Når du har drukket for mye:Tipsene du trenger når du kjenner deg for full

PÅ EN SNURR: Når verden begynner å snurre, er det på tide å slutte å drikke. Du vil bli fullere de neste timene uansett, fordi det tar tid før alkoholen i magesekken tas opp i kroppen. Illustrasjonsfoto: Gry Cat. Wold
PÅ EN SNURR: Når verden begynner å snurre, er det på tide å slutte å drikke. Du vil bli fullere de neste timene uansett, fordi det tar tid før alkoholen i magesekken tas opp i kroppen. Illustrasjonsfoto: Gry Cat. Wold
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kaffe, vann, luft eller junk? Se legens råd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

DU SKAL SLUTTE Å DRIKKE NÅR:

  • Du har vansker med å holde et resonnement
  • Du gjentar deg selv, fastholder argument
  • Du får utydelig tale/snøvler
  • Du blir svimmel/snubler
  • Andre ser at du er påvirket (barn, andre voksne som er edru)

(Kilde: Odd Martin Vallersnes)

--

Tre råd til deg som er ung:

  1. Bestem deg på forhånd. Hva er dine valg og hvor går dine grenser.
  2. Lag deg strategier for hva du skal svare når noen tilbyr deg drikke. Eks. Jeg kan ikke drikke fordi mamma kommer og henter meg.
  3. Om du opplever noe ubehagelig med deg selv eller andre, ta kontakt med en voksen.

(Kilde: Asker kommunes barne- og familieenhet)

--

GODE RÅD NÅR VERDEN SNURRER

  • Slutt å innta alkohol
  • Hvis du må kaste opp, ta med en som kan passe på deg
  • Det kan hjelpe å drikke vann og/eller cola og kaffe
  • Frisk luft hjelper
  • Det kan hjelpe å spise noe, men ikke overdriv

(Kilde: Odd Martin Vallersnes)

--

Nyttige lenker

Lege Odd Martin Vallersnes er ikke ukjent med døddrukne personer. Han jobber ved Allmennlegevakten, som er en del av Legevakten i Oslo.

Det er til ham de kommer, de som ikke sluttet å drikke i tide og som blir så fulle at de ikke kan gjøre rede for seg. Ingen har lyst til å se Vallersnes’ ansikt når de våkner fra en fyllekule.

Les også: Slik unngår du de verste tabbene på julebordet

Stigende promille etter inntakstans

Men hvis du kjenner at du har feilberegnet alkoholinntaket, hva bør du egentlig gjøre? Kaste opp? Drikke vann og kaffe? Ikke noe?

– Når du merker at du er full, har du fortsatt mye alkohol i magesekken som ikke er tatt opp i kroppen. Derfor vil promillen stige ytterligere i timene etter at du har sluttet å drikke, sier Vallersnes.

Mange lar seg friste til å kvitte seg med mageinnholdet ved å stikke fingeren i halsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg vil ikke råde til å fremprovosere oppkast fordi det er fare for at det kommer ned i luftveiene, sier han.

– Å slutte å innta alkohol er den eneste gode løsningen når du kjenner at du er full. Promillen er som den er, og kan ikke bli lavere. Tvert i mot kommer den til å øke!, sier legen.

Les også: Flere alkoholpåvirkede med akuttskader i desember

Full mage, svimmelt hode

Grunnen til at promillen øker, er at du har mye alkohol som ligger i magesekken og ikke er tatt opp i kroppen ennå. Derfor er det lett å feilberegne eget alkoholinntak.

«Hos mennesket har magesekken et volum på cirka 50-150 milliliter når den er tom, men den utvider seg til cirka 1-1,5 liter når man har spist. I ekstreme tilfeller kan den utvide seg til å romme hele fire liter», skriver Wikipedia.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Store medisinske leksikon opplyser på sin side at det tar to til tre timer å tømme magesekken for innhold dersom man ikke kaster opp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Alkoholen tas opp uavhengig av dette, og det meste alkoholen vil tas opp i løpet av en times tid, selv om magesekken ikke er tom ennå.

Les også: – Det finnes ingen kur for bakrus

Dette hjelper

Selv om du ikke kan påvirke promillen ut over den tiden det tar før den tas opp i kroppen, er det flere ting du kan gjøre for å få en grei sorti fra festen eller julebordet. Vi ba Vallersnes kommentere de vanligste måtene vi prøver å redde oss selv på:

  • Kaste opp: Du kan kaste opp hvis du må, men ikke fremprovoser det. Ta med en som kan passe på deg, uansett om du er gutt/mann eller jente/kvinne. Du er i en sårbar posisjon.
  • Vann: Drikk gjerne vann, men ikke overdriv. Det kan være fint å få i seg væske, fordi man blir (paradoksalt nok) ganske tørst av å drikke alkohol.
  • Kaffe: Kan virke oppkvikkende.
  • Frisk luft: Frisk luft er nyttig, og bra. Ikke gå ut alene.
  • Salt kjeks: Dette har neppe noe for seg utover at det er fint å spise.
  • Junk Food: Fet mat kan bidra til å forsinke alkoholopptaket fra magesekken, men ikke overdriv. Mye mat kan fremprovosere oppkast.
  • Cola: Er ok å drikke fordi du får i deg væske, koffein og sukker. Kan virke oppkvikkende.

Les også: Her går de mest på fylla i Europa

Debuterer med alkohol

Vestkantkommunene Asker og Bærum har i likhet med Oslo vest rykte på seg for å være «verstinger» når det kommer til ungdommer og fyll. Ikke sjelden leser vi om hjemmefester som har gått vilt for seg, og om en drikkekultur som er kilde til bekymring.

Ved helsestasjon for ungdom i Asker har de inntrykk av at ungdommen ikke er så aller verst, og de er ikke verre nå enn de var for noen generasjoner siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Likevel er det i ungdomskolealderen at mange debuterer med alkohol.

– Det store flertallet av ungdomsskoleelever har ikke etablert et regelmessig drikkemønster, men en del begynner å eksperimentere med alkohol i løpet av ungdomskolen. Mitt inntrykk er at ungdommer er flinke til å ta vare på hverandre, sier helsesøster Nina Nordgaard, ledende helsesøster i Asker kommunes Barne- og familieenhet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Unngå de vanligste julebordtabbene

Ungdommer er ekstra sårbare

Hun minner om helsefaren ungdommer utsetter seg for når de inntar alkohol.

– Ungdommer er ekstra sårbare for alkohol. Dette henger sammen med at hjernen ikke er ferdig utviklet før 22-25 års alder. Dette gjelder særlig i forhold til konsekvenser og impulskontroll.

Hun sier også at ungdom har liten erfaring med hvordan alkohol virker på kroppen og kan derfor lettere komme ut for situasjoner som er uønskede.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Under påvirkning av alkohol blir det vanskeligere å ta gode valg.

Opptil 30 personer hver helg, hele året

På legevakten står alltid bårer klare. De tar imot personer som nettopp har tatt dårlige valg. Kjønnsdelingen er ganske lik frem til vi blir over 25 år, altså tidspunktet for når hjernen er ferdig utviklet, i følge helsesøsteren.

Etter fylte 25 år er det flest menn som ligger på bårene hos Vallersnes.

Vallersnes sier julebordsesongen ikke skiller seg spesielt fra vanlige helger. Det er jevnt over åtte til femten personer hver kveld i helgen som trenger medisinsk oppfølging på grunn av fyll.

Les også: Dette gjør fylla med kroppen din

Dette skjer på legevakta

I motsetning til hva mange tror, blir ikke mageinnholdet pumpet ut.

– Her legges man i stabilt sideleie og er under medisinsk observasjon. Det blir ikke gitt noen spesifikk behandling, men det er viktig at man er observant på eventuelle andre problemer som hodeskade, annen rus eller andre kompikasjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For Vallersnes og teamet hans er en av de viktigste observasjonspostene å påse at du puster ordentlig, fordi en alvorlig alkoholforgiftning hemmer pustesenteret i hjernen.

– Så passer vi på at det ikke er oppkast, for det kan gå i luftveiene hvis man kaster opp i søvne. Det skjer noen ganger. Er pustsenteret alvorlig rammet, må pasienten i respirator. Det er veldig sjelden.

Vallersnes sier pasientene er under tett observasjon. Alkoholforgiftning er ingen spøk.

Les også: Nei, du må ikke drikke to liter vann om dagen

– Flaks hvis de som finner deg har gode intensjoner

Hver kveld eller natt i hver helg ligger det altså flere mennesker i Oslos gater, stup fulle. De er ute av stand til å gjøre rede for seg selv eller ta vare på seg selv, fordi de har drukket alt for mye alkohol og har sovnet der de befant seg.

– Det er bare flaks at de som finner dem har gode intensjoner, sier legen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Derfor oppfordrer han til at du skal stoppe å innta alkohol når du kjenner deg ruset, og du skal reise hjem.

– Få gjerne hjelp av noen du kjenner til å komme deg trygt hjem. For meg er det viktigste poenget at man må passe på hverandre og sørge for at alle kommer seg trygt hjem.

Les også:

Alkoholen tuller med mer enn balansen

Har du lagt merke til at det klør når du drikker utepils?

Slik blir du når du drikker

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no