Åpen for alle - alltid

Hva skal du drikke til fårikål?

Vi har teste en lang rekke forskjellige øl og viner til fårikål. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Vi har teste en lang rekke forskjellige øl og viner til fårikål. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange sverger til øl, mens andre vil ha vin. Vi gir deg begge deler.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er et «utviklingsprosjekt» siden høsten 2015, hvor vi har testet stadig flere gode (og mindre gode) kombinasjoner av øl og vin til fårikål. Artikkelen er blitt oppdatert med nye og gode kombinasjoner, og i de tilfeller hvor gode vinmatcher er kommet i nye årganger, har vi testet disse også, for å se om de fortsatt holder stand og blir verdig en anbefaling. Artikkelen er sist oppdatert september 2017.

Å lage fårikål er verdens enkleste sak, men trenger du oppskrift, kan du prøve denne for helt basic, tradisjonell fårikål. Men hva skal du drikke til?

Øl, og da den tradisjonsrike pilsen, er vel det de fleste går for, kanskje også med en liten akevitt ved siden av. Og det er forsåvidt ingenting i veien med det. Men det finnes bedre, og ikke minst mer artige eller interessante valg, innen både øl og vin. Og vi har smakt mange forskjellige alternativer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke rødvin eller mørke øl

Vi har ikke vurdert hverken rødvin eller mørke øl. De gjorde vi oss ferdige med for flere år siden, og det er gode grunner til det.

I fårikål er kjøttet kokt/dampet, og det har derfor ikke en karamellisert stekeskorpe. I tillegg spiller kålen en fremtredende rolle, og generelt passer det bedre med hvitvin eller lyse øl til grønnsaker (selv om det finnes unntak). Til denne type mat vil vi ikke ha de røde eller mørke bærene i en rødvin, eller karamell, sjokolade og kaffe fra et mørkt øl. Det blir bare feil.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi har derfor konsentrert oss om lyse øl, hvitviner og musserende, og tok også med noen spennende oransjeviner.

Les også: Fårikål på ville veier

Lyse øl

Magefølelsen vår sa at belgisk tripel ville passe godt til fårikål, og det gjorde det. Vi prøvde Gouden Carolus, La Trappe og Westmalle. Den første er vår favoritt, som rent øl betraktet, men ble litt vel krydret og aromatisk til maten. La Trappe ble vurdert som for søtt, mens Westmalle var litt tørrere og ikke så veldig aromatisk, og derfor den beste matchen til fårikål.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi hadde samtidig med denne testen også flere belgiske surøl i hus, og den som ble vurdert å gi den beste matchen til fårikål, var Tilquin Oude Gueuze. Det var en bra kombinasjon, men kanskje i syrligste laget.

IPA sto også på programmet, i form av Haandbryggeriet Fyr & Flamme. Denne passet også bra til fårikålen, men hadde vært en enda bedre match med litt mindre sødme og bitterhet. Du kan også vurdere IPA fra Nøgne Ø, Ægir, Kinn eller andre bryggerier; det er ikke så veldig store forskjeller på dem.

Vi tenkte også at saison/farmhouse ale kunne være en god match til fårikål. Hesjeøl fra Haandbryggeriet er et godt øl, men vi fant røykpreget i dette ølet litt forstyrrende. Uten røyk kunne dette ølet vært en fenomenal match. Kinn Saison Extra viste seg imidlertid å være en innertier til fårikål. Ikke bare passer aromabildet veldig bra; det er også nok smakskonsentrasjon til å håndtere maten. Dette er vårt beste øl til fårikål.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Slik blir tacoen bedre

Hvitviner

Blant hvitviner er det mye å velge i. Vi hadde gjerne hatt lyst å prøve en moden, hvit rioja, som f.eks. Viña Tondonia, men den er sjeldent å få tak i. Hvit sentralburgunder blir noen ganger nevnt som et godt alternativ til fårikål, men av tidligere erfaringer vet vi at du må ganske langt opp i pris før disse vinene får den fornødne fylde, struktur og aromabilde til å håndtere fårikål, så vi droppet dette.

Tørr riesling mener mange er et godt valg til fårikål, men selv rieslinger som er klassifisert som «trocken» (tørr) har ofte både stor fruktsødme og til og med endel restsukker, noe vi mener ikke harmonerer så bra med fårikål. Vi valgte derfor en av de tørreste tyske rieslingene som er å oppdrive, Forster Musenhang fra Reichsrat von Buhl. Den var en god match til fårikål, men også her er det endel fruktsødme som gjør at det ikke blir en helt ideell match.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi tenkte også at østerriksk grüner veltliner kunne være en bra match, men Allram Hasel Alte Reben Grüner Veltliner, som er en fin vin i seg selv, hadde for stor fruktsødme og for mye blomsterpreg til å matche fårikålen.

Les også: Den beste jakt- og fiskedrammen

Oransjevin er tingen

Da vi først startet med å teste drikke til fårikål, hadde vi akkurat gjennomført en test av oransjeviner, og var spent på om noen av disse kunne passe til fårikål. De oransjevinene som havnet på topp i testen, de fra Radikon, ble for intenst aromatiske. De kjørte rett og slett over fårikålen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

COS Pithos Bianco, som havnet på femteplass i oransjevintesten, viste seg imidlertid å være den perfekte match til fårikål. Denne vinen er ikke blant de kraftigste, men har nok konsentrasjon, intensitet og struktur til å takle fårikålen. Det som imidlertid virkelig vant oss over med denne vinen, var aromabildet, som passer som hånd i hanske. Denne vinen har nå fått årgang oppdatert til 2015, og den er fortsatt glimrende til fårikål.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Kompisgjeng på villmarkseventyr havnet midt oppi ulvejakt

Ikke glem champagne

Mange mener at champagne er et godt valg til fårikål. I forrige utgave av denne artikkelen nevnte vi såvidt Gonet-Medeville Premier Cru Blanc de Noirs Brut (laget på 100 % pinot noir) som et bra valg i så måte. Nå tenkte vi at den skulle få konkurranse av et par andre champagner. Vi valgte to av Norges mest solgte champagner, i litt forskjellige stilarter: Guy Charlemagne Blanc de Blancs Réserve Brut (100 % chardonnay) og A. D. Coutelas Louis Victor Fût de Chéne Brut (en tredjedel hver av chardonnay, pinot noir og pinot meunier).

Charlemagne er en frisk og fruktig champagne og en glimrende aperitiff, men harmonerte ikke så bra med fårikål. Coutelas var bedre, men Gonet-Medeville hadde et litt dypere aromabilde og litt mer smakskonsentrasjon, så den holder fortsatt stand som vårt førstevalg blant champagne til fårikål.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oppsummert, er våre tre beste valg til fårikål én champagne, én oransjevin og én øl. Nærmere omtale av de tre, finner du nedenfor.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Hvem i Europa drikker mest?


Dette sesongølet sitter som et skudd til fårikål:

Kinn Saison Extra

Veil. pris: 99,90

Karakter: 6 / 6

Les hele testen her


Den beste vinen vi har smakt til fårikål:

COS Pithos Bianco 2014

Veil. pris: 270,00

Karakter: 6 / 6

Les hele testen her


En av de beste ølene vi har smakt til fårikål:

Westmalle Trappist Tripel

Veil. pris: 59,90

Karakter: 5 / 6

Les hele testen her


Fint øl til fårikål, om du liker det bittert:

Haandbryggeriet Fyr & Flamme IPA

Veil. pris: 73,90

Karakter: 4 / 6

Les hele testen her


Fint øl til fårikål, om du liker det surt:

Tilquin Oude Gueuze

Veil. pris: 147,90

Karakter: 4 / 6

Les hele testen her


En knasende tørr, tysk riesling:

Von Buhl Forster Musenhang Riesling Trocken 2014

Veil. pris: 209,90

Karakter: 4 / 6

Les hele testen her


Les også:

Testen er opprinnelig publisert på Klikk.no