Meny

Slik lager du pavlova til 17. mai

Pavlova har en av de enkleste kakeoppskriftene du kan følge. Pyntet i 17. mai-fargene er den perfekt for desserttallerkenen på nasjonaldagen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingredienser til 1 stk. Pavlova à la Rune:

Marengs

  • 4 eggehviter
  • 175 gram sukker
  • 1/2 teskje maizenna
  • 1/2 teskje eddik
  • 1/2 teskje vaniljesukker

Krem

  • 3 dl kremfløte
  • 3 ts vaniljesukker

Pynt

Jordbær, blåbær, bringebær, et par physalis og ristede hasselnøtter

Sprø på utsiden, myk og deilig på innsiden og overstrødd med pisket krem, frukt og bær. Marengskaken Pavlova har fast plass på mange norske matbord 17. mai, og for mange føles det ikke som skikkelig nasjonaldag uten å ha spist et stykke eller to. Når den i tillegg er fri for gluten, er dette den ideelle kaken for allergikere.

Pavlova kan lages på mange måter, og det finnes ikke en fast fasit på oppskriften. Du står fritt til å bygge den i både en og to eller flere etasjer, og du kan selv variere hvilke typer frukt og bær du vil pynte den med.

Slik lager du: Minipavlova med limekrem og bringebær

Over 60 pavlova på en måned

Hos Matspecialen er mai en av de travleste månedene i året. Konfirmasjonshelger, helligdager og 17. mai følger hverandre som perler på en snor, og i løpet av en måned baker Oslos største cateringselskap langt over 60 pavlova fra bunnen av.

Les innlegget til Gjerrigknarken: Må du virkelig bruke så mye penger på 17. mai-feiringen?

Tidlig en torsdag morgen i 2016 troppet ABC Nyheter opp på Matcentralens kjøkken der konditor Marek Zarzycki skulle vise oss hvordan lage pavlova til 17. mai. Deres egen utgave lyder navnet «Pavlova à la Rune», oppkalt etter sjefskonditor Rune Larsen, og de beskriver den selv som en nydelig kake som smelter i munnen.

Denne morgenen skal Marek lage fire pavlova på én gang. Han tar oppgaven med største ro mens han forklarer og viser.

– Vi begynner med å skille eggene, og her er det viktig å være nøye på å samle kun eggehvite i en egen skål. Deretter blander vi inn sukker, vaniljesukker og maizenna. Til slutt har jeg i to teskjeer eddik. Du kan bruke helt vanlig eddik slik som den du finner på butikken din.

Slik lager du: Sjokoladefondant med Baileys

(Saken fortsetter under)

Føste punkt i oppskriften på enhver pavlova, er å skille eggene slik at du får eggehvite i egen bolle. Foto: Roger Grosvold/ABC Nyheter

Sparer tid og slitne armer

For en som ikke har laget pavlova før, kan det virke litt merkelig å skulle blande inn eddik i en kake som jo skal smake som rene sukkerbomben. Men det er eddiken som gjør at kaken blir seig og myk på innsiden.

Marek blander sammen ingrediensene i en stor bolle før han tar den med over til en mikser som effektivt pisker blandingen til den blir tykk og stiv marengs. Men hvordan kan man se at marengsen er ferdig?

– Du ser det på konsistensen, du skal bare piske videre til den er såpass stiv at den ikke lenger flyter ut. Men jeg anbefaler at du har en stavmikser eller liknende kjøkkenmaskin tilgjengelig, da sparer du både tid og såre armer.

Slik lager du: Sjokoladekake: Denne vil imponere gjestene dine

Kakelaging for hele familien

Vel på plass borte ved bordet igjen, står det fire runde kakeformer fordelt to og to på bakepapir. Marek henter frem en boks med formfett og sprayer nøye på innsiden av hver form. Formfettet sørger for at kakene ikke fester seg på innsiden.

– Deretter fordeler jeg marengsen på de ulike formene. Som dere ser så er den blitt ganske så fin og stiv slik at jeg enkelt kan forme den ut med en vanlig steikespade slik jeg selv ønsker.

Det hele ser unektelig lekende enkelt ut. Her ligger alt til rette for at du kan invitere de minste barna til å være med på bakingen og ikke bare lese høyt fra oppskriften underveis.

Selve pyntingen er unektelig det store høydepunktet. Men før du kommer så langt, skal formen inn i en ovn som er forvarmet til 180 grader. Så fort formen er satt inn, senkes varmen til 100 grader og alarmklokka stilles inn på nedtelling fra 75 minutter.

Slik lager du: Eplekake med vaniljesaus

(Saken fortsetter under)

Ved å spraye formfett på innsiden av kakeformene, sørger du for at kakene ikke fester seg på innsiden. Foto: Roger Grosvold/ABC Nyheter

Nasjonaldessert Down Under

Pavlova henter navnet sitt fra den russiske ballerinaen Anna Pavlova og skal etter sigende ha blitt skapt til hennes ære på 1920-tallet i Australia og New Zealand der den nyter status som nasjonaldessert. Den enkle oppskriften har gjort den til en suksess i ethvert selskap, og her hjemme er den blitt en trofast gjenganger når desserter settes på bordet 17. mai.

Hos Matspecialen i Oslo åpner Marek ovnen og henter ut former med marengs som er klare for neste skritt mot fiks ferdig resultatet. Marengsbunnene er blitt høye og fine, og takket være formfettet er det enkelt å skille de fra kakeformene.

– Nå fortsetter jeg med å blande sammen kremfløte og vaniljesukker til krem, samtidig som jeg har i litt vaniljepasta som gir bedre og sterkere smak av vanilje. Du kan alltids bytte ut vaniljesmaken med sjokolade, men personlig synes jeg vanilje smaker best til frukt og bær.

Les også: – Sjokolade styrker kroppen og hjernen

Valgfri kakepynt

Kremen fordeles rundt på kaken til den ligger som et tykt lokk. Litt av poenget med pavlova er at kaken skal bugne, så ikke vær altfor beskjeden med mengden du smører utover.

– Du kan gjerne forme kremen slik at kaken står opp som en spiss. Du kan også benytte deg av to marengsbunner, med krem og frukt både innimellom og på hele toppen, forklarer Marek.

– I forbindelse med 17. mai, merker vi at det først og fremst er jordbær som er populært å pynte kaken med. Selv bruker jeg både jordbær, bringebær og blåbær, men du kan også bruke fersken, mango, små deler av mandarin og litt appelsin. Men de gir jo ikke den samme smaken.

Les også: Slik blir du fin i bunad

(Saken fortsetter under)

La kaken hvile i ovnen til både ovn og kake er helt kalde. Deretter kan du ta formen av kaken. Marengsen kan fryses (uten pynt). Foto: Roger Grosvold/ABC Nyheter

Ikke bruk frosne bær

Marek deler opp hvert jordbær i fire mindre biter som så fordeles rundt på kaken. Deretter pynter han med rikelig mengder blåbær og bringebær. Resultatet viser seg å bli særdeles fristende.

– Det er viktig å få marengsen riktig, men ellers er pavlova en enkel kake å lage. Og det er frukten som jo gjør at kaken smaker ekstra godt. Bruk ferske bær, ikke frosne. Da mister du litt av smaken.

Det hele rundes av med et par physalis som gir ekstra dekorativ effekt, samt litt lett strø med ristede nøtter innimellom den røde og blå pynten.

– Da er kaken ferdig! Ha en riktig fin 17. mai og kos dere med pavlova, avslutter Marek med et stort smil.

Oppskriften på pavlova er ikke skrevet i sten; du kan selv variere hva du vil dekorere den med. Du kan for eksempel benytte deg av jordbær, blåbær og kiwi. Foto: Colourbox

Les også:

Sjokolade reduserer faren for hjerteinfarkt

Desserten som har alt

Oppskrift på ananas med kokosgranité

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:10 Politiet vil avlive hund som bet fireåring i Nordfjord21:52 Italias statsminister Giuseppe Conte har levert sin avskjedssøknad – må fortsette inntil videre21:49 Greta Thunbergs utrolige år21:36 – Jeg har jo sagt fra til LO om kommunale velferdstjenester!21:20 USA gjenopptar Taliban-samtalene21:04 Trump positiv til russisk tilbakekomst i G820:43 Mann alvorlig skadd i ulykke på motocrossbane i Telemark20:41 Stort listeria-utbrudd i Spania20:18 Syk fireåring kan bli sendt til Norge uten IS-mor20:16 Nye sammenstøt i Kashmir20:09 Kapteinens viktigste RBK-kamp19:55 Gresk øy strømløs etter helikopterstyrt19:51 Neville vil ha fotballboikott av sosiale medier19:46 Arnstad svarer på Europa-kritikken: – Totalt uforståelig at de blåser seg opp19:31 Italiensk påtalemyndighet: Open Arms skal gå til land19:30 – Fikk 12 år gamle jenter i bursdagsgave19:05 Målesensorer slått av etter eksplosjon på marinebase i Russland19:00 Borgarting opprettholder beslag mot korrupsjonssiktet Oslo-advokat18:55 Storaviser: Solbakken nær storsignering18:53 Tre personer omkom i helikopterstyrt - gresk øy strømløs18:51 Ødegaard alene på La Liga-toppen i debuten18:50 Nederland vinker brexit-farvel på strandfest18:31 200.000 flere får stemme ved årets lokalvalg18:18 Erna Solberg avbryter Island-tur for å forhandle om bompenger17:36 Toppjockey tatt i doping17:28 Lagde skandale: – Fornærmet statsminister-frue ville inn i cockpit16:59 Norge best i Norden: – Kan ikke slå oss på brystet og si at vi lykkes16:09 Tidligere SV-leder Erik Solheim bytter parti16:05 Italias statsminister varsler sin avgang16:02 Mindre innvandring til Sverige15:31 Ny studie: USA ikke lenger militært overlegne i Asia15:14 Billetthysteri før Sagosens Elverum-møte15:12 Kaprer i Rio truet med å sette fyr på passasjerbuss14:58 – Folk i nord føler seg oversett, overhørt og overkjørt14:44 Ordførerkandidat: – Vi har lurt publikum14:38 Nær kontroll på skogbrannen på Gran Canaria13:57 Ingebrigtsen-brødrene jakter røde blodlegemer13:55 Italia risikerer regjerings-kollaps13:30 Nettdekningen på tog blir bedre13:28 Dagligvaregrossister skal forsyne Forsvaret hvis det blir krig12:58 Flere kaster seg i havet fra redningsfartøy12:26 Turister stjal sand fra strand – risikerer fengsel12:24 United fordømmer rasistisk hets mot Pogba12:20 – Skal vi få til en omstilling, må vi ha hele befolkningen med oss12:19 Ulvevedtak må vente på svensk avklaring12:18 Politikvinne truffet av vådeskudd12:09 Tidal varsler søksmål mot Norge11:40 Støre bekrefter: Er klar til å ta over11:39 Fylkesveien i Jølster åpner igjen11:25 Sjokkerende funn på bunnen av isbre på Grønland11:22 Tusenvis av syriske flyktninger må forlate Istanbul11:13 Volda får nytt mediebygg til 200 millioner11:02 Polsk mann siktet for menneskehandel i Sogn og Fjordane10:38 Brite pågrepet av kinesiske myndigheter10:37 Johnson skisserer ny brexitplan for Tusk10:36 Russland og Kina kritiserer amerikansk rakettest10:06 Folketallet faller i nesten annenhver kommune10:05 Indisk romfartøy i bane rundt månen09:44 Kritikk mot Solskjær etter Pogbas straffemiss09:18 Syriske opprørere trekker seg tilbake09:17 Lavere drivstoffsalg i sommer08:56 Tar du danskebåten til Sverige må du blåse i denne08:25 Antall narkotikasaker økte for første gang på fem år08:07 Pompeo: – Veldig uheldig at tankskipet ble frigitt08:06 Krever gjennomgang av pengebruken i bomselskapene07:49 Lys fra oven gir norske kirker miljøvennlig energi og overskudd07:41 Rødt-politiker anmeldt etter bråk på Karl Johan06:50 Geolog undersøker rasområder i Nordland – flere er evakuert06:46 Eksperter ser muligheter for avansement for Molde og RBK06:15 NFF inspiserer Ullevaal-gresset etter Rammstein-konserten06:15 – Et talende eksempel på hvordan det internasjonale samfunnet har brutt sine løfter til afghanske jenter06:14 Ny planet oppdaget i Melkeveien: – 3.000 ganger større enn jorden06:10 Dette skjer i dag06:09 Sp fortsatt størst og øker i Finnmark og Troms06:00 – De skattegrepene regjeringen gjør, har en veldig skjev geografisk profil05:58 Støre nordover for å hjelpe Ap i trøbbel05:56 Hongkongs regjeringssjef øyner fredelig løsning på uroen05:36 Dette skjedde i natt05:17 Jernbanedirektoratet utreder sovetilbud på tog05:00 Forsvarssjefen sikter mot 2 prosent04:48 Epstein signerte testament to dager før han døde04:14 Mann i 20-årene slo seg ut av arresten03:38 Utsetter kunngjøring av medlemmer av rådet i Sudan03:03 Savnet kvinne i Skien er kommet til rette02:40 – Venstres bekymring for bompengeskissen er reell02:18 USA advarer Hellas mot å bistå iransk tankskip01:58 Brann i enebolig i Tana slukket01:52 Hestenesprisen gitt til kulturjournalist Anders Firing Lunde01:46 Twitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong01:42 Halve befolkningen negativ til kommersielle velferdsaktører00:46 Detonasjon ved politihus i Sverige00:34 Kvinne frikjent for drap på sitt dødfødte barn23:43 Floridas ikoniske palmetrær er under angrep23:35 Fengselsdirektør har fått sparken etter Epsteins dødsfall23:25 Pogba bommet på straffe da Manchester United spilte uavgjort23:12 Nok en remis for Carlsen i USA22:49 Politimann sparket etter at svart mann døde av kvelning22:24 Grønland sier de ikke er til salgs. Men kan Trump få kjøpt øya likevel?21:52 Macron og Putin øyner Ukraina-løsning21:51 Norsk spiss til engelsk fotball
Siste nytt
22:10NorgePolitiet vil avlive hund som bet fireåring i Nordfjord21:52VerdenItalias statsminister Giuseppe Conte har levert sin avskjedssøknad – må fortsette inntil videre21:49VerdenGreta Thunbergs utrolige år21:36Politikk– Jeg har jo sagt fra til LO om kommunale velferdstjenester!21:20VerdenUSA gjenopptar Taliban-samtalene21:04VerdenTrump positiv til russisk tilbakekomst i G820:43NorgeMann alvorlig skadd i ulykke på motocrossbane i Telemark20:41Helse og livsstilStort listeria-utbrudd i Spania20:18PolitikkSyk fireåring kan bli sendt til Norge uten IS-mor20:16VerdenNye sammenstøt i Kashmir20:09SportKapteinens viktigste RBK-kamp19:55VerdenGresk øy strømløs etter helikopterstyrt19:51SportNeville vil ha fotballboikott av sosiale medier19:46PengerArnstad svarer på Europa-kritikken: – Totalt uforståelig at de blåser seg opp19:31VerdenItaliensk påtalemyndighet: Open Arms skal gå til land19:30Verden– Fikk 12 år gamle jenter i bursdagsgave19:05VerdenMålesensorer slått av etter eksplosjon på marinebase i Russland19:00NorgeBorgarting opprettholder beslag mot korrupsjonssiktet Oslo-advokat18:55SportStoraviser: Solbakken nær storsignering18:53VerdenTre personer omkom i helikopterstyrt - gresk øy strømløs18:51SportØdegaard alene på La Liga-toppen i debuten18:50VerdenNederland vinker brexit-farvel på strandfest18:31Politikk200.000 flere får stemme ved årets lokalvalg18:18NorgeErna Solberg avbryter Island-tur for å forhandle om bompenger17:36SportToppjockey tatt i doping17:28PolitikkLagde skandale: – Fornærmet statsminister-frue ville inn i cockpit16:59PengerNorge best i Norden: – Kan ikke slå oss på brystet og si at vi lykkes16:09PolitikkTidligere SV-leder Erik Solheim bytter parti16:05PolitikkItalias statsminister varsler sin avgang16:02VerdenMindre innvandring til Sverige15:31VerdenNy studie: USA ikke lenger militært overlegne i Asia15:14SportBilletthysteri før Sagosens Elverum-møte15:12VerdenKaprer i Rio truet med å sette fyr på passasjerbuss14:58Politikk– Folk i nord føler seg oversett, overhørt og overkjørt14:44PolitikkOrdførerkandidat: – Vi har lurt publikum14:38VerdenNær kontroll på skogbrannen på Gran Canaria13:57SportIngebrigtsen-brødrene jakter røde blodlegemer13:55PolitikkItalia risikerer regjerings-kollaps13:30ReiseNettdekningen på tog blir bedre13:28NorgeDagligvaregrossister skal forsyne Forsvaret hvis det blir krig12:58VerdenFlere kaster seg i havet fra redningsfartøy12:26ReiseTurister stjal sand fra strand – risikerer fengsel12:24SportUnited fordømmer rasistisk hets mot Pogba12:20Helse og livsstil– Skal vi få til en omstilling, må vi ha hele befolkningen med oss12:19NorgeUlvevedtak må vente på svensk avklaring12:18NorgePolitikvinne truffet av vådeskudd12:09KulturTidal varsler søksmål mot Norge11:40PolitikkStøre bekrefter: Er klar til å ta over11:39NorgeFylkesveien i Jølster åpner igjen11:25VerdenSjokkerende funn på bunnen av isbre på Grønland11:22VerdenTusenvis av syriske flyktninger må forlate Istanbul11:13KulturVolda får nytt mediebygg til 200 millioner11:02NorgePolsk mann siktet for menneskehandel i Sogn og Fjordane10:38VerdenBrite pågrepet av kinesiske myndigheter10:37PolitikkJohnson skisserer ny brexitplan for Tusk10:36VerdenRussland og Kina kritiserer amerikansk rakettest10:06NorgeFolketallet faller i nesten annenhver kommune10:05VerdenIndisk romfartøy i bane rundt månen09:44SportKritikk mot Solskjær etter Pogbas straffemiss09:18VerdenSyriske opprørere trekker seg tilbake09:17MotorLavere drivstoffsalg i sommer08:56MotorTar du danskebåten til Sverige må du blåse i denne08:25NorgeAntall narkotikasaker økte for første gang på fem år08:07PolitikkPompeo: – Veldig uheldig at tankskipet ble frigitt08:06PolitikkKrever gjennomgang av pengebruken i bomselskapene07:49NorgeLys fra oven gir norske kirker miljøvennlig energi og overskudd07:41PolitikkRødt-politiker anmeldt etter bråk på Karl Johan06:50NorgeGeolog undersøker rasområder i Nordland – flere er evakuert06:46SportEksperter ser muligheter for avansement for Molde og RBK06:15SportNFF inspiserer Ullevaal-gresset etter Rammstein-konserten06:15Verden– Et talende eksempel på hvordan det internasjonale samfunnet har brutt sine løfter til afghanske jenter06:14VerdenNy planet oppdaget i Melkeveien: – 3.000 ganger større enn jorden06:10NorgeDette skjer i dag06:09PolitikkSp fortsatt størst og øker i Finnmark og Troms06:00Penger– De skattegrepene regjeringen gjør, har en veldig skjev geografisk profil05:58PolitikkStøre nordover for å hjelpe Ap i trøbbel05:56VerdenHongkongs regjeringssjef øyner fredelig løsning på uroen05:36NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeJernbanedirektoratet utreder sovetilbud på tog05:00NorgeForsvarssjefen sikter mot 2 prosent04:48VerdenEpstein signerte testament to dager før han døde04:14NorgeMann i 20-årene slo seg ut av arresten03:38VerdenUtsetter kunngjøring av medlemmer av rådet i Sudan03:03NorgeSavnet kvinne i Skien er kommet til rette02:40Motor– Venstres bekymring for bompengeskissen er reell02:18VerdenUSA advarer Hellas mot å bistå iransk tankskip01:58NorgeBrann i enebolig i Tana slukket01:52NorgeHestenesprisen gitt til kulturjournalist Anders Firing Lunde01:46VerdenTwitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong01:42NorgeHalve befolkningen negativ til kommersielle velferdsaktører00:46VerdenDetonasjon ved politihus i Sverige00:34VerdenKvinne frikjent for drap på sitt dødfødte barn23:43VerdenFloridas ikoniske palmetrær er under angrep23:35VerdenFengselsdirektør har fått sparken etter Epsteins dødsfall23:25SportPogba bommet på straffe da Manchester United spilte uavgjort23:12SportNok en remis for Carlsen i USA22:49VerdenPolitimann sparket etter at svart mann døde av kvelning22:24StemmerGrønland sier de ikke er til salgs. Men kan Trump få kjøpt øya likevel?21:52PolitikkMacron og Putin øyner Ukraina-løsning21:51SportNorsk spiss til engelsk fotball
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus