Meny

Ukens utvalgte juleøl

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Multebær, vanilje, mandler, kanel, allehånde og appelsinskall er noe av det du finner i ukens utvalgte juleøl her på ABCnyheter.

Vi har også tatt med noen gode klassiske juleøl som fungerer veldig godt til vanlig norsk julekost.

Austmann Stille Natt

Det er kraftige saker de har kokt sammen i Trondheimsbryggeriet Austmann. Med voldsomme 9 %, masse kraftig malt og allehånde, appelsinskall og stjerneanis så forventer man masse smak når man heller dette ølet i glasset.

Fargen er mørk rødbrun og skummet holder seg godt i glasset. Duften er på grensen til julekake med krydder, mørk karamell, sitrus og kaffe. Det er også et tydelig alkoholpreg her. Smaken er dominert av mørk malt, bitter sjokolade, allehånde, sitrus, kaffe og litt salt lakris. Ølet har en lang ettersmak med masse krydder og en betydelig varme.

Et øl som bringer julestemning.

Austmann Stille Natt – Alkohol 9 % - 0,33 l

Balder Julebukk

En av de virkelig fine tingene med eksplosjonen av antall juleøl på markedet er at det har dukket opp såpass mange fabelaktige bokkøl-varianter. Dette er virkelig en stil som kler julen og julens mat.

Balder har hatt denne i sortimentet de seneste årene og det er et øl som man ser frem til å smake når nettene blir lange og kulda setter inn. Fargen er mørk mahogni og ølet har brunlig skum som faller litt raskt. Dufter av røde bær, lakris, kaffe, plommer. Smaken er sødmefylt og kraftig preget av mye malt. Tørkede frukter, bær, lakris, kaffe og karamell er litt av det du finner i dette ølet.

Julebukk er rett og slett veldig god i år – som i fjor.
Balder Julebukk – Alkohol 7 % - 0,33 l

Les også:  Ti juleøl du ikke bør gå glipp av

Dahls Juleøl Sterk

Tradisjonelle juleøl selger godt i julen og dette er akkurat et typisk tradisjonelt norsk juleøl.

Fargen er rødbrun og ølet har et fint skum som holder seg godt. Juleølet dufter av karamell, vanilje, eple og litt krydder. Smaken er relativt lett i forhold til en del andre typiske juleøl, men ølet har godt karamellpreg, litt banan, vanilje og en krydret avslutning. Dahls Juleøl er nokså snill og grei, men har nok tyngde og kraft til å være et godt øl til både mat og kos.

Dette er ølet for deg som ikke ønsker alt for mye fylde.
Dahls Juleøl Sterk – Alkohol 6 % - 0,33 l

E.C. Dahls Store Bjørn Juleøl

Akevitt og øl går godt i lag, men hva skjer når man tilsetter akevittkrydderier til ølet og lar det hele modnes i gamle akevittønner? Det har Trondheimsbryggeriet, som nå samarbeider med Brooklyn brewery, funnet ut av.

De har gjort nettopp dette med Store Bjørn Juleøl – og i tillegg har de humlet det hele med Sorachi Ace. Ølet er gyllent og har et fint hvitt skum med godt hold. Duften er preget av gress, bakst, litt banan, noe alkohol, karamell og akevitt. Smaken er myk og litt i stilen til blond/saison. Noe gress, litt vanilje, sitrus, mint og et balansert, men tydelig preg av akevittkrydderi.

Dette er et veldig annerledes, spennende og innovativt juleøl. Det er ikke ølet du serverer til julemiddagen, men det er et sprekt og morsomt øl som i tillegg varmer godt med sine 9 prosent.
E.C. Dahls Store Bjørn Juleøls – Alkohol 9 % - 0,33 l

Les også:  Nå kommer Juleølet!

Fredrikstad Juleøl Sterk

Fra Fredrikstad kommer det et sterkt og et svakere øl i år. Av disse er utvilsomt det sterkeste ølet å foretrekke.

Fargen er mørk kobber og skummet har en anelse brunt i seg. Litt vanilje, sjokolade, bær og tyggegummi i duften. Smaken er mer kraftig enn duften tilsier. God sødme, melasse, litt lakris, karamell og en krydret ettersmak. Dette er et klassisk juleøl, men det har et ørlite særpreg som skiller det litt ut fra massen.

Et godt matøl til julens fristelser.
Fredrikstad Juleøl – Alkohol 6,5 % - 0,33 l

Les også:  Virke: Vi bruker i snitt 11.000 kroner på julen

Hunsfos Juleøl Old Ale

Dette er et ferskt bryggeri som ble startet opp i 2014. I de gamle lokalene til Hunsfos fabrikker er det nå flaskeklirr og bryggerikjeler som råder.

Årets juleøl er brygget med en god dose kanel og mandel, noe som skulle tilsi at det smaker skikkelig jul. Ølet er kobberrødt og har hvitt skum med middels hold. Duften er fruktig med bær, sitrus, banan, karamell og kanel. Ølet har fin sødme, myk munnfølelse og en lang ettersmak med kanel og mandel. I tillegg finner du karamell, sitrus, litt kaffe, eple og einebær – og en fin bitterhet.

Dette er et butikkøl, men her er mye smak i forhold til styrke.
Hunsfos Juleøl Old Ale – Alkohol 4,6 % - 0,33 l

Les også:  Nye øl på polet

Julemandens Trøst

Dette ølet kommer fra Det Lille Bryggeri i Roskilde, men er brygget i Belgia. Dette er ølet som nissefar skal trøste seg med etter en lang og hard aften på sleden.

Fargen er dyp mørk kobber og skummet er fint og med godt hold. Dufter av karamell, kandis, litt eple, en anelse kaffe og noe alkohol. Smaken er søtlig, med godt karamellpreg, litt flamberte bananer og rosin. Julemandens trøst har et tydelig belgisk preg som drar seg mot belgiske trappistøl. Lav bitterhet og en god del alkohol.

Dette er et øl som passer til multekrem og andre godsaker. Det vil også utvilsomt kunne trøste en sliten nisse.
Julemandens Trøst – Alkohol 8,3 % - 0,33 l

Ringnes Julebokk

Det gjentar seg hvert eneste år når det nærmer seg jul – Julebokken fra Ringnes blir utsolgt. Her må man med andre ord være tidlig ute. Og du kan gjerne hamstre noen til neste jul allerede nå.

Ringnes Julebokk er et kraftig og godt bokkøl som jevnlig har gjort det godt i diverse mer eller mindre seriøse øltester. Det er ikke uventet ettersom det er et veldig godt øl. Fargen er dyp mahogni og ølet har et flott skum med litt brunt i seg. Duften er preget av malt, tørkede frukter, litt marsipan, karamell, fiken og litt brød. Smaken er akkurat som tidligere: Veldig god. Malt karamell, tørkede frukter og en fin krydrete avslutning – alt toppet av en god varmende følelse.

Ringnes Julebokk er en klassiker som man må få med seg hvert år.
Ringnes Julebokk – Alkohol 9 % - 0,33 l

Les også:  Mange knallgode viner på polet nå

Små vesen Jolereia

Det er ikke så langt man skal tilbake i tid før folk trodde at det var mystiske og magiske vesen som hjalp til med å få gjæringen i gang i ølet. Det er her bryggeriet fra Aurdal i Valdres har funnet inspirasjon til navnet sitt.

Årets sterke øl fra bryggeriet er brygget på rug og hvete og smaksatt med multer og vanilje. Dette ølet er tilnærmet svart i fargen og har fint kremet skum med god bruntone i seg. Duften er preget av lakris, kaffe, sjokolade, bær, fiken, mye mørke maltsorter og et hint av vanilje. Smaken er mektig, sødmefylt og myk på samme tid. Kaffe, sitrus, korn, bær og en lang og god bitterhet som avslutter det hele.

Når ølet i tillegg har det fine preget av øl som brygges i små batcher så er dette rett og slett dundrende godt. Man skal ikke se bort fra at det har vært noen små underjordiske vesen involvert her.
Små vesen Jolereia – Alkohol 7,5 % - 0,33 l

Ægir Vinterdvale

Vi har tidligere omtalt Ægir Mørketid som er det sterkeste juleølet fra Ægir bryggeri i år.

Årets juleøl i butikkstyrke heter Vinterdvale og er selvfølgelig både snillere og mildere i smaken. Fargen er kobberrød og ølet har lavt skum med godt hold. En lett duft av karamell, sirup, litt bær, blomster og krydder er noe av det som treffer nesen.

Smaken er fyldig og søtlig med en balansert bitterhet. Noe karamell, røde bær og en lett syrlighet. Lett krydret ettersmak og middels maltbunn.
Ægir Vinterdvale – Alkohol 4,7 % - 0,33 l

Flere spektakulære juleøl kommer neste uke.

Les også: 

Drikk fra en utømmelig rødvinsfontene - helt gratis

Flere menn enn kvinner ønsker seg dingser til jul

Det viktigste i jula er kos, mat og familie

Helse og livsstil
Populært