Grillutstyret du ikke visste du trengte
Riktig grillutstyr er «halve jobben».
Denne saken er betalt av Euroc ash
Alle grillentusiaster vet hvor viktig det er å ha godt utstyr for hånden. Ikke bare gjør det matlagingen lettvint, grillingen blir også mer inspirerende og du oppnår bedre resultater.
Opptenningshjelp
Har du gassgrill går det minimalt med tid før grillen er varm, men med kullgrill kan den lange oppvarmingstiden ta motet fra en ivrig grillmester. Men heldigvis finnes det tilbehør som korter ned ventetiden betraktelig, og det helt uten å tilsette tennvæske. Med et opptenningsrør, som du fyller med kull og setter oppå brennende avispapir eller tennbriketter, vil grillen bli klar i løpet av 10-15 minutter. Og best av alt: Du slipper smak av tennvæske på maten din!
Unngå fastsvidd mat
Før du legger maten på grillen kan det være praktisk å spraye risten med en non-stick spray som gjør at kjøttet eller grønnsakene ikke setter seg så lett fast. Det finnes også grillmatter til å dekke grillristen med, som skal sikre at maten ikke brenner seg fast og hindre tynne grønnsaker i å falle ned i grillen.
Aluminiumsfolie er mye brukt på grillen, men aluminiumsformer er enda enklere å bruke enn folie. Det meste kan grilles i formene, både fisk, bacon, kjøttstykker og desserter. Ved å bruke aluminiumsformer, unngår du at all den gode marinaden og kjøttsaften renner av maten og ned i grillen. I tillegg er det praktisk å kunne servere mat rett fra formen på bordet.
Grill som en konge
Vil du virkelig imponere gjestene, så investerer du i et eget rotisseri som gjør det mulig å grille store kjøttstykker og hele kyllinger på en enkel måte. Det finnes både til gass- og kulegrill, og går ut på at kjøttet tres på et motorisert spyd som hele tiden roterer rundt, slik at kjøttsaften ikke renner ut. Denne grillmetoden blir raskt en stor favoritt fordi den gjør kjøttet både sprøtt og godt utvendig, og ekstra saftig på innsiden - helt uten at du trenger å snu kjøttet selv.
Visste du at du kan lage din egen varmrøkte mat på grillen? Det er veldig trendy og gir en spennende og god smak til grillmaten. Du får kjøpt egne røkebokser som kan brukes på alle griller. Du fyller boksen med bløtlagt røkeflis og setter den på grillen, slik at den avgir røyk som gir god smak til maten. Du kan faktisk røke alt fra kjøtt og fisk til grønnsaker og ost.
Prøv denne saftige burgeren: Kyllingburger med Mojo rojo saus
Varmehylle
Gassgriller har gjerne en avlastningssone hvor grillmaten kan ligge og godgjøre seg før den serveres. Med en varmehylle kan du gjøre det samme på kullgrillen. Mat som er ferdig, men som må holdes varm, plasseres på hyllen, samtidig som du får bedre plass til å grille mer kjøtt under. En ekstra etasje på grillen, altså!
Burgerdilla
Drømmer du om å lage en deilig og saftig burger på grillen? Med en hamburgerpresse kan du enkelt lage dine egne burgere, med perfekt resultat. Tykkelsen på burgeren kan du bestemme selv, alt ettersom hvor mye kjøttdeig du legger i pressa. Og best av alt: burgerne får de klassiske grillstripene på toppen – akkurat som hos proffene!
Prøv denne: Dobbelburger med trippel ost og karamelisert løk
Alt kan grilles!
Visste du at du også kan bake på grillen? Med en pizzastein beregnet for grilling, kan du steke alt fra boller og brød, til småkaker og ja – pizza. Steinen forhåndsvarmer du på grillen, før du legger på den hjemmelagde pizzaen. Resultatet er en pizza med god og sprø bunn, akkurat slik som ekte italiensk pizza.
Det er heldigvis ikke bare kjøtt og fisk som kan grilles, nå finnes det utstyr som gjør at alt av tilbehør også kan tilberedes utendørs. På stekeplater i støpejern kan du for eksempel steke både kjøttboller, squash og minimais. I en grillwok kan du frese finkuttede grønnsaker, og med kjeler beregnet for grill kan du varme både saus og pasta. Hvem sier at du må løpe mellom kjøkkenet og grillen for å servere sommermiddagen?
Rengjøring
Det er ikke til å komme unna: Sommerkoteletten blir unektelig mer fristende om den serveres fra en ren og pen grill. Etter at maten er servert, er det lurt å begynne rengjøringen mens grillen fortsatt er varm. Bruk en god grillbørste og fjern alle rester av mat på risten. Hvis du har gassovn, bør du også ha en egen børste til renhold av brennerne. Da unngår du at smuss, fett og matrester ikke blir overført mellom rist og brenner. En grillrens kan påføres risten for grundigere renhold, og vasker du utsiden av grillen med en egnet renholdspray innimellom, så blir det innbydende å grille i hele sommer.
Flere grilltips og oppskrifter finner du på Eurocash