Lussekattenes djevelske opphav

Lussekatter bakes med safran for å bli gule. Foto: Creative Commons 2.0
Lussekatter bakes med safran for å bli gule. Foto: Creative Commons 2.0
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det blir ingen skikkelig Luciafeiring uten lussekatter. Men vet du hvorfor de velsmakende bollene må være gule?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingredienser til lussekatter

16 porsjoner:

  • 200 gram smør
  • 5 dl melk
  • 50 g gjær
  • 1⁄ 4 g safran
  • ca. 1 ts salt
  • 2 dl sukker
  • 2 stk egg
  • 18 - 20 dl hvetemel
  • 1 stk egg til pensling
  • 2 ss rosiner til pynt

Kilde: MatPrat.no

I morgen tirsdag 13. desember er det duket for markeringen av Luciadagen, og rundt om i de tusen hjem lukter det godt av ferdigstekte lussekatter. For mange dagen som en førjulsskikk som varmer oss opp til julefeiringen.

Navnet lussekatt er lånt fra svensk der tradisjonen med å feire Luciadagen har lange tradisjoner. Et eldre, ofte lokalt svensk navn har vært «djevelkatt». Luciadagen feires til minne om martyren Den hellige Lucia, som er de blindes beskytter.

Lussekatter bakes først og fremst i forbindelse med Luciadagen, og ifølge en teori oppsto bakeskikken i Tyskland på 1600-tallet. Der ga Djevelen, i form av en katt, juling til slemme barn, mens en kristusskikkelse i form av et barn delte ut boller til de som var snille.

For å holde den lyssky djevelen unna, ble bollene farget med «lysende» gult safrankrydder, eventuelt med det billigere alternativet gurkemeie.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik kan du selv lage deilige lussekatter til Luciadagen:

1. Smelt smør og tilsett melk. Varm melkeblandingen til den er ca. 37 °C. Rør ut gjær i den lunkne blandingen. Ha i safran og rør godt.

2. Tilsett salt, sukker og egg. Ha i litt og litt mel av gangen, bland til en smidig deig. Dekk bakebollen med plast og la deigen heve til dobbel størrelse på et lunt sted.

(Saken fortsetter under)

La gjærdeigen heve til dobbel størrelse. Foto: Creative Commons 2.0
La gjærdeigen heve til dobbel størrelse. Foto: Creative Commons 2.0

3. Forvarm stekeovn til 225 °C.

4. Ha deigen på melet bakebord. Trill 16 tynne pølser og form dem til lussekatter.

5. Pynt med rosin. Legg baksten på et bakepapirkledd stekebrett. Etterhev under plast eller klede i 15–20 minutter. Pensle med egg.

(Saken fortsetter under)

Form lussekattene, legg dem til heving på steikeplate, pynt med rosiner og pensle med sammenpisket egg før steiking. Foto: Creative Commons 2.0
Form lussekattene, legg dem til heving på steikeplate, pynt med rosiner og pensle med sammenpisket egg før steiking. Foto: Creative Commons 2.0

6. Stek lussekatter midt i ovn i 8–10 min, til de er lyst gylne. Avkjøl på rist.

Oppskriften er hentet fra MatPrat.no

La de ferdigstekte lussekattene avkjøle seg. Foto: Creative Commons 2.0
La de ferdigstekte lussekattene avkjøle seg. Foto: Creative Commons 2.0

Les også:

På denne restauranten får du åtte retter for 500 kroner

Åtte av ti mener mat er viktig for valg av reisemål

Pepperkaker er nordmenns favoritt i julen