Helsedirektoratet og matindustrien sammen om mindre salt i mat

Illustrasjonsfoto: Knut Fjeldstad (NTB scanpix)
Illustrasjonsfoto: Knut Fjeldstad (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Helsedirektoratet og mat- og serveringsbransjen går sammen om å kutte saltinnholdet i mat med 15 prosent innen 2018.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2014 lanserte Helsedirektoratet en tiltaksplan om å kutte saltinnholdet i mat, som de mener er altfor høyt.

Et av tiltakene var et samarbeid med matvare- og serveringsbransje, bransje- og interesseorganisasjoner og forskningsmiljøer, i det såkalte «Saltpartnerskapet». Mens noen vil drive opplysningsarbeid, vil matindustrien sørge for å redusere saltinnholdet i produktene.

Les også: Se opp for det skjulte saltet

Nordmenn spiser dobbelt så mye salt som anbefalt, ifølge Helsedirektoratet. Kun ti prosent av saltet vi får i oss kommer fra det vi tilsetter selv, mens hele 70-80 prosent av saltet kommer fra bearbeidet mat.

– For mye salt fører til økt blodtrykk, og økt blodtrykk øker risikoen for hjerte- karsykdommer som hjerteinfarkt og hjerneslag. At vi klarer å løfte dette og ta ansvar i fellesskap er helt vesentlig for å nå denne ambisiøse målsettingen, sier direktør i Helsedirektoratet Bjørn Guldvog i en pressemelding.

Blant annet deltar dagligvarekjeden Coop og kjøttprodusenten Nortura i samarbeidet.

Les også: Vil halvere nordmenns salt­inn­tak