Lyst på enkel, god, sunn, kjapp og billig middag?

Dette er oppskriften som gjorde kål godt. Foto: Erik Hannemann
Dette er oppskriften som gjorde kål godt. Foto: Erik Hannemann
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da er dette ingrediensen for deg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det første som slår meg er hvor god den er å ta på.

Nykålen, altså.

Du får liksom et solid grep umiddelbart. Her har håndballprodusentene mye å lære, tenker jeg. Tenk, håndballen er jo laget for å holdes og kastes, men kan likevel ikke måle seg med kålen.

Joda, jeg vet det er en kål tanke, men jeg klarte ikke dy meg.

Det gjør jeg heller ikke når jeg får servert smørdampet nykål, en av vårens små undere: Kutt kålen akkurat slik det passer deg, ha den i en kjele med kokende vann og smør. Etter to, tre minutter er den ferdig.

Har du lyst på enkel, sunn, kjapp og billig middag? Ja, da har du et godt utgangspunkt her.

Du kunne for eksempel bare trekke et stykke torsk og legge på toppen. Om du vil gjøre det litt mer avansert, kan du steke et stykke laks og så vende kålen inn med litt karve, dill og kanskje litt frisk salat.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ble det for mye mas?

Ok, da gjør vi det enklere: Rull noen dampede kålblader inn i parmaskinke.

Les også: Slik kutter du kaloriene på restaurant

Coleslaw

På omtrent samme vanskelighetsskala finner vi coleslaw (uttales kåolslå).

Det er ikke verre enn å blande crème fraîche med majones, sitron, sukker, hp-saus og oppskivet kål.

Jeg synes det blir litt bedre med eple og gulrot og kanskje noen sylteagurker. Det er perfekt grilltilbehør, men kan også serveres med et stekt kyllingbryst eller dampet fiskestykke på toppen.

Les også: Slik gjør du grillen klar for sesongen

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

(Saken fortsetter under)

Coleslaw serveres normalt som tilbehør til grillmat, fish and chips og andre stekte retter. Foto: Colourbox
Coleslaw serveres normalt som tilbehør til grillmat, fish and chips og andre stekte retter. Foto: Colourbox

Trendy kål

Har du lyst til å lage det mest trendy som finnes om dagen, så er kimchi det opplagte valget. Kimchi er fra Korea og lages ved å fermentere kål, gjerne sammen med med reddiker, hvitløk, chili, ingefær, soya etc.

Prinsippet er at kålen ligger i saltet vann i en liten uke. Sjekk oppskriften nedenfor!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Der finner du også oppskrift på kålpai - kjempegod!

Jeg tar også med en som bare jeg liker: Det er nykål, pølser og blåmuggost. Det er lov å prøve den også, men du er altså advart.

Les også: Oppskriftene for deg som egentlig ikke gidder å lage middag


Nykål og pølser

Vi hyller våren med nykål og pølser.

Ingredienser:

  • 1 stk nykål
  • 8 stk pølse
  • 2 stk sjalottløk
  • 100 g blåmuggost
  • 1 stk eple
  • 2 potte gressløk
  • 2 ss urter


Kålpai med spekeskinke

Dette er den nye hverdagsmaten.

Ingredienser:

  • 2 stk egg
  • 2,5 dl melk
  • 200 g hvetemel
  • 1 ts salt
  • 0,5 stk kålhode
  • 5 skiver spekeskinke


Kimchi

Kimchi er den koreanske nasjonalretten, og den består av gjærede grønnsaker, ofte kål. Dette er en hurtigvariant av kimchi.

Til 8 porsjoner:

Grønnsaker

  • 3 stk kinakål
  • 2 l vann
  • 2 ss havsalt
  • 2 stk gulrot
  • 2 stk vårløk
  • 0,5 stk rettich

Chiliblanding

  • 20 cm ingefær
  • 6 fedd hvitløk
  • 2 stk rød chili
  • 5 ts chilipulver
  • 2 dl fish sauce

Risgrøt

  • 4 ss rismel
  • 5 dl vann
  • 3 ss sukker


Les også:

Lyst på enkel, god, sunn, kjapp og billig middag?

De fire kjappeste mandagsmiddagene

Matspørsmålene du neppe klarer å svare på

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no