Slik lager du pavlova til 17. mai

Pavlova har en av de enkleste kakeoppskriftene du kan følge. Pyntet i 17. mai-fargene er den perfekt for desserttallerkenen på nasjonaldagen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingredienser til 1 stk. Pavlova à la Rune:

Marengs

  • 4 eggehviter
  • 175 gram sukker
  • 1/2 teskje maizenna
  • 1/2 teskje eddik
  • 1/2 teskje vaniljesukker

Krem

  • 3 dl kremfløte
  • 3 ts vaniljesukker

Pynt

Jordbær, blåbær, bringebær, et par physalis og ristede hasselnøtter

Sprø på utsiden, myk og deilig på innsiden og overstrødd med pisket krem, frukt og bær. Marengskaken Pavlova har fast plass på mange norske matbord 17. mai, og for mange føles det ikke som skikkelig nasjonaldag uten å ha spist et stykke eller to. Når den i tillegg er fri for gluten, er dette den ideelle kaken for allergikere.

Pavlova kan lages på mange måter, og det finnes ikke en fast fasit på oppskriften. Du står fritt til å bygge den i både en og to eller flere etasjer, og du kan selv variere hvilke typer frukt og bær du vil pynte den med.

Slik lager du: Minipavlova med limekrem og bringebær

Over 60 pavlova på en måned

Hos Matspecialen er mai en av de travleste månedene i året. Konfirmasjonshelger, helligdager og 17. mai følger hverandre som perler på en snor, og i løpet av en måned baker Oslos største cateringselskap langt over 60 pavlova fra bunnen av.

Les innlegget til Gjerrigknarken: Må du virkelig bruke så mye penger på 17. mai-feiringen?

Tidlig en torsdag morgen i 2016 troppet ABC Nyheter opp på Matcentralens kjøkken der konditor Marek Zarzycki skulle vise oss hvordan lage pavlova til 17. mai. Deres egen utgave lyder navnet «Pavlova à la Rune», oppkalt etter sjefskonditor Rune Larsen, og de beskriver den selv som en nydelig kake som smelter i munnen.

Denne morgenen skal Marek lage fire pavlova på én gang. Han tar oppgaven med største ro mens han forklarer og viser.

– Vi begynner med å skille eggene, og her er det viktig å være nøye på å samle kun eggehvite i en egen skål. Deretter blander vi inn sukker, vaniljesukker og maizenna. Til slutt har jeg i to teskjeer eddik. Du kan bruke helt vanlig eddik slik som den du finner på butikken din.

Slik lager du: Sjokoladefondant med Baileys

(Saken fortsetter under)

Føste punkt i oppskriften på enhver pavlova, er å skille eggene slik at du får eggehvite i egen bolle. Foto: Roger Grosvold/ABC Nyheter

Sparer tid og slitne armer

For en som ikke har laget pavlova før, kan det virke litt merkelig å skulle blande inn eddik i en kake som jo skal smake som rene sukkerbomben. Men det er eddiken som gjør at kaken blir seig og myk på innsiden.

Marek blander sammen ingrediensene i en stor bolle før han tar den med over til en mikser som effektivt pisker blandingen til den blir tykk og stiv marengs. Men hvordan kan man se at marengsen er ferdig?

– Du ser det på konsistensen, du skal bare piske videre til den er såpass stiv at den ikke lenger flyter ut. Men jeg anbefaler at du har en stavmikser eller liknende kjøkkenmaskin tilgjengelig, da sparer du både tid og såre armer.

Slik lager du: Sjokoladekake: Denne vil imponere gjestene dine

Kakelaging for hele familien

Vel på plass borte ved bordet igjen, står det fire runde kakeformer fordelt to og to på bakepapir. Marek henter frem en boks med formfett og sprayer nøye på innsiden av hver form. Formfettet sørger for at kakene ikke fester seg på innsiden.

– Deretter fordeler jeg marengsen på de ulike formene. Som dere ser så er den blitt ganske så fin og stiv slik at jeg enkelt kan forme den ut med en vanlig steikespade slik jeg selv ønsker.

Det hele ser unektelig lekende enkelt ut. Her ligger alt til rette for at du kan invitere de minste barna til å være med på bakingen og ikke bare lese høyt fra oppskriften underveis.

Selve pyntingen er unektelig det store høydepunktet. Men før du kommer så langt, skal formen inn i en ovn som er forvarmet til 180 grader. Så fort formen er satt inn, senkes varmen til 100 grader og alarmklokka stilles inn på nedtelling fra 75 minutter.

Slik lager du: Eplekake med vaniljesaus

(Saken fortsetter under)

Ved å spraye formfett på innsiden av kakeformene, sørger du for at kakene ikke fester seg på innsiden. Foto: Roger Grosvold/ABC Nyheter

Nasjonaldessert Down Under

Pavlova henter navnet sitt fra den russiske ballerinaen Anna Pavlova og skal etter sigende ha blitt skapt til hennes ære på 1920-tallet i Australia og New Zealand der den nyter status som nasjonaldessert. Den enkle oppskriften har gjort den til en suksess i ethvert selskap, og her hjemme er den blitt en trofast gjenganger når desserter settes på bordet 17. mai.

Hos Matspecialen i Oslo åpner Marek ovnen og henter ut former med marengs som er klare for neste skritt mot fiks ferdig resultatet. Marengsbunnene er blitt høye og fine, og takket være formfettet er det enkelt å skille de fra kakeformene.

– Nå fortsetter jeg med å blande sammen kremfløte og vaniljesukker til krem, samtidig som jeg har i litt vaniljepasta som gir bedre og sterkere smak av vanilje. Du kan alltids bytte ut vaniljesmaken med sjokolade, men personlig synes jeg vanilje smaker best til frukt og bær.

Les også: – Sjokolade styrker kroppen og hjernen

Valgfri kakepynt

Kremen fordeles rundt på kaken til den ligger som et tykt lokk. Litt av poenget med pavlova er at kaken skal bugne, så ikke vær altfor beskjeden med mengden du smører utover.

– Du kan gjerne forme kremen slik at kaken står opp som en spiss. Du kan også benytte deg av to marengsbunner, med krem og frukt både innimellom og på hele toppen, forklarer Marek.

– I forbindelse med 17. mai, merker vi at det først og fremst er jordbær som er populært å pynte kaken med. Selv bruker jeg både jordbær, bringebær og blåbær, men du kan også bruke fersken, mango, små deler av mandarin og litt appelsin. Men de gir jo ikke den samme smaken.

Les også: Slik blir du fin i bunad

(Saken fortsetter under)

La kaken hvile i ovnen til både ovn og kake er helt kalde. Deretter kan du ta formen av kaken. Marengsen kan fryses (uten pynt). Foto: Roger Grosvold/ABC Nyheter

Ikke bruk frosne bær

Marek deler opp hvert jordbær i fire mindre biter som så fordeles rundt på kaken. Deretter pynter han med rikelig mengder blåbær og bringebær. Resultatet viser seg å bli særdeles fristende.

– Det er viktig å få marengsen riktig, men ellers er pavlova en enkel kake å lage. Og det er frukten som jo gjør at kaken smaker ekstra godt. Bruk ferske bær, ikke frosne. Da mister du litt av smaken.

Det hele rundes av med et par physalis som gir ekstra dekorativ effekt, samt litt lett strø med ristede nøtter innimellom den røde og blå pynten.

– Da er kaken ferdig! Ha en riktig fin 17. mai og kos dere med pavlova, avslutter Marek med et stort smil.

Oppskriften på pavlova er ikke skrevet i sten; du kan selv variere hva du vil dekorere den med. Du kan for eksempel benytte deg av jordbær, blåbær og kiwi. Foto: Colourbox

Les også:

Sjokolade reduserer faren for hjerteinfarkt

Desserten som har alt

Oppskrift på ananas med kokosgranité

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:51 Helseproblemer stopper Ingvild Flugstad Østberg12:50 Støtte til Radioresepsjonen i Kringkastingsrådet12:28 Nav venter fortsatt lav ledighet12:27 Ulsruds curlinglag slått ut av EM med knapp margin12:01 Farlig, dansk gjengleder på flukt: Pleier fikk pistol mot nakken11:42 Forskere har påvist hudkreftgener11:15 – Som et kaldt gufs fra DDR- og Sovjettiden10:53 – Ingen er bedre for United enn Solskjær10:41 Ving overtar tolv hoteller i Spania10:00 Knivstikking på arbeidsplass i Oslo09:45 Ber om hjelp til å stanse påstått pyramidesystem09:43 Sønn av dansk IS-medlem hentes hjem til Danmark09:43 Kina varsler at de vil gjengjelde Kongressvedtak om Hongkong09:42 Eldre kvinne kritisk skadd i busskjørsel08:45 Dyretragedien i Australia – her reddes Lewis ut av flammehavet08:37 Hitlers flosshatt solgt for over 500.000 kroner07:53 Widerøe mener MDGs politikk truer kortbanenettet07:42 Australias statsminister avviser sammenheng mellom klimaendring og skogbranner07:33 Siv Jensen ber Trygve Slagsvold Vedum bytte side07:05 Blytung beskjed til skiskyttersporten: Kan bety dødsstøtet06:39 Thingnes Bø om sin kalkulerte «gambling»: – Det skal absolutt være mulig06:36 Elverum vil runde 35.000 tilskuere i mesterligaen06:03 Riksrett åpningstema i debatt mellom presidentkandidater06:00 Sveriges Riksbank tar klimagrep – vil kvitte seg med «brune» obligasjoner05:50 Dette skjer i dag05:45 En av seks i Bergen kommune lot seg lure av falsk epost05:30 Dette skjedde i natt05:30 MDG vil stoppe alle nye «monsterveier»05:16 18 jihadister drept i Burkina Faso05:00 VG: Staten har gitt norske kommuner bøter for 1,4 milliarder kroner04:45 Medisiner billigere i Norge enn i mange andre land03:53 Northugs manager slutter etter ni måneder03:38 Bellona-grunnlegger skal lede kamp mot vindmøller03:02 Kongressen vedtok lovforslag om menneskerettigheter i Hongkong03:00 Flere døde i eksplosjon i fyrverkerifabrikk på Sicilia02:59 Ap vil fjerne ostehøvelen i offentlig sektor02:46 Studie: En tredel av Afrikas flora truet av utryddelse02:01 KS mener endring i avgift tvinger busser over på fossilt drivstoff01:45 Kraftig jordskjelv i Thailand og Laos01:01 Fylkesmannen vil ha ny utredning av Vardafjell23:58 Bolivias midlertidige president vil skrive ut nyvalg23:44 Greta Thunberg får internasjonal fredspris for barn23:40 Babcock fikk sparken i Toronto Maple Leafs23:30 Politidirektøren ga ordre om å stanse koranbrenning dagen før koranbrenningen i Kristiansand23:25 Donald Tusk sier han vil kjempe mot populisme som EPPs nye leder23:11 Curling-EM: Viktig seier for Ulsruds lag22:59 Avsatte Moreno: – Jeg nekter å klandre noen22:23 Mann dømt til å betale 3,6 millioner kroner i erstatning etter overgrep22:16 Kvinne knivstukket i Drammen – mann siktet for drapsforsøk21:38 Politiet avslutter etterforskning av hatkriminalitet mot lesbisk par i Sandnes21:19 Solberg til EPP: Bare kristendemokratiske partier kan takle klimakrisen21:02 Person døde etter utforkjøring20:38 Dale demper troen på elfly i Norge20:37 UEFA-disiplinærsak mot Norges Fotballforbund, Romania i trøbbel igjen for rasisme20:33 Utenriksminister Pompeo er «utrolig stolt» av USAs Ukraina-politikk20:21 Tysk NATO-forslag godt mottatt på ministermøte19:40 Krisemåling for KrF19:16 NAV-sjefen slår tilbake etter Hauglies sjokkbrev19:08 Prins Andrew frasier seg alle offentlige oppdrag18:31 Snop og brus til veldedighet slipper avgifter18:29 Trump insisterer på at han ikke presset Ukraina18:04 100 elever har blitt syke på skole i Oslo17:50 Hvitt fosfor-anklagene: – Søreide må ta et kraftfullt oppgjør17:40 Strengere straff for mann som voldtok kvinne med barnevogn17:22 Reaksjoner etter at UEFA bekreftet seedingen til EM-trekningen: – En skandale!17:21 Ocean Viking har reddet 30 i Middelhavet16:50 Dømte Nav-ofre kan måtte vente lenge på erstatning16:34 Tore Sagen om rasist-sketsjen: – Jeg angrer ikke16:26 Vil evaluere systemet for innføring av nye legemidler16:20 Fire rumenske VM-spillere må bli hjemme etter dopingmistanke16:15 Person til sykehus etter knivstikking i Drammen16:02 Boktilbudene strømmer på til Frode Berg15:49 Person omkom i balkongbrann15:49 Sterke reaksjoner på Tottenhams Mourinho-ansettelse: – Usympatisk og dårlig nytt for klubben15:44 Dramatisk vitnemål mot Trump15:25 Banktrøbbel rammet 150.000 pensjonister15:22 Årelang krangel om Hitlers barndomshjem avgjort15:16 E18-advarsel: – Prosjektet er en skandale14:53 Industrigigant vil kutte tusenvis av arbeidsplasser14:28 Kowalczyk gjør comeback14:26 Flere får dø hjemme i stedet for på sykehus13:58 Politisk hengemyr i Israel13:57 Solskjær får trio tilbake fra skade13:56 Ødegaard tilbake i full trening13:37 Ap etterlyser Frps tiltak mot gjengkriminalitet13:13 To ulver skutt fra helikopter i Rendalen12:57 Hellas har fått nok: Sender asyl-advarsel til resten av Europa12:27 Eieren av Morris-kjeden har søkt om konkursbeskyttelse12:26 Tottenham-stjernene takker Pochettino12:15 Mer gråvær i vente – og til uka blir det enda verre12:11 På vei mot et todelt helsesystem12:06 Stjernen og Hilde blir TV 2s hoppeksperter12:05 Tvilling-spedbarn hadde bruddskader – nå er foreldrene dømt11:41 Ny Norwegian-sjef overtar med ærefrykt og sug i magen11:24 Nøkkelperson i riksrettsprosessen inntar vitneboksen11:22 Mourinho på plass i Tottenham: – Forventer trofeer10:58 – Grunnen til at jeg ikke ønsker forbud mot homoterapi10:50 – Viser hvor totalt uansvarlig det er at Norge fortsetter med olje og gass10:12 LeBron James med ny historisk milepæl i NBA09:57 Politiet innrømmer at Kebnekaise-etterforskningen ikke var god nok
Siste nytt
12:51SportHelseproblemer stopper Ingvild Flugstad Østberg12:50KulturStøtte til Radioresepsjonen i Kringkastingsrådet12:28NorgeNav venter fortsatt lav ledighet12:27SportUlsruds curlinglag slått ut av EM med knapp margin12:01VerdenFarlig, dansk gjengleder på flukt: Pleier fikk pistol mot nakken11:42Helse og livsstilForskere har påvist hudkreftgener11:15Penger– Som et kaldt gufs fra DDR- og Sovjettiden10:53Sport– Ingen er bedre for United enn Solskjær10:41ReiseVing overtar tolv hoteller i Spania10:00NorgeKnivstikking på arbeidsplass i Oslo09:45NorgeBer om hjelp til å stanse påstått pyramidesystem09:43VerdenSønn av dansk IS-medlem hentes hjem til Danmark09:43VerdenKina varsler at de vil gjengjelde Kongressvedtak om Hongkong09:42NorgeEldre kvinne kritisk skadd i busskjørsel08:45VerdenDyretragedien i Australia – her reddes Lewis ut av flammehavet08:37VerdenHitlers flosshatt solgt for over 500.000 kroner07:53NorgeWiderøe mener MDGs politikk truer kortbanenettet07:42VerdenAustralias statsminister avviser sammenheng mellom klimaendring og skogbranner07:33PolitikkSiv Jensen ber Trygve Slagsvold Vedum bytte side07:05Helse og livsstilBlytung beskjed til skiskyttersporten: Kan bety dødsstøtet06:39SportThingnes Bø om sin kalkulerte «gambling»: – Det skal absolutt være mulig06:36SportElverum vil runde 35.000 tilskuere i mesterligaen06:03PolitikkRiksrett åpningstema i debatt mellom presidentkandidater06:00PengerSveriges Riksbank tar klimagrep – vil kvitte seg med «brune» obligasjoner05:50NorgeDette skjer i dag05:45NorgeEn av seks i Bergen kommune lot seg lure av falsk epost05:30NorgeDette skjedde i natt05:30MotorMDG vil stoppe alle nye «monsterveier»05:16Verden18 jihadister drept i Burkina Faso05:00NorgeVG: Staten har gitt norske kommuner bøter for 1,4 milliarder kroner04:45Helse og livsstilMedisiner billigere i Norge enn i mange andre land03:53SportNorthugs manager slutter etter ni måneder03:38NorgeBellona-grunnlegger skal lede kamp mot vindmøller03:02VerdenKongressen vedtok lovforslag om menneskerettigheter i Hongkong03:00VerdenFlere døde i eksplosjon i fyrverkerifabrikk på Sicilia02:59PolitikkAp vil fjerne ostehøvelen i offentlig sektor02:46VerdenStudie: En tredel av Afrikas flora truet av utryddelse02:01NorgeKS mener endring i avgift tvinger busser over på fossilt drivstoff01:45VerdenKraftig jordskjelv i Thailand og Laos01:01NorgeFylkesmannen vil ha ny utredning av Vardafjell23:58PolitikkBolivias midlertidige president vil skrive ut nyvalg23:44VerdenGreta Thunberg får internasjonal fredspris for barn23:40SportBabcock fikk sparken i Toronto Maple Leafs23:30NorgePolitidirektøren ga ordre om å stanse koranbrenning dagen før koranbrenningen i Kristiansand23:25VerdenDonald Tusk sier han vil kjempe mot populisme som EPPs nye leder23:11SportCurling-EM: Viktig seier for Ulsruds lag22:59SportAvsatte Moreno: – Jeg nekter å klandre noen22:23NorgeMann dømt til å betale 3,6 millioner kroner i erstatning etter overgrep22:16NorgeKvinne knivstukket i Drammen – mann siktet for drapsforsøk21:38NorgePolitiet avslutter etterforskning av hatkriminalitet mot lesbisk par i Sandnes21:19PolitikkSolberg til EPP: Bare kristendemokratiske partier kan takle klimakrisen21:02NorgePerson døde etter utforkjøring20:38NorgeDale demper troen på elfly i Norge20:37SportUEFA-disiplinærsak mot Norges Fotballforbund, Romania i trøbbel igjen for rasisme20:33VerdenUtenriksminister Pompeo er «utrolig stolt» av USAs Ukraina-politikk20:21VerdenTysk NATO-forslag godt mottatt på ministermøte19:40NorgeKrisemåling for KrF19:16PengerNAV-sjefen slår tilbake etter Hauglies sjokkbrev19:08VerdenPrins Andrew frasier seg alle offentlige oppdrag18:31PengerSnop og brus til veldedighet slipper avgifter18:29VerdenTrump insisterer på at han ikke presset Ukraina18:04Norge100 elever har blitt syke på skole i Oslo17:50PolitikkHvitt fosfor-anklagene: – Søreide må ta et kraftfullt oppgjør17:40NorgeStrengere straff for mann som voldtok kvinne med barnevogn17:22SportReaksjoner etter at UEFA bekreftet seedingen til EM-trekningen: – En skandale!17:21NorgeOcean Viking har reddet 30 i Middelhavet16:50PengerDømte Nav-ofre kan måtte vente lenge på erstatning16:34KulturTore Sagen om rasist-sketsjen: – Jeg angrer ikke16:26Helse og livsstilVil evaluere systemet for innføring av nye legemidler16:20SportFire rumenske VM-spillere må bli hjemme etter dopingmistanke16:15NorgePerson til sykehus etter knivstikking i Drammen16:02NorgeBoktilbudene strømmer på til Frode Berg15:49NorgePerson omkom i balkongbrann15:49SportSterke reaksjoner på Tottenhams Mourinho-ansettelse: – Usympatisk og dårlig nytt for klubben15:44PolitikkDramatisk vitnemål mot Trump15:25PengerBanktrøbbel rammet 150.000 pensjonister15:22VerdenÅrelang krangel om Hitlers barndomshjem avgjort15:16MotorE18-advarsel: – Prosjektet er en skandale14:53PengerIndustrigigant vil kutte tusenvis av arbeidsplasser14:28SportKowalczyk gjør comeback14:26Helse og livsstilFlere får dø hjemme i stedet for på sykehus13:58PolitikkPolitisk hengemyr i Israel13:57SportSolskjær får trio tilbake fra skade13:56SportØdegaard tilbake i full trening13:37PolitikkAp etterlyser Frps tiltak mot gjengkriminalitet13:13NorgeTo ulver skutt fra helikopter i Rendalen12:57VerdenHellas har fått nok: Sender asyl-advarsel til resten av Europa12:27PengerEieren av Morris-kjeden har søkt om konkursbeskyttelse12:26SportTottenham-stjernene takker Pochettino12:15NorgeMer gråvær i vente – og til uka blir det enda verre12:11StemmerPå vei mot et todelt helsesystem12:06SportStjernen og Hilde blir TV 2s hoppeksperter12:05NorgeTvilling-spedbarn hadde bruddskader – nå er foreldrene dømt11:41PengerNy Norwegian-sjef overtar med ærefrykt og sug i magen11:24PolitikkNøkkelperson i riksrettsprosessen inntar vitneboksen11:22SportMourinho på plass i Tottenham: – Forventer trofeer10:58Politikk– Grunnen til at jeg ikke ønsker forbud mot homoterapi10:50Verden– Viser hvor totalt uansvarlig det er at Norge fortsetter med olje og gass10:12SportLeBron James med ny historisk milepæl i NBA09:57NorgePolitiet innrømmer at Kebnekaise-etterforskningen ikke var god nok
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus