Det beste juleølet 2017 – del 1

I ukene frem mot jul skal vi presentere juleølet som smaker aller best. Her kommer første, velsmakende del:

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blant den nesten uendelige mengden med mer eller gode varianter har vi plukket ut øl vi garanterer er godt. Smaken er selvfølgelig individuell, men blant alle de som vi presenterer vil det garantert være noen som passer uansett smakspreferanser – så fremt man liker godt øl.

Ægir Eldir

Eldir var i norrøn mytologi tjeneren til Ægir og hadde som oppgave å passe ilden når Ægir inviterte til fest.

Dette julebrygget har mørk mahognifarge og et fint skum med antydning til brunt i seg. Duften er preget av karamell, bakst og nøtter. Smaken er fyldig og rund, med karamell, kaffe, litt røyk og en anelse sjokolade. Et øl som kort og enkelt kan beskrives som veldig vellykket.

Uten tvil et øl som kan nytes til mat, men som også vil fungere til dessert, spekemat og kos.
Ægir Eldir - Alkohol 7,0 % - 0,33 l - kr 49,90

Les også: Tyskerne drikker mindre øl


Balder Julebukk

Bryggeriet Balder var et av de første mikrobryggeriene som satset sterkt på lager-øl. Dette merkes også i kvaliteten på ølet de leverer.

Årets julebukk er et kraftig bokkøl som lever opp til forventningene man har til et klassisk norsk juleøl. Fargen er mørk rød og skummet er hvitt. Dufter klassisk av karamell, kaffe, plomme og noe krydder.

Smaksmessig er det mye karamell, kaffe, litt lakris og en lang avslutning med balansert bitterhet. Et godt juleøl som både går til mat og på egenhånd.
Balder Julebukk - Alkohol 7,0 % - 0,33 l - kr 69,90

Les også: Kan bli priskrig på øl


Berentsens brygghus The Holy Bock

Navnet henspeiler vel både til juletiden og at dette er et bokkøl. Her har bryggeriet ikke spart på godsakene og har tilsatt ekte vanilje fra Madagaskar.

Fargen er rødbrun og har et lett brunlig skum med godt hold. Duften er preget av karamell, vanilje og tørkede frukter.

Smaksmessig er dette et øl med mye sødme og fylde. Her er det vanilje, karamell og hint av kaffe, med en krydret avslutning. Dette ølet kan du fint ta ved siden av multekremen.
Berentsens The Holy Bock - Alkohol 7,5 % - 0,33 l - kr. 58,90

Les også: Vikinger brygget øl med steiner


Berentsens Jule Avec

Dette ølet har blitt en klassiker blant juleølet i Norge. År etter år har Jule Avec havnet helt i toppen i kåringer. Så også i år.

Fargen er mørk og skummet er lett brunt. Dufter av store mengder mørk malt, korn, melasse, litt kaffe og noe bær. Smaken er kraftig og fyldig med god sødme og en skikkelig lang ettersmak med mye malt, kaffe og tørket frukt. Lett krydret humlepreg, og lang ettersmak.

Berentsens Jule Avec er også i år et trygt valg hvis du ønsker et godt juleøl med mye smak.
Berentsens Jule Avec - Alkohol 9,0 % - 0,33 l - kr. 55,20

Les også: Karoq er årets julepresang fra Skoda


EC Dahls Store Bjørn

Her er det akevitten som er tema for smaken. Med krydder som stjerneanis, fenikkelfrø, koriander og karve er det virkelig duft som minner om en livlig juleakevitt.

Fargen er rødgyllen og ølet har et lavt, hvit skum. I duftbildet finner man selvfølgelig mye krydder, men også noe søtlig brød, citrus og alkohol. Det er god sødme i dette ølet og det oppleves som relativt balansert på tross av alt krydderet og den høye alkoholprosenten.

Ølet har et belgisk preg og en lang ettersmak. På toppen av det hele har bryggeriet humlet det hele med den japanske humlen Sorachi Ace. Dermed er dette et sært, men godt øl. Ikke noe typisk matøl, men spennende er det.
EC Dahls Store Bjørn - Alkohol 9 % - 0,33 l - Kr. 70,00.

Les også: Nordmenn ønsker seg penger og reiser til jul


EGO brygghus Oskoreia

Oskoreia, eller åsgårdsreia som det også kalles, var skumle greier. Et helt følge med døde sjeler som kom i rasende fart og tok med seg de som ikke hadde alt klart til julefeiringen.

EGO brygghus sin versjon av oskoreia er langt hyggeligere, og kan godt nytes selv om du ikke har alt klart til jul. Fargen er dypt mørk, på grensen til svart. Skummet er fyldig og har en anelse brunt i seg. Dufter mye av mørk malt, med toner av kaffe, karamell og litt sitrus.

På tross av mye mørk malt er ølet fruktig og har mye god smak av julekrydder. Et smaksrikt øl i butikkstyrke som har mye jul i seg.
EGO brygghus Oskoreia - Alkohol 4,7 % - 0,5 l - butikkøl

Les også: Hit vil nordmenn reise i jula


Færder Gull, Røkelse og Myrra

Bryggeriet fra Tønsberg har kommet opp med en hendig trepakning som inneholder det man trenger til jul: Gull, røkelse og myrra. Her får du tre ulike, men smaksrike øl.

Myrra er mørk rødbrun, god sødme med noe karamellpreg og en krydret avslutning. Røkelse er mørk og dufter av røyk, tjære og kaffe. Svært fyldig med preg av masse mørk malt, røyk og kaffe. Gull har en dyp kobberfarge. Duften er preget av karamell, kjeks og honning.

Smaken er mer fruktig og har et fint preg av karamell og litt tørket frukt. Færder Gull, Røkelse og Myrra er en meget god idé og er helt glimrende som en julegave til seg selv - eller andre.
Færder Gull, Røkelse og Myrra - Alkohol 6,5 - 8,0 % - 3 X 0,33l - Kr 178,20

Les også: Slik velger du riktig ribbe


Kinn Eld

Dette er et røykøl som kommer i de hyggeligste flaskene i Norge. Øl fra Kinn kommer ofte i store flasker, og vi har til dags dato ikke smakt et øl fra Kinn som vi ikke har likt. Så også med dette ølet.

Fargen er rødbrun og ølet har et fint og fyldig skum med godt hold. Duften er preget av røyk og tjære med en fin kornbunn. Smaken er godt balansert og røykpreget tar ikke over.

Kinn Eld er brygget med tysk malt som er røykt på bøkeflis. Bryggeriet anbefaler dette til røykt julemat, men vi anbefaler det også til ostefatet. Behagelig og balansert.

Kinn Eld - Alkohol 7,5 % - 0,75 l - kr. 104,90

Les også: Slik steker du ribbe


Småvesen Jolereia

Dette ølet er dypt mørk og har et fint brunt skum som holder seg godt i glasset.

Duften er preget av sirup, kaffe, lakris, fiken. Veldig fint balansert duft. Smaken har preg av melasse og lakris. Mektig og fyldig med lang ettersmak.

Dette er et skikkelig koseøl for de av oss som setter pris på masse smak.

Småvesen Jolereia - Alkohol 7,5 % - 0,33l -

Les også: Nordmenn klikker jula inn på nett


Veholt Tre Kronor (U)tradisjonelt juleøl

Dette litt utradisjonelle juleølet skiller seg ut i mengden med en blanding mellom det maltrike og sødmefylte - og en god dose med amerikanske humler.

Fargen er rødbrun og skummet er fyldig og holder seg godt. Fruktig duft med sirup, sjokolade, karamell og kjeks. Fin fylde og god sødme med karamell, litt lakris, sjokolade, krydderpreg og hint av sitrus.

Dette ølet frisker opp blant alle de klassiske juleølene og det litt utradisjonelle humlevalget løfter ølet flott.

Veholt Tre Kronor (U)tradisjonelt juleøl - Alkohol 6,5 % - 0,5 l - kr 69,90

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden