Meny

– Gode kostholdsvalg er viktig for å forebygge diabetes

415 millioner mennesker i verden lever med diabetes. I tillegg har 318 millioner risiko for å få det, viser helt nye tall. Diabetes type 1 kan ikke forebygges, men type 2, såkalt livsstilsdiabetes, kan forebygges Foto: Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Antallet som får diabetes er i sterk vekst. Diabetesforbundet satser på kostholdsinformasjon for å bremse økningen av diabetes type 2 i Norge.

Mer om diabetes:

Diabetes type 2

·Er i stor grad arvelig og har en økt risiko for å utvikle seg ved overvekt og usunne levevaner.

· Ved type 2 produserer bukspyttkjertelen for lite insulin i forhold til behovet, samtidig som kroppen blir mindre følsom for insulinet (insulinresistens).

· Mange med diabetes type 2 kan bli kvitt symptomene på sykdommen ved å bedre levevaner, andre må bruke tabletter og noen også insulin.

· De fleste får sykdommen etter fylt 40 år.

· Det er anslått at over 350 000 mennesker har diabetes type 2 i Norge.

Diabetes type 1

· Skyldes at kroppens immunforsvar angriper og dreper de insulinproduserende cellene i bukspyttkjertelen.

·Det er en autoimmun sykdom som vi ikke vet årsaken til og som ikke kan forhindres.

· Alle med diabetes type 1 må ha tilførsel av insulin for å leve.

· De fleste får sykdommen i ung alder.

· Sykdommen er kronisk og varer livet ut.

· 28 000 mennesker har diabetes type 1 i Norge.

Kilde: Diabetesforbundet

415 millioner mennesker i verden lever med diabetes. I tillegg har 318 millioner risiko for å få det, viser helt nye tall fra den internasjonale diabetesføderasjonen som slippes i forbindelse med Verdens diabetesdag som markeres 14. november.

– Antall med diabetes stiger ennå. Nå er det 415 millioner med diabetes i verden. I fjor var det 387 millioner, antall mennesker som får diabetes er i sterk vekst i hele verden, også her i Norge, sier Bjørnar Allgot, generalsekretær i Diabetesforbundet,  til ABC Nyheter.

– Hvert 6. sekund er det en som dør av diabetes i verden. Det skjer ikke først og fremst i Norge, men i fattige land der behandlingen er mye dårligere, fortsetter han.

Les også: – Svarthyll kan motvirke diabetes

– Kan forebygges med godt kosthold

I Norge er det 375.000 mennesker med diabetes, og halvparten av dem vet ikke om det.

Har du diabetes uten å vite det?

I Norge er ett av fokusområdene for diabetesdagen kosthold. Diabetes type 1 kan ikke forebygges, men type 2, såkalt livsstilsdiabetes, kan forebygges, forklarer Allgot.

– Vi har nettopp etablert nye kostholdssider, ikke bare for dem med diabetes, men også de som ikke vil få diabetes eller som bare vil spise sunt. Sidene byr på oppskrifter og gir solid bakgrunn for at folk kan gjøre sine egne valg. De gir ikke instruksjon om at man bør spise sånn eller slik, men god kunnskap og bakgrunn for å gjøre sunne valg, sier han og fortsetter:

– Vi har blant annet delt ut sunne oppskrifter til jul i Oslo hver dag denne uka. Målet er å tilby folk god informasjon for å bidra til å bremse veksten av diabetes type 2 i Norge.

Diabetes type 2 står for 90 prosent av tilfellene av diabetes i verden, og sykdommen utløses ofte av en usunn livsstil. Tidlig diagnose og god behandling er viktig for å unngå komplikasjoner som hjerteinfarkt, blindhet, nyresykdom eller amputasjon.

– De viktigste symptomene på diabetes er tørst, slapp og sliten. Det er viktig å lytte til kroppen, og være obs på symptomer, og dra til lege for å måle blodsukkeret hvis man har mistanke, sier Allgot.

Les også: Dette gir opptil 40 ganger større sannsynlighet for å utvikle diabetes

– Vi kjemper for godt liv, de kjemper for å overleve

Verdens diabetesdag er en offisiell FN-dag. Datoen ble valgt fordi det er fødselsdagen til Frederick Banting, en av dem som oppdaget insulinet i 1922. Før den oppdagelsen døde alle som har diabetes, forteller Allgot.

Dagen ble i Oslo markert med blant annet fakkeltog og en konsert i  Kulturkirken Jakob, der inntektene går til en ungdomsleir i Zambia.

– Det er uflaks å få diabetes. Hvis man bor i Norge har man tilgang på medisiner og helsetjenester. Hvis man får diabetes i Zambia har man dobbel uflaks, der dør mange av sykdommen. Mens vi kjemper for godt liv for personer med diabetes, kjemper de for å overleve. Det er litt av verdien ved Verdens diabetesdag; at man skal ha fokus på hele verden, sier generalsekretæren til ABC Nyheter.

Les også:

– Livsstil har mer å si enn arv

200.000 nordmenn kan ha diabetes uten å vite det

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus