Meny

Helsedirektoratet og matindustrien sammen om mindre salt i mat

Illustrasjonsfoto: Knut Fjeldstad (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helsedirektoratet og mat- og serveringsbransjen går sammen om å kutte saltinnholdet i mat med 15 prosent innen 2018.

I 2014 lanserte Helsedirektoratet en tiltaksplan om å kutte saltinnholdet i mat, som de mener er altfor høyt.

Et av tiltakene var et samarbeid med matvare- og serveringsbransje, bransje- og interesseorganisasjoner og forskningsmiljøer, i det såkalte «Saltpartnerskapet». Mens noen vil drive opplysningsarbeid, vil matindustrien sørge for å redusere saltinnholdet i produktene.

Les også: Se opp for det skjulte saltet

Nordmenn spiser dobbelt så mye salt som anbefalt, ifølge Helsedirektoratet. Kun ti prosent av saltet vi får i oss kommer fra det vi tilsetter selv, mens hele 70-80 prosent av saltet kommer fra bearbeidet mat.

– For mye salt fører til økt blodtrykk, og økt blodtrykk øker risikoen for hjerte- karsykdommer som hjerteinfarkt og hjerneslag. At vi klarer å løfte dette og ta ansvar i fellesskap er helt vesentlig for å nå denne ambisiøse målsettingen, sier direktør i Helsedirektoratet Bjørn Guldvog i en pressemelding.

Blant annet deltar dagligvarekjeden Coop og kjøttprodusenten Nortura i samarbeidet.

Les også: Vil halvere nordmenns salt­inn­tak

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus