Meny

Kaffedrikking knyttes til lavere risiko for tidlig død

Kaffedrikkere har lavere risiko for å dø av en rekke ulike sykdommer, ifølge ny forskning fra forskere ved Harvard University. Se video.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opptil fem kopper kaffe daglig kan gi lavere risiko for å død tidlig som følge av hjertesykdom, diabetes, nevrologiske sykdommer og selvmord, ifølge ny forskning.

De senere årene har en rekke studier pekt på at kaffe kan ha en positiv effekt på helsa. Blant annet kan den populære drikken ha en beskyttende effekt mot diabetes , kreft , Alzheimer, Parkinsons sykdom og MS . Også når det gjelder hjertet har mange studier konkludert med at moderate mengder kaffe ser ut til å være bra . Dette var også konklusjonen i en større analyse av totalt 36 studier, som ble publisert i fjor.

Resultatene i en ny amerikansk fra Harvard T.H. Chan School of Public Health studie støtter opp under tidligere forskning som knytter daglig kaffedrikking til positive helseeffekter.

– Denne studien gir mer dokumentasjon på at moderat kaffedrikking kan knyttes til helsefordeler ved at det kan redusere risikoen for tidlig død som følge av flere ulike sykdommer , sier professor Frank Hu, som er en av forfatterne av studien, i en pressemelding.

Les også: Kaffedrikking knyttes til lavere MS-risiko

Tre til fem kopper

Harvard-forskerne så en sammenheng mellom det å drikke en til fem kopper kaffe daglig og lavere risiko for å dø tidlig av visse sykdommer, sammenlignet med mennesker som ikke drikker kaffe.

Tre til fem kopper daglig kunne knyttes til størst positiv effekt, mens forskerne ikke fant den positive sammenhengen hos dem som drakk mer enn fem kopper kaffe daglig.

Forskerne så at de som hadde et moderat inntak av kaffe, hadde lavere risiko for å dø av hjerte- og karsykdommer, nevrologiske sykdommer, diabetes type 2 og selvmord.

De fant imidlertid ingen sammenheng mellom kaffedrikking og risikoen for å dø av kreftsykdommer sett under ett.

Les også: – Tre til fem kopper kaffe daglig beskytter hjertet

Fulgt i 30 år

Forskere ved Harvard har analysert data fra tre pågående undersøkelser nesten 75.000 kvinner i Nurses' Health Study, vel 93.000 kvinner i Nurses' Health Study 2 og vel 40.500 menn i Health Professionals Follow-up Study.

Deltagerne i studien rapporterte selv om sitt inntak av kaffe, som del av et kostholdsskjema de måtte fylle inn hvert fjerde år, i en periode på om lag 30 år. I løpet av denne perioden døde i overkant av 19.500 kvinner og vel 12.400 menn av ulike årsaker.

Forskerne tok hensyn til andre faktorer som røyking, kroppsmasseindeks (BMI), fysisk aktivitet, alkoholinntak og andre kostholdsfaktorer.

Både de som drakk koffeinholdig kaffe og de som drakk koffeinfri kaffe så ut til å ha fordeler av det, ifølge studien som er publisert i tidsskriftet Circulation. Dette antyder at det kan være andre stoffer enn koffein i kaffen som virker positivt på helsen, mener forskerne.

– Bioaktive stoffer i kaffe reduserer insulinresistens og systemisk inflammasjon. Det kan forklare noen av våre funn. Men flere studier er nødvendig for å undersøke de biologiske mekanismene som kan gi disse positive effektene, sier førsteforfatter av studien, doktorgradstipendiat Ming Ding, i pressemeldingen.

Les også: Et par kopper kaffe mot tegn på tidlig demens

– Kaffe som del av en sunn livsstil

Forskerne understreker at fordi dette er en såkalt observasjonsstudie, kan man ikke trekke sikre konklusjoner om årsakssammenheng, altså om det virkelig er kaffedrikkingen som gir lavere risiko for å dø tidlig av disse sykdommene.

De mener likevel det finnes nok dokumentasjon til at vi kan drikke våre daglige kopper kaffe med god samvittighet.

– Resultatene fra denne og tidligere studier indikerer at kaffedrikking kan inkluderes i sunn livsstil, skriver forskerne i sin konklusjon i Circulation.

Les også:

– Kaffe kan redusere risikoen for blodpropp

– Kaffe og te kan beskytte leveren

Skal det være en kopp blank kaffe?

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus