Slik lager du pavlova til 17. mai

Pavlova har en av de enkleste kakeoppskriftene du kan følge. Pyntet i 17. mai-fargene er den perfekt for desserttallerkenen på nasjonaldagen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingredienser til 1 stk. Pavlova à la Rune:

Marengs

  • 4 eggehviter
  • 175 gram sukker
  • 1/2 teskje maizenna
  • 1/2 teskje eddik
  • 1/2 teskje vaniljesukker

Krem

  • 3 dl kremfløte
  • 3 ts vaniljesukker

Pynt

Jordbær, blåbær, bringebær, et par physalis og ristede hasselnøtter

Sprø på utsiden, myk og deilig på innsiden og overstrødd med pisket krem, frukt og bær. Marengskaken Pavlova har fast plass på mange norske matbord 17. mai, og for mange føles det ikke som skikkelig nasjonaldag uten å ha spist et stykke eller to. Når den i tillegg er fri for gluten, er dette den ideelle kaken for allergikere.

Pavlova kan lages på mange måter, og det finnes ikke en fast fasit på oppskriften. Du står fritt til å bygge den i både en og to eller flere etasjer, og du kan selv variere hvilke typer frukt og bær du vil pynte den med.

Slik lager du: Minipavlova med limekrem og bringebær

Over 60 pavlova på en måned

Hos Matspecialen er mai en av de travleste månedene i året. Konfirmasjonshelger, helligdager og 17. mai følger hverandre som perler på en snor, og i løpet av en måned baker Oslos største cateringselskap langt over 60 pavlova fra bunnen av.

Les innlegget til Gjerrigknarken: Må du virkelig bruke så mye penger på 17. mai-feiringen?

Tidlig en torsdag morgen i 2016 troppet ABC Nyheter opp på Matcentralens kjøkken der konditor Marek Zarzycki skulle vise oss hvordan lage pavlova til 17. mai. Deres egen utgave lyder navnet «Pavlova à la Rune», oppkalt etter sjefskonditor Rune Larsen, og de beskriver den selv som en nydelig kake som smelter i munnen.

Denne morgenen skal Marek lage fire pavlova på én gang. Han tar oppgaven med største ro mens han forklarer og viser.

– Vi begynner med å skille eggene, og her er det viktig å være nøye på å samle kun eggehvite i en egen skål. Deretter blander vi inn sukker, vaniljesukker og maizenna. Til slutt har jeg i to teskjeer eddik. Du kan bruke helt vanlig eddik slik som den du finner på butikken din.

Slik lager du: Sjokoladefondant med Baileys

(Saken fortsetter under)

Føste punkt i oppskriften på enhver pavlova, er å skille eggene slik at du får eggehvite i egen bolle. Foto: Roger Grosvold/ABC Nyheter

Sparer tid og slitne armer

For en som ikke har laget pavlova før, kan det virke litt merkelig å skulle blande inn eddik i en kake som jo skal smake som rene sukkerbomben. Men det er eddiken som gjør at kaken blir seig og myk på innsiden.

Marek blander sammen ingrediensene i en stor bolle før han tar den med over til en mikser som effektivt pisker blandingen til den blir tykk og stiv marengs. Men hvordan kan man se at marengsen er ferdig?

– Du ser det på konsistensen, du skal bare piske videre til den er såpass stiv at den ikke lenger flyter ut. Men jeg anbefaler at du har en stavmikser eller liknende kjøkkenmaskin tilgjengelig, da sparer du både tid og såre armer.

Slik lager du: Sjokoladekake: Denne vil imponere gjestene dine

Kakelaging for hele familien

Vel på plass borte ved bordet igjen, står det fire runde kakeformer fordelt to og to på bakepapir. Marek henter frem en boks med formfett og sprayer nøye på innsiden av hver form. Formfettet sørger for at kakene ikke fester seg på innsiden.

– Deretter fordeler jeg marengsen på de ulike formene. Som dere ser så er den blitt ganske så fin og stiv slik at jeg enkelt kan forme den ut med en vanlig steikespade slik jeg selv ønsker.

Det hele ser unektelig lekende enkelt ut. Her ligger alt til rette for at du kan invitere de minste barna til å være med på bakingen og ikke bare lese høyt fra oppskriften underveis.

Selve pyntingen er unektelig det store høydepunktet. Men før du kommer så langt, skal formen inn i en ovn som er forvarmet til 180 grader. Så fort formen er satt inn, senkes varmen til 100 grader og alarmklokka stilles inn på nedtelling fra 75 minutter.

Slik lager du: Eplekake med vaniljesaus

(Saken fortsetter under)

Ved å spraye formfett på innsiden av kakeformene, sørger du for at kakene ikke fester seg på innsiden. Foto: Roger Grosvold/ABC Nyheter

Nasjonaldessert Down Under

Pavlova henter navnet sitt fra den russiske ballerinaen Anna Pavlova og skal etter sigende ha blitt skapt til hennes ære på 1920-tallet i Australia og New Zealand der den nyter status som nasjonaldessert. Den enkle oppskriften har gjort den til en suksess i ethvert selskap, og her hjemme er den blitt en trofast gjenganger når desserter settes på bordet 17. mai.

Hos Matspecialen i Oslo åpner Marek ovnen og henter ut former med marengs som er klare for neste skritt mot fiks ferdig resultatet. Marengsbunnene er blitt høye og fine, og takket være formfettet er det enkelt å skille de fra kakeformene.

– Nå fortsetter jeg med å blande sammen kremfløte og vaniljesukker til krem, samtidig som jeg har i litt vaniljepasta som gir bedre og sterkere smak av vanilje. Du kan alltids bytte ut vaniljesmaken med sjokolade, men personlig synes jeg vanilje smaker best til frukt og bær.

Les også: – Sjokolade styrker kroppen og hjernen

Valgfri kakepynt

Kremen fordeles rundt på kaken til den ligger som et tykt lokk. Litt av poenget med pavlova er at kaken skal bugne, så ikke vær altfor beskjeden med mengden du smører utover.

– Du kan gjerne forme kremen slik at kaken står opp som en spiss. Du kan også benytte deg av to marengsbunner, med krem og frukt både innimellom og på hele toppen, forklarer Marek.

– I forbindelse med 17. mai, merker vi at det først og fremst er jordbær som er populært å pynte kaken med. Selv bruker jeg både jordbær, bringebær og blåbær, men du kan også bruke fersken, mango, små deler av mandarin og litt appelsin. Men de gir jo ikke den samme smaken.

Les også: Slik blir du fin i bunad

(Saken fortsetter under)

La kaken hvile i ovnen til både ovn og kake er helt kalde. Deretter kan du ta formen av kaken. Marengsen kan fryses (uten pynt). Foto: Roger Grosvold/ABC Nyheter

Ikke bruk frosne bær

Marek deler opp hvert jordbær i fire mindre biter som så fordeles rundt på kaken. Deretter pynter han med rikelig mengder blåbær og bringebær. Resultatet viser seg å bli særdeles fristende.

– Det er viktig å få marengsen riktig, men ellers er pavlova en enkel kake å lage. Og det er frukten som jo gjør at kaken smaker ekstra godt. Bruk ferske bær, ikke frosne. Da mister du litt av smaken.

Det hele rundes av med et par physalis som gir ekstra dekorativ effekt, samt litt lett strø med ristede nøtter innimellom den røde og blå pynten.

– Da er kaken ferdig! Ha en riktig fin 17. mai og kos dere med pavlova, avslutter Marek med et stort smil.

Oppskriften på pavlova er ikke skrevet i sten; du kan selv variere hva du vil dekorere den med. Du kan for eksempel benytte deg av jordbær, blåbær og kiwi. Foto: Colourbox

Les også:

Sjokolade reduserer faren for hjerteinfarkt

Desserten som har alt

Oppskrift på ananas med kokosgranité

Personvernpolicy