Meny

Rotfrukt oppskrifter:

De beste oppskriftene med rotfrukter

OVNSBAKTE ROTGRØNNSAKER: Rotgrønnsaker liker seg veldig godt sammen. Foto: Panopticon

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Roten til alt godt. Tradisjonsmat med lange røtter.

Vi har blitt så glad i dem at vi kaller dem frukter. Rotfrukter.

En større kjærlighetserklæring til det underjordiske opplever vi sjelden.

De lever et liv blant blant mark og jord. De ser aldri solens gnistrende lys. Røttene er tjenere til de der oppe. De er per definisjon underklassen hvis menneskelige parallell er gruvarbeiderne.

De jobber for harde livet for å bringe liv, lys og glede for alle der oppe.

De er slaver for gresset på gulroten. For potetens giftige blader. Kålrotens stengler (som ingen kan huske å ha sett på årevis).

Så, det skulle bare mangler at vi ikke setter pris på disse hardtarbeidende, energisamlende arbeiderne.

Les også: – Poteten har fått et uriktig dårlig rykte

Og vi kan undre oss til evig tid: Hvordan makter de å bli så søte? Ja, sågar så søte at vi føler det naturlig å kalle dem frukter.

Rotfrukter, hvem er dere?

Kongen av de underjordiske er gulrot. Og dronninga er poteten.

Listen over de vanligste rotfruktene er:

Det er ingen glassklar definisjon på rotfrukter. Aller mest handler det om røtter som er store nok og som er praktisk som mat. Foruten om denne uformelle listen har våre de nordiske rotfruktene noen eksotiske kusiner i søtpotet, kassava og yams.

Les også: Hva skal du drikke til fårikål?

Oppskrifter med rotfrukter

Rotfruktene er anvendelige. De dukker opp i alle slags retter. Pasta, supper, stekte, kokte, bakte...

De kule er at de funker veldig bra sammen også. Å fylle en ildfast form med rotfrukter, litt havsalt og en skvett olje er noe av det enkleste og beste du kan gjør for middagen din. Ekstra godt blir dette sammen med hvitløk, synes jeg. Oppskriften nedenfor er også iblandet litt friske urter og sitrus (lime og sitron).

Å glasere rotfrukter er også en god ide. I oppskriften nedenfor danser rotfruktene på samme fat som dampet torsk og en nydelig og klassisk, lys saus.

Les også: Oppskrift på eplekake med vaniljesaus

Når du først har fylt et «trau» med rotgrønnsaker er det jo veldig fristende å legge noen gode pølser på toppen. Vossakorv er et alternativ.

Du får også en spennende oppskrift med kylling, rotfrukter og appelsinsmaker.

Sjekk også oppskriften med fetaost.

Den utmerkede Bent Stiansen står for en klassisk og fin svinenakke som danderes med fløtegratinerte poteter og stekte rotfrukter.

Les også:

De vanskelige spørsmålene ingen klarer

Slik har du ikke smakt poteter før

Rester etter lammelåret?

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus