Meny

5.000 år gammelt spor etter øl funnet i Kina

I dag stusser ingen over ølbrygging i Kina, men at det også foregikk for 5.000 år siden, er en ny oppdagelse. Illustrasjonsfoto: Aly Song (Reuters / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rester på krukker funnet nord i Kina viser at det trolig ble brygget øl i Kina for 5.000 år siden.

Funnet er det eldste sporet etter produksjon av øl i Kina. Ifølge det amerikanske tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences viser det at menneskene som levde i området ved elven Wei behersket «en avansert teknikk for ølbrygging». Gulaktige avleiringer på krukker og trakter funnet på utgravingsstedet Mijaya inneholder rester av hirse, bygg, knollplanter og en kornsort kjent som Jobs tårer. Det er også tydelig at disse ingrediensene har gjæret sammen.

Les også:  – Øl kan beskytte mot hjertesvikt

– Funnet av bygg er overraskende, sier Jiajiang Wang fra Stanford University, som er hovedforfatter bak artikkelen om ølfunnet. Det er det eldste arkeologiske funnet av denne kornsorten i Kina, og antyder at bygg kom til Kina rundt 1.000 år tidligere enn man har trodd.

– Denne øloppskriften antyder en blanding av europeiske og kinesiske tradisjoner – bygg fra vesten, hirse og knoller fra Kina, forklarer han.

Les også:  Kraftfulle og rocka øl

Og smaken på de gylne dråpene som ble fremstilt for 5.000 år siden? Wang tror ølet smakte litt surt og litt søtt; surhet fra det gjærede kornet og sødme fra knollene.

Weidalen er en av den kinesiske kulturens vugger. Her ligger blant annet storbyen Xian, kjent for terrakottahæren som ble oppdaget i 1974.

Les også:   Øl for vinter og vår

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus