Åpen for alle - alltid

Fårikål: Så enkelt og så godt

ENKELT OG GODT: Fårikål er noe av det enkleste du kan lage, og så smaker det så godt. Foto: Astrid Hals / matprat.no
ENKELT OG GODT: Fårikål er noe av det enkleste du kan lage, og så smaker det så godt. Foto: Astrid Hals / matprat.no
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fårikål byr på veldig mye smak med veldig lite arbeid.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fårikål er Norges nasjonalrett, ihvertfall hvis vi skal tro på lytterne av NRK Nitimen, som stemte den frem. Å lage fårikål er verdens enkleste sak. Det er rett og slett bare fårekjøtt, kål og litt salt og pepperkorn lagvis i en gryte med litt vann i bunnen. Og så skal det hele koke til kjøttet løsner lett fra beinet.

Hva er fårikålkjøtt?

I fårikål bruker du ikke finere stykningsdeler som filet og carré. Nei, her brukes nakke, bog, bryst, nyrestykke eller lår i skiver. Disse stykkene er i utgangspunktet ganske tøffe og seige, men når de får tilstrekkelig varmebehandling, blir de både møre og veldig smaksrike. På butikken finner du vanligvis pakker som rett og slett bare er merket «fårikålkjøtt».

Skal du velge kjøtt av lam eller sau? Lam er mildest på smak, mens sau er litt «rammere». Om du vil ta den helt ut, kan du se om du får tak i kjøtt fra villsau. Har du en slakter eller et velassortert supermarked med egen kjøttdisk i nærheten, kan du spørre deg for hos betjeningen der.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Fårikål på ville veier

Lag på lag

Kålen du bruker i fårikål er helt vanlig hodekål. Bruk omtrent samme mengde kjøtt som kål. Del kålen i båter og så båtene i to eller tre. Legg så kjøtt og kål lagvis i en gryte. Begynn med kjøtt nederst, og velg de bitene med mest fett på, da de ikke har så lett for å svi seg. Mellom lagene drysser du litt salt og noen pepperkorn. Så skal du ha på vann. Hvis du har omtrent 1 kg kjøtt og 1 kg kål, passer det med 3 dl vann.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Om du ikke liker å ha løse pepperkorn i fårikålen, kan du ha dem i en spesiell pepperholder eller i en gaspose. Hvis du vil at kraften skal jevne seg litt, slik at du får noe som ligner mer på en saus, kan du ha et lett dryss med hvetemel mellom lagene.

Det hele skal koke halvannen til to timer under lokk. Sau krever litt lenger koketid enn lam. Du kan sjekke om kjøttet er ferdig ved å pirke i det med en gaffel, og se om kjøttet løsner lett fra beinet. Det kan også være lurt å sjekke et par ganger underveis at ikke gryten koker tørr. Da har du bare på en skvett kokende vann.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Så er det bare å koke poteter, og du har et enkelt og velsmakende måltid. Om du fortsatt trenger oppskrift etter alt det vi har vært i gjennom, finner du en god og enkel en nedenfor.

Oppskrift på Fårikål:

Ingredienser: 4 porsjoner

Slik gjør du det:

Del hodekål i båter.

Legg kjøtt og kål lagvis i en kasserolle. Strø salt og pepper mellom lagene. (Pepperkornene kan legges i en spesiell pepperholder eller i en gaspose.)

Hell på vann. Kok opp og la fårikålen trekke over svak varme til kjøttet er mørt, 1 1/2 - 2 timer.

Kjøtt fra sau trenger lengre trekketid enn kjøtt fra lam.

Server fårikålen rykende varm på varme tallerkener. Nykokte poteter hører med.

Tips: fårikålen kan eventuelt jevnes ved å strø 1-2 ss hvetemel mellom hvert lag av kjøtt og kål.

Saken er først publisert på Klikk.no

Les også:

Skikkelig god lasagne

Perfekt innbakt pizza

Slik fryser du ned supper