Meny

Fra LITE til MYE

Bli bedre kjent med disse fem ølene i denne helgas øltips.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helgens øltips består av et meget godt fransk matøl, et amerikansk pilsnerøl og tre nyheter fra Borg og CB.

Sixpoint Brewery – The Crisp

Dette bryggeriet fra New York føyer seg inn i den endeløse rekken med hjemmebryggere som satser kommersielt. Denne gjengen har drevet med dette siden 2004 og er dermed godt etablerte. Med et bredt utvalg av spennende øl er det nesten litt synd at det kun finnes et eneste øl i Vinmonopolets hyller fra bryggeriet. Ølet er lys gyllen i fargen og har et tett hvitt skum som holder seg godt. Duften er preget av gress, sitrus og et hint av gjærbakst. Smaken er, som navnet tilsier, veldig ”crispy”. Noe sødme, litt aprikos, litt syrlighet og en frisk bitterhet gjør dette ølet lett å drikke. The Crisp er et ukomplisert, ujålete lagerøl som har den lille ekstra friskheten som skiller det litt ut fra vanlige lagerøl. Et øl som passer godt på en solfylt terrasse, i hytteveggen eller som en fredagspils.
Sixpoint Brewery The Crisp – Alkohol 5,4 % - 0,35 l – kr. 39,90

Les også:   Øl for vinter og vår

Page 24 Réserve Hildegarde Blonde

Dette er et øl som oser av kvalitet og har det eksklusive preget som kreves når du skal erstatte vin med øl til maten. Det er god størrelse på flasken slik at den kan deles, den har det litt ekstra flotte uttrykket som kreves for å vekke gjestenes oppmerksomhet – og ikke minst inneholder det et meget godt matøl. Det franske bryggeriet Page 24 har en rekke kvalitetsøl i sortimentet og dette klassiske ølet i stilen Bière de Garde er også et øl som har vunnet en rekke priser. Fargen er lys gylden/kobber og skummet er hvitt med godt hold. Duften er preget av honning, gress, blomster, litt eple og noe sitrus. Smaken er både litt syrlig og har en god sødme. Ettersmaken er fin med et behagelig krydret preg. God karamellbunn, litt honning, sitrus og litt blomst er også til stede. Et balansert og godt øl som med fordel kan erstatte vinen til årets påskemåltider. Fungerer også utmerket som en
forfriskende drikke etter en lang dag ute i påskesolen.
Page 24 Réserve Hildegarde Blonde – Alkohol 6,9 % - 0,75 l – kr. 107,-

Les også: Fem knallgode øl

Borg 1016

Dette er et spesialøl fra Borg bryggeri i forbindelse med at Sarpsborg fyller 1000 år i år. Bryggeriet ønsker med dette å hente inspirasjon fra gamle bryggeritradisjoner. De har blant annet benyttet einebær og den lokale kornsorten Salome for å få et ekstra originalt og opprinnelig preg på. Ølet er selvfølgelig overgjæret. På etiketten har Olav den Hellige, Norges evige konge, fått hedersplassen.
Olav grunnla for øvrig byen i 1016. Ølet er lyst kobberfarget og har et kritthvitt skum. Duften er preget av einer, honning og litt blomster. Smaken er fruktig og sødmefylt med einer, karamell og bær. Ølet er friskt og har et særpreg med det lille touchet av einer. Et øl som er lett å like, behagelig og forfriskende. Ølet vil bli solgt i butikker i Sarpsborgområdet, men det vil ikke forundre meg om dette ølet på sikt vil finne veien til langt flere steder i Norge. Dette ølet fortjener å få en sterkere variant i vinmonopolets hyller.
Borg 1016 – Alkohol 4,7 – 0,33 l – Butikkøl
CB Fatøl

Dette er en nyskapning fra CB. Skjønt fatøl neppe kan karakteriseres som spesielt nyskapende. Men bryggeriet mener at dette er en økende etterspørsel etter denne type øl og at det er på høy tid at det kommer en egen lokal variant for Agderfylkene. Ølet er lys gylden i fargen og har kritthvitt skum med greit hold. Duften er frisk og fruktig med litt krydrete preg og noe gress. Fatøl er tradisjonelt ikke det mest spennende rent smaksmessig og dette ølet føyer seg inn i rekken av andre fatøl. Et lite særpreg er det i et fint preg fra Mittelfrüh-humlen som bryggeriet har benyttet til aromahumle. Dette er et fatøl som vil treffe midt i blinken hos de som liker denne øltypen. Ikke spesielt spennende, men det er heller ikke så mye spenning og spenstighet man forventer av et øl av denne typen.
CB Fatøl – Alkohol 4,7 % - 0,5 l - Butikkøl

Les også: Øltørst? Dette er ditt paradis
CB LITE

Dette er et øl som lover mye for de som er opptatt av helsen. Her er det nesten ikke kalorier og null gluten. Det er ikke ølet for de som virkelig setter pris på den skikkelige smaken. CB har gjort som så mange andre bryggerier, brygget et veldig lyst og lett øl – som de har gjort glutenfritt. Det er virkelig prisverdig at bryggeriene kommer med glutenfrie øl, det er tross alt 7-8 % av befolkningen som ikke tåler gluten. Men hvorfor er det nesten alltid det letteste og lyseste ”slankeølet” som skal være glutenfritt? Liker ikke glutenallergikere smaken av øl? CB har 70% færre kalorier og har en alkoholprosent på 4,2. Fargen er lys gyllen og skummet er kritthvitt. Dufter litt av bakst og blomster.
Smaken er lett, frisk og litt fruktig. Ølet har lav bitterhet og en litt tørr finish med noe krydder i avslutningen. Dette ølet er dessverre akkurat som alle andre LITE-øl, preget av LITE-smak. Hvis du ikke er særlig opptatt av å få i deg minst mulig kalorier eller er glutenallergiker så finnes det mye mer smak i vanlig pilsner fra CB, eller i det nye fatølet fra samme bryggeri.
CB LITE – Alkohol 4,2 % - 0,5 l - butikkøl

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus