Slik lager du pavlova til 17. mai

Pavlova har en av de enkleste kakeoppskriftene du kan følge. Pyntet i 17. mai-fargene er den perfekt for desserttallerkenen på nasjonaldagen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingredienser til 1 stk. Pavlova à la Rune:

Marengs

  • 4 eggehviter
  • 175 gram sukker
  • 1/2 teskje maizenna
  • 1/2 teskje eddik
  • 1/2 teskje vaniljesukker

Krem

  • 3 dl kremfløte
  • 3 ts vaniljesukker

Pynt

Jordbær, blåbær, bringebær, et par physalis og ristede hasselnøtter

Sprø på utsiden, myk og deilig på innsiden og overstrødd med pisket krem, frukt og bær. Marengskaken Pavlova har fast plass på mange norske matbord 17. mai, og for mange føles det ikke som skikkelig nasjonaldag uten å ha spist et stykke eller to. Når den i tillegg er fri for gluten, er dette den ideelle kaken for allergikere.

Pavlova kan lages på mange måter, og det finnes ikke en fast fasit på oppskriften. Du står fritt til å bygge den i både en og to eller flere etasjer, og du kan selv variere hvilke typer frukt og bær du vil pynte den med.

Slik lager du: Minipavlova med limekrem og bringebær

Over 60 pavlova på en måned

Hos Matspecialen er mai en av de travleste månedene i året. Konfirmasjonshelger, helligdager og 17. mai følger hverandre som perler på en snor, og i løpet av en måned baker Oslos største cateringselskap langt over 60 pavlova fra bunnen av.

Les innlegget til Gjerrigknarken: Må du virkelig bruke så mye penger på 17. mai-feiringen?

Tidlig en torsdag morgen i 2016 troppet ABC Nyheter opp på Matcentralens kjøkken der konditor Marek Zarzycki skulle vise oss hvordan lage pavlova til 17. mai. Deres egen utgave lyder navnet «Pavlova à la Rune», oppkalt etter sjefskonditor Rune Larsen, og de beskriver den selv som en nydelig kake som smelter i munnen.

Denne morgenen skal Marek lage fire pavlova på én gang. Han tar oppgaven med største ro mens han forklarer og viser.

– Vi begynner med å skille eggene, og her er det viktig å være nøye på å samle kun eggehvite i en egen skål. Deretter blander vi inn sukker, vaniljesukker og maizenna. Til slutt har jeg i to teskjeer eddik. Du kan bruke helt vanlig eddik slik som den du finner på butikken din.

Slik lager du: Sjokoladefondant med Baileys

(Saken fortsetter under)

Føste punkt i oppskriften på enhver pavlova, er å skille eggene slik at du får eggehvite i egen bolle. Foto: Roger Grosvold/ABC Nyheter

Sparer tid og slitne armer

For en som ikke har laget pavlova før, kan det virke litt merkelig å skulle blande inn eddik i en kake som jo skal smake som rene sukkerbomben. Men det er eddiken som gjør at kaken blir seig og myk på innsiden.

Marek blander sammen ingrediensene i en stor bolle før han tar den med over til en mikser som effektivt pisker blandingen til den blir tykk og stiv marengs. Men hvordan kan man se at marengsen er ferdig?

– Du ser det på konsistensen, du skal bare piske videre til den er såpass stiv at den ikke lenger flyter ut. Men jeg anbefaler at du har en stavmikser eller liknende kjøkkenmaskin tilgjengelig, da sparer du både tid og såre armer.

Slik lager du: Sjokoladekake: Denne vil imponere gjestene dine

Kakelaging for hele familien

Vel på plass borte ved bordet igjen, står det fire runde kakeformer fordelt to og to på bakepapir. Marek henter frem en boks med formfett og sprayer nøye på innsiden av hver form. Formfettet sørger for at kakene ikke fester seg på innsiden.

– Deretter fordeler jeg marengsen på de ulike formene. Som dere ser så er den blitt ganske så fin og stiv slik at jeg enkelt kan forme den ut med en vanlig steikespade slik jeg selv ønsker.

Det hele ser unektelig lekende enkelt ut. Her ligger alt til rette for at du kan invitere de minste barna til å være med på bakingen og ikke bare lese høyt fra oppskriften underveis.

Selve pyntingen er unektelig det store høydepunktet. Men før du kommer så langt, skal formen inn i en ovn som er forvarmet til 180 grader. Så fort formen er satt inn, senkes varmen til 100 grader og alarmklokka stilles inn på nedtelling fra 75 minutter.

Slik lager du: Eplekake med vaniljesaus

(Saken fortsetter under)

Ved å spraye formfett på innsiden av kakeformene, sørger du for at kakene ikke fester seg på innsiden. Foto: Roger Grosvold/ABC Nyheter

Nasjonaldessert Down Under

Pavlova henter navnet sitt fra den russiske ballerinaen Anna Pavlova og skal etter sigende ha blitt skapt til hennes ære på 1920-tallet i Australia og New Zealand der den nyter status som nasjonaldessert. Den enkle oppskriften har gjort den til en suksess i ethvert selskap, og her hjemme er den blitt en trofast gjenganger når desserter settes på bordet 17. mai.

Hos Matspecialen i Oslo åpner Marek ovnen og henter ut former med marengs som er klare for neste skritt mot fiks ferdig resultatet. Marengsbunnene er blitt høye og fine, og takket være formfettet er det enkelt å skille de fra kakeformene.

– Nå fortsetter jeg med å blande sammen kremfløte og vaniljesukker til krem, samtidig som jeg har i litt vaniljepasta som gir bedre og sterkere smak av vanilje. Du kan alltids bytte ut vaniljesmaken med sjokolade, men personlig synes jeg vanilje smaker best til frukt og bær.

Les også: – Sjokolade styrker kroppen og hjernen

Valgfri kakepynt

Kremen fordeles rundt på kaken til den ligger som et tykt lokk. Litt av poenget med pavlova er at kaken skal bugne, så ikke vær altfor beskjeden med mengden du smører utover.

– Du kan gjerne forme kremen slik at kaken står opp som en spiss. Du kan også benytte deg av to marengsbunner, med krem og frukt både innimellom og på hele toppen, forklarer Marek.

– I forbindelse med 17. mai, merker vi at det først og fremst er jordbær som er populært å pynte kaken med. Selv bruker jeg både jordbær, bringebær og blåbær, men du kan også bruke fersken, mango, små deler av mandarin og litt appelsin. Men de gir jo ikke den samme smaken.

Les også: Slik blir du fin i bunad

(Saken fortsetter under)

La kaken hvile i ovnen til både ovn og kake er helt kalde. Deretter kan du ta formen av kaken. Marengsen kan fryses (uten pynt). Foto: Roger Grosvold/ABC Nyheter

Ikke bruk frosne bær

Marek deler opp hvert jordbær i fire mindre biter som så fordeles rundt på kaken. Deretter pynter han med rikelig mengder blåbær og bringebær. Resultatet viser seg å bli særdeles fristende.

– Det er viktig å få marengsen riktig, men ellers er pavlova en enkel kake å lage. Og det er frukten som jo gjør at kaken smaker ekstra godt. Bruk ferske bær, ikke frosne. Da mister du litt av smaken.

Det hele rundes av med et par physalis som gir ekstra dekorativ effekt, samt litt lett strø med ristede nøtter innimellom den røde og blå pynten.

– Da er kaken ferdig! Ha en riktig fin 17. mai og kos dere med pavlova, avslutter Marek med et stort smil.

Oppskriften på pavlova er ikke skrevet i sten; du kan selv variere hva du vil dekorere den med. Du kan for eksempel benytte deg av jordbær, blåbær og kiwi. Foto: Colourbox

Les også:

Sjokolade reduserer faren for hjerteinfarkt

Desserten som har alt

Oppskrift på ananas med kokosgranité

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:36 Netanyahu: Israel trenger en sterk sionistisk regjering05:11 Norsk-tysk studie: Farlig stoff i tre av fire plastprodukter04:42 Mexico ber fransk auksjonshus stoppe kunstsalg04:38 Høyre-ordfører kan miste kjedet på grunn av én stemme04:15 Ingen skadd, ingen pågrepet etter skyting i Oslo04:07 Rusrapport: Vest-Agder- og Oslo-innbyggere sliter mest02:51 Opposisjonspolitiker i Venezuela løslatt02:29 Netanyahus utfordrer vil danne samlingsregjering i Israel02:24 Negotia: Umulig å spå hvor lang Felleskjøpet-streiken blir01:59 Flere migranter i verden01:50 Medier: Saudi-Arabia vil legge fram bevis for at Iran var involvert i angrepene01:30 Vintyv fra Oslo stjal 32 flasker verdt nesten 60.000 på pol i Trondheim01:05 MDG inviterer fagbevegelsen til samtaler00:41 FIVH: 10 millioner ubrukte mobiltelefoner i norske hjem00:35 Høyere valgdeltakelse i Israel23:44 Haaland etter eventyrkvelden: – Hadde vært gøy å være det nye Ajax23:37 Trumps tidligere valgkampleder holdt tett i høring23:35 Schibsted lanserer hjemleveringstjeneste23:33 Barcelona heldige da stjerneskuddet satte rekord23:28 Liverpool-Klopp etter bortesmell: – Det var ikke straffe23:21 Lagerbäck jublet over Haaland-show23:09 Lieberman tar til orde for samlingsregjering i Israel23:06 Straffebom da Chelsea røk i mesterligaåpningen22:48 Ny pågripelse etter tyveri av gulltoalett på Churchills fødested22:12 Flygerforbundet ber statlige selskaper kreve økt flysikkerhet21:49 Haaland herjer i mesterligaen - scoret hattrick før pause21:46 Eksklusjon i FNB blir omgjort21:43 FpU-topp sier han forstår Rajas utspill21:28 Undersøkelse: Nordmenn og saudiarabere er minst bekymret for klimaet21:21 Inter-blemme i mesterligaåpningen21:19 Messi på benken, stjerneskuddet setter Barca-rekord21:18 Spania rykker nærmere nyvalg21:16 Naturfotograf tildeles Forskningsrådets formidlingspris21:09 Netanyahus blokk får ikke flertall i valgdagsmålinger i Israel21:04 Brann i anlegg som lagrer koppervirus20:30 – Jeg ser ingen grunn til at de rikeste skal motta sosialhjelp fra staten20:05 Saudi-Arabia: 50 prosent av den rammede oljeproduksjonen er gjenopptatt19:23 Politiet om ny tyveribølge: – Blir et samfunnsproblem19:03 Prinsesse Ingrid Alexandra avduket nye skulpturer i skulpturparken sin18:54 Regjeringspartiene krangler videre i full offentlighet18:45 Ocean Viking reddet 109 mennesker i Middelhavet18:39 Storbritannia og Tyskland oppfordrer til kollektivt svar på angrepene i Saudi-Arabia18:37 Facebook stenger Netanyahus chatbot på valgdagen18:12 Helgen blir varm i Sør-Norge17:53 Evjen solgt til AZ Alkmaar17:51 Full skadekrise i Citys midtforsvar17:39 Hollywood-kjendis fikk 14 dager - hjemløs kvinne fikk 5 år17:30 Grande avbryter Island-tur17:04 Mystisk misdannelse forundrer tyske leger17:03 Sverige holder tilbake utbetalinger til norsk skogselskap i Afrika17:02 Jordan: Over 150.000 syriske flyktninger har reist hjem17:01 Tunisia: Jussprofessor og fengslet mediemogul videre i presidentvalget17:00 Antall asylsøknader i Europa steg med 25 prosent i juli16:43 Raja avviser at «brun propaganda» var Hitler-referanse16:15 MDG og Venstre i Oslo har hatt en «god samtale»16:14 NRK-sjefen reagerer på statsministerens kritikk av Folkeopplysningen16:07 Ropstad: Interne problemer bør tas internt16:05 42-åring dømt til 17 års fengsel for drap på Hellerud i juni 201715:15 Falsk jomfruolje konfiskert i Italia15:13 Russland med 29 nøytrale utøvere i friidretts-VM15:10 Henrettet i sin egen seng: – Drept fordi hun er asiatisk15:04 Salomonøyene vender Taiwan ryggen14:45 Danske vindmøller satte ny rekord14:31 Jensen om Raja-utspill: – Langt over grensen14:15 Thomas Cook søker konkursbeskyttelse14:14 Far siktet etter gjenopptakelse av barnedødsfall i 201314:13 Ekspertpanel om bioenergi: – Et perverst smutthull13:50 Lagarde godtatt som sentralbanksjef13:50 Tusenvis av laks på rømmen i Sognefjorden13:20 Kronprinsparet tok turen til fjells13:19 «Tuttas» avskjed var ikke planlagt13:19 Ny analyse viser bompengelistenes ekstreme valgtriumf12:51 Redusert straff for Neymar etter VAR-utbrudd12:51 Propanlekkasje fra tankbil stanset12:50 Uføre kan bli fratatt pensjonstillegg12:20 Fransk politi flytter 1.000 mennesker fra leir ved Dunkerque12:19 NOAH anmelder skytingen av binne med unger12:02 Motvilje i USA mot krig med Iran12:00 Politiet har sikret mistenkelig gjenstand i Trollhättan11:46 Raja: Det stinker av Frps retorikk11:45 Prinsesse Märtha Louises Instagram-konto slettet uten hennes samtykke11:25 Apple mener EU-bot er «fullstendig urealistisk»11:25 Ikke klart når folk kan flytte hjem etter jordras11:12 Selvmordsangrep mot valgkampmøte i Afghanistan11:11 Avis: Nok en spiller på vei bort fra Bodø/Glimt11:11 Propanlekkasje i Kristiansund stanset11:10 Tour de France-vinneren dropper sykkel-VM11:02 Savnet jeger funnet i god behold i Namdal10:39 Tør USA vise handlekraft? Spørsmålet gjelder hele det internasjonale samfunnet10:38 Italias Matteo Renzi starter nytt parti10:37 Sju nye meldinger om syke hunder10:36 Virke: Norge kan tape minst 48 milliarder ved å gå ut av EØS10:34 Fotball: Vålerenga best på talentutvikling10:34 Kardinal anker til høyesterett etter overgrepsdom09:52 Oljeprisen fortsetter oppover – bensinprisen over 17 kroner09:42 Et blaff av sommer treffer landet til helgen09:34 Irans øverste leder: – Blir ingen samtaler med USA09:31 Juks avdekket ved bilverksted – godkjenning for 170 biler trekkes tilbake09:05 Terrorsaken i Bærum: Dødsårsaken var fire skudd08:47 Arbeiderpartiet var den største taperen i 163 kommuner
Siste nytt
05:36VerdenNetanyahu: Israel trenger en sterk sionistisk regjering05:11NorgeNorsk-tysk studie: Farlig stoff i tre av fire plastprodukter04:42VerdenMexico ber fransk auksjonshus stoppe kunstsalg04:38NorgeHøyre-ordfører kan miste kjedet på grunn av én stemme04:15NorgeIngen skadd, ingen pågrepet etter skyting i Oslo04:07NorgeRusrapport: Vest-Agder- og Oslo-innbyggere sliter mest02:51VerdenOpposisjonspolitiker i Venezuela løslatt02:29VerdenNetanyahus utfordrer vil danne samlingsregjering i Israel02:24NorgeNegotia: Umulig å spå hvor lang Felleskjøpet-streiken blir01:59VerdenFlere migranter i verden01:50VerdenMedier: Saudi-Arabia vil legge fram bevis for at Iran var involvert i angrepene01:30NorgeVintyv fra Oslo stjal 32 flasker verdt nesten 60.000 på pol i Trondheim01:05NorgeMDG inviterer fagbevegelsen til samtaler00:41NorgeFIVH: 10 millioner ubrukte mobiltelefoner i norske hjem00:35VerdenHøyere valgdeltakelse i Israel23:44SportHaaland etter eventyrkvelden: – Hadde vært gøy å være det nye Ajax23:37VerdenTrumps tidligere valgkampleder holdt tett i høring23:35NorgeSchibsted lanserer hjemleveringstjeneste23:33SportBarcelona heldige da stjerneskuddet satte rekord23:28SportLiverpool-Klopp etter bortesmell: – Det var ikke straffe23:21SportLagerbäck jublet over Haaland-show23:09VerdenLieberman tar til orde for samlingsregjering i Israel23:06SportStraffebom da Chelsea røk i mesterligaåpningen22:48VerdenNy pågripelse etter tyveri av gulltoalett på Churchills fødested22:12NorgeFlygerforbundet ber statlige selskaper kreve økt flysikkerhet21:49SportHaaland herjer i mesterligaen - scoret hattrick før pause21:46PolitikkEksklusjon i FNB blir omgjort21:43PolitikkFpU-topp sier han forstår Rajas utspill21:28NorgeUndersøkelse: Nordmenn og saudiarabere er minst bekymret for klimaet21:21SportInter-blemme i mesterligaåpningen21:19SportMessi på benken, stjerneskuddet setter Barca-rekord21:18VerdenSpania rykker nærmere nyvalg21:16NorgeNaturfotograf tildeles Forskningsrådets formidlingspris21:09PolitikkNetanyahus blokk får ikke flertall i valgdagsmålinger i Israel21:04VerdenBrann i anlegg som lagrer koppervirus20:30Norge– Jeg ser ingen grunn til at de rikeste skal motta sosialhjelp fra staten20:05VerdenSaudi-Arabia: 50 prosent av den rammede oljeproduksjonen er gjenopptatt19:23NorgePolitiet om ny tyveribølge: – Blir et samfunnsproblem19:03NorgePrinsesse Ingrid Alexandra avduket nye skulpturer i skulpturparken sin18:54PolitikkRegjeringspartiene krangler videre i full offentlighet18:45VerdenOcean Viking reddet 109 mennesker i Middelhavet18:39VerdenStorbritannia og Tyskland oppfordrer til kollektivt svar på angrepene i Saudi-Arabia18:37VerdenFacebook stenger Netanyahus chatbot på valgdagen18:12NorgeHelgen blir varm i Sør-Norge17:53SportEvjen solgt til AZ Alkmaar17:51SportFull skadekrise i Citys midtforsvar17:39VerdenHollywood-kjendis fikk 14 dager - hjemløs kvinne fikk 5 år17:30PolitikkGrande avbryter Island-tur17:04Helse og livsstilMystisk misdannelse forundrer tyske leger17:03NorgeSverige holder tilbake utbetalinger til norsk skogselskap i Afrika17:02VerdenJordan: Over 150.000 syriske flyktninger har reist hjem17:01VerdenTunisia: Jussprofessor og fengslet mediemogul videre i presidentvalget17:00VerdenAntall asylsøknader i Europa steg med 25 prosent i juli16:43PolitikkRaja avviser at «brun propaganda» var Hitler-referanse16:15PolitikkMDG og Venstre i Oslo har hatt en «god samtale»16:14PolitikkNRK-sjefen reagerer på statsministerens kritikk av Folkeopplysningen16:07PolitikkRopstad: Interne problemer bør tas internt16:05Norge42-åring dømt til 17 års fengsel for drap på Hellerud i juni 201715:15Helse og livsstilFalsk jomfruolje konfiskert i Italia15:13SportRussland med 29 nøytrale utøvere i friidretts-VM15:10NorgeHenrettet i sin egen seng: – Drept fordi hun er asiatisk15:04VerdenSalomonøyene vender Taiwan ryggen14:45VerdenDanske vindmøller satte ny rekord14:31PolitikkJensen om Raja-utspill: – Langt over grensen14:15ReiseThomas Cook søker konkursbeskyttelse14:14NorgeFar siktet etter gjenopptakelse av barnedødsfall i 201314:13VerdenEkspertpanel om bioenergi: – Et perverst smutthull13:50PengerLagarde godtatt som sentralbanksjef13:50NorgeTusenvis av laks på rømmen i Sognefjorden13:20KulturKronprinsparet tok turen til fjells13:19Sport«Tuttas» avskjed var ikke planlagt13:19MotorNy analyse viser bompengelistenes ekstreme valgtriumf12:51SportRedusert straff for Neymar etter VAR-utbrudd12:51NorgePropanlekkasje fra tankbil stanset12:50PengerUføre kan bli fratatt pensjonstillegg12:20VerdenFransk politi flytter 1.000 mennesker fra leir ved Dunkerque12:19NorgeNOAH anmelder skytingen av binne med unger12:02VerdenMotvilje i USA mot krig med Iran12:00VerdenPolitiet har sikret mistenkelig gjenstand i Trollhättan11:46PolitikkRaja: Det stinker av Frps retorikk11:45NorgePrinsesse Märtha Louises Instagram-konto slettet uten hennes samtykke11:25PengerApple mener EU-bot er «fullstendig urealistisk»11:25NorgeIkke klart når folk kan flytte hjem etter jordras11:12VerdenSelvmordsangrep mot valgkampmøte i Afghanistan11:11SportAvis: Nok en spiller på vei bort fra Bodø/Glimt11:11NorgePropanlekkasje i Kristiansund stanset11:10SportTour de France-vinneren dropper sykkel-VM11:02NorgeSavnet jeger funnet i god behold i Namdal10:39StemmerTør USA vise handlekraft? Spørsmålet gjelder hele det internasjonale samfunnet10:38PolitikkItalias Matteo Renzi starter nytt parti10:37Helse og livsstilSju nye meldinger om syke hunder10:36PengerVirke: Norge kan tape minst 48 milliarder ved å gå ut av EØS10:34SportFotball: Vålerenga best på talentutvikling10:34VerdenKardinal anker til høyesterett etter overgrepsdom09:52PengerOljeprisen fortsetter oppover – bensinprisen over 17 kroner09:42NorgeEt blaff av sommer treffer landet til helgen09:34VerdenIrans øverste leder: – Blir ingen samtaler med USA09:31MotorJuks avdekket ved bilverksted – godkjenning for 170 biler trekkes tilbake09:05NorgeTerrorsaken i Bærum: Dødsårsaken var fire skudd08:47PolitikkArbeiderpartiet var den største taperen i 163 kommuner
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus