt brunt skum med godt hold. Her dufter det smørbukk, kaffe og rosiner - og en anelse brent malt. Ølet er smaksrikt med mye mørk malt, kaffe og fløte. Veldig myk i munnen. Et godt øl med lang ettersmak av kaffe og noe bitterhet i avslutningen. Et øl som passer til kos og sjokolade.
St Halvards Bak Jul - Alkohol 4,7 % - 0,5 l - Butikkøl

Vi fortsetter gjennomgangen av de aller beste juleølene neste helg!

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden