Meny

Slik lager du lammestek til påske

Tilbered lammestek med seks enkle trinn. Se video i vinduet over.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lammestek er enkelt å tilberede, men den trenger lang tid i ovnen.

Ingredienser til 6 porsjoner:

  • 1 stk lammelår, cirka 2,5 kilo
  • 2 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 3 båt hvitløk
  • 4 stilk frisk rosmarin
  • 3 dl vann

Ovnsbakte grønnsaker:

  • 6 stk gulrot i staver
  • 1 stk sellerirot i biter
  • 3 stk løk i båter
  • 2 ss olivenolje
  • 1 ts salt
  • 1/2 ts pepper

Sjysaus:

  • Cirka 3 dl kraft fra steken
  • 1 ss maisenna

Lammestek er klassisk påskemat i Norge. Nordmenn kjøper nesten tre ganger så mye lammestek i påskemåneden som i månedene ellers i året, ifølge Matprat.no.

Skal du bruke et helt lammelår med bein kan det være lurt å fjerne beinet, ihvertfall isbeinet, for å gjøre det enklere å skjære opp steken i etterkant av steking.

Les også: Kreftforeningen advarer: Sein påske betyr sterk sol

Her er Matprats seks enkle trinn til tilbereding av lammestek i ovnen:

1. Snitt ned i kjøttet med en kniv.
2. Gni lammelåret godt inn med salt og pepper.
3. Rens hvitløksbåter og del dem i skiver. Stikk inn hvitløksskiver og rosmarinkvaster i kjøttet.
4. Legg steken i en langpanne og hell i vannet.
5. Sett steken i ovnen ved 125 ºC. Når steketermometeret viser ca. 65-70 ºC er steken medium stekt.
6. Ta ut steken, pakk den inn i aluminiumsfolie og la den hvile i ca. 15 - 30 minutter.

En mulighet er å steke lammet i ovnen sammen med rotgrønnsaker. Det vil gi en ekstra god smak på kraften.

Normal steketid for lammestek på rundt 2,5 kg er cirka tre timer.

Les også: Vi smaker ikke forskjell på sau og lam

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus