Er du allergisk mot fisk eller skalldyr?

FISKEALLERGI OG SKALLDYRALLERGI: Allergi mot fisk og skalldyr er blant de mest hissige matallergiene.
FISKEALLERGI OG SKALLDYRALLERGI: Allergi mot fisk og skalldyr er blant de mest hissige matallergiene. Foto: Foto: Getty Images

Fiskeallergi og skalldyrallergi er en av de mer hissige allergiene, og det skal ikke mye til for å få reaksjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De vanligste symptomene på fiskeallergi og skalldyrallergi er kløe i munnen, hevelse i svelg og lepper, elveblest, astma og luftveisproblemer, og magesmerter som diare. Som med nøtteallergi, er det også her veldig viktig med riktig diagnose. Mistenker du allergi, bør du oppsøke lege og få en allergiutredning.

Les også: Slik vet du om du har allergi eller intoleranse mot mat

Fiskeallergi

Anna Bistrup er rådgiver i helsefag hos Astma- og allergiforbundet, og kan informere om at dersom du har fiskeallergi, kan små mengder fisk gi kraftige reaksjoner.

– Det mest vanlige er å være allergisk mot torsk og lignende fiskesorter, sier Bistrup.

Noen er allergisk mot all fisk og skalldyr, mens andre er tolerant for flere sorter. Omtrent halvparten av alle som har fiskeallergi reagerer på all slags fisk. Noen er allergiske mot laks, ørret, makrell og ferskvannsfisk, men det fleste er har allergi mot torsk, sei og annen fisk i torskefamilien.

Les også: Dette er symptomene på at du har cøliaki

Det allergifremkallende proteinet i fisk blir ikke ødelagt under koking eller steking. Noen får derfor allergiske reaksjoner hvis de puster inn dampen fra fiskekoking. Fiskedamp kan også gi astmasymptomer.

– Det er variasjon i hva man er allergisk mot, og derfor er det er viktig å avdekke hva man reagerer på, og hva man kan tåle. Det er synd å måtte holde seg unna all fisk unødig, mener Bistrup.

Det er viktig å erstatte næringsstoffene du mister ved å kutte ut fisk, med å for eksempel ta tran eller omega 3-tabletter. Det er renset for proteiner, og er dermed trygt for fiskeallergikere. Bistrup råder også til å få hjelp av en ernæringsfysiolog for å sette opp et næringsrikt, balansert kosthold, dersom man synes det er vanskelig selv.

– Det er også viktig å huske på at det finnes fisk i mange matvarer som du ikke tenker over. For eksempel er det ofte ansjos i leverpostei, så det er viktig å lese nøye på pakninger slik at du ikke får deg en ubehagelig overraskelse, forklarer Bistrup.

Det er ingen sammenheng mellom allergi mot fisk og allergi mot skalldyr. Det er heller ikke uvanlig å reagere på skalldyr uten å være allergiker. Slike reaksjoner skyldes sannsynligvis at det frigjøres histaminer i kroppen.

Les også: Sjekk om du kan ha laktoseintoleranse

Skalldyrallergi

Mens de med fiskeallergi reagerer på det allergifremkallende proteinet i fisk, reagerer de som er allergiske mot skalldyr på tropomyosin som likner på et protein i insekter som midd.

Har du skalldyrallergi, er det derfor sannsynlig at du har kryssallergi mot husstøvmidd.

Av den grunn kan allergi mot skalldyr som reker, krabbe og blåskjell være alvorlig, og det er sannsynlig at den varer livet ut.

Det er imidlertid ikke vanskelig å unngå skalldyr i kosten, og den utgjør heller ikke noen ernæringsmessig tap. Som ved fiskeallergi, er symptomene ved skalldyrallergi mageplager, utslett, og rennende nese. De kan også føre til mer alvorlige reaksjoner som astma.

Les også: Pollenallergi kan bli verre av mat

Denne saken ble først publisert hos Klikk.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært