MDG vil forby kjøtt på billigsalg

DYRERE: Une Aina Bastholm fra Miljøpartiet De Grønne ønsker dyrere kjøtt i Norge. Foto: NTB scanpix
DYRERE: Une Aina Bastholm fra Miljøpartiet De Grønne ønsker dyrere kjøtt i Norge. Foto: NTB scanpix
MDG-politiker Une Bastholm mener det er skammelig at ribbe koster 29 kroner kiloen. – Tåpelig at vi politikere skal forby folks mulighet til å kjøpe kjøtt, sier Bård Hoksrud.

Midt i valgkampen frir Miljøpartiet de Grønne (MDG) til vegetarianere og andre som spiser lite kjøtt.

Til Dagbladet sier MDG-politiker Une Bastholm at de ønsker et forbud mot å selge kjøtt til spottpriser i butikkene, null moms på frukt og grønt, samt høyere moms på kjøtt.

– Vi vil gjennom momskutt gi tre milliarder kroner i skattelettelser til alle dem som ønsker å spise mer frukt, grønt og økologisk. Samtidig vil vi øke momsen på ikke-økologiske kjøttvarer fra 15 til 20 prosent, noe som gir en effekt i statsbudsjettet på en milliard kroner, sier Bastholm, som ønsker å hjelpe nordmenn til å spise sunnere.

Les også: MDG vil gi nordmenn «klimabelønning»

– Skammelig

Bastholm mener nordmenn er opptatt av billig mat, og at lave priser gir et feil inntrykk av hva det koster å produsere mat.

– Blant annet vil vi lovfeste at butikkene ikke kan dumpe kjøtt til latterlige priser, slik vi ser hvert år før jul og i grillsesongen. Vi mener det ikke skal være lov å selge kjøttvarer billigere enn innkjøpsprisen butikkene selv har betalt. Å for eksempel selge juleribbe til 29 kroner kiloen er rett og slett skammelig. Det er tross alt snakk om dyr som har levd og bønder som har jobbet, sier hun og ønsker et redusert kjøttforbruk i Norge velkommen.

Både SP og SV støtter forslag om å forby prisdumping.

Les også: MDG-Lan: – Det handler om å gi og ta

– Blir helt feil

Frp-politiker Bård Hoksrud er derimot svært skeptisk til MGDs nye forslag og mener det er snakk om overformynderi.

– Vi er for valgfrihet, og jeg synes det er tåpelig at vi politikere skal forby folks mulighet til å kjøpe kjøtt uansett hvor lav prisen måtte være. Det blir også helt feil å øke kjøttmomsen. Begge disse forslagene vil ramme både kundene og ikke minst landbruket, sier Hoksrud til Dagbladet.

– Hva du vil spise, må du få bestemme selv - og det er helt greit, sier han.

Helse og livsstil
Populært